Пюре з гарбуза — 6 рецептів приготування дитячого пюре для грудничка

Багато мами віддають перевагу домашньому пюре з гарбуза, приготовленому самостійно. Насправді, це правильне рішення, адже тільки так можна знати напевно, з яких інгредієнтів буде складатися прикорм для малюка.

Класичне пюре з гарбуза для грудничка

Якщо ви ставите питаннями про те, як правильно готувати і скільки варити гарбуз для дитячого пюре, то наведена нижче інформація вам точно виявиться корисною. Скоріше скористайтеся цим рецептом.

Що знадобиться:

  • гарбуз – 200 г;
  • вода – ½ склянки.

Візьміть гарбуз невеликого розміру. Бажано, щоб вона не була занадто старою і жорсткою. Віддайте перевагу молодому плоду.

  • Відокремте 200 грамів, очистіть від шкірки і видаліть серцевину. Потім наріжте кубиками маленького розміру, залийте половиною склянки води і відправте варитися.
  • Варка триває 15-20 хвилин на слабкому вогні. Коли овоч стане м’яким, значить, він вже готовий і можна знімати каструлю з плити.
  • Подрібніть гарбуз в пюре за допомогою міксера або заглибного блендера і після цього їм можна годувати малюка.

Можна покласти невелику гілочку зелені. Головне, щоб вона перемололась повністю.

Готуємо з додаванням кабачка

Гарбузове пюре для дитини з кабачком буде відмінним доповненням до прикорму.

Що знадобиться на 100 грам гарбуза:

  • кабачок — 100 г;
  • молоко — півсклянки;
  • масла — шматочок.

Таке пюре з гарбуза для немовлят підійде для діток старше – близько 9 місяців.

  • В першу чергу займіться овочами. Кабачок очистіть і гарбуз від шкірки, видаліть серцевину і наріжте маленькими шматочками.
  • Залийте їх в каструлі молоком, якщо у дитини немає алергії, або водою і проваріть кілька хвилин на повільному вогні.
  • Після цього овочі подрібніть до однорідної консистенції, щоб не залишалося волокон клітковини, за допомогою заглибного блендера або міксера на високій швидкості.
Дивіться також:  Коржики з сиром на кефірі на сковороді – 8 смачних рецептів приготування

Суп-пюре з гарбуза для самих маленьких

Інгредієнти, зазначені в рецепті, розраховані на одну порцію супу-пюре для маленької дитини.

Що знадобиться:

  • гарбуз – 150 г;
  • картопля – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • цибуля – ½ шт;
  • сіль – щіпка;
  • вода – 2 склянки;
  • ложечка оливкової олії.

Алгоритм приготування:

  • Налийте воду в каструлю і доведіть її до кипіння.
  • Гарбуз і картоплю ріжуться кубиками середнього розміру. Попередньо їх необхідно очистити від шкірки і ретельно промити. Приділіть особливу увагу цього моменту, адже ви готуєте пюре для маленької дитини, а це означає, що воно має бути чистим, без зайвих домішок.
  • Морква натирається на дрібній тертці, половина цибулини ріжуть як можна дрібніше.
  • Покладіть всі інгредієнти в каструлю і варіть їх в окропі протягом півгодини на середньому вогні.
  • Після того, як овочі зваряться, дайте їм трохи охолонути і додайте масло.
  • Відразу ж подрібніть їх в пюре за допомогою заглибного блендера або міксера. Покладіть щіпку солі, добре перемішайте і можете давати дитині страву.

Смачне і корисне блюдо з яблуками

Гарбуз у поєднанні з яблуком – це унікальний комплекс вітамінів і корисних мікроелементів для організму, що росте.

Що знадобиться:

  • гарбуз – 200 г;
  • яблуко – 1 шт.

Готуємо так:

  • Ретельно промийте гарбуз і яблука. Для приготування краще використовувати дрібні плоди.
  • Наріжте їх шматочками середнього розміру і відправте в каструлю. Залийте туди півсклянки води і відварюйте 20 хвилин із закритою кришкою.
  • Після того, як інгредієнти будуть готові, злийте зайву воду. Залиште страву ненадовго охолонути і подрібніть в пюре, використовуючи занурювальний блендер або міксер.

Якщо такої можливості немає, то просто пропустіть суміш через м’ясорубку або сито.

Дивіться також:  М’ясо в горщиках – 13 смачних рецептів в духовці

Після виконаних дій пюре можна давати дитині. Цей рецепт підійде і для мультиварки, але в ній час потрібно буде збільшити до півгодини і виставити програму «Гасіння».

Дитяче пюре з гарбуза на зиму

Що знадобиться:

  • гарбуз – 200 г;
  • цукор – ½ склянки.

Готуємо!

  • В першу чергу розчиніть цукор в окропі. При цьому сироп повинен бути не дуже густим (обов’язково врахуйте це).
  • Зніміть каструлю з плити і займіться гарбузом. Наріжте її скибочками великого розміру, очистіть від шкірки і насіння, а потім відправте в духову піч на 40 хвилин при температурі 200 º с. Важливо, щоб гарбуз повністю розм’якшилася, тоді пюре буде легше приготувати.
  • Щоб пюре вийшло ніжним смаком і консистенцією, можна у форму для запікання до гарбузі налити трохи води — тоді часточки не зморщаться в процесі готування.
  • Коли гарбуз буде готова, пропустіть її через сито або подрібніть заглибним блендером, а потім гарненько перемішайте разом з сиропом і укласти в стерилізовані банки.

Користь гарбузового пюре для грудничка

Багатьом відомо, що у грудних дітей ще досить слабкий організм, що зумовлено початком його розвитку. З цієї причини до введення прикорму варто ставитися з особливою увагою і обережністю.

В першу чергу користь пюре з гарбуза для маленьких діток полягає у величезній кількості вітамінів, серед яких: А, РР, В1, В6 і багато інших. Також в будь-яких плодах оранжевого кольору міститься бета-каротин, який благотворно впливає на розвиток зорової функції не тільки у дітей, але і у дорослих. Серед мікроелементів, які містяться в гарбузі, окремо варто виділити кальцій, магній, залізо і фосфор.

Тому не варто навіть сумніватися в тому, наскільки буде корисним гарбузове пюре для малюків. Крім того, якщо правильно поєднувати його з іншими продуктами (наприклад, з яблуками, кабачком, брокколі, цвітною капустою і т. п.), то користь може збільшитися в рази. Та й домашнє пюре, приготовлене самостійно, буде явно краще, ніж куплене в магазині.

Дивіться також:  Куряче філе у вершковому соусі – 8 рецептів

З якого віку можна вводити в раціон?

Гарбуз — овоч помаранчевий, а значить, потенційно алергенний. Тому пюре з нього слід вводити в раціон дитини тільки після того, як він познайомиться з кабачком, брокколі та іншими овочами. Якщо не виникло алергічних реакцій і нездужання, то фахівці радять починати годувати дитину гарбузом у віці півроку. Діткам, які перебувають на штучному вигодовуванні, можна почати давати гарбуз ще раніше – приблизно з 4-х місяців. Так як ці малюки мають недолік корисних речовин, що містяться в материнському грудному молоці.