Раф кава – 6 рецептів приготування в домашніх умовах

«Раф» кава, рецепт якого, на перший погляд, прийшов з-за кордону, – споконвічно російське винахід. Пишна структура, ніжний молочно-ванільний смак роблять напій улюбленим для відвідувачів і елітних кав’ярень, і придорожніх вагончиків. І його, до речі, легко приготувати в домашніх умовах.

«Раф» кава: що це за напій, історія появи

У 1996 році в Москві вперше в історії з’явилася мережа елітних кав’ярень Coffee Bean». Асортимент кави тут був воістину вражаючий, що на той момент було новим для російських споживачів. Проте один з відвідувачів закладу на ім’я Рафаель швидко втомився від запропонованого різноманіття і попросив придумати йому «щось нове». Команда бариста, яка працювала в кав’ярні в ту зміну, не стала винаходити щось складне… Молоді люди просто збили порцію еспрессо з вершками і ванільним цукром!

Коктейль так сподобався вередливому клієнту, що незабаром їм зацікавилися і інші відвідувачі. Напій «Рафу» став у кав’ярні самим популярним, а тому вельми очікувано, що його назва скоро скоротили до лаконічного «Раф». Через декілька років новий різновид кава з’явилася у багатьох кав’ярнях Росії, а пізніше і в Білорусі, і в Україні й інших країнах СНД. Однак новинка так і не вийшла за межі Співдружності.

Деякі не бачать різниці між «Раф» і капучіно або іншими видами кави з молоком. Різниця ж полягає в технології приготування.

Зазвичай вершки збивають окремо, а потім вливають їх у напій, чого в ньому утворюються різні шари. Для «Раф» еспресо і вершки збиваються в одній ємності, що робить структуру коктейлю м’якше і пишніше. А ще такий напій доповнюється смаком ванілі.

Класичний рецепт в домашніх умовах

Для створення «Раф» кава не обов’язково наявність кавомашини. Досить запастися туркою і бажанням порадувати себе смачним напоєм.

Дивіться також:  Настоянка на журавлині – 6 рецептів

Класичний склад «Раф» кави включає:

  • ванільний цукор – 0,5 – 1 ч. л.;
  • еспресо – 50 мл;
  • вершки – 100 мл

Для початку потрібно приготувати еспресо:

  • 2 чайні ложки кави дрібного помелу, цукор (за бажанням) і дрібку крупної солі відправляють у турку, яку протягом наступних 2 – 3 хвилин утримують над вогнем.
  • Суміш ретельно помішують, а потім заливають чистою водою (50 мл), попередньо нагрітої до кімнатної температури.
  • Напій доводять до кипіння і забирають з вогню. Залишається тільки накрити його і почекати 5 – 10 хвилин.

В кавомашині основа для «Раф» готується простіше. Слід взяти те ж кількість інгредієнтів, змішати, влити в кавоварку. Кава використовують дуже дрібного помелу для отримання найбільш насиченого смаку.

Застава ідеального кава – якісні зерна, оптимальний помел і правильна методика приготування.

Класичний «Раф» готується так:

  • Еспресо слід ретельно процідити, повністю позбавивши від мелених зерен.
  • Всипати ванільний цукор.
  • Нагріти вершки до температури 60 – 70 градусів, але не доводити до кипіння. Додати до кави.
  • Збити отриману суміш за допомогою капучинатора/віночка/міксера до утворення на поверхні густий піни.

З кількістю цукру (і ванільного, і звичайного) можна експериментувати на свій розсуд.

Вершки краще брати нежирні – 10% або 15%. Більш поживний продукт доведеться розвести водою в рівних пропорціях. В крайньому випадку підійде і молоко, але слід віддати перевагу натуральному жирного продукту.

Цитрусовий «Раф» кави

Для легкої кислинки і свіжого аромату до класичного «Раф» додають цитрусовий компонент.

Інгредієнти:

  • еспресо – 50 мл;
  • апельсиновий сік – 2 – 3 ст. л.;
  • апельсиновий цукор – 1 кубик;
  • ванільний цукор – 5 г;
  • вершки або жирне молоко – 100 мл

Готують напій за рецептурою:

  • Змішати міцний кава, підігріті вершки, ванільний цукор.
  • Влити апельсиновий сік і перемішати.
  • Збити отриману суміш до щільної піни.
  • Кинути кубик апельсинового цукру.
Дивіться також:  Яблучний компот – 8 рецептів приготування

Апельсинова складова легко замінюється на будь-яку іншу – лаймову, мандаринову, лимонну. У випадку з останнім інгредієнтом рекомендується додавати більше цукру, а обсяг соку скорочувати в два рази або розбавляти водою.

