Пряники – 14 рецептів приготування в домашніх умовах

Рецепт пряників у кожної господині свій. Але нам вдалося зібрати найпоширеніші і смачні домашні варіанти замішування пряникового тіста. В нього додають горіхи, шоколад, джем, приправи для випічки і не тільки.

Основи приготування пряників в домашніх умовах

Основні інгредієнти традиційних пряників: пшеничне борошно, мед і курячі яйця. Залежно від кількості використаного цукру і меду тісто для пряників буває медовим, цукровим і медово-цукровий.

Готуємо класичне тісто

Існує два основних рецепту приготування пряничного тіста.

Готуємо тісто по сырцовому способом:

  • Мед з’єднайте з маслом і збитими яйцями. Перемішуємо.
  • Борошно змішуємо з прянощами, чайної содою і робимо дуже густе тісто.

Заварним способом тісто готується трохи довше:

  • У каструлі змішують цукор-пісок, мед, трохи води і гріють отриманий склад. Температура нагріву не повинна бути вище 70 градусів.
  • Потім додають кілька ложок просіяного борошна і розтирають, помішуючи дерев’яною лопаткою.
  • В охолоджену суміш додають яйця, решту борошна. Вимішують тісто.

Вироби з такого тіста слід обробляти відразу, інакше воно може затягнуться» і пряники не вийдуть.

З сирцевої тесту пряникові десерти зберігаються недовго і швидко тверднуть. На відміну від заварних пряників, свіжість яких зберігається довше.

Варіанти приготування глазурі пряникової

Глазур для пряників готувати не складно.

Наприклад, для приготування шоколадної виконуються наступні кроки:

  • Сто грам шоколадної плитки розламують на кубики, які розпускають на повільному вогні.
  • Отриману масу розбавляють трьома ложками окропу.
  • Коли шоколад рівномірно розійдеться, вводять брусочок вершкового масла, півсклянки солодкої пудри і, за бажанням, трохи чорного перцю.
  • Ретельно перемішують складу до однорідності.
  • Готовою глазур’ю відразу, поки вона не застигла, обливають пряникові вироби.

Можна також приготувати і покрити пряники класичної, відомої кожному дитині, цукровою глазур’ю:

  • Півкілограма цукру заливають водою (500 – 700 мл).
  • Тримати на вогні до загусання, знімаючи піну, що утворюється.
  • За бажанням, глазур можна пофарбувати, додавши в ще гарячий сироп какао або харчовий барвник.

Любителям ромової помадки пропонуємо виконати такий домашній рецепт цієї глазурі:

  • 150 грам цукрової пудри заливають двома столовими ложками окропу, до яких додають дві столові ложки рому.
  • Збивають масу до загусання.
  • Обливають вийшла глазур’ю остиглі кондитерські вироби.

Такий помадкою оформляють тільки готові охолоджені пряники, а щоб її швидше підсушити, ставлять десерт на кілька хвилин в духову шафу.

Перш ніж зняти піну з цукрової глазурі, умочіть шумівку у воді. Так піна краще прилипне, а глазур залишиться не зачеплену.

Імбирні пряники

Інгредієнти:

  • борошно (пшеничне) – 300 грам;
  • вершкове масло – 55 грам;
  • порошок імбиру – 40 грам;
  • сода (чайна);
  • яйце куряче;
  • цукрова пудра – півсклянки;
  • гвоздика, кориця мелена;
  • чорний кави.

Спосіб приготування:

  • Борошно просівають, а потім змішують з імбирним порошком і содою на кінчику ножа. Для аромату виробів додають прянощі.
  • Яйця, як зазвичай, збивають з солодким піском і з’єднують з підталим маслом.
  • Охолоджений натуральний чорний кава з’єднують зі збитою масою.
  • Всипають борошняну суміш і замішують тісто.
  • Розкочують з нього нетовсті пласти і нарізають в них фігурки-пряники.
  • Випікають заготовки у формі для запікання або на деко.
  • Глазурують охолоджені вироби.
Дивіться також:  Еклери — 10 рецептів приготування в домашніх умовах

Рецепт приготування на 8 березня

Інгредієнти:

  • два курячих жовтка;
  • склянку запашного меду;
  • житнє борошно житнє – 250 грам;
  • пшенична – вдвічі більше;
  • цукровий пісок – півсклянки;
  • мелені кориця і гвоздика на кінчику ч. л.;
  • одна ч. ложка гашеної соди.

