Пшоняна каша з гарбузом — 7 рецептів на молоці та воді

Гарбузова каша в поєднанні з крупами — страва, яким часто годують мами в дитинстві. Популярне воно і серед любителів здорової та корисної їжі, адже в цій каші навіть після термічної обробки зберігається безліч корисних вітамінів і мікроелементів.

Найчастіше пшоняна каша з гарбузом готується в холодну пору року, вона відмінно підійде як в ролі корисного сніданку, так і легкого вечері.

Пшоняна каша з гарбузом на молоці

Найпростіший і звичний рецепт пшоняної молочної кашки готували нам мами в дитинстві. Пшоняна каша з гарбузом на молоці виходить солодким і ароматним.

Продукти:

  • 1 ст пшоняної крупи
  • 3 ст молока
  • 500 г гарбузової м’якоті
  • 1 год л цукру
  • ½ Ч л солі.

Покрокове приготування молочної каші:

  • Для початку потрібно підготувати гарбуз: добре вимити її, обрізати місце з залишком стебла і очистити шкірку. Щоб гарбуз добре і швидко проварилася, нарізати невеликими шматочками — чим менше розмір, тим швидше приготується м’якоть.
  • Молоко налити в емальовану ємність і підігріти. Коли воно буде майже гарячим, додати гарбузове шматочки, цукор і сіль. Варити з чверть години.
  • Промити пшоно через сито проточною водою і додати в майже готову гарбузову кашу. Добре перемішати і готувати на слабкому температурі ще третину години. Готовність визначається по мірі загущення каші.
  • Щоб страва настоялося і гарненько запарився, ємність укутують ковдрою на годину. Альтернативний варіант — з півгодини потримати на водяній бані.

    Рада. Блюдо, приготоване на домашньому коров’ячому молоці, буде набагато пахучіше, поживніше та корисніше, ніж на магазинному.

    Загрузка...

    Рецепт приготування на воді

     

    Каша, відварена на воді, за смаковими якостями трохи преснее молочної. Тим не менш, вона залишається такою ж смачною і корисною. Блюдо підійде для тих, хто не любить молочні продукти або при непереносимості лактози.

    Інгредієнти для каші на воді з розрахунку на 6 порцій:

    • 750 гр гарбуза
    • 3 скл води
    • 1,5 скл пшоняної крупи
    • ¼ Ч л дрібної солі
    • 1 ст л вершкового масла для заправки.

    Як приготувати пшоняну кашу з гарбузом на воді:

  • Першим ділом підготувати крупу: змити через дрібне сито під проточною водою, після можна залити окропом і залишити на кілька хвилин.
  • Набрати воду в емальовану каструлю і поставити грітися. Розчинити сіль.
  • Поки настоюється пшонка і закипає вода, підготувати гарбуз: очистити, помити і нарізати дрібним кубиком, розміром 1*1 див. Скласти в киплячу воду і варити 10-15 хвилин.
  • До гарбузовим кубиках всипати пшоняну кашу, добре перемішати і залишити варитися під кришкою ще на третину години, при цьому зменшивши вогонь. Вміст потрібно періодично помішувати.
  • Вимкнути вогонь, додати масло, щільно закрити кришку і зверху накрити рушником. Залишити блюдо упариваться на півгодини. Після ретельно перемішати, щоб масло рівномірно розподілилася і можна подавати до столу.
  • Спробуйте також:  Страви з хурми – 8 смачних і дуже корисних рецептів

    Важливо. При приготуванні обов’язково видаляти насіння і шкірку.

    Молочна пшонка з гарбузом в мультиварці

    Багато господинь давно оцінили зручність приготування страв в мультиварці. Дивовижне пристосування дозволяє приготувати практично все — від яєчні до борщу. І гарбузова каша з пшоном не стала винятком.

    Інгредієнти для страви на 3 порції:

    • 1 скл пшона
    • ½ Л води
    • 2 скл тертого гарбуза
    • ½ Ч л солі
    • 1 ст л цукру
    • 2 ст л вершкового масла.

    Приготування пшоняної каші з гарбузом в мультиварці доступно навіть починаючому кулінару — треба лише скласти разом всі перераховані вище інгредієнти в чашу мультиварки. Приготування триває 1 годину 10 хвилин в режимі «Молочна каша».

    Перед подачею кашку ретельно перемішують силіконової або дерев’яною ложкою.

    Каша на молоці, запечена з гарбузом в духовці

     

    Вважається, що за смаковими якостями гарбуз краще всього поєднується з рисовою кашею. У даному рецепті пропонуємо змішати пшоно і рис, додати трохи родзинок — кашка вийде ніжною і в міру солодким.

    Інгредієнти на 2 порції:

    • 200 гр свіжої м’якоті гарбуза без шкірки
    • ¼ Скл рису
    • ¼ Скл пшона
    • 1,5-2 скл молока (можна більше, якщо подобається рідка каша)
    • 1 ст л вершкового масла
    • ½ Ст л цукру
    • ½ Ч л солі
    • 1 скл світлого родзинок.

