Пшоняна каша на воді – 5 покрокових рецептів

Пшоняна каша не входить в число найбільш популярних круп’яних страв і дуже навіть дарма. Адже сама крупа набагато корисніше, ніж та ж гречка, рис або вівсянка. Головне – правильно її приготувати і тоді пшонка стане відмінним гарніром або навіть самостійною стравою.

Користь пшоняної каші, її склад, калорійність

Завдяки своїй підвищеній ситності і поживності пшонка відмінно підходить для сніданку і обіду, адже саме у першій половині дня організм потребує великої кількості енергії. Дієтологи і медики стверджують, що пшоняна каша повинна регулярно входити в звичайне меню людини. Адже її вживання сприяє:

  • насичення серцевого м’яза і всього організму калієм;
  • підвищеного оновленню крові;
  • виведенню шлаків і токсинів;
  • поліпшенню працездатності печінки;
  • стабілізації рівня цукру.

Якщо їсти пшоняну кашу хоча б раз в тиждень, то можна забути про зморшок і старіння шкіри. Вона також допомагає контролювати вагу, і надзвичайно популярна в колах людей, які захоплюються дієтичними системами харчування.

В основному користь пшінки обумовлена наявністю в її хімічному складі найбільш важливих для людини елементів і вітамінів. У нього входять калій, магній, натрій, фосфор, йод, цинк, мідь, а також вітаміни груп РР, Е, А і В.

В 100 г продукту міститься близько 65 г крохмалю, трохи більше 3 г жирів, майже 12 г рослинного білка і близько 70 г вуглеводів. Калорійність сирої крупи становить 349 ккал, тоді як готову страву може містити близько 90-100 ккал, при умові, що каша зварена виключно на воді. При додаванні інших інгредієнтів (молока, масла і т. д.) калорійність, природно, збільшується.

Пшоняна каша на воді — рецепт з відео

Наведений рецепт з відео детально розповість і навіть покаже, як потрібно готувати пшоняну кашу, щоб вона незмінно виходила смачною і корисною.

  • 1 ст. сирої крупи;
  • 2 ст. води;
  • 30 г вершкового масла;
  • трохи солі.

Приготування:

  • Попередньо крупу переберіть, видалите чорні вкраплення, пошкоджені зерна і сміття.
  • Вимийте кілька разів в проточній воді, а потім перекладіть крупу в друшляк і ще раз промийте окропом.
  • Пшоно складіть у каструлю, залийте холодною водою, присолите і поставте на великий вогонь.
  • Коли каша закипить, зменшіть газ до мінімуму, додайте шматочок масла і варіть, прикривши кришкою близько 20 хвилин.
Дивіться також:  Що приготувати з курячої печінки?

Пшоняна каша на воді в мультиварці — покроковий рецепт з фото

Свіжоприготовлена пшоняна каша ідеально поєднується з м’ясними стравами, тушкованими овочами і різними салатами. Але найважливіше, що в мультиварці пшонка не тільки не пригорить і вийде особливо розсипчастою, але і залишиться горяченькой довгий час.

  • 1 мультистакан пшона;
  • 2.5 мультистакана води;
  • сіль за смаком;
  • 1 ст. л. масла вершкового.

Приготування:

  • Пшоняну крупу промийте як можна краще, а в ідеалі замочіть хвилин на тридцять. Потім викладіть її в мультиварочную чашу.
  • Додайте шматочок вершкового масла і трохи присолите.
  • Залийте водою. Кількість останньої можна варіювати в залежності від бажаного результату. Зазначена порція дає можливість приготувати досить суху розсипчасту кашу.
  • Встановіть програму «гречка» на 25 хвилин. Після звукового сигналу подавайте готовий гарнір з котлетами, тушкованим м’ясом та іншими стравами, які також можна зробити в мультиварці.

Пшоняна каша на воді з гарбузом

Пшоняна каша на воді з додаванням гарбуза – відмінний варіант для пісних і дієтичних днів. Поєднання двох неймовірно корисних продуктів робить це блюдо справжнім джерелом вітамінів і мікроелементів. Якщо кашка готується для дітей, то можна частину води замінити молоком. Тоді вона стане ще ніжніше.

  • 700 г м’якоті гарбуза;
  • 1.5 ст. пшона;
  • 3 ст. води;
  • за смаком сіль;
  • за бажанням цукор.

Приготування:

  • Гарбузову м’якоть, очищену від насіння і шкірки, наріжте невеликими кубиками або брусочками.
  • Складіть їх каструлю, залийте водою за рецептом і варіть під нещільно прикритою кришкою після закипання близько 10 хвилин, щоб гарбуз стала добре м’якою.
  • В цей час промийте пшоно, поки вода перестане мутніти. Можна обдати крупу окропом.
  • Чисте пшоно викладіть до гарбузі, трохи посоліть і акуратно перемішайте, щоб гарбузове шматочки залишилися цілими.
  • Знизьте температуру до мінімального і томіть кашу близько 15-20 хвилин, зрідка помішуючи. При необхідності можна хлюпнути трохи води або молока.
  • Як тільки майже вся рідина вбереться, зніміть каструлю з плити, укутайте рушником і дайте каші відпочити ще півгодини. За бажанням додайте цукор, мед і вершкове масло.
Дивіться також:  Спеції для риби – які підходять? Список кращих спецій і приправ для рибних страв, кулінарні поради

Розсипчаста пшоняна каша на воді

Приготовлена тільки на воді пшоняна каша, діє на кишечник подібно волоті, прибираючи з нього всі шлаки, токсини та інші шкідливості. Крім того, зварена за таким рецептом пшонка виходить дуже смачна і розсипчаста.

