Пшоняна каша на молоці – 7 рецептів смачного приготування

А чи знаєте ви, що каша з пшона – це справжня скарбниця вітамінів і цінних мікроелементів? До того ж, її смак практично неможливо зіпсувати, а добавки до неї можуть бути абсолютно будь-якими. Пшоняна каша на молоці відмінний сніданок, приготування якого не складе особливої праці.

Проста і смачна пшоняна каша на молоці

Варити пшоняну кашу не так складно, як здається. Спробуйте скористатися наступним покроковим рецептом і в результаті ви отримаєте смачний і корисний сніданок. Практично немає таких людей, яким не подобається пшоняна каша.

Склад компонентів:

  • пшоняна крупа – 1 склянка;
  • молоко – 2 склянки;
  • вода – 2 склянки;
  • цукор;
  • сіль – ½ кавової ложки;
  • слив. або топлене масло.

Пшоняна крупа перебирається і ретельно промивається стільки разів, поки вода не буде прозорою без будь-яких домішок. Заливаємо водою пшоно. Її кількість повинна в два рази перевищувати крупу. Поставте каструлю на плиту і доведіть до кипіння. Після цього зніміть утворилася пінку і варіть до тих пір, поки не википить уся вода. Потім необхідно налити в каструлю молоко.

Зменшуємо вогонь на плиті до самого невеликого і кладемо цукор з сіллю за смаком. Варка триває до 20-ти хвилин, при цьому потрібно постійно помішувати кашу і стежити, щоб вона не пригоріла. В кінці каструля накривається кришкою і трохи настоюється. У готове блюдо кладуть шматочок вершкового або топленого масла для додання насиченості смаку.

Як зварити в мультиварці?

Якщо ви хочете спростити приготування пшоняної каші, використовуйте мультиварку замість традиційної варіння на плиті. Для заходів у рецепті застосовуються мультистаканы.

Що знадобиться:

  • пшоняна крупа – 1 склянка;
  • вода – 2 склянки;
  • молоко – 3 склянки;
  • цукор – 3 ст. ложки;
  • слив. масло – 50 р.

Перебиваємо і промиваємо пшоно, кладемо його в мультиварочную чашу. Заливаємо туди також молоко, воду, кладемо цукор і включаємо в каструлі режим «Молочна каша». Пристрій автоматично визначає час, необхідний для приготування.

Дивіться також:  Тісто для лазаньї — 6 рецептів приготування листів для лазаньї

Готуємо кашу з відкритою кришкою, щоб контролювати процес візуально. При цьому не забуваємо помішувати дерев’яною або пластмасовою лопаткою, в іншому випадку ризикуєте подряпати дно чаші. До речі, в мультиварці ймовірність того, що каша пригорить або «втече» зводиться майже до нуля, ніж при традиційному приготуванні пшона на плиті, за умови дотримання пропорцій. В готову страву додається шматочок масла за смаком.

Розсипчаста пшоняна каша на молоці

Щоб каша була розсипчастою, а не слипшейся в один клубок, ви можете скористатися наступним рецептом, застосувавши кілька секретів.

Що знадобиться:

  • молоко – 2 склянки;
  • пшоняна крупа – 1 склянка;
  • вода – 1 склянка;
  • цукор;
  • сіль;
  • слив. масло – 50 р.

Так як пшоняна крупа перемішана з маслами і пилом, то перед приготуванням від надмірностей необхідно позбутися. Для цього буде досить обдати крупу склянкою окропу в пропорції 1:1, потім проварити в каструлі, довівши до кипіння і вилити пшоно в сито, попутно промиваючи під холодною водою. Це і є перший секрет приготування розсипчастої каші.

Крупа кладеться в каструлю разом з цукром і сіллю, а потім наливаємо туди молоко в співвідношенні 2:1. Якщо перелити рідини, то каша стане в’язкою, а якщо недолити, то сухий. Каструлю не потрібно накривати кришкою. Це другий секрет приготування розсипчастої каші. Доводимо до кипіння і через 10 хвилин додаємо шматочок вершкового масла. Коли воно стане більш поступливим, рівномірно розподіляємо його по всій каші. Через деякий час страва готова.

В горщику в духовці

Всі читали російську казки, де господиня обов’язково подавала на стіл кашу в горщику? Це традиційний рецепт приготування, який дійшов до нас ще з Стародавньої Русі.Неодмінно спробуйте!

