Рататуй: класичний рецепт і 6 варіантів приготування в домашніх умовах

Знадобилося кілька століть, щоб просте блюдо, яке входить в раціон небагатих прованських селян, увійшло в список кращих страв міжнародної кухні. Класичний рецепт рататуя сьогодні дещо змінено — позначилися віяння сучасної гастрономії. Тепер страва набула величезну аудиторію, зоряно засяяло на кулінарному небосхилі для всіх шанувальників смачної і здорової їжі.

Класичний рецепт

Традиційне виконання рататауя збережено в первісному варіанті, правда, рецепти страви поповнилися різноманітними продуктами і способами їх приготування.

Склад інгредієнтів:

  • масло оливи;
  • баклажан і кабачок (цукіні) до 25 см завдовжки;
  • томати — (підбираємо плоди діаметром, аналогічним з попередніми овочами) — 6 шт.;
  • зубки часнику — до 5 шт.;
  • перець солодкий;
  • цибуля-ріпка — 1 головка;
  • перець/сіль/зелень — за вподобанням.

Головний секрет класичного рецепту рататуя — улюблений дует річного Провансу: чебрець і розмарин. Неодмінно включаємо ці запашні трави в склад інгредієнтів, за смаком приєднуючи м’яту, майоран або шавлія.

Спосіб приготування:

  • Промиваємо баклажан, відокремлюємо з двох сторін «хвостики», рубаємо на кружечки. Посипаємо продукт кухарською сіллю, залишаємо на півгодини в чаші під гнітом для позбавлення від можливої гіркоти. В кінці «процедури» зливаємо утворилася темну рідину.
  • Нарізаємо кабачок з аналогічним попереднім овочем способом.
  • Помідори звільняємо від тонкої оболонки, нарізаємо слайсами або кубиками. Витягуємо з перцю насіння, розрізаємо плід смужками. Компоненти, перелічені в цьому пункті рецепта, перебиваємо в блендері до отримання консистенції пюре.
  • Доповнюємо соус нарубаними травами і виливаємо в широку, жаростійку форму.
  • Викладаємо овочі в своєрідну спіраль, чергуючи кружечки кабачки, баклажани, помідори і розміщуючи між ними запашні листя прованських трав.
  • Обробляємо зібраний «ансамбль» за допомогою пензлика оливи маслом, посипаємо подрібненим часником. Прикриваємо блюдо фольгою, відправляємо на годину в духовку, нагріту до t 180 °C.

Знімаємо блискучу папір, підрум’янюємо рататуй і насолоджуємося смаком чудової страви.

Овочеве рагу, запечене в духовці

Класичний спосіб приготування поживної їжі відкриває нам величезні гастрономічні можливості. Запікаючи овочеве блюдо в духовці, перетворюємо його в справжній кулінарний шедевр.

Набір продуктів:

  • масло оливи;
  • томат-паста — 60 г;
  • баклажани — 600 г;
  • морква — 3 шт.;
  • цибуля ріпчаста — 3 шт.;
  • помідори — 5 шт.;
  • перець солодкий — 3 шт.;
  • стручки чилі — 2 шт.;
  • зубки часнику — 5 шт.;
  • селера — 3 стебла;
  • оцет (5%) — 18 мл;
  • сіль морська, звичайний цукор — за смаком.
Дивіться також:  Котлети з вівсяних пластівців – 7 рецептів, як приготувати ніжні і пишні котлети

Порядок приготування:

  • Всі овочі ретельно промиваємо і очищаємо. Нарізаємо кружечками кабачок, один помідор і цибулину, відкладаємо продукти в окремий посуд.
  • Інші компоненти дрібно шаткуємо, часник пропускаємо через прес, рубаємо кільцями селера, кришимо стручки чилі (без насіння). Викладаємо підготовлений склад в сковороду з олією оливи, додаємо томат-пасту, оцет. Пасеруємо масу до отримання густого соусу.
  • Поміщаємо половину кількості овочевої суміші у форму для запікання або імпровізовану посуд, влаштовану з декількох шарів фольги.
  • Викладаємо на соусі трохи внахлест кружечки кабачків, помідорів і цибулі, чергуючи компоненти страви. Поливаємо оформлені продукти залишилися ароматним складом, посипаємо нарубаною зеленню.

