Рецепти з гарбуза — 24 страви з гарбуза, які можна приготувати вдома

У розпорядженні сучасних господинь величезна кількість різноманітних рецептів з гарбуза. Серед них і перші страви, і гаряче, і випічка, і навіть напої. Для приготування вподобаних варіантів підійде як свіжий, так і заморожений овоч.

Перші страви з гарбуза: рецепти

Найчастіше готуються саме перші страви з гарбуза. Найніжніші супи-пюре насиченого оранжевого кольору припадуть до смаку і дітям, і дорослим.

Суп-пюре з гарбуза

Склад продуктів: кіло гарбуза, велика цибулина, 1 л овочевого бульйону, гранульований часник, 30-40 г вершкового масла, 170 мл жирних вершків, щіпка зіри і сушеної петрушки, велика сіль.

  • Гарбуз позбавляється від шкірки і серцевини, ріжеться кубиками. Разом з дрібними шматочками очищеного лука вона відправляється у сковорідку з добре розігрітим вершковим маслом. Попередня обсмажування овочів дозволить зробити смак готового частування більш насиченим.
  • У гарячий бульйон переміщуються продукти з сковорідки. Після закипання він вариться 20-25 хвилин до готовності овочів.
  • Додаються приправи, гранульований часник і велика сіль за смаком.
  • Майбутній суп обробляється відповідною насадкою блендера.

У масу вливаються вершки, після чого суп-пюре з гарбуза прогрівається.

Пряний смак з імбиром

Склад продуктів: 830 г гарбузової м’якоті, крихітний шматочок перцю чилі, цибулина, кам’яна сіль, часточки свіжого часнику за смаком, трохи меленої кориці, 670 мл очищеної води, 3-3,5 см імбирного кореня.

  • На сильно розігрітому пісному маслі смажаться великі шматки цибулі і часнику.
  • Потім до них переміщуються скибочки гарбуза і трохи води. Маса залишається на вогні до м’якості складових.
  • У майбутній суп додається кориця, дрібно нарізаний перчик і тертий імбир. Частування вариться ще 2-3 хвилини, після чого знімається з вогню і ненадовго залишають настоюватися.

Маса пюрируется і солиться.

Гарбузовий суп з креветками

Склад продуктів: 340 г гарбуза, 220 г креветок, великий солодкий болгарський перець, 1 шт. моркви, цибулина, щіпка солодкої меленої паприки, сіль.

  • Гарбуз очищається від усього зайвого, ріжеться невеликими шматочками і вариться до м’якості. З неї зливається вода.
  • Залишилися овочі ріжуться невеликими шматочками і обсмажують на розігрітому маслі. Потім вони солятся, присипаються паприкою і перекладаються до гарбузі. Маса пюрируется, а після, за допомогою окропу регулюється густота супу.
  • Креветки розморожуються, відварюються в окропі 2,5—3 хвилини, після чого очищаються від усього зайвого.

Морепродукти дрібно нарізати і висипаються в готовий суп.

Ситний обід з квасолею

Склад продуктів: повний стакан відвареної білої квасолі, 230 г свіжої м’якоті гарбуза, дрібна цибулина, 2 моркви, половина черешкової селери, свіжий часник, 1 л курячого бульйону, 2 томата, щіпка сушеного чебрецю, сіль.

  • У каструлі з товстим дном на протязі кількох хвилин обсмажується соломка моркви разом з подрібненими цибулею і часником.
  • Далі до овочів пересипаються кубики м’якоті гарбуза і невеликі шматочки селери. Обсмажування триває ще 6-7 хвилин.
  • У ємність з обсмаженням виливається бульйон. Після закипання суп вариться до розм’якшення овочів.
  • Додається заздалегідь зварена квасоля, сіль, чебрець і кубики свіжих томатів.

Після повторного закипання страва вариться ще 6-7 хвилин.

Крем-суп з гарбуза з вершками

Склад продуктів: 620 г свіжої гарбузової м’якоті, цибулька, морква, сіль, 140 мл жирних вершків, свіжий часник, щіпка подрібненого мускатного горіха, сіль.

  • Для будь-якого гарбузового супу варто вибирати стиглий ароматний овоч з яскравою м’якоттю. Він нарізається кубиками і разом з іншими подрібненими овочами і часником відправляється обсмажуватися.
  • Овочі заливаються невеликою кількістю підсоленого окропу, варяться до повної готовності, а після пюрируются.
  • У майже готову страву вводяться підігріті вершки і мускатний горіх.

Залишилося повторно прогріти суп і подавати його до столу.

