Прості салати на день народження – 15 рецептів смачних і святкових

Вибір меню на урочисте застілля вимагає від кожної господині великих зусиль – занадто велика відповідальність. Гарячі страви подаються на певному етапі трапези, а от прості салати на день народження будуть зустрічати і проводжати гостей. Розглянемо варіанти смачних, недорогих і гарно оформлених страв.

Салат «Тіффані» з куркою і виноградом

Відкриваємо добірку легких салатів чудовою закускою а-ля виноградне гроно.

Склад компонентів:

  • яйця – 2 шт.;
  • куркума – 2 ч. л.;
  • смажений мигдаль – 200 г;
  • куряча грудка – 400 г;
  • сир – 200 г;
  • зубки часнику – 2 шт.;
  • ягоди винограду – 200 г;
  • олія (оливкова або соняшникова) – 40 г;
  • свіжий майонез;
  • сіль, перець, петрушка.

Всі продукти, які не піддаються тепловій обробці, набуваємо і використовуємо виключно свіжі і якісні!

Спосіб приготування:

  • Курячу грудку ріжемо на невеликі частини, посипаємо куркумою і підсмажуємо в маслі до золотистого кольору. Викладаємо смажені шматочки в чашу, обрану для подачі готової страви.
  • Очищаємо відварені круто яйця, рубаємо їх ножем і відправляємо в посуд з м’ясом. Сюди ж поміщаємо стружку тертого сиру і ядра мигдалю, розбиті блендером у велику крихту.
  • Подрібнюємо часник, перчимо його і солимо, з’єднайте з майонезом до однорідного стану. Заправляємо салат приготовленим соусом і ретельно перемішуємо складу.
  • Розміщуємо закуску на плоскому блюді, надаємо їй довгасту форму, а зверху викладаємо розділені на половинки виноградні ягоди.

Для створення закінченого образу цілої кисті, у верхній частині овалу поміщаємо гілочки петрушки, імітуючи листя винограду.

«Обжорка» з яловичиною на день народження

Список продуктів:

  • цибуля ріпчаста;
  • свіжий майонез;
  • велика морквина;
  • відварне м’ясо – 400 г;
  • солоні сухарики – 150 г;
  • мариновані огірки – 2 шт.;
  • сіль, суміш перців, пучок кропу;
  • олія (соняшникова чи оливкова) – 40 р.

Порядок приготування:

  • Насамперед, відварюємо яловичину. Краще зробити це заздалегідь, щоб використовувати вже остиглий продукт. Ріжемо шматок на скибочки, потім шаткуємо соломкою або невеликими кубиками.
  • Огірки оформляємо в тій же формі, злегка віджимаємо від розсолу і залишаємо в ситі, щоб стекла зайва рідина.
  • Очищену моркву рубаємо так само, як і інші компоненти салату, і обсмажуємо в олії до готовності.
  • Викладаємо інгредієнти в миску, солимо і перчимо, заправляємо майонезом і добре перемішуємо. Залишаємо посуд з закускою в прохолодному місці для формування остаточного смаку.

Солоні сухарики додаємо безпосередньо перед подачею блюда на стіл. Свіжі фарби і апетитний вигляд будь-салату забезпечать гілочки кропу або петрушки.

«Грибна поляна» на свято

Перелік компонентів:

  • цибулина;
  • банку маринованих шампіньйонів;
  • морква – 2 шт.;
  • курага – 100 г;
  • філе куряче – 300 г;
  • яйця, зварені круто, – 5 шт.;
  • тертий сир – 200 г;
  • пучок пір’я цибулі, кріп, майонез.