Відправляємо страву на півгодини в духовку, нагріту до t 180 °C, потім подаємо страву до столу.

Як приготувати в мультиварці

Отримати чудово смачне та корисне страву з баклажанів і кабачків цілком можливо і в цьому побутовому приладі. Готувати на ній — одне задоволення!

Використовувані компоненти:

  • масло оливи;
  • плоди болгарського перцю (бажано червоного кольору) — 2 шт.;
  • помідори — 10 шт.;
  • цибуля ріпчаста — 2 головки;
  • баклажани, кабачки — 2 шт.;
  • щіпка цукру;
  • суміш запашних трав, зелень, сіль.

Етапи приготування:

  • Промиваємо «синенькі», поділяємо їх на круглі пласти товщиною до 3 мм Не забуваємо неодмінно рятувати баклажани від гіркоти (соланіну), інакше блюдо придбає неприємний присмак, тому буде безнадійно зіпсовано!
  • У такій же формі нарізаємо і кабачки.
  • Витягуємо з перців насіння, звільняємо від лушпиння цибулі, рубаємо овочі невеликими шматочками. Подрібнюємо ½ кількості помідорів без шкірки. Інші стиглі плоди шаткуємо тонкими кільцями.
  • Розігріваємо мультиварку, встановивши режим «Смаження». Кладемо в чашу приладу масло оливи. Викладаємо по черзі, з періодичністю 5 хвилин, цибуля, перець, маленькі частини помідорів. Додаємо томат-пасту, приправляємо складу сіллю, звичайним цукром, збором прованських трав.
  • Відбираємо половину отриманого соусу, поміщаємо в каструлю агрегату кружечки кабачків, баклажанів та помідорів. Збризкуємо продукти маслом оливи, заливаємо залишеною частиною запашного складу.
  • Встановлюємо режим «Гасіння», готуємо ще 60 хвилин.

Розкладаємо рататуй з мультиварки по тарілках, поливаємо апетитним соусом.

Рататуй з овочів на сковороді

Представлене блюдо засноване на тому ж класичному рецепті приготування старовинного страви. Отриманий овочевий рататуй відразу привертає увагу своїми незвичайно яскравими фарбами.

Дивіться також:  Святкові страви – 19 рецептів смачних і красивих страв на святковий стіл

Список продуктів:

  • олія соняшникова;
  • перець солодкий — 3 шт.;
  • печериці — 200 г;
  • баклажани — 200 г;
  • кетчуп — 200 г;
  • цибуля-ріпка — 100 г;
  • спеціальна (для овочів) приправа — 20 г;
  • зубки часнику — 5 шт.;
  • сіль, петрушка, перець, інша зелень.

Послідовність приготування:

  • В даному виконанні рецепту баклажани і кабачки поділяємо на кубики і обсмажуємо в олії до появи красивою коричневої скоринки.
  • Подрібнюємо оброблений цибулю, плоди перцю без насіння, пропущені через часникодавку часникові зубки. Відправляємо овочі в сковороду до решти продуктів, продовжуємо приготування.
  • Нарізаємо гриби, додаємо до розміщеним компонентів страви. Приєднуємо кетчуп, нарубану зелень. Тушкуємо продукти на слабкому вогні, періодично перемішуючи масу. Не забуваємо приправити їх сіллю і перцем, посипати ароматними сушеними травами і зеленню.

Ось яка апетитна «полянка» постала перед нами в кінці процесу!

Готуємо в молочно-сирному соусі

Рататуй — чудове блюдо в будь-якому виконанні! Однак страва, подана в молочно-сирному соусі, можна, без сумнівів, визнати ідеальним.

Перелік компонентів:

  • масло оливи;
  • цукіні і баклажан;
  • сік томатів — 250 мл;
  • плоди перців трьох кольорів — 3 шт.;
  • помідори — 3 шт.;
  • сіль, зелень.

Для соусу підготуємо:

  • молоко незбиране — 230 мл;
  • сир (бажано твердих сортів) — 100 г;
  • масло вершкове — 60 г;
  • борошно просеянная — 40 г;
  • спеції.

