Рецепт морквяної запіканки в духовці з фото


Морквяна запіканка, рецепт якої ми пропонуємо приготована за рецептами наших бабусь, трішки підкоректований до сучасних умов і тим плитам, які замінюють нам сільські печі. Як ви, можливо, пам’ятаєте в селах все робили на молоці або на кисломолочних продуктах. Тому сирно-морквяна запіканка, погреет душу своїм забутим смаком не тільки дорослих, але і наших маленьких дітей.

Покроковий рецепт дитячої сирно-морквяної запіканки

Інгредієнти для запіканки:

  • • Морква свіжа: 400 гр.
  • • Сіль: 2-3 гр.
  • • Цукор-пісок: 2 ч. л.
  • • Молоко незбиране – 200 гр. (1 склянка).
  • • Сир: 500 гр. (бажано 5-9%).
  • • Родзинки: 25-30 гр. (виключно за бажанням, багато хто не люблять).
  • • Масло вершкове 10 гр.
  • • Масло вершкове: 90 гр. (півпачки).
  • • Ванілін: 1 пакетик (1,5 гр.).
  • • Яйце столове: 2 шт.
  • • Крупа манна: 80 гр.
  • • Розпушувач для тіста 6-8 гр. (неповну 11 грамову пачку).
  • • Цукор-пісок: 110 гр. (півсклянки).
  • • Олія: 1 ст. л.
  • • Панірувальні сухарі: (скільки необхідно, близько 15-20 гр.)
  • • Жовток: 1 ч. л.
  •  
    Інгредієнти для соусу:

  • • Сік персиковий: 1 склянку.
  • • Цукор-пісок: 50 гр. (2,5 ст. л.)
  • • Вино біле 20 гр. (1 ст. л.)
  • • Персики: 1 шт.
  • • Ромова есенція: 1 ч. л.
  • • Рожевий перець: 0,3 гр. 5-6 горошин.
  • Як приготувати сирно-морквяну запіканку:

    Крок перший – підготовка: Тушкуємо моркву. Моркву ретельно промити, натерти на тертці для корейської моркви (якщо немає, то на звичайній), терти під кутом, не варто її робити довгою, як для корейської, в металевому сотейнику (ковші) розтопити 10 гр. вершкового масла, влити, краще гаряче, молоко, потім покласти підготовлену моркву, цукор і щіпку солі і тушкувати на дуже маленькому вогні (або на одиничці, якщо плита електрична) протягом близько 30-40 хвилин. Спробуйте морква, вона повинна бути готовою, але не м’яко, розгрузлій.

    Дивіться також:  Рецепти літніх десертів

    Крок другий, готуємо сирно-морквяну масу: Якщо готуєте з родзинками, то родзинки добре промити в проточній воді, хвилин на 10 замочити в теплій. Яйце куряче розділити на жовтки і білки, близько чайної ложки жовтків відкласти окремо (для змащування поверхні запіканки), білки додати дрібку солі, потім збити віночком або міксером. Півпачки вершкового масла розтопити до стану густого крему – близько 55 ºс і змішати з жовтками розтертими з ложкою цукру, постійно помішуючи, не давати жовтків згорнутися. Змішати сир, тушковану в молоці моркву, вершкове масло з жовтками, додати ванілін, розпушувач, ізюм (за бажанням), обережно вимішують поступово додаючи манну крупу, цукор-пісок (приблизно півсклянки), в самому кінці додати збиті білки і довести масу до однорідного стану.

    Крок третій: Візьміть фору для випікання змастіть рослинною олією і поверх масла, посипте панірувальними сухарями (їли використовуєте гнучкий термопластик, то ні масло, ні сухарі не потрібні). У форму викладіть приготовану масу і зверху потрібно змастити залишеним жовтком, для яскравого кольору.

    Крок четвертий, випікання: Заздалегідь розігрійте духовку до температури 130с, вниз поставте низьку каструлю з киплячою водою (зверніть увагу на ручки каструлі, вони повинні бути залізними, інакше розплавляться). Поставте В духовку підготовлену форму з запіканкою і при Т – 130 º С, випікайте 20-25 хвилин, потім підніміть температуру до 200º С і випікайте ще 10-15 хвилин, уважно слідкуйте за запіканкою, не дайте їй підгоріти. Готову запіканку дістати з духовки і поставити охолоджуватися.

    НЕ залишайте готову запіканку в плиті, сир при довгому впливі високої температури може розплавитися!

     
    Крок п’ятий – робимо соус: З персика, після обшпарювання знімає шкіру, видаляємо кісточку і дрібно нарізаємо кубиком. У сотейник кладемо цукор, злегка змочуємо водою і як тільки зашипить вливаємо біле вино, якщо є. Потім додаємо в сотейник персиковий сік і розмішуємо до повного розчинення цукру, кладемо нарізану персик, горошок рожевого перцю, і выпариваем до легкого загусання, додати ромову есенцію. Охолодити.

    Дивіться також:  Свинина в кисло-солодкому соусі по-китайськи

    Крок шостий: Готову запіканку виймаємо з форми, розрізаємо на порції, викладаємо на тарілку і поливаємо соусом. Дитяча або як називають деякі морквяна запіканка як у дитячому садку готова! 🙂

    Приємного апетиту!