Празький торт – 8 рецептів, як приготувати в мультиварці, на сковороді і в духовці

Радянська розкіш – елітний «Празький» торт. Все в ньому просто дихає святом: шоколадний бісквіт, шоколадний крем і густа шоколадна помадка. Вишуканий смак десерту в умовах глобального дефіциту здавався вершиною задоволення, і при нинішньому достатку «Прага» залишається улюбленим ласощами.

Історія всіма улюбленого десерту

Творець рецепта всім знайомого сьогодні ласощі – Володимир Михайлович Гуральник, головний кондитер ресторану «Прага». Вважається, що Володимир Михайлович адаптував для масового виробництва один з європейських тортів.

Прабатьком радянської версії часто називають австрійський десерт «Захер». Його справжній рецепт більше двох століть зберігається в таємниці, відомо, що для однієї тільки глазурі використовується три сорти шоколаду, які спеціально для нього виробляють в Бельгії. Торт не має кремовою прошарку, коржі покривають абрикосовим конфітюром. Є безліч варіацій цього рецепту, як в Австрії, так і по всій Європі. «Прага» відрізняється оригінальним масляним кремом, який є авторською знахідкою Гуральника.

Ще одним можливим джерелом натхнення вважається торт «Прага», технологією створення якого з радянськими кондитерами поділилися чеські колеги в рамках обміну досвідом. Бісквітний торт, просочений ромом, з чотирма варіантами вершкового крему, приготованого з лікерами «Бенедиктин», «Шартрез» і коньяком, так само мало схожа на знайому радянській людині «Прагу». В даний час рецепт цього міфічного торта в Чехії невідомий.

Радянська «Прага» у свою чергу породила чимало подібностей.

Достовірно відомо, що майже п’ятдесят років тому рецепт Гуральника був розісланий по всій державі по лінії Тресту ресторанів та їдалень, який курирував весь громадське харчування. Спочатку торт готувався за затвердженим ГОСТом стандарту. У будь-якому куточку країни можна було спробувати справжню «Прагу».

Рецептура не була суворо засекречена, але і широко не публікувалася. Бажаючі приготувати торт в домашніх умовах, змушені були копіювати рецепт навмання.

В період перебудови в багатьох закладах громадського харчування вже свідомо стали відходити від затвердженого рецепта, у спробах знизити собівартість страви. Не завжди такі експерименти закінчувалися вдало, тому так цінується «Прага», приготована за оригінальною рецептурою.