Прісне тісто – 9 рецептів, як зробити тісто для пиріжків, піци, пирогів

Найдавніша і наипростейшее тісто, що йде корінням в Древній Єгипет. У своїх витоках прісне тісто включало в себе лише воду і борошно пшеничне, що робило і досі робить його самим низькокалорійним і корисним тестом.

Прісне тісто – простий рецепт

Якщо необхідно приготувати тісто «на швидку руку», користуємося наступним рецептом.

Для нього потрібні такі інгредієнти як:

  • пшеничне борошно вс (вищого сорту) – 3 кг;
  • рослинна олія – 4 ст. л.;
  • вода – по мірі необхідності;
  • сіль – за бажанням.

Процес приготування:

  • Просіваємо борошно через сито і насипаємо гіркою на плоску рівну поверхню. У насипом формуємо ямочку (як у вулкані). Наливаємо в отриману ємність 300 мл теплої фільтрованої води, домішуємо масло і сіль.
  • Замішуємо тісто, щоразу захоплюючи борошно з різних сторін. При недоліку вологості підливаємо воду. Тісто має стати однотипним і досить густим.
  • Вимішувати тісто до тих пір, коли на його поверхні почнуть з’являтися бульбашки.
  • Маса готова, і в залежності від потреб залишилося тільки його розкачати.

Однією цікавою особливістю при роботі з даним тестом, є розкочування. В залежності від типу розкочування, приготованого тесту, можна отримати найрізноманітніші типи страв.

Основа для пиріжків

 

Прісне тісто для пиріжків готується також дуже не складно і не потребує особливих кулінарних навичок.

Для початку готуємо інгредієнти:

  • борошно з пшениці вищого сорту – 1 кг;
  • рослинне масло – 200 г;
  • куряче яйце – 2 шт.;
  • розпушувач (порошок) – 30 г;
  • сметана – 200 г;
  • кефір – 0,5 л;
  • сіль – за смаком.

Інструкція по приготуванню:

  • Просіваємо через найтонше решето борошно. Висипаємо білий порошок горбком на суху і пласку стільницю. Робимо в борошні ямочку.
  • В отриману ємність з борошна розбиваємо яйця, додаємо розпушувач, сіль (за смаком) і сметану невеликий жирності.
  • Вимішуємо тісто, починаючи з центру гірки, забираючи борошно з околиць.
  • Поступово додаємо кефір вымешиваемое тісто до стану середньої тягучості і твердості.
  • Прісне тісто для найніжніших булочок може бути використане за призначенням. Залишилося тільки вибрати начинку і запекти пиріжки.

Варіант для пирогів

Щоб приготувати пиріг з прісного тесту, необхідно підготувати тісто.

Для цього підготуємо наступні інгредієнти:

  • борошно з пшениці (вищого сорту) – 600 г;
  • рослинна олія – 4 ст. л.;
  • вода – 200 мл;
  • сіль – 1 ч. л.

Процес приготування:

  • Готуємо поверхню столу. Вона повинна бути сухою і, бажано, скляної.
  • Просіваємо борошно гіркою прямо на поверхню.
  • У центрі борошна робимо максимально глибоке заглиблення. Додаємо в нього рослинне масло, сіль і всю воду.
  • Вимішуємо масу, вона повинна бути досить м’якою і тугою.
  • Формуємо з отриманого тіста кулю, кладемо його в миску і накриваємо тканиною. Так тісто має настоятися близько півгодини.
  • Повторно мнемо тісто до досягнення нею однорідності і гладкості. Прісне тісто для пирога готово.

Прісне тісто для піци

 

Щоб порадувати себе італійською піцою зовсім не обов’язково їхати в Італію, достатньо знати простий і смачний рецепт правильного тесту для піци.

Прісне тісто для піци готується з компонентів:

  • яйце куряче – 4 шт.;
  • оливкова олія – 80 мл;
  • борошно вищого сорту – 800 г;
  • сіль – за смаком;
  • молоко коров’яче – 250 мл

Інструкція приготування:

  • Беремо глибоку каструлю або тарілку і просіваємо через дрібне сито борошно. Додаємо сіль.
  • В окремій мисці збиваємо яйця і молоко. Додаємо до маси оливкова олія. Щоб масло однорідно розійшлося по тесту, краще скористатися електричним міксером або віночком. Так, при випіканні тісто не буде підгоряти окремими частинами.
  • Замішуємо отриману яєчну суміш в ємність з тістом, повільно і рівномірно додаючи борошно.
  • Присипаємо борошном поверхню і викладаємо на неї тісто.
  • Вимішуємо руками близько 15-20 хвилин, добиваємося того, щоб тісто перестало повністю липнути до рук. При зайвій вологості маси додаємо трохи борошна.
  • Скачуємо готовий напівфабрикат у кулясту форму і обертаємо трохи змоченою тканиною. У такому положенні залишаємо масу на півгодини. Саме просте і оригінальне тісто для піци можна використовувати за прямим призначенням.
Загрузка...

Готуємо на кефірі

Повітряне тісто на кефірі годиться при виготовленні пиріжків та іншої випічки подібного типу.