Варіант приготування в мультиварці

Склад продуктів: 420 г м’якоті гарбуза, велика ріпчаста цибулина, морквина, 1,5 ст. не занадто жирних вершків, сіль з будь-якими спеціями.

Спробуйте також:  Пиріг з капустою на кефірі — 6 рецептів

  • У чаші «розумної» каструлі великі шматки гарбуза варяться в окропі 20-25 хвилин. Для цього підходить режим «Пароварка» або «Суп». Точний час приготування залежить від сорту овоча.
  • Готову гарбуз перекладається на тарілку, а в чистій чаші з розігрітим маслом обсмажуються залишилися подрібнені овочі.
  • Коли цибуля та морква стануть м’якими і соковитими, до них повертається гарбуз.
  • Складові супу перетворюються в пюре, солятся, присмачуються спеціями і заливаються вершками.

Залишилося довести частування до кипіння і відразу ж розкладати його по тарілках.

Загрузка...

Другі страви з гарбуза

Навіть в якості другої страви до столу можна подати гарбуз. Асортимент варіантів дуже великий – від каші до мантів.

Гарбуз, запечений в духовці цілком

Склад продуктів: великий гарбуз, цибулина, 3-4 картоплини, 230 г свіжих печериць, півсклянки сметани, 70 г напівтвердого сиру, сіль, пахучі трави.

  • Дрібні шматочки цибулі і грибів обсмажують на добре розігрітому маслі до готовності.
  • Очищена картопля вариться до м’якості. Вода, що залишилася в каструлі, не виливається.
  • У гарбуза зрізати «кришечку». Ложкою выскабливается м’якоть.
  • В одержаний «горщик» шарами закладаються шматочки вареної картоплі і піджарка з грибів з цибулею.
  • Зверху виливається 1 ст. підсоленого картопляного відвару і розподіляється відразу вся сметана зі спеціями.
  • Гарбуз накривається знятої частиною і відправляється в духовку на 90 хвилин при середній температурі.
  • Хвилин за 10 до готовності «кришечка» знову видаляється, а вміст «горщика» щедро посипається тертим сиром.

Гарбуз, запечений в духовці, подається до столу.

Рецепт приготування з яблуками

Склад продуктів: 420 г гарбуза, 3-4 великих яблука (переважно кисло-солодких сортів), цукровий пісок за смаком, половина склянки очищеної води.

  • Гарбуз миється, чиститься, позбавляється від насіння і ріжеться середніми шматочками.
  • Яблука без шкірки і серцевин нарізати скибочками такого ж розміру.
  • У підготовлену жаростійку форму по черзі висипаються інгредієнти з першого і другого кроку.
  • З води і цукру варять солодкий сироп, яким заливається вміст форми.

На приготування ласощів в духовці йде близько півгодини.

Запечений з м’ясом

Склад продуктів: 420 г будь-якого м’яса, 630 г м’якоті гарбуза, по щіпці меленого коріандру і солодкої паприки, сіль, 160 мл очищеної води.

  • Спочатку гарбуз чиститься, миється, ріжеться середніми шматочками і обсмажується до легкої рум’яності на розігрітому маслі. Далі овоч пересипається в миску.
  • На жирі, що залишився до золотистої скоринки смажаться і шматочки обраного м’яса. Потім воно перекладається в миску до гарбузі. Інгредієнти перемішуються, солятся і присипаються спеціями.
  • Суміш відправляється у вогнетривкий посуд і заливається водою.

Зверху форма покривається фольгою і поставити в духовку, розігріту до середньої температури, приблизно на годину. Ще 15-17 хвилин страва готується вже без покриття.

Гарбузова каша смачна

Склад продуктів: 1,3 л жирного молока, 820 г гарбузової м’якоті, 1 велика ложка рідкого меду, 70 г вершкового масла, щіпка кориці.

Pumpkin porridge

  • Перед початком варіння каші з гарбуза овоч чиститься і ріжеться мініатюрними скибочками. Вони заливаються гарячим молоком і варяться до повного розм’якшення. На цій піде приблизно 40-45 хвилин.
  • Рідина зливається в окремий посуд, а гарбуз протирається через дрібне сито.
  • Блюдо заправляється маслом, медом, корицею.

Подається частування порційно разом зі склянкою молока, використаного в процесі варіння.

Манти з гарбузом

Склад продуктів: 480 г борошна високої сортності, 720 г гарбузової м’якоті, по щіпці меленого коріандру і зіри, 240 мл фільтрованої води, сіль і цукор за смаком, 2-3 цибулини, олію.