    Приготування пшоняної каші з гарбузом в духовці:

  • Заздалегідь розігріти духовку на 180 градусів. Для приготування рекомендується використовувати казанок або гусятницю.
  • У каструльці закип’ятити воду. Розвести сіль. Коли рідина закипить, всипати промитий рис і пшоно, і проварити 2-3 хвилини, після вимкнути вогонь і злити рідину.
  • Вимиту й очищену від насіння та шкірки гарбуз нарізаємо невеликим кубиком. У казанок викласти крупу, родзинки, вершкове масло. Залити вміст молоком так, щоб його рівень не покривав повністю суміш круп. Зверху викласти гарбуз і посипати цукром.
  • Казанок накрити кришкою і поставити в духову шафу на третину години. Після вимкнути духовку і залишити настоятися ще на чверть години. Перед подачею перемішати шари.
  • Спробуйте також:  Картопля фрі в духовці - 7 рецептів в домашніх умовах

    Рецепт з додаванням меду та сухофруктів

     

    Страва з медом і сухофруктами виходить неймовірно солодким і корисним. Такий варіант рекомендується готувати в холодний сезон, коли імунітет людини слабшає. Кашка подарує величезна кількість вітамінів і мікроелементів, заряджаючий енергією і зміцнюють імунітет.

    Продукти для приготування страви на 2 порції:

    • 4 ст л рисових пластівців
    • 2 ст л пшінки
    • 4 в’ялених груші
    • 8 в’ялених персиків
    • 200 гр в’ялених шматочків гарбуза
    • 6 шт кураги
    • 1 скл молока
    • 4 ст л меду (краще рідкого)
    • 2 палички кориці
    • ½ Ч л ванільного екстракту.

    Як приготувати солодку кашу:

  • Курагу, груші, гарбуз і персики нарізати невеликими шматочками, доверху залити окропом, додати корицю і на повільній температурі довести до кипіння, безперервно помішуючи. Коли закипить, додати ваніль і мед, ретельно розмішати і дати настоятися.
  • Пшоняну крупу ретельно змити і залити окропом на 15-20 хвилин.
  • Поки фруктова суміш настоюється, поставити кип’ятитися молоко. Коли закипить, залити ним пластівці і крупу так, щоб молочко покривало кашу. Накрити блюдцем або кришкою на кілька хвилин. Після перемішати з фруктовою сумішшю і подавати до столу.
  • Пшоняна каша з рисом

    Ніжна, ароматна і дуже поживна молочна каша з рису та пшона стане відмінним вечерею для всієї родини.

    Інгредієнти для приготування:

    • 2 ст води
    • 1 ст молока
    • ½ Ст пшоняної каші
    • ½ Ст рисової крупи
    • 2 ст л цукру
    • ½ Ч л солі
    • 1 ст л вершкового масла.

    Приготування страви:

  • Промити обидві крупи під проточною водою і поставити варити на воді. Після закипання варити 10-12 хвилин.
  • Підігріти в окремій ємності молоко і влити в майже готову кашу. Якщо молоко під час вливання буде холодним або кімнатної температури, воно згорнеться грудочками і страва не вийде.
  • В блюдо додати сіль і цукор. У процесі варіння кашку потрібно періодично помішувати.
  • Вимкнути плиту, покласти на кашу зверху шматочок масла і залишити на 5-7 хвилин. За цей час масло розтане, а каша настоїться. Після перемішати і можна подавати до столу.
  • Спробуйте також:  Як приготувати нагетси – 7 рецептів в домашніх умовах

    На замітку. Блюдо перед подачею можна доповнити родзинками, цукатами або тертим шоколадом. Ще один варіант — додайте 2-3 чайних ложки джему або варення.

    Рецепт приготування з гарбузом в горщику

     

    Каша з гарбуза і пшона, приготована в горщиках, виходить разваристой, ніжною і соковитою, просоченої мускатним ароматом гарбузової м’якоті. Такий варіант найбільше наближений до того, як готувалося страва раніше — в печі, на вогні.

    Продукти для приготування:

    • 300 г гарбузової м’якоті
    • 1 л молока
    • 300 гр пшоняної крупи
    • 1,5 ст л олії
    • 2 ст л цукру (регулювати за смаком)
    • ½ Ч л солі
    • 1 пакетик ваніліну або ванільного цукру.

    Приготування каші в горщиках:

  • Першим етапом є підготовка гарбуза — очищення і нарізання на невеликі шматочки.
  • Пшоняну крупу обов’язково прополіскують водою, кілька разів. Таким чином крупи віддаляється пил і дрібне сміття. Іноді крупа дає присмак гіркоти готового блюда, від якої можна позбутися, заливши її на 3-5 хвилин окропом. Окріп виділилася з гіркотою зливають.
  • Шарами викласти в горщики гарбузове брусочки і крупу, зверху посипати цукром, ваніллю і сіллю. Масло краще додати в кінці, коли страва буде практично готовий. Шматочок масла кладуть зверху, а перемішують перед вживанням страви.
  • Залити молоком ємності на ⅔ обсягу. Після накрити кришечками і поставити в духовку. Готувати страву потрібно на невеликій температурі, не більше 180 градусів. Для готовності в залежності від температури знадобиться від 30 до 45 хвилин.
  • Каша, приготована в горщиках, буде ще смачніше, якщо в неї додати сухофрукти. Варто також відзначити, що духовку заздалегідь не розігрівають — наповнені горщики ставлять у холодну піч, а після нагрівають на мінімальній температурі.

    Загрузка...