  • 1 скл. пшона;
  • 3 ст. води;
  • сіль.

Приготування:

  • Залийте пшоно довільною кількістю холодної води, залиште на 10 хвилин, а потім добре промийте, змінивши рідина ще пару разів.
  • У каструлі закип’ятіть воду за рецептом, викладіть в неї крупу, трохи посоліть і доведіть до кипіння на сильному вогні, не накриваючи кришкою.
  • Коли каша закипить, зніміть піну ложкою і продовжуйте варити, не збавляючи вогню ще близько 3-5 хвилин.
  • Потім поставте на газ мінімум і варіть під кришкою, поки пшоно не «візьме» всю рідину.
  • Відразу ж зніміть з плити, покладіть шматочок масла (за бажанням), щільно накрийте кришкою, укутайте кухонним рушником і залиште на час від 10 до 30 хвилин.

Рецепт пшоняної каші на воді і молоці

Якщо в пшоняну кашу додати під час приготування молоко, то її консистенція вийде особливо разваристой і ніжною. Солодку молочну пшонку з задоволенням будуть їсти на сніданок або вечерю і дорослі і діти.

  • 150 г сирого пшона;
  • 400 г молока;
  • 200 г води;
  • 50 г вершкового масла;
  • 30 г цукру;
  • трохи солі;
  • за бажанням мед.

Приготування:

  • Пшоняну крупу обдайте окропом, а потім промийте ще кілька разів в холодній.
  • Залийте склянкою окропу і варіть після закипання на великому газу 5-8 хвилин.
  • Воду акуратно злийте, а кашу залийте гарячим молоком. Посоліть і поцукруйте за смаком, за бажанням додайте щедру ложечку меду.
  • Перемішайте і варіть на малому газу приблизно 20-25 хвилин. Стежте, щоб кашка не підгоріла.
  • Готову пшеницю на молоці зніміть з плити, додайте масло і дайте ще 10 хвилин настоятися, після чого подавайте з жменькою будь-яких свіжих або сухих фруктів.

Як приготувати пшоняну кашу на воді — корисні поради

Як кажуть розумні люди: «Якщо ви не любите якесь блюдо, ви просто не вмієте його готувати!». Щоб приготувати дуже смачну пшоняну кашу, слід починати вже з вибору самої крупи та її підготовки до подальшого приготування.

  • Якісне пшоно повинно мати яскраво–жовтий колір. Блідість і сірість зерен, велика кількість вкраплень темного кольору і явного сміття говорить про низьку якість продукту. При всіх стараннях з такої крупи навряд чи вийде смачна каша.
  • Перед покупкою пшона зверніть увагу на термін, коли продукт був упакований. Без шкоди для складу і якості він може зберігатися не більше 9 місяців. Враховуйте цей факт, якщо робите запаси і зберігайте крупу у великих кількостях будинку.
  • З якоїсь причини пшоно здається харчової молі найбільш привабливим продуктом. Саме в пшоняної крупи заводяться жучки швидше і частіше всього. Пам’ятайте про це, купуючи на сумнівний вид товар або зберігаючи крупу будинку.
  • Сіруватий відтінок пшоняної крупи вказує на підвищений вміст жирів, що часто веде до появи в готовому страві гіркоти і неприємного присмаку. Щоб уникнути цього моменту пшоняну крупу рекомендується промивати особливо добре. Більше того, бажано перед готуванням обдати її окропом.
  • Можна поступити більш простим способом. Залити потрібну кількість крупи водою, щоб вона покрила її приблизно на палець. Довести до кипіння, а потім разом з пшоном вилити все в друшляк. Тут же ще пару раз промити вже холодною водою.
  • Як і для будь-якої іншої крупи, оптимальна пропорція води і пшона становить 2:1. Тобто на кожну частину сирої пшінки слід взяти дві частини води. Щоб каша вийшла більш рідкою, порцію рідини можна збільшити.
  • В середньому на приготування пшоняної каші йде приблизно 20-30 хвилин. Причому під час варіння початковий об’єм крупи збільшується приблизно в 6 разів. Пам’ятайте це, при виборі ємності.
  • Пшоняна каша на воді підходить як гарнір до м’яса, курки і риби. Відмінно поєднується її трохи прісний смак з тушкованими овочами і салатами, заправленими маслом або сметаною. Щоб отримати солодку кашу в неї достатньо додати трохи цукру, меду чи згущеного молока, а також будь-які солодкі овочі (гарбуз, кабачок, морква), родзинки, курагу, горіхи, свіжі ягоди і фрукти.
Дивіться також:  Біфштекс з яйцем – 6 рецептів приготування