Приправа орегано (материнка): що це таке, в які страви додають, чим можна замінити

Деякі страви не були б настільки смачні і оригінальні без доданих до них пряних спецій. Незрівнянним смаком і чудовим ароматом володіє орегано — відоме з давніх часів рослина. Материнка обыкновенна або орегано — що це таке і з чим його їдять?

Приправа орегано (материнка): що це таке

Орегано — багаторічна трав’яниста рослина сімейства ясноткових. Має невеликі довгасто-яйцевидні листочки дрібні, двогубі, рожево-білі квіти, зібрані в колоски, що утворюють мітелку. Ця рослина поширена в Росії, а також країнах Європи і середземномор’я. Росте на схилах гір, узліссях і галявинах. У перекладі з грецької слово «орегано» трактується як «гірське прикраса». Альтернативне назва – материнка звичайна.

До речі, орегано здавна відома рослина, що про нього згадував у своїх працях ще давньогрецький лікар і філософ Гіппократ.

Основна сфера застосування орегано — кулінарія. Висушені і подрібнені листя рослини використовуються в якості приправи.

Корисні властивості приправи

Застосовується орегано і в медицині. З листя, стебел і квіток рослини готують лікувальні настої, відвари та чаї. Застосовується материнка і зовнішньо — примочки і компреси з нею ефективно загоюють рани. Ванни з додаванням орегано тонізують і покращують самопочуття.

Це цікаво. Легенда свідчить, що на острові Крит поранені мисливцями тварини — олені, дикі кози — шукали і їли саме орегано (його ще називали ясенець). Тварини з’їдали траву, і стріли незабаром виходили з їхніх тіл самі собою. Рани затягувалися, а якщо стріла була отруйною — ясенець нейтралізував дію отруйних речовин. Люди помітили цю цікаву особливість і стали застосовувати орегано в лікувальних цілях, а невдовзі виявили і інші властивості цієї рослини.

Основні корисні властивості орегано:

  • Ранозагоювальний. Для швидкого стягування ран підійдуть примочки і компреси на основі трави.
  • Антимікробна. Настої і відвари материнки нейтралізують дію шкідливих мікроорганізмів, які потрапили в організм разом з неякісною їжею.
  • Спазмолітична. М’яке дію орегано здатне зняти спазм, зменшити біль.
  • Знеболювальне. Масло орегано застосовують при лікуванні хворих зубів і суглобів.
  • Заспокійливий. Додаючи в їжу материнку можна позбутися від розладів нервової системи і налагодити сон.
Дивіться також:  Риба в тісті – 7 рецептів приготування в духовці на сковороді

Також орегано дуже корисний для жінок. Його можна приймати для полегшення хворобливих місячних. Актуальна материнка і для годуючих матерів, які страждають від нестачі молока. Настої орегано рекомендовані для запобігання захворювань сечостатевої системи. В період клімаксу рослина допомагає боротися з гормональними збоями.

Корисна материнка і при проблемах ШЛУНКОВО-кишкового тракту: нормалізує стілець, покращує процес травлення, надає м’яку послаблюючу дію.

Відвар з орегано допомагає боротися з простудними захворюваннями, усуваючи кашель. Взагалі, це рослина рекомендовано при захворюваннях органів дихання: астмі, туберкульозі, гаймориті, тонзиліті, гострому фарингіті. У таких випадках допомагають не тільки відвари, але і полоскання на основі материнки.

Компреси і аплікації з орегано допомагають боротися з екземою, нейродермітів і акне.

Народні цілителі застосовують рослину для лікування алкоголізму.

В які страви додають спеції

Орегано – приправа, має яскравий гіркувато-пряний смак. У кулінарії застосовують як свіжі, так і сушені листочки рослини. Крім того, у складі спецій можуть бути використані і квіткові бруньки рослини.

Разом з базиліком орегано вважається незамінним інгредієнтом в стравах середземноморської кухні.