Спосіб приготування:

  • Цукор насипати в глибоку миску, кладуть до нього мед і ставлять склад на підігрівання до отримання сиропу.
  • Додають корицю і гвоздику, перемішують, дають охолонути.
  • Два види борошна з’єднують в окремій посудині і додають соду, попередньо погасивши її.
  • Жовтки злегка збивають вінчиком і з’єднують з борошняною сумішшю.
  • Додають запашний солодкий сироп і замішують тісто.
  • Формують пряники на 8 березня, звичайно, у вигляді вісімки.
  • Укладають заготовки на листи для запікання і ставлять в духовку на середній рівень.

Шоколадне частування

Інгредієнти:

  • 0,25 кілограма борошна;
  • чотири курячі яйця;
  • півсклянки цукру-піску;
  • 3 – 4 ст. ложки порошку какао;
  • мигдальний крихта – 100 грам.

Спосіб приготування:

  • У високу посуд вбивають яйця, всипають цукровий пісок і какао-порошок. Блендером збивають складу до однорідної консистенції.
  • З’єднують його з борошном і злегка обсмаженою мигдальною стружкою.
  • Заважають тісто руками, можна відбивати його об стіл. Потім розкачують пласти висотою не більше сантиметра.
  • Формують за допомогою кондитерських інструментів пряники і печуть їх в духовій шафі при середній температурі. Знімають гарячими.

Після охолодження зверху готові вироби обливають глазур’ю.

Швидкі пряники на кефірі

Інгредієнти:

  • мед квітковий – 165 грам;
  • цукор-пісок – 65 грам;
  • сіль поварена;
  • маргарин вершковий – 70 грам;
  • півсклянки кефіру;
  • борошно – три склянки;
  • пряникове приправа;
  • одне велике яйце;
  • солодка вода.

Спосіб приготування:

  • В посудину з медом кладуть цукровий пісок, щіпку солі і маргарин.
  • Склад підігрівають, знімають з плити і дають охолонути.
  • Додають кефір, приправа для пряників і яйце.
  • Спочатку дерев’яною ложкою, а потім руками ретельно вимішують однорідне тісто.
  • Розкочують його, збризкують солодкою водою і роблять фігурні пряники, які відразу випікають на деках.

Охолоджені вироби обливають глазур’ю або посипають цукровою пудрою через ситечко.

Можете бути впевнені, що зробити швидко і смачно м’які пряники на кефірі не складе труднощів, якщо чітко слідувати рецептурою.

Як приготувати на огірковому розсолі

Інгредієнти:

  • півкілограма в/з борошна;
  • півтора літра огіркового розсолу;
  • півсклянки цукру-піску;
  • мед (квітковий) – 10 ст. ложок;
  • жир – 50 грам;
  • розпушувач для тіста;
  • мелені пряні приправи.

Спосіб приготування:

  • У просіяне борошно додають розпушувач.
  • Мед заважають дерев’яною паличкою, з’єднуючи з цукровим піском і жиром (маргарином або маслом). Отриманий склад розтоплюють.
  • Вливають в нього огірковий розсіл, вбивають яйце, посипають спеціями і руками вимішують тісто.
  • Формують великий пряник і випікають його на жаропрочном змащеному деку.

Медове ласощі

Інгредієнти:

  • півкілограма борошна;
  • яйце (С1);
  • маргарин вершковий – півпачки;
  • півсклянки запашного меду;
  • харчова сода – на кінчику ножа;
  • прянощі (кориця, гвоздика, мускат і інші за смаком) – половинка ч. ложки;
  • келих води.