Процес приготування:

  • Відварюємо м’ясо птиці, охолоджуємо і нарізаємо соломкою. У такій же формі рубаємо курагу, попередньо пропарену в гарячій воді.
  • Поділяємо приготовані круто яйця на білок і жовток і подрібнюємо їх на великих осередках терки.
  • Шаткуємо тонкими слайсами очищену цибулину, заливаємо овоч оцтом і залишаємо на півгодини.
  • Витягаємо печериці з банки, просушуємо на серветках і поміщаємо на широке блюдо капелюшками вниз. Навколо грибів розкладаємо складу з нарізаного пера цибулі і нарубаного кропу. Наступний шар формуємо з подрібнених жовтків.
  • Посипаємо компоненти салату тертим яєчним білком, заповнюючи їм все блюдо. Потім розміщуємо частини кураги, зверху наносимо густу сітку з майонезу.
  • Наступний шар складається з курячого філе. Накриваємо м’ясо маринованими кільцями цибулі, обробляємо його «провансалем» і відправляємо закуску на 2 години в холодильник.

Накриваємо смачну конструкцію стравою більшого розміру, перевертаємо і знімаємо тарілку, відкриваючи вид на казково апетитну «Грибну галявину».

Простий крабовий салат листковий

Набір продуктів:

  • якісні крабові палички – 250 г;
  • банку кукурудзяних консервованих зерен;
  • яйця – 4 шт.;
  • майонез;
  • пучок цибулі-шнитта;
  • рис – 100 г;
  • сіль, петрушка, перець.

Особливості приготування:

  • Відварюємо рис до повної готовності, промиваємо окропом і викладаємо в сито для позбавлення від залишків рідини.
  • Дрібно рубаємо цибулю-шніт, з’єднуємо його з рисом і добре перемішуємо. Купуючи яскраво-зелене листя, вибираємо виключно молоді пагони. Якщо вони вже зацвіли, ніжні «дудочки» стануть грубими, несмачними і втратять корисні властивості.
  • Пропускаємо крабові палички через середні комірки терки, частина продукту змішуємо з майонезом.
  • Зливаємо рідину з солодкої кукурудзи. Очищаємо зварені круто яйця дрібно рубаємо їх гострим ножем. Солимо і перчимо закуску, приправляємо свіжим майонезом і ретельно перемішуємо.
  • Встановлюємо на блюді сервірувальне кільце і викладаємо на дно рисовий складу. Вище поміщаємо шар з солодкої кукурудзи та подрібнені яйця.
  • Декоруємо поверхню закуски крабовими паличками без соусу і прикрашаємо блюдо ніжною зеленню.

Прості смачні салати на день народження тим і гарні, що не вимагають багато уваги і часу. Готувати такі страви досить легко і дуже приємно!

 

З ананасами, куркою і сухариками

Необхідні компоненти:

  • скибочки батона – 150 г;
  • філе курки – 350 г;
  • майонез;
  • зубки часнику – 2 шт.;
  • кедрові горішки – ½ склянки;
  • ананаси консервовані;
  • сир – 250 г;
  • пісне масло.

Приготування страви:

  • Відварюємо філе птиці. Щоб м’ясо вийшло смачним і ароматним, додаємо в бульйон гілочку зелені, половинку моркви, горошини перцю і лист лавра. Остигле м’ясо нарізаємо невеликими порціями.
  • Хлібні пласти поділяємо на маленькі кубики і обсмажуємо в невеликій кількості олії.
  • Якщо ми купили банку з цілими анансовими часточками, ріжемо їх в такій же формі, як і хліб.
  • Викладаємо в салатник всі підготовлені компоненти. Додаємо тертий сир, сухарики і горішки. Солимо і перчимо закуску, заправляємо майонезом, сполученим з подрібненим часником.

Подібні страви на святковому столі мають незаперечні переваги. Мало того, що вони володіють приголомшливим смаком, так і зовнішнє оформлення виконане на заздрість іншим «товаришам».

