Рецепт квасу з чорного хліба

Підбадьорливий і освіжаючий напій, приготований в домашніх умовах, припаде до душі всім домочадцям. Незважаючи на велику різноманітність способів приготування, кожен рецепт квасу з чорного хліба, для дотримання технологічного процесу, передбачає застосування сухарів з житньої хлібини. Оскільки готові сухарі придбати навряд чи вдасться, то господині необхідно заздалегідь приготувати їх в домашніх умовах.

Для приготування сухарів, слід купувати чорну хлібину без будь-яких добавок. Оптимальна нарізка майбутніх сухариків – 1 на 1.5 см. Так само не варто забувати, що чим сильніше вони будуть обсмажені в духовці, тим цікавішим може вийти забарвлення та смак готового напою.

Класичний квас з чорного житнього хліба

  • Сухарі з пів кіло «Бородінської» булки, засипаються в ємність для подальшого бродіння і зверху заливаються 5 л охолодженої кип’яченої води. Після цього, тара прикривається щільною тканиною або рушником і ставлять у темне і тепле місце на 24 години.
  • Після закінчення доби отриману рідину зливають у суху банку через сито з марлею. Сухарі ретельно віджимають і викидаються.
  • До сусла додається 200 грамів цукрового піску і 7 грамів дріжджів швидкодіючих. Горлечко ємності прикривається багатошарової марлею або тканиною і ставлять в темне і тепле місце ще на 15 годин.
  • Через певний час готовий напій зливається з осаду, при необхідності додатково цукрується, герметично закривається і забирається охолоджуватися.
  • Домашній хлібний квас з дріжджами

  • З вечора для приготування закваски беруться 100 грам сухарів і 4 ст. л. цукру. Всі всипається в 3 літрову банку, зверху заливається окропом на ¾ об’єму взятої ємності. Банку вкривається махровим рушником, щоб тепло простояв як можна довше.
  • З ранку 15 грам свіжих пресованих дріжджів розвести в половині склянки теплої води і вливається до сухарів. Горлечко банки прикривають марлею або серветкою і забирається на добу або трохи більше в тепле сонячне місце.
  • Готовність закваски можна визначити за станом вмісту банки: розмоклі сухарі піднімуться до шийки ємності, а саме сусло повністю осяде на дні.
  • Коли закваска «дозріє», шар сухарів необхідно акуратно прибрати за допомогою ложки, а настій злити в раковину, залишивши дріжджову суспензію всередині банки.
  • У чисту 3-х літрову банку перекладається підготовлене для сусло квасу, туди ж всипається 150 грам свіжих сухарів і 1/3 склянки цукрового піску.Любителям солодкого домашнього квасу, можна збільшити кількість зазначеного в рецепті цукру в кілька разів, керуючись власними уподобаннями.
  • Підготовлені продукти заливаються теплою кип’яченою водою, залишаючи місце у горлечка для бродіння. Банку накривається багатошарової марлею або серветкою і залишають на добу.
  • Готовий напій проціджують по пластикових пляшках, в кожну з яких лягають кілька родзинок для газування. Щільно закриті пляшки ставлять у холодильник.
  • Для нової порції напою необхідно ½ частину раскисших сухарів замінити свіжими. Додати цукор і залити теплою кип’яченою водою.
  • Хлібний квас з м’ятою в домашніх умовах


  • У чисту і суху 3-х літрову банку всипається 150 грам добре обсмажених житніх сухарів, які заливаються окропом і залишають остуджуватися до 40 градусів.
  • В охолоджену рідину всипається 6 ст. л. цукру, 10 г дріжджів швидкодіючих і 3-4 невеликі гілочки м’яти або меліси. Суміш перемішують і залишають для бродіння на 10 годин.
  • Заграв напій проціджується по пляшках, в кожну з яких додається по 3-5 ягід родзинок і, не закриваючи кришкою, ставлять в тепло ще на 3 години.
  • Після закінчення часу пляшки укупориваются і лягають в холодильник для охолодження.
  • Якщо гілочки м’яти закласти в банку одночасно з сухарями і залити окропом, то готовий напій буде більш насичений і нагадувати за смаком м’ятну цукерку.

    Рецепт квасу з чорного хліба з травами

  • Сухарики, приготовані з 0.5 кг чорного хліба, висипаються в 5-літрову ємність з профільтрованої або охолодженою кип’яченою водою. Горлечко накривається багатошарової марлею, яка фіксується резинкою. Тара забирається в тепле темне місце на 48 годин.
  • Через 2 дні пів склянки улюбленої трави або суміш трав заварюється окропом і залишають на 20 хвилин.
  • 50 грам цукру і 20 грамів сирих дріжджів розводять у склянці теплої води.
  • Хлібна закваска через марлю і ситечко зливається в суху ємність.
  • До заквасці додається проціджений настій трав, дріжджова суспензія і 200 грам цукру. Рідина перемішується до повного розчинення цукрового піску, ємність закривається рушником і ставлять у темне місце на 16 годин для бродіння.
  • Після закінчення часу квас зливається з осаду, закупорюють і ставлять у тепле місце для дозрівання на 6 годин.
  • Готовий напій забирається в холодильник для охолодження.
  • Загрузка...