Рататуй буде виглядати вишукано, незалежно від рецепту, якщо для створення страви підібрати кабачки, баклажани і помідори однакового діаметру. Оформлені спіраллю овочі особливо апетитно заграють своїми яскравими фарбами!

Технологія отримання страви:

  • Підбираємо жароміцний посуд овальної форми розміром приблизно 28х23. Вливаємо свіже масло оливи і сік томатів. Приправляємо складу перцем і сіллю, добре перемішуємо.
  • Поділяємо заздалегідь оброблені баклажани на кружечки, викладаємо їх трохи внахлест в томатну суміш. Розкидаємо кілька листів м’яти. Не завадять і гілочки чебрецю або розмарину.
  • Далі маємо шар з нарубаних в тій же формі цукіні, потім ряд тонко нарізаних кружечків помідорів. Накриваємо продукти фольгою, запікаємо 40 хвилин при t 200 °C. Знімаємо папір за чверть години до закінчення процесу.
  • Тепер займемося соусом. Він чимось нагадує відомий «Бешамель». Розтоплюємо на сковороді масло, не допускаючи сильного нагріву. Приєднуємо порції борошна, продовжуючи безперервно перемішувати склад, цівкою вливаємо незбиране молоко і додаємо сирну стружку (залишаємо трохи для прикраси).
  • Солимо і перчимо суміш, одночасно розбиваючи всі з’являються грудочки. Як тільки маса загусне, негайно відсуваємо посуд від вогню.
Дивіться також:  Грибний соус з печериць зі сметаною – 6 рецептів

Наші овочі вже готові. Вони славно підрум’янилися, тому заливаємо рататуй густим молочно-сирним соусом і подаємо столу.

Ситне овочеве блюдо з курячим філе

Немає ніякої необхідності представляти казково смачну страву з овочами і курячим м’ясом, над якими майстерно «почаклуємо», приготувавши неодмінно в духовці.

Склад інгредієнтів:

  • олія соняшникова;
  • цукіні і баклажан;
  • томат-пюре — 40 г;
  • перець солодкий;
  • сіль/спеції/зелень.

Послідовність приготування:

  • Нарізаємо попередньо оброблені овочі (баклажани і цукіні) у вигляді соломки.
  • Наступним компонентом стане солодкий перець або його «побратим» типу капм (стручок довжиною конічної форми). Видаляємо плодоніжки і насіння, кришимо овоч кубиками.
  • Промиваємо куряче м’ясо, промокаємо серветками. Нарізаємо філе плоскими медальйонами, злегка відбиваємо, обсмажуємо до 7 хвилин. Трохи солимо склад, додаємо томат-пюре і подрібнені помідори. Все перемішуємо, тушкуємо ще чверть години.
  • Вистилаємо форму фольгою, викладаємо курятину, приправляємо її спеціями. Далі маємо овочевий склад. Відправляємо оформлене страву в духовку і запікаємо півгодини при температурі 180 °C.

Подаємо страву в гарячому вигляді.

Як готувати рататуй з картоплею

Коли методика отримання східного страви вже не викликає жодних питань, готувати рататуй з картоплею також не складе особливих труднощів.

Список продуктів:

  • трави прованські;
  • масло оливи — до 30 мл;
  • сир твердий — 100 г;
  • соус томатний — 200 г;
  • баклажан, помідор і кабачок (великі плоди);
  • картопля — 3 шт.;
  • сіль, спеції.

Спосіб приготування:

  • Промиваємо і очищаємо всі овочі. Як завжди, картоплю (без шкірки), кабачок/цукіні, баклажан (не забуваємо про його попередньої обробки) і помідор нарізаємо однаковими пластинами.
  • Викладаємо кружечки овочів у формі спіралі, чергуючи їх. Посипаємо утворену «конструкцію» спеціями, прянощами, запашними травами, підібраними за власним уподобанням.
  • Заливаємо всю масу соусом томатів і відправляємо розкішну композицію на 40 хвилин в духову шафу (160 °C).

Орієнтиром для закінчення процесу стане м’якість компонентів блюда з урахуванням збереження їх форми. Не забуваємо посипати страву сирної стружкою.

Збираєтеся приготувати рататуй? Правильно! Неодмінно запрошуємо друзів, щоб разом насолодитися прованськими смаками і ароматами чудесного наїдки.