Спосіб приготування:

  • Мед змішують з вершковим маргарином в невеликому сотейнику, який ставлять на газ. Додають в нього воду і склад нагрівають, не доводячи до кипіння. Всипають трохи борошна, прянощі і розмішують.
  • У остигнула масу додають збиту яєчну суміш.
  • Соду погашають оцтовою кислотою і додають до решти інгредієнтів. Поступово насипають до них борошно і вимішують тісто.
  • Розкочують млинець і формочками нарізають пряники.
  • Укладають вироби на промаслений лист і випікають не більше 15 хвилин.
  • Попередньо можна змастити заготовки злегка збитим яйцем.
Дивіться також:  Яблучне пюре – 7 простих рецептів приготування на зиму в домашніх умовах

Медові пряники готові!

Пряники на 14 лютого

Інгредієнти:

  • пшеничного борошна – 0,4 кг;
  • цукрового піску – стакан;
  • масло – половина пачки;
  • два яйця;
  • сода питна – половина ч. ложки;
  • цукати дрібні – 0,2 кг;
  • родзинки – 150 грам;
  • харчове конфетті.

Спосіб приготування:

  • Цукровий пісок розтирають з білками і жовтками, змішують з маслом і содою.
  • Потім поступово всипають дрібно нарізані цукати і родзинки.
  • Дають тісту трохи полежати, після чого розкачують качалкою
  • За допомогою картонного трафарету або спеціальної форми вирізують заготовки-сердечка.
  • Укладають вироби на форму для запікання і печуть не більше 20 хвилин. Зверху готові «романтичні» пряники посипають кольорових конфетті.

Якщо борошно в гарячому сиропі не швидко перемішати, з’являться грудки, які потім вже не вдасться розтерти. Харчову соду рекомендується замінити амонієм (вуглекислим), але краще використовувати їх в рівних пропорціях.

Новорічне частування

Інгредієнти:

  • борошно пшеничне – 0,5 кілограма;
  • мед (бажано, різнотрав’я);
  • какао – 60 грам;
  • півпачки масла вершкового;
  • два яйця (С1);
  • 2 грами чайної соди;
  • ваніль, кориця.

Спосіб приготування:

  • Жовтки відокремлюють від білків, з’єднують з медом і прянощами, всипають порошок какао і добре розмішують.
  • Підійшла черга білків. Їх, попередньо охолодивши, збивають і з’єднують з рештою інгредієнтами.
  • Поступово вводять борошно і соду, вимішують тісто і розгортають його тонший.
  • З плоскої основи вирізають новорічні фігури і змащують їх жовтками.
  • Печуть заготовки чверть години на середньому рівні духовки.

На основі сметани

Інгредієнти:

  • молоко – 0,3 л;
  • склянка сметани середньої густоти;
  • мед – стільки ж;
  • борошно (пшеничне) – півкілограма;
  • цукор – 10 грам;
  • жовтки – 2 – 3 шт.;
  • кориця (мелена) – одна ч. ложка;
  • харчова сода – на кінчику ножа.

Спосіб приготування:

  • Цукровий пісок насипають на сковорідку і перепалюють на повільному вогні.
  • Борошно з’єднують з корицею і содою, погашеної оцтовою кислотою.
  • У перепалений цукор кладуть мед і наливають молоко (3,2% жирності). Сюди ж додають негусту сметану і жовтки.
  • Заважають отриманий склад і поступово всипають борошно.
  • Розкачані пласкі млинці з тіста випікають по одному.
  • Кондитерським ножем або ножем для піци нарізають пряники будь-якої форми і випікають їх чверть години в гарячій печі.

Зверху можна потрусити на готову випічку цукрову пудру або залити її глазур’ю.

