Рецепт пирога зі сливою | Швидко і Смачно

У моєї бабусі посеред двору росла стара слива, і її плоди починали дозрівати як раз тоді, коли ми приїжджали на літні канікули. Кожен день бабуся пекла різні смаколики зі сливою – пиріжки, рогалики, печиво та ін. З особливим трепетом я згадую неймовірно смачний пиріг зі сливами, запам’ятався мені він ніжним, м’яким тестом, схожим на бісквітне, і соковитою начинкою, перетворилася майже в мармелад. Тільки пізніше, коли я сама стала кулінаром, я зрозуміла, що цей пиріг був приготований за мотивами відомого французького пирога «Татен». Родзинка цього пирога в тому, що начинка кладеться на дно форми і заливається зверху рідким тістом. В результаті сливи пускають сік і карамелізуються, а тісто виростає, стає пишним і ніжним. Після випікання пиріг перевертається, і начинка виявляється зверху, перетворюючись в ароматну шапочку. Пропоную і вам приготувати такий пиріг зі сливами, рецепт настільки простий, що приготувати за нього зможе навіть початківець кулінар.

Як приготувати пиріг зі сливою

Інгредієнти:

  • Пшеничне борошно – 300 г (2 склянки без гірки);
  • Молоко тепле – 220 мл;
  • Цукор – 0,6 склянки;
  • Курячі яйця (великі) – 2 шт.;
  • Розпушувач для тіста – 2 ч. ложки;
  • Вершкове масло (кімнатної температури) – 50 р;
  • Ванільний цукор – 5 р.

Для начинки:

  • Сливи свіжі – 500 г;
  • Вершкове масло – 50 г;
  • Цукор – 100 г;
  • Волоські горіхи (подрібнені) – 2 ст. ложки.

Приготування:

  • Свіжі сливи (бажано брати солодкі) розділити навпіл і видалити кісточку.
  • Для тіста розтопити вершкове масло, змішати з яйцями і злегка теплим молоком (близько 20 градусів).
  • З’єднати в глибокій мисці всі сухі інгредієнти (цукор, просіяне борошно, розпушувач і ванільний цукор), зробити невелике поглиблення і вилити туди молочно-яєчну суміш. Завдяки цьому буде легко замісити тісто без грудок. Тісто вийде досить рідке, по консистенції трохи густіше заварного крему.
  • У невеликій каструльці розтопити вершкове масло, додати цукор і добре прогріти отриману суміш.
  • На дно форми для випікання щільно викласти половинки слив серединкою вниз.
  • Зверху вилити розтоплене вершкове масло з цукром.
  • Рівномірно розподілити тісто і відправити форму в холодну духовку. Поступово довести температуру до 180 градусів і випікати до сухої сірники (приблизно 25 хвилин). Пиріг вийняти з форми, перевернувши догори дном і посипати цукровою пудрою.
Дивіться також:  Що приготувати на великдень? Кращі рецепти!

Чеський пиріг зі сливами

Інгредієнти:

  • Охолоджене Масло вершкове – 130 г;
  • Борошно пшеничне – 1,5 склянки;
  • Цукор – 100 г;
  • Сіль – 0,25 ч. ложки;
  • Яйце куряче – 1 шт.

Начинка:

  • Слива – 500 г;
  • Жовток – 1 шт.;
  • Кориця – 0,5 ч. ложки;
  • Цукор – 0,75 склянки.

Приготування:

  • Збити з цукром і сіллю яйце до утворення пишної піни. Миску з отриманою масою накрити харчовою плівкою і охолодити в холодильнику протягом 15 хвилин.
  • Охолоджене вершкове масло розім’яти з борошном. Обов’язково використовуйте саме добре охолоджене масло, інакше маса вийде дуже маслянистої і пісочне тісто не вийде. Додати охолоджену яєчну суміш, добре вимісити до однорідності.
  • Обернути тісто харчовою плівкою і відправити в холодильник чекати своєї години, а тим часом приготувати начинку.
  • Сливи добре промити, видалити кісточку, залишивши цілими половинки.
  • Цукор змішати з корицею. Відокремити жовток і збити його віночком.
  • Всі підготовчі роботи виконані, тепер потрібно діяти дуже швидко, щоб пісочне тісто не встиг розтанути.
  • 2/3 охолодженого тіста розкачати трохи більше розміру форми. Викласти тісто в змащену вершковим маслом форму для випікання і сформувати бортики.
  • В отриману основу викласти рівним шаром підготовлену сливу.
  • Засипати зверху цукром, змішаним з корицею.
  • З решти третини тіста сформувати широкі смужки і викласти на верх пирога сіточкою. Родзинкою чеського пирога є саме широка сіточка, на відміну від російських пирогів.
  • Змастити сіточку збитим жовтком.
  • Випікати пиріг в розігрітій духовці 40 хвилин. Готовий пиріг порізати великими шматками і подавайте разом з чорним чаєм або каркаде.