Спробуйте також:  Макарони Болоньєзе - 8 рецептів, як приготувати традиційне блюдо італійської кухні

  • Для тіста об’єднується холодна вода, трохи солі і заздалегідь просеянная борошно.
  • Суміш добре вимішується і залишається полежати під рушником на 20-25 хвилин.
  • Гарбуз чиститься і ріжеться кубиками, а цибулю – тонкою соломкою. Інгредієнти солятся, присипаються цукром і обсмажуються на сковороді до розм’якшення.
  • Тісто розкочується і нарізати невеликими квадратами. У центр кожного з них начинку. Краї защипываются. Низ кожної заготовки мачає в олію, після чого вони викладаються на ярус мантышницы.

Готуються манти з гарбузом в спеціальному пристрої або навіть звичайній каструлі 20-25 хвилин при постійно киплячій підсоленій воді.

Запіканка з гарбуза з манкою

Склад продуктів: 420 г гарбуза, 110 г манної крупи, 3-4 великі ложки цукрової пудри, велике яйце.



  • Овочева м’якоть нарізати кубиками, заливається водою і відправляється варитися до повної готовності.
  • Гарбуз остуджується, до неї вливається сире яйце і додається пудра. Маса збивається блендером.
  • Далі додається манка.
  • Після чергового перемішування тісто настоюється 5-7 хвилин, а потім виливається в промаслений форму.

Випікається ласощі 35-45 хвилин в добре розігрітій духовій шафі.

Смажений гарбуз на гарнір

Склад продуктів: будь-яку кількість очищеної гарбуза, суміш перців, сіль.

  • Овоч нарізати середніми шматочками.
  • Скибочки гарбуза перекладаються в сковорідку з добре розігрітим будь-яким жиром.
  • Готується страва на середньому вогні без кришки.

В самому кінці овоч солиться і перчится.

Ситне блюдо з куркою

Склад продуктів: півкілограма курячого філе, по 130 г пармезану і будь-якого напівтвердого сиру, по дрібці сухого базиліка і майорану, свіжий часник, сіль.

  • М’ясо миється, обсушивается, ріжеться невеликими шматочками, солиться і присипається спеціями. Підготовлена курятина викладається на дно жароміцної посуду.
  • Зверху розподіляються підсолені і змішані з розчавленим часником кубики гарбуза.
  • Залишилося висипати на продукти дрібні кубики сиру двох видів.

Ємність накривається фольгою і відправляється на 50-60 хвилин в духову шафу при 200-210 градусів.

Гарбуз, тушкований з овочами

Склад компонентів: півкіло гарбуза, 1 шт. моркви, солодкий болгарський перчик, 2 томата, 2-3 картопляні бульби, 240 г кабачка, цибулина, свіжий часник за смаком, ароматні трави, щіпка цукру, 1 ст. ложка соку лимона.

  • Спочатку на розігрітому жирі з сіллю і пучкою цукру обсмажуються подрібнені цибуля та морква.
  • Далі в ємність по черзі закладаються всі інші овочі, нарізані кубиками. Першою йде картопля, останньою – гарбуз. Загальний час приготування складе приблизно 35-45 хвилин.
  • Готову страву досаливается і сбрызгивается лимонним соком. До нього додається пропущений через прес часник і ароматні трави.

Подається частування зі свіжими пшеничними коржами.

Випічка з гарбуза

Навіть десерт можна приготувати з використанням гарбуза! Він вийде не тільки смачним, але й корисним.

Оладки з гарбуза

Склад компонентів: 420 г м’якоті гарбуза, 2 ст. л. звичайного цукру щіпка ванільного, ½ малий. л. розпушувача, 5 ст. л. борошна високої сортності, 2 великих яйця, щіпка солі.

  • Овоч крупно треться. Віджимати його від соку не потрібно.
  • Спочатку до гарбузової стружці додаються сирі яйця, а потім всі інші, заявлені в рецепті, компоненти. Борошно з пекарським порошком всипається останньої.
  • Інгредієнти добре вимішуються.
  • Гарбузові оладки ложкою викладають на сковорідку з розігрітою олією.

Обсмажується частування з двох сторін до рум’яної скоринки.

Гарбузове печиво

Склад продуктів: 160 г овочевий м’якоті, півсклянки цукру-піску, 2 ч. л. з гіркою пекарського порошку, півсклянки рафінованої олії, дрібка солі, 1,5—2 склянки борошна високої сортності, по щіпці меленого імбиру і мускатного горіха.