Склад компонентів:

  • пшоняна крупа – 1 склянка;
  • молоко – 2 склянки;
  • цукор – 2 ст. ложки;
  • сіль – 1 щіпка;
  • слив. масло – 40 р.
Дивіться також:  52 рецепта других страв — смачні і швидкі рецепти приготування в домашніх умовах

Пшоняна каша в духовці за своїм приготування буде трохи складніше, ніж звичайна на плиті, але, загалом-то, сам процес не такий важкий, як здається. В першу чергу необхідно промити.

Крупа попередньо промивається для видалення непотрібних домішок і тримається в окропі 5-7 хвилин. Перекладаємо кашу в горщик разом з сіллю і цукром, заливаємо молоком в зазначеній кількості і відправляємо в духову піч на годину при температурі 180. Верхній підігрів при цьому не включається. За 10 хвилин до завершення приготування, в горщик кладеться невеликий шматок масла і каша ставиться назад в духовку.

З гарбузом на молоці

Варити пшоняну кашу на молоці з гарбузом не складно, для цього знадобиться:

  • молоко – 3 склянки;
  • пшоняна крупа – 1 склянка;
  • гарбуз – 0,5 кг;
  • цукор – 1 ч. ложка;
  • сіль – ½ ч. ложки.

Гарбуз промивається і нарізати дрібними шматочками. Овоч має бути невеликого розміру. Потім вона кладеться в каструлю з підігрітим молоком і вариться від 15 до 20-ти хвилин. Перебираємо і промиваємо пшоно, після чого акуратно додаємо в ту ж каструлю, де вариться гарбуз. Слідом йде сіль і цукор. Варка триває ще 20 хвилин, поки пшонка не загусне. Щоб пшоняна каша з гарбузом упрела, її потрібно на півгодини поставити в духовку або на водяну баню на півгодини.

Молочна пшонка з родзинками

Така каша особливо припаде до смаку любителям солодкого і маленьким дітям, яких важко змусити їсти крупи.

Що знадобиться:

  • пшоно – 1 склянка;
  • молоко – 2 склянки;
  • цукор – 3 ст. ложки;
  • слив. масло – 50 г;
  • сіль – ½ ч. ложки;
  • родзинки – ½ склянки.

У першу чергу потрібно підготувати всі необхідні інгредієнти для приготування каші. Пшоно спочатку промивається в холодній воді і перебирається, потім на 5 хвилин замочується в окропі. Після виконаних маніпуляцій перекладаємо крупу в каструлю, заливаємо двома склянками води і варимо на середньому вогні до тих пір, поки вся вода не википить. Це займе не більше 7-ми хвилин.

Дивіться також:  Соус для котлет м’ясних, курячих, рибних – 6 рецептів

Слідом йде молоко і родзинки. Каша ретельно перемішується і накривається кришкою. Продовжуємо варити до стану повної готовності, збавивши вогонь до мінімуму. Перед закінченням приготування кладемо в пшонку шматочок масла і цукор. Ще раз перемішуємо, знімаємо з вогню і залишаємо настоятися 10 хвилин.

З медом і сухофруктами

Ще один рецепт смачною і дуже корисною каші, яку можна приготувати на сніданок і в якості повноцінного перекусу.

Що знадобиться:

  • пшоняна крупа – 1 склянка;
  • вода – 1 склянка;
  • молоко – 1 л;
  • сухофрукти – 70 г;
  • слив. масло – 50 г;
  • мед – 50 р.

Сухофрукти промиваються і настоюються в теплій воді на 20 хвилин, щоб набрякнути. В іншому випадку вони можуть розваритися в каші, і вона стане несмачною. Пшоняна крупа також промивається і очищається від непотрібних домішок, якщо ви будете використовувати для приготування необроблене просо. Заливаємо на деякий час водою і ставимо на плиту.

Так крупа швидше розвариться і не перетвориться в злиплу масу. Додаємо сіль і заливаємо молоком. Варимо на повільному вогні до стану готовності, постійно помішуючи. При цьому не забувайте стежити, щоб каша не розварилася і молоко не «збігло».

Сухофрукти подрібнюються до потрібного вам розміру. Вони дадуть пшоняної каші смачний аромат і смак. Всі подібні дрібниці необхідно враховувати, щоб результат неодмінно порадував вас. Перед самою готовністю сухофрукти кладуться в кашу разом з цукром. У готове пшоно, розкладене по тарілках, покласти по шматочку масла.