Просочення для торта – 8 рецептів приготування в домашніх умовах

В американських кондитерських традиціях прийнято використовувати для тортів товсті бісквітні коржі, перемазані масляним кремом. Для наших ласунів таке абсолютно неприйнятно, тому у нас часто використовується для просочення торта, яка надає десерту соковитість і ніжність.

Цукрова просочення для бісквітного торта

Справедливості заради потрібно відзначити, що не всі види бісквітів потребують просочення. Досить вологими виходять «Червоний оксамит», «Колібрі», «Шифонові бісквіти», «Темний Ларрі», а от з класичного бісквіта без зволоження можна приготувати смачний торт.

Так, цукровий вид просочення – найпопулярніший і найдешевший. Його просто приготувати, а до складу сиропу входять тільки вода, цукор і алкоголь (коньяк, ром, портвейн або лікер).

Оскільки на коржі різного діаметру, а, отже, і ваги, буде потрібно різну кількість рідини для просочування, то зручно користуватися пропорціями на 100 г готового цукрового сиропу, в яких мірою ваги і обсягу виступає їдальня ложка.

Таким чином, на вказану кількість цукрових просочення будуть потрібні:

  • 3 столові ложки води;
  • 2 столові ложки цукрового піску;
  • ½ Ложки коньяку.

Кроки приготування:

  • Цукор і воду в посудині з товстим дном, поставити на середній вогонь і при безперервному помішуванні довести до кипіння. Щоб вийшов сироп не довелося просочувати, заважаючи, потрібно стежити, щоб кристали цукор не потрапили на стінки.
  • Киплячий розчин можна без зволікань прибрати з плити, а можна дати йому побулькать кілька хвилин, трохи остудити і додати алкоголь.

Щоб правильно розрахувати кількість просочення і крему для майбутнього торта, господиням стане в нагоді наступна формула – 1:0,7:1,2, де одна частина – це вага бісквіта, 0,7 – кількість просочення і 1,2 – вага крему.

З ягодами і коньяком

Сироп для просочення торта можна зробити з додаванням ягідного складу. Залежно від обраної основи готовий десерт буде мати свій неповторний смак. Так, з шоколадним бісквітом добре поєднується смак вишні.

Щоб приготувати вишневу просочення з коньяком, слід підготувати:

  • 75 г свіжих ягід вишні без кісточок;
  • 220 мл води;
  • 55 г цукру;
  • 30 мл коньяку.
Дивіться також:  Оладки на молоці – 8 рецептів, як приготувати пишні та смачні оладки

Хід роботи:

  • Скласти В сотейник вимиті ягоди без хвостиків і кісточок, залити водою і довести до кипіння. Проварити всі дві –три хвилини і дати охолонути при кімнатній температурі до 30 – 35 градусів.
  • З теплого відвару виловити всі ягоди (якщо вони дрібні, можна просто процідити через сито), всипати цукор, влити коньяк і розмішати. Як тільки останній солодкий кристалик розчинитися – просочення готова.

З карамельним смаком згущеного молока з

У вареного згущеного молока приємний карамельний смак, але от в чистому вигляді використовувати її для просочення коржів не вийде, оскільки цей продукт занадто густий.

Тому його доведеться трохи розвести молоком у наступному співвідношенні:

  • 150 г вареного згущеного молока;
  • 150 г молока;
  • 15 мл коньяку.

Спосіб приготування:

  • Вогнетривку ємність з молоком, поставити на вогонь і трохи підігріти, потім покласти варене згущене молоко і добре розмішати до повного розплавлення.
  • Після цього молочно-карамельну просочення охолодити і змішати з коньяком. В результаті вийде розчин кавового кольору з приємним терпкуватим смаком.

Кавова для просочення торта на молоці

Любителям кави сподобаються соковиті бісквіти, просочені солодким кавовим розчином з додаванням молока. Специфічний аромат чудово доповнить і підкреслить смак шоколадних тістечок.

Щоб приготувати таку просочення, будуть потрібні:

  • 36 р натуральної меленої кави;
  • 180 г цукрового піску;
  • 125 мл води;
  • 125 мо молока;
  • 15 – 20 мл коньяку або кавового лікеру.

Черговість дій:

  • Молоко з’єднати з цукром і прогріти на вогні до повного розчинення солодких піщинок.
  • У зазначеній кількості мілілітрів води заварити каву. Після закипання турку з ароматним напоєм відставити на 15 – 20 хвилин, щоб він настоявся.
  • Готову каву процідити, змішати з солодким молоком і лікером.

Готуємо з лимонного соку

Лимонна просочення підходить для класичного, ванільного або бісквіта королеви Вікторії. У жарку пору року в неї обов’язково слід додати трохи алкоголю, який виступить консервантом і допоможе довше зберегти десерт свіжим.

