Рецепт голубців класичний – 7 варіантів приготування в мультиварці, в духовці і в каструлі

Голубці – одне з найбільш яскравих страв, яке відрізняє висока поживність, насичений, багатогранний і багатий смак, а також безсумнівна користь. Більш того, класичний рецепт голубців не вимагає якихось важкодоступних і дорогих компонентів.

Класичний рецепт голубців у каструлі

Голубці допоможуть урізноманітнити щоденний раціон харчування, а також чудово підійдуть для святкового столу. Традиційно вони готуються з листя білокачанної капусти, свіжої або квашеної. Нижче розглянемо, як готувати страву з фаршем і рисом в свіжому капустяному листі.

Вам буде потрібно (на 4 порції):

  • капуста білокачанна – велика, кругла головка;
  • рис – 1 склянка;
  • фарш м’ясний – 300-400 грам;
  • коренеплід моркви;
  • 2 головки цибулі;
  • томатна паста натуральна;
  • олія на рослинній основі;
  • кріп в будь-якому вигляді;
  • спеції;
  • сіль, перець;
  • сметана.

Як приготувати:

  • Цільні листя капусти проварити в глибокій каструлі 5-8 хвилин, закладаючи для зручності невеликі партії. У воді тримати до того моменту, поки вони не стануть еластичними. Вийняти, відкладіть в сторону для охолодження, завантаживши в каструлю наступну порцію.
  • Кілька разів промийте рис в теплій воді і залийте його окропом. Відставте в сторону і займіться м’ясом.
  • Подрібніть свиняче і яловиче м’ясо на м’ясорубці.
  • Додайте дрібно нарізану цибулю. Крупно натріть моркву.
  • На сковороді на повільному вогні злегка обсмажте цибулю. Додайте моркву, і продовжуйте тушити 5 хвилин. Влийте порцію томатної пасти.
  • Отриману масу остудити, додати у фарш з рисом добре перемішати і загорнути в м’який капустяний лист, надавши форму ковбаски. Обсмажити на сковороді, скласти в каструлю, залити гарячою водою і тушкувати півгодини під кришкою.

Подати в соусі, посипавши зеленню.

Готуємо покроково в мультиварці

Смачними, надзвичайно ніжними, а найголовніше, досить швидкими по часу приготування виходять голубці, зварені в мультиварці.

Використовуємо перелік вищевказаних компонентів і готуємо покроково в мультиварці ароматні голубці:

  • Запарюємо листя капусти в окропі.
  • Поки промиваємо в холодній воді рис.
  • Дрібно нарізаємо цибулю, моркву натираємо, використовуючи крупну тертку.
  • Половину цибулі і моркви обсмажуємо на олії.
  • Іншу частину додаємо у фарш.
  • Рис відварити до напівготовності, фарш підсмажити на соняшниковій олії до готовності.
  • Змішати всі компоненти начинки.
  • Коли листя капусти стануть м’якими, дістати їх і остудити. З капустяного листа зрізати тверду прожилку або акуратно відбити її. Приблизно на третину листа покласти фарш і щільно загорнути.
  • Укласти голубці в чашу мультиварки. Залити овочевим бульйоном або водою і поставити на режим «Гасіння». Так як всі компоненти вже майже готові, потрібно лише дочекатися поки капустяні листи стануть м’якими.
  • Голубці з капусти готові. Подавати зі сметаною.
Дивіться також:  Ліниві голубці – 9 рецептів

З фаршем і рисом в духовці

Багато господинь задаються питанням, як приготувати в духовці дивовижні голубці, щоб вони були ніжними, смачними і при цьому не переварилися. Використовуємо перелік інгредієнтів, зазначених у класичному рецепті, але враховуємо особливості приготування в духовці.

Як приготувати:

  • Застосовуйте керамічну або іншу жаростійкий посуд з кришкою.
  • Використовуйте вже наполовину готові компоненти начинки.
  • Якщо ви хочете, щоб голубці приготувалися максимально швидко, гарненько распарьте капустяне листя. Фаршируйте їх вже приготовленої начинкою.
  • Процес займе в середньому 40 хвилин, при температурі 180-190 градусів.

Після приготування голубців, витягніть їх з каструлі чи казана і красиво викладіть на тарілку, полийте зверху густою домашньою сметаною, посипте заздалегідь порізаною зеленню.

Класика жанру від Лазерсона

Шанований багатьма телевізійний кухар Ілля Лазерсон розкриває свої секрети приготування голубців. Найперше – підварити капустяне листя і відварити до напівготовності промитий рис.