  • Овоч нарізають шматочками і варять до розм’якшення.
  • Борошно просіюється зі спеціями, сіллю і розпушувачем.
  • Готовий овоч розминається виделкою з цукром і маслом. До нього висипається борошняна маса.
  • Замішується липке тісто, з якого руками, змащеними олією, формується печиво.
Спробуйте також:  Як зробити мастику в домашніх умовах?

Випікається десерт в духовці 20-25 хвилин при середній температурі.

Апетитний пиріг з гарбуза

Склад продуктів: 1,5 ст. цукру, 3 великих яйця, 330 г гарбузової м’якоті. 1,5 ст. високосортного борошна, 8 ст. л. рафінованої олії, дрібка солі, 1 ч. л. соди.

  • Яйця збиваються до густої піни. До них всипається пісок, який повинен повністю розчинитися в процесі збивання.
  • У масу частинами вводиться просеянная борошно і додаються інші заявлені компоненти, крім гарбуза. Соду попередньо потрібно погасити.
  • Останньою в тісто відправляється дрібно натертий гарбуз.
  • Форма промаслюється і присипається сухарями. У неї виливається отримана маса.

Готується пиріг з гарбузом до сухої скіпи в добре розігрітій духовій шафі.

Солодкий гарбуз, запечений в духовці

Склад компонентів: півкіло стиглої гарбуза, півсклянки лимонного соку, 35-45 г коричневого цукру, дрібку меленої кориці.

  • Овоч без шкірки нарізати великими брусочками. Їх товщина повинна вийти близько 1 див.
  • Гарбуз викласти на деко, застелене пергаментом, сбрызгивается соком цитрусового і посипається сумішшю з решти сухих компонентів.

Запікається солодка гарбуз у духовці 25-27 хвилин при високому нагріванні.

Домашній кекс з гарбузом

Склад продуктів: 220 г м’якоті гарбуза, 230 г високосортного борошна, 190 г тростинного цукру, 4 великих яйця, 170 мл рослинної олії, 2 мал. ложки розпушувача, щіпка меленої кориці і стільки ж солі.

  • Сирі яйця збиваються з тростинним цукром.
  • В отриману суміш один за іншим закладаються залишилися складові. Гарбуз попередньо дрібно треться.
  • Тісто виливається у підготовлену роз’ємну форму.

Блюдо запікається трохи менше години в духовці.

Гарбуз з сиром, запечений в духовці

Склад продуктів: 270 г гарбуза, 90 г жирного сиру, 40 г манки, 130 мл молока, 2 яйця, шматочок масла, 70 г цукру, 60 г сметани.

  • З молока і манки вариться густа каша.
  • В окремому посуді в окропі до м’якості готуються шматочки гарбуза і після охолодження перетворюються в пюре.
  • Інгредієнти двох перших кроків з’єднуються.
  • До них додаються інші складові з рецепта (масло – в розм’якшеному вигляді).
  • Весь вміст каструлі збивається блендером і переміщається в пекарську форму.

Запіканка готується в духовці приблизно півгодини – до рум’яного кольору.

Напої з гарбуза

Різні напої з гарбуза прекрасно доповнять обід з стравами з цього овоча. Крім того, вони – прекрасне джерело вітамінів круглий рік.

Домашній гарбузовий сік

Склад продуктів: 1 гарбуз (вагою не більше 5 кг).

  • Овоч очищається від усього зайвого, а його м’якоть ріжеться кубиками.
  • Гарбуз пропускається через соковижималку на максимальній швидкості.

При бажанні можна додати в напій мед за смаком, а просто чудово він піде з печивом з пісочного тіста.

Компот з гарбуза з яблуками

Склад продуктів: 4 яблука, 420 г гарбуза, 120 г цукру-піску, ¼ ч. л. «лимонки», 1 л. чистої води.

  • Очищені яблука і овоч нарізаються кубиками і пересипаються в ємність для варіння.
  • До вказаних компонентів висипається цукор і лимонна кислота.
  • Вміст каструлі заливається водою.

Вариться напій близько півгодини до прозорості гарбузових шматочків. Пити його можна процідженим, але напевно знайдуться любителі з’їсти ці шматочки вприкуску.

Корисний кисіль із гарбуза і ревеню

Склад продуктів: 5 ст. води, 90 г цукру, 2 ст. л. крохмалю, по 280 г ревеню та гарбуза, цедра лимона за смаком.

  • М’якоть гарбуза треться побільше. Ревінь ріжеться невеликими шматочками навскоси.
  • Вариться цукровий сироп з додаванням лимонної цедри.
  • У киплячу рідину додається ревінь і гарбуз.
  • Окремо в невеликій кількості води розвести крохмаль і акуратною цівкою переливається в каструлю.

Напій вариться до загустіння.

Загрузка...