 

«Цезар» з класичною заправкою

Склад інгредієнтів:

  • качан салату Романо;
  • курячі грудки – 2 шт.;
  • сир «Пармезан» – 200 г;
  • чіабатта – 1 шт.;
  • зубки часнику – 2 шт.;
  • масло рослинне – 100 мл

Компоненти заправки:

  • яйце;
  • винний оцет, гірчиця діжонська – по 1,5 ч. л.;
  • філе анчоуса – 7 шт.;
  • вустерський соус (1 ч. л.), сіль, перець білий;
  • масло пісне і оливкове – 150 і 100 мл відповідно;
  • щіпка звичайного цукру;
  • зубки часнику – 2 шт.

Поетапне приготування:

  • Натираємо філе курки перцем і сіллю, варимо 30 хвилин на пару до готовності. Нарізаємо остигле м’ясо тонкими пластинами.
  • Робимо класичну заправку. Для цього поміщаємо яйце в чашу блендера, додаємо подрібнений часник і інші компоненти соусу, збиваємо продукти до однорідної маси.
  • Італійський хліб розриваємо руками на порційні шматки, зручні для їжі. Поливаємо чіабатту ароматним маслом і запікаємо в духовці 5 хвилин при t=200°C. Намагаємося не пересушити частини батона.
  • Тепер оформляємо салат. За допомогою ножа для чищення овочів нарізаємо великими пелюстками половину шматка Пармезану, іншу частину продукту дрібно натираємо.
  • Розриваємо руками листя Романо, змішуємо їх зі стружкою Пармезану і двома ложками приготовленого соусу.
  • Отриману масу викладаємо на широке блюдо. Зверху розміщуємо шматочки курячого філе, м’ясо посипаємо ароматними сухариками і прикрашаємо ніжними пелюстками сиру.

Поруч з виставленими салатом «Цезар» маємо зручну сервірувальний посуд з носиком, в якій подаємо вишуканий соус.

З курячою печінкою та грибами

Склад інгредієнтів:

  • цибулина;
  • печериці – 400 г;
  • печінка куряча – 300 г;
  • молоко – 50 мл;
  • масло пісне;
  • свіже яблуко і огірок;
  • оцет (9%) – 10 мл;
  • банка кукурудзи;
  • перець, сіль, зелень.

Вибираючи печінку для салату, звертаємо увагу на її зовнішній вигляд. Якісний субпродукт відрізняє гладка структура і блискучий колір.

 

 

Спосіб приготування:

  • Печінка добре промиваємо, залишаємо на 2 години в молоці, а потім смажимо в олії. Охолоджуємо і нарізаємо на шматочки. Смак страви буде винятковий!
  • Звільняємо цибуля від лушпиння, шаткуємо на кубики, заливаємо окропом, додаємо оцет і сіль. Маринуємо в кислому складі півгодини.
  • Очищаємо печериці, шаткуємо пластинами, обсмажуємо до випаровування рідини і утворення рожевого відтінку. Викладаємо гриби на серветки, залишаючи на них надлишки жиру.
  • Поміщаємо всі компоненти закуски в салатницю, приєднуємо очищене від шкірки і насіння, дрібно нарубленное яблуко, солодку кукурудзу і нашатковану кубиками огірок. Перчимо і солимо блюдо, заправляємо майонезом, добре перемішуємо.

Подаючи салат з курячою печінкою та грибами, прикрашаємо закуску свіжою зеленню.

Салат «День Народження» з майонезом

Список продуктів:

  • яблука кисло-солодкі – 2 шт.;
  • майонез (бажано домашній) – 200 г;
  • філе курки – 2 шт.;
  • огірки свіжі – 500 г;
  • томати – 200 г;
  • лимон;
  • яйця, зварені круто, – 6 шт.;
  • масло пісне;
  • сіль, зелень.

Приготування страви:

  • Відварюємо м’ясо птиці, охолоджуємо, поділяємо на невеликі частини і швидко обсмажуємо в олії до рум’яного кольору.
  • Яйця очищаємо від шкаралупи і дрібно шаткуємо.
  • Зрізаємо з яблук тонку шкірку, видаляємо насіння, а м’якоть дрібно рубаємо і злегка скроплюємо соком лимона. Огірки поділяємо на кубики.
  • З’єднуємо компоненти закуски в салатнику, додаємо перець, сіль і майонез. Залишилося все перемішати і хоч трохи спробувати!

