Рататуй — 9 рецептів приготування смачної страви вдома!

Рецепт рататуя нескладний, але вимагає наявності багатьох інгредієнтів. Є кілька варіантів приготування такої страви, але який би ви не вибрали, він обов’язково стане смачною вечерею, ідеально поєднується з келихом вина.

Класичний рататуй в домашніх умовах

Класичний рататуй – базовий рецепт, за яким блюдо робиться в духовці.

Необхідні продукти:

  • 3 зубчики часнику;
  • три помідора;
  • баклажан і кабачок;
  • по ложці вершкового і рослинного масел;
  • цибулина;
  • по 3 гілочки розмарину і чебрецю;
  • приправи.

Процес приготування:

  • Перед тим як почати викладати інгредієнти у форму, можна відразу включити духовку на 180 градусів.
  • Блюдо для запікання промазуємо вершковим маслом, зверху покриваємо шаром нарізаної цибулі, часнику і присипаємо травами.
  • Залишилися овочі нарізаємо тонкими кружальцями і відправляємо до цибулі, викладаючи їх по черзі. Між пластинками прокладаємо інші гілочки трав. Весь вміст приправляємо спеціями та олією.
  • Покриваємо блюдо фольгою і випікаємо 50 хвилин. Потім покриття прибирається, а процес триває ще близько 30 хвилин.

Як приготувати страву в мультиварці?

Рататуй в мультиварці – це вже не традиційний рецепт. Так і теплова обробка відбувається інакше. Але від цього блюдо зовсім не програє своїми смаковими якостями класичного.

Необхідні продукти:

  • один садкий перець і цибулина;
  • два кабачка і баклажана;
  • три помідора;
  • келих білого сухого вина;
  • 2 зубчики часнику;
  • різні трави та спеції;
  • 2 ложки томатної пасти і стільки ж оливкової олії.

Процес приготування:

  • Всі вибрані овочі потрібно нарізати на невеликі шматочки або як вам більше подобається. Якщо овочі старі, то зніміть з них шкірку і жилки. Молоді можна різати відразу.
  • Промажте чашу зазначеною кількістю масла, викладіть туди підготовлені інгредієнти, залийте вміст вином, томатною пастою і заправте різними травами і спеціями. Увімкніть прилад на 60 хвилин, поставивши режим «Гасіння», і чекайте, коли все буде готово.

Овочеве рагу, запечене в духовці

Рататуй в духовці, або просто овочеве рагу, робиться майже так само, як і за класичним рецептом. Виходить ситне і малокалорийное блюдо.

Дивіться також:  Сир Камамбер (Camembert): запах і смак, з чим поєднується, рецепти страв з м’яким французьким сиром

Необхідні продукти:

  • лимон і перець солодкий;
  • трави і спеції;
  • з одного кабачка і баклажана;
  • 0,1 літра білого вина;
  • ложечка оливкової олії;
  • два помідори.

Процес приготування:

  • По своєму смаку ви можете додати інші овочі. Всі їх потрібно очистити, якщо в цьому є необхідність, і порізати на тонкі кухлі або скибочки. Перемішати між собою.
  • Окремо готується заливка, для якої з’єднується вино разом з маслом. Добре всі приправляється спеціями і обов’язково якимись травами, наприклад, розмарином.
  • У форму кладеться фольга, на неї поміщаються овочі, поливаються зробленим соусом і зверху знову покриваються фольгою. Готувати страву близько 20 хвилин, заздалегідь нагрівання духовку до 180 градусів.

Швидкий рецепт на сковороді

Якщо зовсім немає бажання возитися з духовкою, то спробуйте приготувати рататуй на сковороді.

Необхідні продукти:

  • базилік і чебрець по гілочці;
  • 2 зубка часнику;
  • дві цибулини;
  • ложка олії рослинного або оливкового;
  • один перець і помідор;
  • два кабачка і баклажана;
  • приправи.

Процес приготування:

  • Для даного рецепту знадобиться досить глибока і велика сковорода з кришкою. Нагріваємо в ній масло, додаємо порізані на тонкі кружечки кабачки і баклажани, смажимо кілька хвилин до того, як вони не почнуть змінювати колір.
  • Викладаємо туди порізаний на кубики часник і цибулю, тримаємо ще близько п’яти хвилин, а далі на черзі подрібнені помідори і солодкий перець.
  • Вміст заправляємо травами і спеціями за смаком, прикриваємо кришкою і тушкуємо на невеликому вогні, поки овочі не стануть м’якими. На це знадобиться близько 25 хвилин.
  • Потім «доводимо страву ще п’ять хвилин без кришки, піднявши рівень нагріву, щоб випарувалася зайва рідина.

В молочно-сирному соусі

Ще одна варіація. І дуже смачна! Адже сир чудово поєднується з овочами.

