Риба Чир: що за риба, як приготувати? 5 смачних рецептів

Для багатьох жителів нашої країни риба чир (щокур) є делікатесом. Водиться вона не у всіх водах Росії, тому багато хто не знають, як приготувати цю водоплавну живність. Насправді, способи її приготування нічим не відрізняються від готування інших видів риб. Її так само можна смажити, солити, запікати і варити.

Чир – що за це риба?

Риба Чир (Щокур) є представником великого роду Сігов. Така риба є частим частуванням у жителів Крайньої Півночі, так як водиться вона в річках і басейнах Північного Льодовитого океану.

Що за риба чир? За зовнішнім виглядом вона досить приваблива. У неї широке тіло з щільною і великої, сріблястою з золотистим відтінком, лускою. А також потужний ніс, невеликий рот. У довжину щокур досягає 80 см і може важити до 15 кг.

М’ясо чіра високо цінують в кулінарії за відсутність дрібних кісток та неперевершений смак. Незважаючи на те, що м’ясо у щокура досить жирне, його можна віднести до дієтичного, так як на 100 г продукту припадає всього 86 ккал, що є рідкістю серед лососевих порід риб.

Приготувати чіра можна різними способами, але особливо смачним виходить в результаті гарячого або холодного копчення. А жителі Півночі часто відловлюють таку рибу для строганины.

Чим корисна риба чир для організму

З корисним якостям чир не відстає від інших представників лососевих риб. У ньому багато білка і насичених кислот, у тому числі Омега -3, яка допомагає нашому організму впоратися з першими ознаками старіння і сприяє зміцненню стінок кровоносних судин.

Таку рибу особливо рекомендують чоловікам, так як в ній багато цинку, який прискорює вироблення тестостерону. Включивши в свій раціон щокура можна зміцнити кістки і зуби, поліпшити мозкову діяльність і зміцнити імунітет, так як ця риба багата фтором і нікотиновою кислотою.

Дивіться також:  Деруни з фаршем – 6 рецептів

Як смачно посмажити на сковороді

Найпростіший спосіб приготування чіра – це смаження на сковороді. Так як це досить велика риба, її краще порізати порційно.

Щоб повною мірою насолодитися смаком рибного блюда, рекомендуємо приготувати до нього білий соус, а на гарнір подати запечені овочі.

Інгредієнти:

  • чир;
  • сіль, перець;
  • сік лимона;
  • будь-які овочі;
  • масло вершкове і рафінована.

Спосіб приготування:

  • Тушку риби очищаємо від луски і кісток, нам потрібна тільки її філейна частина. Філе присаливаем, перчимо, збризкуємо соком цитруса. У сковороду викладаємо шматочки вершкового масла, зверху кладемо рибні філе і відставляємо поки в сторону.
  • Кістки, голову і все, що залишилося при обробленні чіра, кладемо в сотейник, заливаємо водою, додаємо спеції і варимо півгодини.
  • Потім бульйон проціджуємо, повертаємо на вогонь, кладемо в нього дві ложки м’якого вершкового масла і віночком вимішуємо до загустіння. Готовий соус залишаємо на водяній бані.
  • На гарнір можна взяти будь-які овочі, наприклад, баклажан, кабачок, солодкий перець, помідори і цибулю. Овочі ріжемо кільцями, розкладаємо на деко, скроплюємо маслом, солимо, перчимо і запікаємо в духовці 40 хвилин.
  • Тепер ставимо на вогонь сковороду з рибою і філе обсмажуємо до золотавої скоринки.
  • Викладаємо його на блюдо, поруч розподіляємо запечені овочі та поливаємо все білим соусом.

Рецепт запікання в духовці

Чир вважається цінною промисловою рибою, тому її варто обов’язково спробувати. І зараз пропонуємо рецепт її приготування в духовці від відомого кулінара Джеймі Олівера. Після першого досвіду запікання таким способом у вас більше не виникне питань про те, як приготувати рибу чир в духовці.

Інгредієнти:

  • цілий чир;
  • харчова сіль і мікс перців;
  • три великі цибулини;
  • пара лимонів;
  • пучок зелені кропу.
Дивіться також:  Кабачки в духовці -11 рецептів швидких і смачних

Спосіб приготування:

  • Тушку чіра обробляємо сумішшю перців з сіллю і добре обтираем маслом оливок.
  • Кріп шмагаємо подрібніше, одну головку цибулі тонко шаткуємо, вичавлюємо сік з одного цитруса. Змішуємо інгредієнти з цього кроку, додаємо масло, солимо.
  • Промасливаем деко, кладемо в нього залишилася цибульну соломку і лимонні слайсы. Поверх них розподіляємо рибу.
  • Фаршируємо начинкою тушку і трохи викладаємо її зверху. Запікаємо рибне блюдо 45 хвилин, температура – 220°С

Строганина з риби чир

Жителі північних народів мають свої кулінарні традиції, не завжди зрозумілі для європейців. Але одним з найсмачніших страв сіверян, яке люблять гурмани з усього світу, є строганина. Її роблять з добре промороженной риби (м’яса) і подають з гострим соусом – маканиной (суміш перців і солі).

Так як строганину їдять в сирому вигляді, перед приготуванням рибу потрібно добре проморозити, щоб не заразитися паразитами. Також важливо використовувати при обробленні окремі ніж і дошку.

Час заморозки буде залежати від ваги особини. Так, рибу вагою в 2 кг потрібно протримати троє діб при температурі -18 градусів або двоє діб при -30 градусах.

Строганина з риби чир готується досить просто.

  • З промороженной тушки потрібно зрізати плавники і зняти шкіру.
  • Потім дошку уперти голову риби, рукою тримати її за хвіст і в стоячому положенні за допомогою гострого ножа знімати з плоті м’ясо стружкою, тобто буквально стругати рибу.
  • До такої закуски потрібно обов’язково приготувати соус. Наприклад, змішати томатну пасту з рубаним часником і пекучим червоним перцем. Або з’єднати рослинне масло з гірчицею, часником, і будь оцтом.

На пару в мультиварці

Для тих, хто дотримується правильного харчування, ми пропонуємо смачно приготувати рибу чир на пару. Завдяки особливостям приготування в мультиварці риба збереже свій сік, просочиться ароматом прянощів, і ви отримаєте справжню насолоду від куштування готової страви.

Дивіться також:  Як готувати макарони по-флотськи – 8 покрокових рецептів

Спосіб приготування:

  • Чіра нарізаємо порційними шматочками, приправляємо спеціями і кладемо на піддон в мультиварці. Не забудьте налити в чашу води.
  • Зверху рибних шматочків розкладаємо слайсы лимона і посипаємо все сушеним кропом.
  • Виставляємо режим «На пару» і чекаємо 40 хвилин.

Як солити рибу чир

Засолити можна практично будь-яку рибу, і чир не виняток. Незважаючи на те, що він вважається дієтичним продуктом, м’ясо його досить жирне, а значить, ідеально підходить для засолювання.

Спосіб приготування:

  • Тушку щокура розділіть на кілька частин і викладіть в ємність для соління.
  • Посипте рибні шматочки сумішшю із солі, цукру та інших спеції. На 1 кг риби потрібно взяти три ложки солі і ложку цукру. Інші спеції можна додати зовсім небагато, для засолювання ідеально підходить базилік, чебрець і шавлія.
  • Ставимо рибу під гніт на добу і зберігаємо готового солоного чіра у прохолодному місці не більше двох тижнів.

У риби чир, як і у всіх мешканців холодних вод, досить багато жиру. Тому при її обсмажуванні майже не потрібно використовувати масло. Також кулінари радять використовувати таку рибу в приготуванні перших страв. Юшка з щокура виходить дуже наваристою і смачною.