Святкові салати не втратять свої смакові якості і свіжість зовнішнього вигляду, якщо приправляти їх соусом незадовго до сервіровки столу і прийому гостей.

Готуємо з яловичини, огірків і соєвого соусу

Необхідні компоненти:

  • біла цибулина;
  • зубки часнику – 6 шт.;
  • яловичина – 500 г;
  • огірки – 500 г;
  • перець болгарський і пекучий – 1 шт.;
  • коріандр – 1 ч. л.;
  • оцет винний – 40 мл;
  • звичайний цукор – 25 г;
  • соус соєвий – 5 ч. л.;
  • олія (кунжутна, оливкова або кукурудзяна) – 60 мл

Процес приготування:

  • Моєму м’ясо, очищаємо від плівок і сухожиль, промокаємо паперовими серветками, а потім нарізаємо тонкою соломкою. Вливаємо олію в розпечену сковороду з високими бортами (бажано використовувати вок). Безперервно заважаючи яловичину, швидко обсмажуємо на сильному вогні. Солимо і перчимо в кінці теплової обробки.
  • Огірки ріжемо уздовж на довгі вузькі брусочки, приправляємо сіллю і залишаємо в чаші на 20 хвилин для утворення соку.
  • Моєму плід солодкого перцю (без насіння) і шаткуємо його соломкою. Очищену цибулю поділяємо на півкільця, стручок пекучого перцю і зубки часнику дрібно рубаємо.
  • Викладаємо в салатник всі підготовлені фрукти і овочі (з огірків зливаємо сік) і приєднуємо м’ясної складу. Приправляємо блюдо соєвим соусом, сіллю і оцтом, добре розмішуємо закуску.

Щоб остаточно сформувався оригінальний смак приготованого салату, він повинен бути повністю зібраний і не менше години витриманий в умовах холодильника.

З шинкою, грибами і огірками

Перелік продуктів:

  • масло пісне;
  • цибуля-ріпка – 2 шт.;
  • сир «Пармезан» – 200 г;
  • огірки – 2 шт.;
  • гриби (будь-які свіжі) – 400 г;
  • яйця – 4 шт.;
  • шинка – 400 г;
  • майонез;
  • сіль, зелень.

Технологія приготування:

  • Очищаємо цибулю від лушпиння, нарізаємо кубиками і обсмажуємо до прозорого стану. Додаємо очищені і помиті гриби, розділені на невеликі шматочки. Продовжуємо теплову обробку продуктів до випаровування рідини і появи на лісових дарах золотистої скоринки.
  • Крупно натираємо сир, шинку нарізаємо тонкими смужками, а огірки – круглими скибочками.
  • Відварюємо круто яйця, охолоджуємо у воді, витягаємо з шкаралупи, дрібно кришимо і поміщаємо в чашу. Додаємо інші підготовлені компоненти, перчимо і солимо блюдо, присмачую майонезом. Добре все перемішуємо.

Викладаємо святковий салат з шинкою, грибами і огірками в гарний посуд, формуємо невелику гірку і прикрашаємо закуску улюбленої зеленню.

Легкий «Грецький» салат

Склад інгредієнтів:

  • перець болгарський (жовтий або зелений);
  • сир «Фета» – 250 м;
  • червона цибулина;
  • олія оливок – 60 г;
  • не дуже великі огірки – 3 шт.;
  • маслини (без кісточок) – до 15 шт.;
  • томати – 4 шт.;
  • сік лимона – 20 мл;
  • перець, сушений орегано (3 щіпки), листя салату.

