Сливи – фрукти, як і яблука, досить універсальні. З них готують солодкі страви (варення, компоти, джеми) і в якості основи для соусів їх охоче використовують. Давно помічено, що мариновані сливи з їх чудовим ароматом, чудово поєднуються з м’ясом, особливо з шашликом. Мариновані сливи входять до складу складного гарніру для свинячих відбивних, лангет, натуральних котлет на кісточці. Досвідчені господині, справжні чарівниці на кухні, винахідливі кухаря, готують чимало відмінних соусів із слив і м’ясних страв. У цій статті розглянемо деякі рецепти сливових соусів.
Соуси до м’яса із слив рецепти
Аджика сливова
Рецепт грузинської кухні, взятий на озброєння російськими кухарями.
Інгредієнти для сливової аджики:
сливи – 2 кг,
перець солодкий болгарський – 1 кг,
часник – 200 гр.,
перець гіркий – 3 стручки,
цукор – 250 гр.,
сіль – 50 гр.,
томатна паста – 60 гр.,
Зелень петрушки, кінзи, кропу – по 1 пучку,
перець – 10 гр.,
гвоздика – 12 шт.,
лимон – 1 шт.
Приготування сливової аджики
Сливи для цього рецепта придатні будь-якого сорту, стиглі, без червоточини. Сливи промити, розламати навпіл і видалити кісточку.
Підготувати перець . Для цього і солодкий і гіркий перець промити, розрізати на частини і видалити насіння.
Часник очистити від покривної сорочки.
Пропустити через м’ясорубку сливи, перчики, часник.
Викласти сливову суміш у миску, додати сіль, цукор, гвоздику, запашний перець і поставити варити на повільному вогні, постійно помішуючи.
Кріп, петрушку і кінзу вимити і дрібно порізати.
Через 20 хвилин викласти в аджику січену зелень і сік лимона. Аджику перемішати і продовжити варіння ще 20 хвилин.
Промиті яблука розділити на четвертинки і видалити серцевину. Можна не чистити від шкірки.
Яблука і сливи подрібнити на м’ясорубці або блендері.
Приготувати маринад. Для цього варити корицю і гвоздику кілька хвилин. Потім гвоздику викинути і додати пряну воду цукор, мелений пекучий перець і оцет. Трохи прокип’ятити.
Пюре із слив з яблуками викласти в каструлю і влити гоһячий маринад. Далі суміш добре перемішати і варити 45 хвилин, періодично помішуючи.
Викласти соус в підготовлені банки і закрити звичним способом.
сливи (алича, ткемалі, кислі сливи) – 8 кг,
м’ята лимонна – 15 гр.,
кінза – 60 гр.,
коріандр – 80 гр.,
перець чилі – 5 гр.,
часник – 6 зубчиків,
сіль – 70 гр.
Сливовий соус до смаженої баранини
Сливовий соус до м’яса, який готують перед подачею на стіл.
Інгредієнти для сливового соусу до смаженої баранини:
сливи великі – 6 шт.,
часник – 2 зубчики,
цибуля червона 0.5 шт,
олія оливкова – 25 гр.,
цукор – 40 гр.,
петрушка – жменька,
перець чорний мелений – 5гр.,
сіль – за смаком.
Приготування сливового соусу до смаженої баранини
Чисті сливи дрібно нарізати.
Цибулю і часник порізати маленькими кубиками.
У сотейник вилити олію і злегка підсмажити на ньому цибулю і часник. Потім викласти сливи, посолити, поперчити, додати трохи води і варити кілька хвилин.
Теплий соус перекласти в соусник і подати до столу.
Кавказький соус із слив і горіхів
Інгредієнти для кавказького соусу із слив і горіхів: