Риба чебак: що за риба, як приготувати? 6 рецептів

Риба чебак – чудове джерело легкозасвоюваного білка і інших поживних мікроелементів таких, як йод, фосфор, кальцій. У Сибіру ця рибка користується великою популярністю і часто присутня в різних видах на столах як завзятих рибалок, так і просто любителів рибних страв.

Чебак – що це за риба

Відповідь на питання про те, що за риба чебак і як вона виглядає, – досить простий, якщо дізнатися її друга назва – «сибірська плітка». Це представник коропових, який мешкає в штучних і природних водних об’єктах Уралу і Сибіру, не рахуючи гірських річок з дуже швидким плином.

Чебак має багато спільного з пліткою: сріблястий забарвлення, блискучий на сонці, вище бічної лінії починає плавно переходити в сіро-зелено-синій колір з відливом, а маса приплюснутого тіла з загостреною головою не перевищує 700 р. Оскільки підвид дуже плідний, він видобувається в промислових масштабах. Раціон риби в основному складається з водоростей, молюсків і личинок комах.

Смажена риба на пательні

Рецепт приготування риби чебак на сковороді дуже простий і вимагає мінімум продуктів. Головна складність полягає тільки в чищенні улову від луски. Хоча при покупці на ринку можна попросити, щоб рибу очистили на місці.

Інгредієнти для приготування смаженої сибірської плотви:

  • 2 кг риби;
  • 300 г борошна;
  • 2 цибулини;
  • 70 мл соняшникової олії;
  • мелений перець і сіль.

Спосіб приготування:

  • Очищена і випотрошена риба добре обсушивается тканиною.
  • Чебак солиться, обвалюється в борошні і викладається в розпечене масло.
  • Коли підрум’янена сторона виявиться зверху, чебак притрушивается подрібненою цибулею.
  • Потім плотва перевертається ще раз і посипається перцем.

Рецепт запікання в духовці

Чебак, запечений в духовці, відрізняється низкокалорийностью і ідеально підходить для дієтичного харчування.

Дивіться також:  Чахохбілі з курки – класичний рецепт приготування

Щоб підготувати апетитний вечерю для всієї родини, будуть потрібні:

  • 1 кг плотви;
  • 8 картопляних бульб;
  • 400 мл сметани;
  • 200 г сиру;
  • цибулина;
  • ½ Лимона;
  • сіль і перець.

Черговість дій:

  • Чебак очищається, потрошится, звільняється від голів, плавників і великих кісток.
  • Філейні частини нарізаються шматочками шириною в 5 див.
  • З ½ лимона вичавлюється сік.
  • Рибні шматочки солятся, приправляється, сбрызгиваются соком з лимона і відправляються в холод на 30 хвилин.
  • Овочі очищаються, після чого картоплю нарізати кружечками, а цибуля – півкільцями.
  • Сир натирається на тертці.
  • У форму, змащену маслом, викладаються шарами підготовлені інгредієнти: картопля, риба і цибулю.
  • Овочі попередньо подсаливаются.
  • Верхній шар покривається сметаною, після чого форма відправляється в духову шафу, розігрітий до 170℃ на 50 хвилин.
  • За 10 хвилин до закінчення запікання блюдо притрушивается сирної стружкою.

Як завялить рибу чебак

В’ялена сибірська плотва – ласощі для літнього сезону, яке з’їдається швидше, ніж готується.

Щоб насолодитися підв’яленої рибкою, необхідні:

  • 1,5 кг випотрошеної риби чебак;
  • в 5 раз менше солі.