Особливості приготування:

  • Моєму овочі і промокаємо паперовими рушниками. Цибулю очищаємо від лушпиння і рубаємо тонкими півкільцями. Огірки ріжемо невеликими кубиками, а помідори і плоди перців (без прожилок і насіння) – більш великими шматками.
  • З’єднуємо в піалі сік лимона, олія оливок, спеції і прянощі. Поміщаємо в салатник підготовлені компоненти і приправляємо їх ароматним соусом.
  • Посипаємо блюдо сушеним орегано, злегка розтираючи складу пальцями, щоб краще розкрити запашні якості «гірської радості» – так з грецького перекладається назва цієї чудової трави.
  • Поверх приготованої страви викладаємо фрагменти листового салату і великі шматочки Фети.

Легкий «Грецький» салат дуже вдало підкреслить урочистий характер застілля, адже в однойменній південній країні такі страви завжди виглядають яскраво, ефектно і святково.

«Гніздо глухаря» – швидко і смачно

Список продуктів:

  • огірки – 2 шт.;
  • філе курки – 300 г;
  • картопля – 4 шт.;
  • сир (плавлений та твердий) – 60 г та 100 г відповідно;
  • цибуля ріпчаста;
  • яйця (курячі та перепелині) – по 4 шт.;
  • майонез – 200 г;
  • масло пісне – 200 мл

Порядок приготування:

  • Відварюємо м’ясо птиці в трохи підсоленій воді до готовності, охолоджуємо і дрібно рубаємо. Огірки кришимо кубиками.
  • Очищаємо цибулю, шаткуємо півкільцями і на півгодини заливаємо окропом.
  • Відварюємо круто яйця (обидва види), охолоджуємо, знімаємо шкаралупу і дрібно натираємо. Таким же способом подрібнюємо сир і поміщаємо його в інший посуд.
  • Зрізаємо шкірку з картоплі, поділяємо овочі на брусочки і обсмажуємо 5 хвилин в розпеченій сковороді. Витягаємо коренеплоди з масла і ненадовго залишаємо на серветках для позбавлення від надлишків жиру.
  • Формуємо салат. Ставимо на широке плоске блюдо сервірувальне кільце невеликого діаметру і навколо нього розміщуємо шар цибулі (рідину зливаємо). Зверху викладаємо змащені майонезом шматочки філе птиці. Тепер маємо огірки, обробляємо їх соусом і посипаємо тертими курячими яйцями. Брусочки смаженої картоплі рівномірно викладаємо в бічну частину «гнізда».
  • Кільце наповнюємо нарубаною зеленню.
  • Поділяємо перепелині яйця на половинки. Відокремлені жовтки ретельно змішуємо з майонезом, тертим плавленим сиром і частиною подрібненої зелені. Фаршируємо яєчні білки приготовленої начинкою.

Витягуємо з страви металеве кільце, акуратно викладаємо «смачну» імітацію яєць в «Гніздо глухаря». Все просто і оригінально!

«Малахітовий браслет» з грудкою

Склад компонентів:

  • яйця – 2 шт.;
  • моркву і картоплю – по 1 шт.;
  • куряча грудка;
  • кукурудза консервована – 150 г;
  • майонез;
  • олія (соняшникова, оливкова, вершкове) – по 20 р;
  • ківі – 3 шт.;
  • рукола;
  • сіль, суміш прованських трав.

Приготування страви:

  • Яйця і коренеплоди відварюємо заздалегідь, щоб використовувати в охолодженому стані.
  • Очищаємо картоплю і моркву, звільняємо яйця від шкаралупи. Бульба подрібнюємо на великих осередках терки, а два інших компоненти – на дрібних металевих насечках.
  • Філе птиці нарізаємо пластами товщиною до 2 см, перчимо їх і солимо. Викладаємо заготовки на розігріту сковороду, де обсмажуємо у пісному і вершковому жирі. Вимикаємо вогонь і прибираємо м’ясо з ємності через 5 хвилин.
  • Ставимо в середину тарілки салатне кільце, навколо нього викладаємо терті яйця і обробляємо їх сіточкою майонезу. Наступним шаром маємо картоплю, а потім пласти курячого філе і морквяний складу. Посипаємо закуску зернами консервованої кукурудзи.
  • Ріжемо на кружечки ківі, ділимо їх на половинки, які акуратно викладаємо вкруговую по всьому салату.
  • Витягаємо сервірувальне кільце, вільний центр закуски наповнюємо нарубаної зеленню, приправленою сіллю. Поливаємо страва маслом оливок і подаємо на стіл.

Ефектно оформлений салат як не можна краще підходить до святкування Дня народження, адже малахіт, роль якого в закусці виконує ківі, що володіє магічними властивостями виконання бажань.

Салат «Курка під шубою»

Перелік продуктів:

  • картопля – 5 шт.;
  • майонез – 200 г;
  • зубки часнику – 3 шт.;
  • філе курки – 500 г;
  • масло пісне;
  • приправа для моркви по-корейськи;
  • солоні (мариновані) гриби – 300 г;
  • ядра горіхів – 100 г;
  • черносливы без кісточок – 200 р.

Порядок приготування:

  • Відварюємо філе птиці, розбираємо його на волокна, а занадто довгі частини поділяємо на невеликі шматочки.
  • Очищаємо картоплю, нарізаємо кружечками і підсмажуємо в маслі до апетитно хрусткої скоринки.
  • Викладаємо м’ясо на плоску тарілку, заправляємо сумішшю для корейської моркви, а потім обробляємо майонезом. Далі розміщуємо шар теплих картопляних скибочок, а слідом – нарізані солоні гриби.
  • Видавлюємо через прес зубки часнику, розподіляючи шматочки по всьому складу салату, і знову наносимо сіточку з білого соусу.
  • Чорнослив обдаємо окропом, нарізаємо на дрібні частини і раскидываем їх серед компонентів закуски. Наносимо останній шар майонезу і присипаємо його рубаними горіхами і зеленню.

Розкішна «шубка» для курки вийшла дуже смачна, апетитна і надзвичайно ошатна.

Соняшник з чіпсами «Принглс»

Склад інгредієнтів:

  • свіжі печериці – 500 г;
  • яйця – 5 шт.;
  • чіпси картопляні «Принглс» – трохи менше банки;
  • сир «Російський» (або інший сорт) – 200 г;
  • куряча грудка – 400 г;
  • масло пісне;
  • чорні оливки;
  • сіль, перець, майонез.

Спосіб приготування:

  • Попередньо відварене м’ясо курки нарізаємо невеликими шматочками, які викладаємо на блюдо, залишаючи по колу місце для прикраси салату. Кожен наступний шар закуски обробляємо свіжим майонезом. Не забуваємо про цю вимогу!
  • Тонко шаткуємо очищені гриби і підсмажуємо в маслі до золотистого відтінку. Остиглі печериці розміщуємо рівним шаром на м’ясному продукті.
  • Очищаємо відварені круто яйця, поділяємо на жовтки і білки. Другий компонент продукту грубо натираємо і посипаємо отриманої стружкою грибний складу страви. Далі слід сіточка з соусу, потім сирна стружка і новий шар майонезу.
  • Поміщаємо заготовку на годину в холодильник для просочення.
  • Завершуємо оформлення страви. Розподіляємо по всьому салату терті жовтки, а по краю «конструкції» викладаємо прикраса у вигляді пелюсток чіпсів. Для імітації насіння соняшнику використовуємо розділені на половинки оливки.

На святковому столі наш «сонячна квітка» буквально розцвів, радуючи всіх присутніх своїми яскравими фарбами і казковим смаком.

Прості салати на день народження вимагають не стільки фізичної праці і кулінарних вишукувань, скільки душевного тепла і натхнення, адже плодом нашої роботи стане щира вдячність і подяку близької нам людини.