Рецепти супу на яловичому бульйоні | Хаш і Бозбаш

Яловичина – досить жорсткий вид м’яса. Але не дивлячись на це дуже багато перших страв готуються саме з нею. Оскільки це м’ясо багате білком, супи з них виходять поживними, а завдяки вмісту вітаміну В і заліза – ще й корисними. Нижче я розповім, як смачно приготувати суп на яловичому бульйоні. Найважливіше в приготуванні першого страви з цього м’яса – це бульйон. Його потрібно довго варити, години півтори, і постійно знімати піну. Так, м’ясо стане м’яким, а бульйон прозорим.

 
І перший спосіб, як приготувати суп на яловичому бульйоні, це хаш. Це старовинне перше блюдо кавказької кухні, яке вариться неймовірно просто.

Для нього нам знадобляться:

  • 2,5 л бульйону, звареного на яловичої нозі,
  • 5 зубчиків часнику,
  • пучок петрушки,
  • стільки ж зеленого цибулі,
  • сіль і перець за смаком.

З урахуванням необхідності варіння бульйону, приготування хашу піде приблизно 95 хвилин. Якщо розливати цей суп з невеликим пиалкам, то вийде близько 5-6 порцій.
Коли м’ясо на яловичої нозі стане м’яким і буде легко відділятися від кістки, бульйон потрібно кілька раз процідити, повернути в нього м’ясо і дати закипіти. У кожну пиалочку дрібно нарізаємо зелену частину цибулі, петрушку і додаємо роздавлений часник. Заливаємо це бульйоном, за смаком солимо, перчимо і подаємо з лавашем. Хаш готовий.

Рецепт супу бозбаш

Бозбаш – це азербайджанський смачний суп на яловичому бульйоні, який готується з обов’язковим використанням нуту – турецького гороху.

Для нього ми будемо використовувати наступні продукти:

  • 2 л яловичого бульйону,
  • 8 штук картоплі середнього розміру,
  • 1 цибуля,
  • 5 середніх помідорів,
  • 100 гр. нуту,
  • 1 ч. л. каррі,
  • вершкове масло для засмажки,
  • чорний перець і сіль за смаком.

Якщо яловичий бульйон вже готовий, а нут замочен, то на приготування бозбаша знадобиться близько півтора години.
Для початку ми почистимо і поріжемо на маленькі кубики цибулю. Обсмажуємо в каструлі на вершковому маслі цибулю до золотистого кольору.
Тепер знімаємо з помідорів шкірку (для цього їх треба обдати окропом) ріжемо на невеликі часточки і кидаємо до цибулі. Перемішуємо і тушкуємо, не накриваючи кришкою, поки не випарується вся рідина.
Яловичину, на якій варився бульйон, нарізаємо на великі шматки і кілька хвилин протушиваем з цибульно-томатною сумішшю. Воду, в якій замочувався нут, зливаємо і пересипаємо його в каструлю з м’ясом і овочами. Все це заливаємо повністю водою і варимо до готовності нуту. На це піде приблизно годину. Якщо з’являється піна, обов’язково знімаємо її.
І нарешті, останній етап. Чистимо, миємо картоплю і розрізаємо його навпіл. Кидаємо його в суп, заливаємо бульйоном і варимо, поки картопля не почне розварюватися. Даємо бозбашу настоятися пів годинки, посипаємо його нарубаної зеленню і розливаємо по тарілках.

І ще трошки розповім, який зварити суп на яловичому бульйоні. Це буде чорба.

Для нього знадобляться такі інгредієнти:

  • 2,5 л яловичого бульйону,
  • 0,5 л квасу,
  • 3 картоплини,
  • 1 морквина,
  • 1 цибулина,
  • 2 помідора,
  • 200 гр. капусти,
  • 100 гр. зеленої квасолі,
  • за смаком корінь селери, сіль і перець.

Якщо у вас є вже зварений бульйон, то готування чорби займе близько години.
Спершу ми миємо і чистимо всі овочі. Картоплю, моркву і селеру ріжемо на брусочки. Такого ж розміру повинна бути квасоля. Цибулю шаткуємо півкільцями, те ж саме проробляємо з капустою.
У проціджений бульйон кидаємо зварену і крупно нарізану яловичину, доводимо до кипіння. Додаємо моркву і селеру, а хвилин через 15 – картоплю, капусту і цибулю. Коли почне закипати, кидаємо в бульйон квасолю і нарізаний без шкірки помідори. Солимо і перчимо за смаком, і коли овочі стануть м’якими, вливаємо заздалегідь прокип’ячений квас. Варимо пару хвилин і посипаємо нарубаною зеленню. Все, чорба готова.

Загрузка...