Рецепт приготування соусу Ткемалі

Соуси або підливи – рідка частина, яку додають в основне блюдо або салату, нерідко в сучасній кухні соуси , особливо з овочів використовують для консервації. Сьогодні ми поговоримо про соус ткемалі.

 

 

Готуємо соус ткемалі в домашніх умовах

Прославлена на весь світ кухня Грузії не перестає дивувати нас своїми стравами. Чого тільки варті прекрасні грузинські страви: шашлик, суп – харчо, чахохбілі, чебуреки, хачапурі? А які прекрасні вина (Ркацетелли, Хванчкара, Цинандалі) і коньяки виробляються на благословенній грузинській землі ? Далеко за межами Грузії відомі її приправи і соуси, такі кау: сацебелі, аджика, ткемалі.. у цій статті розглянемо, як приготувати ткемалевый соус в домашніх умовах. Залежно від кольору аличі соус може вийти жовтим або темним.

 

 

Розглянемо 2 варіанти приготування знаменитої приправи

Варіант №1 . Спосіб приготування соусу з подальшою консервацією, для приготування на російській кухні.

 

Інгредієнти для соусу ткемалі:

  • сливи (алича, ткемалі, кислі сливи) – 8 кг,
  • м’ята будь-який, але краще болотна – 15 гр.,
  • кінза — 60 гр.,
  • коріандр – 80 гр.,
  • перець чилі – 5 гр.,
  • часник – 6 зубчиків,
  • сіль – 70 гр.

 

Приготування соусу ткемалі

  • Аличу промити, покласти в каструлю, залити водою так, щоб вона тільки покривала фрукти і варити. Коли шкірка фруктів кілька потріскається і вони будуть м’якими, каструлю зняти з плити і протерти через сито м’яку аличу.
  • Спеції, зелень і часник, посолити і подрібнити в блендері і дуже дрібно порізати.
  • Вилити сливове пюре в миску, додати до нього подрібнені приправи, суху м’яту, перець і варити ще близько 10 хвилин.
  • Розлити у підготовлені банки і закатати. Можна перекласти соус ткемалі в банки, закрити їх пластиковими кришками, остудити і зберігати в холодильнику. А що, можна скласти соус у пластмасові контейнери і зберігати в морозильній камері круглий рік. Всі вітаміни зберігатися, смакові якості відмінні. Практично, після приготування, соус придатний до вживання.
  •  

    Варіант №2. Так готують соус ткемалі в Грузії.

    Основою для приготування соусу ткемалі є тклапі – кислий лаваш.

     

    Приготування соусу ткемалі будинку

    Аличу, ткемалі, терен, добре працює в цьому рецепті кизил, промити, очистити від кісточок, скласти в металевий посуд і залити водою. Потім трохи поварити сировину. Далі протерти м’які сливи через друшляк.

    На широку дерев’яну дошку, змочену водою рівним шаром, товщиною не більше 1 сантиметра, викладають сливову масу і сушать в тіні з обох сторін, до стану фруктової пастили.

    Для приготування ткемалі від лаваша відірвати шматок необхідної величини, розірвати на дрібні шматочки і у будь кухонних посуді залити окропом, накрити кришкою і витримати кілька годин, поки маринується м’ясо для шашлику. Обробити суміш в тій же послідовності, що і варіанті №1, додати ті ж інгредієнти і в тій же кількості, викласти в соусник і подати до шашлику.

    Тклапі використовують не тільки для соусу ткемалі. Його в обов’язковому порядку, як і волоські горісі використовують для приготування харчо та інших грузинських страв.

     

     

    Загрузка...

    Як приготувати ткемалі з сливи на зиму

     

    Соус ткемалі прийшов до нас із Грузії. Жодне застілля не обходиться без нього, вважається, що кислота злив допомагає справлятися з жирною їжею. У нашому рецепті ви дізнаєтеся, як приготувати ткемалі з сливи на зиму. Цей соус стане відмінним доповненням до страв. І буде радувати ваших гостей і близьких своїм чудовим смаком.

    Інгредієнти:

    Сливи – 4 кг.

    • Гострий перчик – 1 шт.
    • Сіль – 1,5 ложечки
    • Головка часнику – 1 шт.
    • Коріандр
    • М’ята
    • Паприка
    • Червоний перець
    • Петрушка
    • Базилік

    Процес приготування ткемалі

    Візьмемо каструлю бажано неэмалированную, щоб соус в процесі варіння не підгорав.

    Сливу гарненько промиваємо, видаляємо плодоніжки, кісточки і вирізаємо червиві місця.

    Перекладаємо сливу в каструлю, заливаємо водою, ледве покривши сливи.

    Ставимо на вогонь і проварюємо близько 25 хвилин, щоб зливу стала м’якою і розварилася.

    Потім сливу необхідно ретельно перетерти через сито.

    І варити соус ми будемо саме з отриманої після перетирання маси.

    Всі залишилися шкурки викидаємо, а залишився від злив сік можна використовувати як компот.

    Тепер отриману масу перелити в каструлю і встановлюємо на маленький вогонь.

    Додаємо 2 ложечки коріандру, червоний перець на кінчику ножа, чайну ложечку паприки, 1,5 ложки солі і гарненько розмішуємо.

    Надалі обов’язково пробуйте на сіль і додавайте по вашому смаку, якщо сливи у вас дуже кислі тоді додайте трохи цукру, щоб не було сильної кислоти в соусі.

    Очищаємо головку часнику, промиваємо зелень, розрізаємо гострий перчик і очищаємо від насіння.

    Потім у чашу від заглибного блендера викладаємо часник, зелень, перчик, 5-6 листочків м’яти, пару ложок соусу і все подрібнюємо до єдиної консистенції.

    Далі перелити все в каструлю з соусом і розмішуємо.

    Варимо ще протягом 30 хвилин періодично помішуючи.

    Потім стерилізуємо банки, для цього в невеликий тазик наливаємо воду, кладемо в нього банки і ставимо на вогонь, кип’ятити кілька хвилин.

    Кришки також досить простерилізувати у киплячій воді.

    Ще гарячий соус розливаємо по банках і закатуємо.

    Перевертаємо горлом донизу, закриваємо чим-небудь теплим і даємо остаточно охолонути.

    Тепер ви знаєте, як приготувати ткемалі з сливи на зиму і радувати гостей рідних і близьких. Цей соус можна додавати в харчо це додасть дивовижний смак страви. І, звичайно ж, найпоширенішим і самим ідеальним стравою до цього соусу буде м’ясо, практично в будь-якому варіанті приготування. Будь то шашлик або запечене м’ясо. Також можна зробити кілька надрізів у м’ясі, обмазати гарненько цим соусом залишити промаринуватися на 6 годин і потім запекти в рукаві, смак буде дивовижним. Готуйте з любов’ю і з задоволенням.

    Загрузка...