Необхідні продукти:

  • трави і спеції на свій смак;
  • кабачок і баклажан;
  • 15 мілілітрів оливкової олії;
  • 50 грам масла вершкового;
  • один солодкий перець і помідор;
  • близько 80 грам будь-якого сиру;
  • ложка борошна;
  • стакан молока.
Дивіться також:  Шашлик з курки – 9 смачних рецептів шашлику і маринаду

Процес приготування:

  • Всі овочі добре промити, якщо потрібно, видалити шкірку, нарізати тонкими кружальцями і викласти у форму для запікання. Приправити спеціями і прибрати рататуй в духовку на 40 хвилин, при цьому не забувши прикрити овочі фольгою. Температура 180 градусів.
  • Поки інгредієнти доходять до потрібного стану, робимо соус: топимо масло разом з борошном, вливаємо молоко, додаємо трохи перцю, солі і тертого сиру. Перемішуємо до однорідності.
  • Заливаємо цією масою вже розм’якшені овочі, знімаємо фольгу і тримаємо в духовці ще 15 хвилин. Перед подачею, поки ще гаряче блюдо, посипаємо його залишилися сиром.

Оригінальний рецепт з виноградом

Зазвичай рагу готується з овочів, але в цьому варіанті пропонується зробити його з виноградом, спробуйте – це смачно!

Необхідні продукти:

  • гроно білого винограду;
  • яблуко;
  • два помідора;
  • трави і спеції;
  • два кабачка і солодкий перець;
  • одна цибулина і картоплю;
  • 4 ложки оливкової олії.

Процес приготування:

  • Всі зазначені овочі потрібно нарізати на невеликі кубики, крім кабачків. Їх перетворюємо на тонкі кухлі.
  • Яблуко очищаємо, видаляємо серцевину, розрізаємо на чотири частини. Виноград просто відокремлюємо від гілки і промиваємо.
  • Всі складові страви перемішуємо, викладаємо у форму. Зверху посипаємо травами, сіллю, перцем, олією і додаємо трохи простої води. Готуємо півтори години на 200 градусах.

Зі сметанно-яєчним соусом

Трохи урізноманітнити смак овочів можна за допомогою соусу.

Необхідні продукти:

  • за два кабачки, помідори і баклажани;
  • цибулю і перець;
  • спеції;
  • ложка оливкової олії;
  • три яйця;
  • прованські трави за смаком;
  • 0,2 кг сметани.

Процес приготування:

  • Цибулю, помідор і перець нарізати на невеликі кубики і тушкувати кілька хвилин. Потім влити півлітра води, всипати вибрані спеції і тушкувати до м’якості.
  • Овочі, що залишилися перетворити в гуртки, викласти в блюдо і втопити в підготовленим бульйоні. Прикрити фольгою і готувати 40 хвилин на 200 градусах.
  • Сметану перемішати з яйцями, додати спеції на свій смак і цією заправкою полити овочі в духовці. Прибрати фольгу і тримати ще 15 хвилин до рум’яності.
Дивіться також:  Рисовий оцет: чим можна замінити, як зробити в домашніх умовах

Ситне овочеве рагу з курячим філе

І перед вами вже далеко не французький рататуй, але зате смачний і поживний обід.

Необхідні продукти:

  • перець, кабачок, помідор – по одній штуці;
  • 0,5 кг курячого філе;
  • зубчик часнику і цибулина;
  • три ложки томатної пасти;
  • ароматні трави і спеції;
  • 2 великі ложки оливкової олії.

Процес приготування:

  • Нарізаємо цибулю і часник будь шматочками, смажимо до рум’яності, а потім з’єднуємо з філе, попередньо подрібненим. Тримаємо на плиті, поки воно не почне змінювати колір.
  • Викладаємо туди ж порізаний перець, помідори, томатну пасту, вливаємо трохи води і тушкуємо близько 10 хвилин, зробивши низький рівень нагріву. На цьому ж етапі в овочі додаються спеції. Подати таку страву можна зі свіжою зеленню.

Рататуй з картоплею

У класичному рецепті картоплі немає, але багато хто з нас звикли робити рагу саме з ним, так чому б не спробувати?

Необхідні продукти:

  • три картоплини;
  • два кабачка і баклажана;
  • 0,1 літра білого вина;
  • сік половини лимона;
  • два помідора, цибулина;
  • трави і спеції.

Процес приготування:

  • Картоплю очищаємо, подрібнюємо на кубики і обсмажуємо до м’якості.
  • В окремій ємності пасеруємо нарізану цибулю, шматочки баклажанів і кабачків. Коли вони почнуть міняти колір, додаємо часник. Тримаємо, поки овочі не стануть м’якими і золотистими.
  • У каструлі змішуємо картоплю і овочі, додаємо туди порізані помідори, вино, спеції з травами і лимонний сік. Готуємо під кришкою хвилин 20, встановивши слабкий рівень нагріву плити.