Для нього знадобляться наступні продукти:

  • кефір – 1 л;
  • олія соняшникова – 200 г;
  • борошно пшеничне вс – 1 кг;
  • сода – 2 ч. л.;
  • сіль – за смаком;
  • цукор – 3 ст. л.

Етапи приготування:

  • Беремо партію борошна і просіваємо в підходящу чашу.
  • До борошна додаємо всі сухі інгредієнти і кефір. Ретельно перемішуємо суміш.
  • Починаємо вимішувати тісто виделкою (поки воно рідкісне), маленькими частинами додаємо борошно і робимо тісто густіше і щільніше.
  • Коли тісто вже буде вымешано, змащуємо його соняшниковою олією і вимішуємо руками.
  • Тісто повинне вийти м’яким і в той же час не прилипати до рук. Не варто занадто ретельно вимішувати, інакше пропаде вся його рихлість і легкість.
  • Даємо настоятися пару годин у холодильнику.

На сметані

 

Відмінний варіант « на швидку руку». Такий рецепт повинен бути в арсеналі кожної господині.

Підготуємо наступні інгредієнти:

  • куряче яйце – 4 шт.;
  • маргарин – 200 г;
  • цукор – 2 ст. л.;
  • сметана – 400 г;
  • сіль – 2 ч. л.;
  • борошно вс – 1 кг.

Процес приготування:

  • Збиваємо у великій чаші яйця з цукровим порошком і сіллю. Виливаємо низкопроцентную сметану і знову збиваємо.
  • До яєчної суміші додаємо трохи розтанув маргарин (можна замінити вершковим маслом) і борошно, додаючи її невеликими частинами.
  • Вимішуємо тісто до того моменту, поки воно не перестане липнути до рук, але буде залишатися досить м’яким.
  • Формуємо з отриманого напівфабрикату кулю і кладемо його в поліетиленовий пакет (обертаємо плівкою). Залишаємо в холодильнику на 20-30 хвилин.

Здобне прісне тісто

Відмінний варіант для любителів мучного, і при цьому стежать за фігурою. Просте в рецептурі і готуванні здобне прісне тісто.

Для створення рецепту знадобиться:

  • борошно пшеничне вс– 250 г;
  • сіль – за смаком;
  • масло вершкове – 100 г;
  • вода – 75 мл

Процес приготування:

  • Просіваємо через дрібне сито борошно.
  • У борошно додаємо трохи розтоплене масло і розтираємо його в борошні. Повинна вийти дрібна крихта. Додаємо щіпку солі і ще раз перемішуємо.
  • Поступово починаємо додавати воду і вимішувати тісто.
  • Закінчуємо вимішувати тісто, кладемо його в ємність, накриваємо поліетиленом і залишаємо остигати в холодильнику на 15-20 хвилин.

Бездріжджовий рецепт

Для тих, хто стежить за релігійними святами і постить, знадобиться наступний рецепт бездріжджового тіста.

Потрібні наступні інгредієнти:

  • борошно (пшеничне) вищого сорту – 1,5 ст.;
  • рослинне масло – 1 ст. л.;
  • злегка підігріта вода – 0,5-0,7 ст.;
  • сіль – за смаком.

Етапи приготування:

  • Розчиняємо сіль в трохи теплій воді.
  • Просіваємо борошно гіркою на підготовлену поверхню.
  • Створюємо маленьку ямку в борошні, заливаємо в неї рослинне масло і підігріту воду. Замішуємо тісто спочатку виделкою.
  • Стежимо за кількістю води. Вимішуємо тісто руками. Залишаємо настоятися півгодини при 18-20 градусах.

Листкове прісне тісто

Досить цікавий і трудомісткий рецепт тіста. Але доклавши трохи зусиль, листкове тісто винагородить господиню та її родину своїм повітряним смаком.

Для приготування знадобляться такі інгредієнти:

  • вода фільтрована – близько 400 мл;
  • жовток – 2 шт.;
  • оцет – 1 ч. л.;
  • сіль – 0,5 ч. л.;
  • борошно – 4-5 ст.;
  • вершкове масло -500-600 р.

Процес приготування:

  • При готуванні важливо пам’ятати, що всі інгредієнти повинні бути кімнатної температури. У мисці розминаємо вершкове масло до зникнення грудочок. Додаємо закатку (яєчний жовток з водою і 4 ст. л. борошна і вимішуємо її з маслом.
  • Формуємо плоску прямокутну коржик з отриманої суміші.
  • Розкачуємо тісто і в центр кладемо прямокутник з масла. Загортаємо масляний млинець тестом на конвертик.
  • Качалкою, починаючи з середини отримав «конверта», розкачуємо тісто в прямокутний пласт, шириною в 1 див.
  • Зайву муку необхідно прибрати з отриманого пласта м’якою щіткою.
  • Акуратно складаємо тісто в гармошку і знову розгортаємо, починаючи з середини. Залишаємо тісто охолодитися на 20 хвилин і знову повторюємо всі дії з розкочуванням. Діємо подібним методом чотири рази. У підсумку вийде тісто з 256 шарами масла.
  • При подальшій готуванні, не рекомендується готове тісто розкачати, т. до. воно може розійтися, або порватися.

 

Спробуйте нові рецепти:

Загрузка...