Напій з медовим смаком

Медовий кава має специфічний смак, але в поєднанні з ваніллю виходить неповторний «оксамитовий» напій.

Для його приготування знадобляться такі компоненти:

  • міцна кава – 50 мл;
  • нежирні вершки – 100 мл;
  • ванільний цукор – 0,5 ч. л.;
  • рідкий мед – 1 ч. л.

Методика приготування:

  • Всипати в каву ванільний цукор або ванілін з цукровою пудрою, влити ложку меду, ретельно перемішати.
  • Додати вершки, попередньо підігріті.
  • Збити блендером або іншим пристроєм.

Особливий смак напій набуває в зимовий час.

Готуємо з ваніллю

Посилити солодкуватий ванільний присмак коктейлю можна за допомогою натуральної ванільної есенції.

Але з цим елементом слід бути обережним – при надлишках такої рідини напій придбає неприємний гіркуватий присмак, нехарактерний для кавових зерен.

Необхідні інгредієнти:

  • еспресо – 50 мл;
  • ванільна есенція – 0,5 ч. л.;
  • вершки або жирне молоко – 100 мл

Натуральна ванільна есенція – настій стручків ванілі на спирту. Вона додасть пікантності кави. Але якщо такого інгредієнта немає, то він легко заміняється ванільним сиропом (50 – 60 м).

Як приготувати «Раф» з ванільним екстрактом:

  • Приготувати за запропонованою методикою еспресо, позбавити від крихти кавових зерен.
  • Влити есенцію, вершки, цукор за бажанням.
  • Ретельно збити, трохи остудити.

Кокосовий «Раф» кави

Популярна добавка до кави – кокосовий сироп або молоко. Особливо смачним він буде в поєднанні з м’яким вершковим смаком.

Для приготування взяти:

  • ванільний цукор – 1 ч. л.;
  • вершки або молоко – 80 мл;
  • кокосове молоко – 20 – 30 мл;
  • еспресо – 50 мл
Дивіться також:  Кава по-турецьки – 10 рецептів, як готувати смачну турецьку каву

Спосіб приготування:

  • За класичним рецептом зварити порцію еспрессо, процідити.
  • Додати цукор і перемішати до його повного розчинення.
  • Змішати вершки, попередньо прогрівши їх на плиті протягом декількох хвилин з кокосовим молоком.
  • Влити молочну суміш, збити протягом 4 – 5 хвилин.
  • Прикрасити кокосовою стружкою.

Краще додати одну або дві ложки цукру для більш насиченого смаку.

Лавандовий напій

Любителі екзотики і бажаючі спробувати щось нове можуть випробувати «східний варіант «Раф» – з додаванням лаванди. Незважаючи на специфічний смак, напої з цією добавкою стають все більш популярними, і самостійно приготувати таку каву нескладно.

Для цього знадобляться:

  • міцний свіжозаварений кави – 50 мл;
  • ванільний або звичайний цукор – 1 ч. л.;
  • 15-процентні вершки – 100 мл;
  • суцвіття лаванди – ½ ч. л.

Методика приготування:

  • За допомогою кавомолки або блендера измельчить лавандові квітки і ванільний цукор.
  • До гарячого еспресо додати цукрово-квіткову суміш, розмішати.
  • Влити вершки і збити до появи піни.

Прикрасити лавандовий «Раф» кава цілими квітками лаванди.

Зробити подібні коктейлі здатен кожен, при цьому можна скористатися і туркою, і кавоваркою.

Головне – дотримуватися методики приготування еспресо і вказаних пропорцій.

При бажанні приготувати більшу кількість «Раф», обсяг інгредієнтів треба пропорційно збільшити. З пропорціями ванільного цукру та інших добавок можна експериментувати.

Подавати напій можна не тільки як капучіно – в невеликих фарфорових чашках, але і розлив по скляним склянках. Коктейль прикрашають стручком ванілі, часточкою апельсина, стружкою кокоса, шоколадом або мигдальними чіпсами.