Для начинки кухар використовує свинячий і яловичий фарш в однаковій пропорції. М’ясо Ілля не перемелює, а дрібно нарізає. В якості начинки не обов’язково повинен бути тільки рис і фарш, можна сміливо експериментувати. А ще, Ілля рекомендує перед варінням, обсмажити голубці на рослинному маслі. Це, звичайно, робить процес приготування довше, але смак отримує багатшими.

З курячим фаршем

Особливість страви в тому, що його можна зробити оптимальним по калорійності. Якщо додати мінімум масла, а замість свинячого фаршу – курячий, то голубці можна включити в дієтичне меню. Хоча не обов’язково переслідувати мету зниження поживності, нерідко варто спробувати голубці з курячим м’ясом для різноманітності. Тим більше з такою начинкою голубці готуються на порядок швидше.

Вам знадобиться:

  • склянку рису круглозернистого;
  • фарш курячий або січене куряче м’ясо – 300 грам;
  • капуста – головка;
  • цибулина;
  • морква;
  • зелень;
  • олія на рослинній основі.
Дивіться також:  Голубці – 5 рецептів з рисом і фаршем

Як приготувати:

  • Прокип’ятити листя капусти.
  • Поки вони остигають, приготувати начинку.
  • Натерти моркву, нарізати цибулю. Половину овочів обсмажити.
  • Змішати м’ясо, рис, обсмажені і сирі овочі. Додати рубану зелень.
  • Начинка готова, можна приступати до основного процесу приготування.
  • Коли ви їх закрутіть, повністю залийте окропом, посоліть воду. Доведіть до кипіння і зробіть повільний вогонь. За 30 хвилин блюдо буде готово. Швидкість приготування – ще один плюс голубців з курячим фаршем.

Доповнюємо класичний рецепт грибами

Однаково смачними і поживними виходять голубці з грибами, що ще раз говорить про універсальність і геніальності цієї страви.

Таким чином, навіть у піст можна дозволити собі насолодитися чудовим смаком голубців:

  • рис – 1 склянка;
  • гриби (сухі або свіжі відварені) – 300 грам;
  • капуста – 1 головка;
  • цибулина;
  • морква;
  • томатна паста
  • зелень;
  • рослинне масло.

Як приготувати:

  • Спосіб приготування такий же, як і в попередньому рецепті, за винятком додавання грибів замість м’яса.
  • Додавання основного компонента абсолютно не позначається на смаку страви. Навпаки, він стає ще багатшим!

Не пропустіть можливості і приготуйте голубці з грибами не лише в піст, але і для нового смаку улюбленої страви.

Готуємо ліниві голубці в каструлі

Кожна дбайлива господиня хоче побалувати сім’ю смачною їжею. На сьогоднішній день існує велика кількість незвичайних рецептів, однак традиційна кухня не повинна відходити на другий план. І не у всіх жінок є час на підготовку. Тому нижче представлений рецепт лінивих голубців, який легкий і швидкий у приготуванні.

Необхідний склад:

  • фарш яловичий – 300 г;
  • невеликий качан капусти;
  • півсклянки рису;
  • одне яйце;
  • сіль, перець.

Для соусу:

  • 150 мл води;
  • столова ложка сметани;
  • столова ложка кетчупу або томатної пасти;
  • столова ложка без гірки борошна;
  • сіль, зелень.
Дивіться також:  Голубці в мультиварці – 7 рецептів приготування

Як приготувати:

  • Для початку необхідно вимити капусту, натерти на крупній тертці і закинути в каструлю на 30 хвилин, іноді помішуючи. Паралельно можна відварити рис, на пів склянки рису потрібно один стакан води, варити під закритою кришкою, поки вода повністю не википить.
  • Далі капусту і рис охолоджуємо, додаємо разом з яйцем у фарш, солимо, перчимо та ретельно перемішуємо. Повинна вийти густа слипшаяся маса. Потім з отриманої маси ліпимо невеликі котлети і викладаємо їх на сковороду в духовку або в мультиварку, попередньо наливши соняшникову олію. Коржі повинні повністю приготуватися.
  • Для соусу змішуємо воду з борошном, сметаною і томатною пастою. Заважати до тих пір, поки не розчиняться грудочки борошна. Далі необхідно додати сіль. За бажанням в соус можна додати дрібно нарізану петрушку, кріп і зелена цибуля, або будь-яку іншу приправу. За 5 хвилин до готовності вилити соус в каструлю.

Смачні голубці готові!