Дивіться також:  Бісквітні тістечка – 7 покрокових рецептів, як приготувати ніжний і смачний десерт

Якщо є побоювання, що суміш для просочення коржів буде занадто кислою, можна взяти інші цитрусові (наприклад, апельсин або лайм).

Пропорції продуктів у складі сиропу:

  • 250 мл води;
  • 90 г цукру;
  • ½ Лимона (сік і цедра);
  • 30 мл коньяку.

Як приготувати цукровий сироп для просочення торта на лимонному соку:

  • У невеликій каструльці або сотейнику з’єднати воду з цукром. Солодкий розчин відправити на вогонь і довести до кипіння.
  • Поки сироп буде закипати, тонко зняти з лимона цедру і вижити сік. Цукор з водою повинні побурлить 4 – 5 хвилин, потім потрібно зняти сотейник з плити, додати до його вмісту сік і цедру, накрити складу кришкою і залишити до повного охолодження.
  • Остиглу просочення процідити, додати коньяк, перемішати і використовувати за прямим призначенням.

Не тільки просочення коржів повинна охолонути, але і самі вони не повинні бути гарячими. Добре, щоб вони взагалі відлежалися в холодильнику загорнутими в харчову плівку мінімум кілька годин.

На основі меду

Замінити звичний цукор у складі просочення можна медом. Не тільки поціновувачі цього продукту бджільництва знають, що той чи інший його сорт (квітковий, гречаний, різнотрав’я, акація) можуть істотно відрізнятися за смаком і робити смак випічки унікальною.

Щоб такий сироп не вийшов занадто нудотним, рекомендується ввести в нього трішки апельсинового або лимонного соку, який урівноважить зайву солодкість.

Склад однієї порції такого розчину входять:

  • 150 мл води;
  • 40 – 50 г меду;
  • ½ Апельсина;
  • 30 мл коньяку.

Приготування:

  • З половинки цитрусового плоду вичавити будь-яким доступним способом сік. Поєднавши його з водою, довести до кипіння, а потім дати охолонути до температури нижче 60 градусів. Тільки при такому температурному режимі зберігаються всі корисні речовини, якими багатий на мед.
  • У трохи остигнула основу додати мед і коньяк, перемішати все до однорідності і можна приступати до просочення бісквітів.
Дивіться також:  Торт Людина-павук – 7 рецептів, як зробити гарний і смачний дитячий торт своїми руками

Медова просочення стане ідеальним доповненням для світлих коржів, перешарованих сметанним кремом.

Молочна для просочення торта

Популярна молочна просочення може бути приготована двома різними способами: з цільного коров’ячого молока і цукру або з води і згущеного молока. Яку з них вибрати, зможуть підказати тільки власні смакові уподобання, а нижче будуть наведені пропорції і алгоритм приготування кожного з видів.

Для першого варіанту сиропу знадобляться:

  • 200 мл молока будь-якої жирності;
  • 60 г цукрового піску.

Приготування:

  • Молоко з’єднати з цукром і проварити приблизно дві хвилини.
  • Потім солодку молочну суміш остудити до кімнатної температури, і вона готова.

До складу молочної просочення на згущеному молоці входять:

  • 200 мл згущеного молока;
  • 225 мл води;
  • ваніль за смаком.

Технологія приготування:

  • На плиті довести воду до кипіння, рідина повинна активно булькати.
  • У ємність відповідного літражу викласти згущене молоко, зверху залити його крутим варом, додати ваніль і змішати.
  • Остившім сиропом можна просочувати коржі.

Шоколадний сироп для просочення коржів

Така просочення коржів – мрія справжнього шокоголика. Вона не тільки зробить бісквіт соковитим, але і багаторазово посилить його шоколадний смак.

Готується такий сироп:

  • 120 мл води;
  • 30 мл коньяку або іншого алкоголю;
  • 150 г цукру (краще взяти коричневий);
  • 35 г какао-порошку;
  • 1 – 2 г ваніліну;
  • 3 г солі.

Як зварити шоколадну просочення:

  • У сотейник всипати какао-порошок. Потім потроху вливаючи воду, розмішати, щоб не було грудочок. Далі при постійному помішуванні прогріти суміш до повного розплавлення компонентів.
  • Після цього всипати цукор, розмішати його, додати сіль і ванілін.
  • Проварити сироп приблизно три хвилини після закипання.
  • Як і інші сиропи, шоколадну просочення використовують після охолодження.

Величезне значення для соковитості готового торта має спосіб нанесення просочення. Щоб коржі просочилися сиропом рівномірно, його не потрібно наносити за допомогою ложки, кращий результат буде досягнуто, якщо скористатися кулінарної пензлем або пульверизатором.