Загрузка...

Пшоняна каша в мультиварці – 5 рецептів

Каші не дарма вважаються дієтологами найбільш здоровою і дієтичною їжею. Страви з зернових не тільки дуже ситні й смачні, але й містять багато клітковини, складних вуглеводів, вітамінів і мінералів, а значить є обов’язковим пунктом у меню кожного, хто стежить за своїм здоров’ям і зовнішнім виглядом. Сьогодні ми поговоримо про те, як просто і швидко приготувати пшоняну кашу в мультиварці, дізнаємося скільки цікавих рецептів існує на її основі, а також зупинимося на нюансах, з якими можна зіткнутися при варінні крупи в різних моделях мультиварок.

Пшоняна каша в мультиварці — класичний рецепт на молоці

Почнемо з класичного варіанту – пшонка на молоці. Саме такою кашею годували нас у дитинстві люблячі мами і бабусі, які піклуються про здоров’я своїх чад. А тепер прийшов час і нам познайомитися з цим нескладним рецептом.

Продукти:

  • крупа пшоняна – 1 стакан мультиварки;
  • молоко 2,5 % жирності – 4 склянки;
  • цукор – 2 повних стіл. ложки;
  • вершкове масло – 50 г;
  • сіль – на кінчику ножа.

Спосіб приготування:

  • Підготуйте крупу – переберіть, промийте під проточною водою і обшпарте окропом.
  • Помістіть в мультічашу, залийте молоком, всипте цукор, сіль і покладіть масло.
  • Запустіть режим «Молочна каша».
  • По закінченню програми (в залежності від моделі це складе від 35 хв. до години), дістаньте посуд і розкладіть готову пшеницю на тарілки. З цієї кількості продуктів виходить приблизно 4 порції.
  • Рада! Щоб знизити калорійність страви, можна половину молока замінити холодною кип’яченою водою, а замість цукру додати ложечку натурального меду.

    Рецепт приготування на воді

     

    Якщо ви збираєтеся подати кашу як гарнір, тоді вам краще всього підійде рецепт приготування на воді. При такому способі каша виходить добре разваристой, а її універсальний смак прекрасно доповнить будь-основне блюдо.

    Продукти:

    • пшоно – 1 частина;
    • фільтрована вода – 4 частини;
    • сіль, олія – за смаком.

    Спосіб приготування:

  • Чисту, промиту крупу перекладіть в миску і залийте водою.
  • Посоліть, перемішайте, додайте вершкове масло.
  • Увімкніть програму «Каша».
  • Після звукового сигналу не поспішайте діставати посуд. Пшонці потрібно настоятися хвилин 15 – 20, щоб крупа повністю ввібрала всю рідину і вийшла розсипчастою і соковитою.
  • Перемішайте готову страву і можна приступати до обіду.
  • Спробуйте також:  Стручкова квасоля - 10 рецептів і страв

    Рада! Пшонка на воді чудово поєднується з м’ясом – гуляшем, котлетою або відбивної, а також з тушкованою або смаженою рибою. А для того, щоб ваша трапеза була повністю збалансована за кількістю білків і вуглеводів, не забудьте поставити на стіл свіжий овочевий салат.

    Молочна пшонка на молоці з гарбузом в мультиварці

    Каша по цьому рецепту виходить настільки яскравою і барвистою, що один її зовнішній вигляд піднімає настрій і пробуджує апетит. Золотисто – помаранчева, ароматна, з повним набором корисних речовин, пшоняна каша з гарбузом в мультиварці стане улюбленим блюдом як дітей, так і дорослих.

    Продукти:

    • пшоно – 150 г;
    • свіжий гарбуз – 200 – 250 м;
    • молоко – 500 мл;
    • цукор – пісок (можна замінити медом) – 1 стіл. ложка;
    • сіль – на кінчику ножа;
    • масло вершкове – 50 г.

    Спосіб приготування:

  • Шматочок гарбуза очистіть від шкірки, при необхідності видаліть насіння.
  • Натріть овоч на середній тертці або в комбайні перемеліть.
  • Крупу помийте, залийте окропом на 2 хвилини і злийте воду.
  • Всі продукти завантажити в чашу мультиварки. Акуратно перемішайте, щоб гарбуз рівномірно розподілилася разом з пшоном.
  • Активуйте опцію «Гасіння» і чекайте сигналу про закінчення процесу.
  • Не діставайте ємність відразу, дайте трохи настоятися каші – тоді вона стане ще пахучіше і ніжніше.
  • Оригінальний рецепт приготування з м’ясом

     

    Приготування каші по цьому рецепту займе у вас трохи більше часу, зате на виході ви отримаєте повноцінне блюдо, яке здатне втамувати голод будь-кого з членів вашої сім’ї.

    Продукти:

    • м’якоть м’яса (свинина або яловичина) – півкіло;
    • крупа пшоняна – 2 склянки;
    • морква (середнього розміру) – 1 шт.;
    • цибулина – 1 шт.;
    • томатна паста – 1 стіл. ложка (з гіркою);
    • приправи – можна взяти готову суміш «До м’яса» або зібрати по своєму смаку;
    • сіль – 1 чайн. ложка;
    • рослинна олія для обсмажування – 2 стіл. ложки;
    • окріп – 6 склянок.