Оригінальні смакові якості і аромат материнки використовують в процесі приготування:

  • різних пряних сумішей трав;
  • засолювання овочів;
  • пасти, піци;
  • хлібобулочних виробів;
  • різноманітних соусів (особливо томатних);
  • маринування риби;
  • запекаемого картоплі;
  • супів на основі м’яса;
  • страви з квасолі;
  • яєчні і омлетів;
  • домашньої ковбаси;
  • смаженого і тушкованого м’яса.

Чим можна замінити орегано

Чим замінити орегано? Смак спеції яскравий і неповторний. Тим не менш, рослина має безліч родичів, здатних замінити материнку в разі її відсутності.

Найбільш близький до орегано за смаковими якостями вважається майоран. Іноді масло орегано замінюють майорановым і різниця практично не помітна. Хорошим варіантом заміни стане базилік, змішаний з м’ятою або петрушка в тандемі з кропом. Трохи нагадують орегано кмин і чебрець. Можна використовувати замість суміш материнки «Прованські трави».

Дивіться також:  Ліниві пельмені — 6 рецептів

Але! Слід знати, що перераховані трави не мають навіть приблизних корисних властивостей, якими відрізняється орегано.

Як і скільки додавати материнку

Головний принцип у застосуванні приправи орегано – це помірність. Сильний аромат спеції всыпанной у великих кількостях здатний зіпсувати страву.

Як додавати орегано:

Взяти суху ложку, відміряти вказане в рецепті кількість спеції. Не слід висипати приправу з банки в гаряче блюдо, від якого виходить пар. Піднімається волога здатна зіпсувати ставшуюся в банку материнку, з-за чого остання злипнеться в грудку. Свіжу траву перед застосуванням потрібно дрібно нарізати і пом’яти руками. Таким чином, вивільниться неповторний аромат орегано.

Рада. Іноді в рецепті не вказано точної кількості спеції. У такому випадку спочатку слід додати чверть чайної ложки приправи на 4 порції (500 г) м’яса і фаршу. У соус і макарони додають 1 ч. л. свеженарезанной або сушеної трави, салат — 0,5 ч. л.

Коли додавати материнку:

Свіже листочки додають наприкінці варіння для додання яскравого аромату. Тушковане м’ясо заправляється приправою також в кінці приготування. При варінні бульйону, в поєднанні з іншими травами, всі рослини потрібно зв’язати в пучок і вкласти в мішечок з марлі. Його опускають в каструлю, а після приготування бульйону викидають. В м’який сир, салати фруктові десерти пряність додають заздалегідь. Це дає страві можливість відчути аромат материнки.

Правила зберігання приправи

У складі орегано міститься безліч летких ефірних масел. З цієї причини спецію обов’язково зберігати в закритому посуді. Досвідчені кулінари для цих цілей використовують скляну тару, що щільно закривається ємність.

Протипоказання до вживання

Незважаючи на явні позитивні якості, спеція орегано не рекомендована до вживання в деяких випадках:

  • серйозних патологій серцево-судинної системи;
  • гострих формах захворювань ШКТ;
  • хвороби нирок;
  • індивідуальній непереносимості компонентів рослини;
  • вагітності (надмірне вживання спеції здатне спровокувати скорочення матки, як результат – викидень).
Дивіться також:  Кальмари в клярі – 5 рецептів, як приготувати

Не варто забувати, що вживання материнки може вплинути на дію деяких лікарських препаратів.

Чоловікам слід врахувати, що орегано надає сильне розслабляючу дію, а тому може не найкращим чином позначитися на потенції. Регулярне вживання настоїв і відварів із материнки здатне і зовсім призвести до статевого безсилля.

Орегано — багаторічна рослина, що застосовується в кулінарії і медицині. Яскравий смак і пряний аромат роблять листя орегано популярною в багатьох країнах спецією. Приправа материнка застосовується в італійській, бельгійської, кавказької і багатьох інших кухнях.