    Домашній хлібний квас з родзинками без дріжджів

     

    Незважаючи на те, що домашній хлібний квас без дріжджів не відрізняється смакової оригінальністю, він чудово втамовує спрагу і широко використовується господинями для приготування окрошки.

  • Готові сухарики з 1/3 буханця «Бородінського» і 10-15 родзинок всипати в чисту, суху 3-х літрову банку.
  • Окремо кип’ятиться 2.5 літра води, в якій розчиняється 5-6 ст. л. цукру.
  • Рідина остуджується до кімнатної температури і вливається в банку з сухарями.
  • Ємність прикривається багатошаровим відрізу марлі або лляною серветкою і ставлять на вікно знаходиться з сонячної сторони.
  • Процес бродіння почнеться тільки на 2 добу. Таким чином, напій приготується через 3-4 доби.
  • Готовий квас проціджують по пляшках і забирається в холодильник для подальшого вживання.
  • При бажанні ставлять повторну закваску, для цього банки забирають половину розмочених сухарів, додають жменю свіжих сухариків, кілька родзинок і 3 ст. л. цукрового піску. Теплу кип’ячену воду заливають так, щоб залишалося місце для виходу вуглекислого газу.
  • Рецепт хлібного алкогольного квасу

    Зазвичай домашній квас з дріжджами містить не більше 1.2% спирту, але для любителів міцних напоїв можна приготувати «п’яний квас», зберігаючи його традиційний смак.

  • 300 грам обсмажених сухарів засипається в 5-літрову ємність і заливається 3 літрами окропу, накривається кришкою і залишають у приміщенні на 3 години.
  • Настоявшаяся рідину проціджують у тару для бродіння.
  • Розмоклі сухарі заливаються 2 літрами окропу і витримуються ще приблизно годину. Після закінчення часу рідину проціджують, сухарі віджимаються і викидаються.
  • Другий настій вливається до першого, в тару додається 5 грам дріжджів швидкодіючих або 30 грам свіжих, розведених у склянці хлібної рідини. Туди ж всипається 3 грами лимонної кислоти і 300 грам цукру.
  • Вміст перемішується, прикривається рушником і залишають на 10 годин в теплому і темному місці. Якщо через 2-3 години з’явиться піна і почнеться характерне шипіння, можна бути впевненим, що успішно почався процес бродіння.
  • Після закінчення 10 годин необхідно спробувати заграв напій на смак. Якщо квас має малу міцність, то в тару всипається ще 200 грам цукру, акуратно перемішується і залишається на 4-5 годин.
    Кількість цукру, внесеного невеликими порціями, регулює фортеця готового напою і може варіюватися від 300 грам до 1.5 кг. При використанні максимальної кількості, квас буде містити до 13% спирту.
  • Процедуру додавання цукру потрібно повторювати до тих пір, поки напій досягне необхідної фортеці та солодощі.
  • Витримавши квас 4-5 годин після останньої порції всыпанного цукру, квас розливають у пластикові пляшки і щільно закривається. Якщо пляшки прибрати в холодильник, то бродіння зупиниться.
  • Термін придатності «п’яного квасу» — до 10 днів.
  • Швидкий спосіб приготування квасу

  • У банку наливається тепла кип’ячена вода, в яку всипається 2 чайних ложки дріжджів швидкодіючих і десертна ложка лимонної кислоти. Все акуратно перемішується до повного розчинення сухих речовин.
  • У невелику каструльку всипається 200 грам цукру, який доводиться до золотисто-коричневого кольору на середньому вогні.
  • Після того, як цукор придбає потрібний колір, вогонь вимикається, а в каструлю вливається пів склянки холодної води і все ретельно перемішується.
  • Солодка вода вливається до дріжджовий рідини.
  • Горлечко закривається щільною тканиною і забирається на тепло для бродіння.
  • Через 30-50 хвилин готовий квас зливається з осаду по пляшках, закупорюється і ставиться в холодильник.
  • Хлібний квас в домашніх умовах з імбиром

  • На дно емальованої 9 літрової ємності кидається 30 грам очищеного і нарізаного невеликими скибочками імбиру.
  • До імбиру всипається 12 ст. л. цукрового піску і житні сухарі, приготовані з цілої булки.
  • В окремій каструлі необхідно закип’ятити 6 літрів води і залити крутим окропом сухарі, залишивши остигати до температури кімнати.
  • Коли рідина охолоне, в неї всипається 1.5 пакету швидкодіючих дріжджів або вливаються «сирі» дріжджі (1/8 частина пачки, розведена в склянці теплої кип’яченої води).
  • Вміст ємності акуратно перемішується, закривається кришкою і залишають на добу для подальшого бродіння.
  • Після закінчення необхідного часу за допомогою шумівки акуратно в миску прибрати з ємності хлібну шапку.
  • У суху, чисту скляну тару через сито і марлю обережно розлити квас, залишивши білу суспензію дріжджів на дні ємності.
  • Тара з квасом закривається кришками і забирається на 12 годин у прохолодне темне місце для того, щоб напій «набрав чинності».
  • Для повторної порції напою, в ємність з дріжджовий суспензією помістити розмочені сухарі, вийняті шумівкою, додати 8 ст. л. цукру і залити теплою кип’яченою водою.
  • Спробуйте нові рецепти:

    Загрузка...