    Спосіб приготування:

  • Підготуйте м’ясо: помийте, видаліть жилки і плівки, обсушіть паперовим рушником і наріжте на шматочки середньої величини.
  • У чашу налийте олію або будь-який жир, який ви звикли використовувати для обсмажування. Викладіть м’якоть.
  • Увімкніть режим «Смаження» на 15 хв. Якщо ви хочете домогтися гарної скоринки, тоді на цьому етапі закривати посуд кришкою не потрібно.
  • Поки готується м’ясо, почистіть і поріжте овочі. Морква – на тертці, а цибулю – півкільцями.
  • Як тільки м’ясо поміняє свій відтінок, покладіть овочі, перемішайте і залиште в цьому ж режимі ще на 5 — 7 хв.
  • Додайте одну ложку густої томатної пасти. Якщо її концентрація менше 25% (це вказується на етикетці), можна трохи збільшити кількість.
  • Промите до чистої води зерно перекладіть в миску з м’ясом і засмажкою, перемішайте і залийте гарячою кип’яченою водою. Посоліть, поперчіть, додайте спеції.
  • Увімкніть програму «Плов» на 50 хв. Якщо в моделі мультиварки такого режиму немає – замініть його на «Крупа», «Каша» або «Гасіння», але час не зменшуйте.
  • Готову страву залиште під кришкою на 15 хвилин, потім розкладіть на тарілки і посипте рубаним свіжим цибулькою та іншою зеленню.
  • Спробуйте також:  Філе минтая в клярі — 8 рецептів приготування

    Рада! За бажанням в пшоняну кашу з м’ясом можна додати порізаний на смужки болгарський перець, пластини часнику або свіжі помідори без шкірки. А з спецій найкраще відтіняють смак страви зіра, паприка, коріандр і мелений перець.

    Смачна пшоняна каша з тушонкою

    Банка тушонки «на всяк випадок» є у кожної дбайливою господині. Особливо вона виручає, коли зовсім немає часу — дуже зручно дістати припаси в потрібний момент і, не докладаючи особливих зусиль, приготувати швидкий вечерю для своїх близьких.

    Продукти:

    • тушонка (свинина, яловичина, птах) – 1 банка 250 г;
    • крупа – 1 склянка;
    • овочі (моркву, цибулю, баклажан, солодкий перець) – по 1 – 2 шт.;
    • масло рослинне – 2 стіл. ложки;
    • приправи, сіль – за бажанням;
    • вода – 0,5 л.

    Спосіб приготування:

  • Овочі помийте, очистіть від шкірки, видаліть насіння.
  • Баклажани попередньо потримайте півгодини в холодній воді, щоб «вбити» гіркота, після цього поріжте кубиками.
  • Моркву натріть (краще взяти для цього спеціальну терку для салатів «по – корейськи», але можна скористатися і традиційної), ріпчасту цибулю нашаткуйте, солодкий червоний перець розділіть на 4 – 6 частин.
  • У контейнер мультиварки налийте олію, розігрійте в режимі «Обсмажування» до появи пухирців.
  • Покладіть овочі. Перемішайте і обсмажте 7 – 10 хв.
  • Відкрийте банку з м’ясом і видаліть зайвий жир, що накопичився зверху. Він нам ні до чого, блюдо і так вийде досить калорійним.
  • З’єднайте тушковане м’ясо з овочами і повністю прогрійте її протягом 5 хвилин.
  • Засипте чисту промиту крупу, перемішайте, додайте спеції.
  • Залийте гарячою водою, закрийте кришкою і готуйте на програмі «Каша» 35 хвилин, почекайте 15 хвилин після відключення, і можна їсти.
  • Рада! Зверніть увагу, що тушонка спочатку готується з додаванням солі і спецій, тому перш ніж класти ці інгредієнти – спробуйте м’ясо на смак, інакше є ризик пересолити блюдо.

    Спробуйте також:  Запіканка з макаронів в духовці - 9 смачних рецептів

    Нюанси приготування в мультиварці

     

    Готувати кашу в мультиварці набагато простіше і легше, ніж на звичайній плиті. Не потрібно чекати закипання і потім пильно стежити за тим, щоб вода «не втекла». У мультичаше крупа не підгорить, не розвариться і не злипнеться в неапетитний ком. Ви завжди отримаєте оптимальний результат, так як мультиварка не варить в прямому сенсі цього слова, а томить блюдо. А значить каша вийде просто тане в роті.

    В залежності від моделі техніки, якою ви користуєтеся, зверніть увагу на такі нюанси:

    • «Редмонд» — для приготування розсипчастою пшінки вибирайте режим «Каша», варіть 40 хвилин і залиште на 10 хвилин під закритою кришкою в режимі «Розігрів» при 75°;
    • «Філіпс» — чверть години готуйте в режимі «Крупа / швидке приготування», до повної кондиції страви необхідно переключити на програму «Підігрів», виставивши час-40 хвилин;
    • «Поларіс» — увімкніть опцію «Суп» за замовчуванням (одна година), після закінчення процесу натисніть на «Підігрів» (20 хвилин);
    • «Панасонік» — якщо ви готуєте гарнір на воді – досить вибрати «Варка на пару» (10 хв) і після цього 40 хвилин підігріти. При додаванні в пшонку м’яса – оптимально підійде режим «Плов», автоматично запрограмований на одну годину.

    Незалежно від того, готуєте ви в мультиварці пшоняну кашу на молоці, з овочами, тушонкою або свіжим м’ясом – вона гарантовано вийде смачніше і корисніше, ніж звичайним способом. Користуйтеся «розумною» технікою, купуйте якісні продукти і завжди віддавайте перевагу простій і натуральній їжі, такої як традиційні російські каші, адже це вірний шлях до здоров’я і довголіття.

    Загрузка...