Традиційні тульські пряники

Інгредієнти:

  • борошно в/з біла – 400 грам;
  • курячі жовтки – два;
  • мед – 60 – 80 грам;
  • цукор – стакан;
  • 100 мл молока (2,5 %);
  • чайна сода;
  • повидло (бажано, яблучне) – для начинки.
Дивіться також:  Бісквіт на кефірі – 6 рецептів в духовці, мультиварці

Спосіб приготування:

  • Яєчні жовтки поступово змішують з цукровим піском і розігрітим медом, злегка збивають отриманий склад і вливають в нього тепле молоко.
  • Повільно всипають просіяне борошно, добре вимішують тісто і дають йому полежати близько двох годин.
  • Після закінчення цього часу тісто розкачують качалкою на два млинця.
  • Викладають перший на змащену форму для запікання, густо покривають його варенням, яке відразу ж ховають під другим млинцем.
  • Прищипують краю майбутнього пряника й випікають його в духовій шафі при 170 градусах.

Пісний рецепт приготування

Інгредієнти:

  • цукор – дві – три ст. ложки;
  • мед рідкий – півсклянки;
  • масло (рослинне, не ВМО);
  • сода або інший розпушувач на кінчику ножа;
  • пшеничне борошно – чверть кілограма;
  • вода – півсклянки;
  • четвертинка лимона.

Спосіб приготування:

  • У глибокій каструлі цукор розбавляють водою, кладуть до нього мед і томят отриманий склад на вогні до розчинення інгредієнтів. Виходить сироп.
  • До нього додають півсклянки просіяного борошна, вимішують тісто і остуджують.
  • Борошно змішують з обраним розпушувачем і з’єднують з тестом. За бажанням, можна ввести до складу цедру лимона.
  • Розкочують нетолстый пласт з отриманої маси формують пісні пряники. Для цього використовують спеціальні формочки або кондитерський ніж.
  • Розподіляють заготовки по листу і ставлять випікатися.

З м’ятною настоянкою

Інгредієнти:

  • вершкове масло – півпачки;
  • півсклянки сметани;
  • два курячих яйця (С1);
  • цукровий пісок – півсклянки;
  • борошно в/c – 250 грам;
  • ч. ложка соди;
  • півчашки м’ятної настойки;
  • гвоздика;
  • цедра апельсина;
  • повидло.

Спосіб приготування:

  • М’ятний сироп підігрівають, додають до нього порошкові прянощі і дають отриманого складу охолонути при кімнатній температурі.
  • Яйця, як зазвичай, розтирають з цукром. Можна трохи збити в блендері. Вспенившуюся масу додають до сиропу.
  • Сюди ж кладуть сметану, вводять борошно і чайну соду. Вимішують тісто.
  • Розкатаним пластом-основою застеляють змащене деко або форму для запікання і підрум’янюють її його в духовій шафі близько півгодини.
  • Охолоджений пряник розрізують так, щоб вийшло два коржі, які відразу змазують повидлом.
  • Формують фігури різної форми.

Горіхові пряники

Інгредієнти:

  • два склянки пшеничного борошна;
  • склянку запашного меду;
  • півсклянки цукру-піску;
  • пара яєць;
  • масло вершкове – 30 грам;
  • волоський горіх – жменю ядер;
  • сода, гвоздика – по половинці ч. ложки.

Спосіб приготування:

  • Запашний мед дерев’яною ложкою кладуть в емальований посуд, де його спочатку підігрівають до розтоплення, а потім забирають з вогню.
  • Вводять цукровий пісок, просівають борошно і вимішують тепле тісто. Потім охолоджують його.
  • Вбивають охолоджені яйця і з’єднують з содою, змішаної з водою.
  • Замішують тісто так, щоб воно прослизала між пальців руки, змащують вершковим маслом.
  • Всипають порошок гвоздики, корицю і горіхову крихту.
  • З розкатаного тіста формують пряники різноманітних форм, які запропонує фантазія.
  • Вироби випікають на деку при температурі духовки близько двохсот градусів.

Пряники – відмінне ласощі, приготування якого не вимагає особливих знань в кулінарії. Готуються вони швидко виходять м’якими і дуже ароматними. І нехай близькі насолоджуються, а сусіди заздрять, вдихаючи запах чудовою випічки під вашими дверима!