Спосіб приготування полягає у виконанні наступних дій:

  • У риби вспарываются черевця і витягуються нутрощі.
  • Підготовлений чебак добре промивається.
  • Кожна рибка зсередини і зовні натирається сіллю.
  • Підготовлена плотва вкладається в контейнер, який накривається кришкою і залишають на добу при кімнатній температурі.
  • По закінченні вказаного часу риба перевертається на інший бік, щоб сіль розподілилася рівномірно, і залишається ще на таку ж кількість часу.
  • Потім процедура повторюється ще раз.
  • Коли процес засолювання завершиться, розсіл зливається, а риба промивається і заливають чистою водою.
  • Через півгодини вода змінюється на свіжу.
  • Через 30 хвилин чебак викладається на решітку, де в черевця вставляються зубочистки, а скріпки просмикуються в районі очей.
  • Сибірська плотва вивішується в добре провітрюваному приміщенні, закривається марлею і в’ялиться тиждень.
Дивіться також:  Печеня в горщиках – 12 рецептів приготування в духовці

На пару в мультиварці

Багата білком, кальцієм і залізом риба, яка володіє високою харчовою цінністю, в результаті смаження або випікання може втратити частину поживних елементів. Щоб уникнути подібного, можна скористатися способом приготування на пару.

Перед тим, як приготувати рибу чебак в мультиварці, необхідно мати під руками:

  • 1 кг риби;
  • шматочок імбиру;
  • 3 гілочки селери;
  • 10 мл соєвого соусу;
  • трохи оливкової олії;
  • 2 зубчики часнику;
  • сіль, перець.

Покрокова інструкція приготування являє собою наступний алгоритм дій:

  • У очищеної риби вспарываются черевця, витягуються нутрощі, видаляються голови і плавники.
  • Далі віддаляється хребет і великі кістки, щоб вийшли філейні шматочки, які просочуються сіллю і меленим перцем.
  • Імбир треться на тертці.
  • Часник товчеться, а селеру дрібно рубається.
  • З імбиру, часнику і селери готується заправка.
  • Пропитавшаяся сіллю і перцем риба викладається в застелений фольгою контейнер для приготування на пару, поливається маслом, соєвим соусом і рівномірно покривається заправкою.
  • У чашу мультиварки наливається трохи води, встановлюється ємність з рибою, після чого починається процес приготування в режимі «На пару» з часом у 20 хвилин.

Засолювання риби чебак

Щоб засолити рибу чебак будуть потрібні:

  • 2 кг риби;
  • 200-300 г солі, залежно від смакових уподобань;
  • пряні спеції.

Хід роботи полягає у виконанні таких маніпуляцій:

  • Свіжа чи розморожена при кімнатній температурі риба промивається.
  • Готується чистий контейнер для засолювання, по дну якого розподіляється сіль в якості подушки.
  • Далі укладається перший шар риби, присыпающийся сольовими кристалами і невеликою кількістю прянощів.
  • Таким чином викладається вся сибірська плотва.
  • Останній шар також присипається сіллю, після чого ємність поміщається в прохолодне місце на 2 доби.
  • По закінченні вказаного часу чебак вимочується годину або два, щоб висушена риба не виявилася надто солоною.
  • Сушиться чебак загорнутий в марлю в добре провітрюваному приміщенні. Процес займає 2 дні.
Дивіться також:  Жульєн з куркою – 7 варіантів приготування

Навариста юшка

З річкової риби в кількості 600 г можна приготувати дуже смачний і ароматний суп.

Крім основного продукту, необхідні:

  • 4 картопляні бульби;
  • 30 г пшона;
  • цибулина;
  • 3-4 гілочки кропу;
  • лавровий лист;
  • сіль і приправи.

Щоб подати до обіднього столу смачний і наваристий рибний суп з дієтичного і багатого поживними елементами річкового продукту:

  • Риба очищається, потрошится і відправляється в каструлю з підсоленою водою, яка щойно закипіла.
  • З овочів готуються досить великі шматочки.
  • Через ¼ години чебак витягується з каструлі і викладається на тарілку.
  • Бульйон проціджують, після чого в нього надсилаються овочі, зелень і лавровий лист.
  • Через 10 хвилин у суп всипається пшоно.
  • Через 15 хвилин вуха розливається по тарілках, де вже розкладені шматочки відвареної сибірської плотви.

Чебак – чудова річкова риба, в якій міститься лише 100 ккал на 100 г, що перетворює її в ідеальний продукт для дієтичного меню.