Риба хокі (макруронус) – 5 смачних рецептів приготування

Правильне харчування, з яким в умовах сучасного світу, все більше приділяють уваги, передбачає обов’язкове включення в раціон морської риби. Однак з-за характерного запаху подібної продукції багато людей не бажають вживати її в їжу. На виручку прийде риба хокі з ніжним солодкуватим м’ясом, яка виділяється відсутністю специфічного рибного аромату.

Риба хокі (макруронус) — що це за риба

Під назвою «макруронус» об’єднаний численний рід великих, глибоководних риб з сімейства Тріскові, що нараховує близько 200 різновидів. Живуть риби, зовні нагадують морських чудовиськ, в Тихому, Атлантичному океані, а також в Охотському морі на глибині 3,5-6 тис. метрів. Асоціаціям з доісторичним монстром риба зобов’язана великої голові з витріщеними очима і зауженному тулуба завдовжки до 1 м з шипами, завершающемуся тонким иглообразным хвостом.

Трохи про корисні властивості риби

Хижа риба хокі вже давно вивчається дієтологами і визнана однією з найкорисніших представниць морської фауни:

  • У макруронусе міститься велика кількість кальцію, що стимулює роботу ряду гормонів і дозволяє тим самим нормалізувати кислотно-лужний баланс.
  • Завдяки марганцю поліпшуються регенеративні здібності клітин і розвиток організму в цілому.
  • Риба корисна людям, які дотримуються дієтичного харчування, з-за низькокалорійності і високого вмісту білка, необхідного для повноцінної роботи організму.
  • Фосфор, який у високій концентрації міститься в м’ясі риби, попереджає розвиток хвороб опорно-рухової системи.

Критерії правильного вибору при покупці

Перед вивченням рецептів того, як смачно приготувати рибу хокі, необхідно приділити увагу її вибору. Від якості продукту багато в чому залежатимуть гастрономічні властивості страви.

При купівлі слід враховувати наступні нюанси:

  • Місце і строки – здійснюючи покупку хокі, слід віддавати перевагу спеціалізованим магазинам, які займаються реалізацією морської та океанської риби, а також уточнювати у продавця про дату завозу цікавить продукції.
  • Полій, крижаний шар глазурі, якісного продукту повинна бути досить тонкою.
  • Структура розмороженого м’яса – якщо на прилавку лежить охолоджене філе, то воно повинно бути схоже на креветочні.
  • Форма замороженої тушки – якщо м’ясо піддавався повторному заморожуванню, на що буде вказувати безформність риби, то купувати хокі не варто.
Дивіться також:  Шашлик в духовці – 11 смачних рецептів приготування шашлику

Риба хокі, смажена у клярі

Готувати макруронуса на сковороді досить просто, але необхідно підготувати щільну паніровку, щоб ніжна риба не перетворилася на кашу.

Для приготування 1 тушки будуть потрібні:

  • яйце;
  • 50 г борошна;
  • хлібна крихта;
  • приправа для риби сіль;
  • соняшникова олія.

Спосіб приготування:

  • Тушка нарізати порційними шматочками, товщина яких не повинна перевищувати 2 див.
  • Кожен шматок пересипається приправами і сіллю, що сприяє витягуванню рідини.
  • Через 20 хвилин, утворилася рідина видаляється, а шматочки знову обсипаються приправою.
  • В піалі готується кляр з борошна і яйця.
  • Шматочки умочують в яєчної маси, а потім обвалюються в сухарях.
  • Для створення щільної панірування процедура повторюється двічі.
  • Обсмажування здійснюється до рум’яної скоринки, після чого шматочки залишаються під закритою кришкою протягом 5 хвилин.

Як смачно запекти в духовці

Риба хокі в духовці виходить дуже смачною за умови виконання ряду правил, які дозволяють їй зберегти відповідну структуру.

Необхідно підготувати:

  • ½ Кг філе;
  • шматочок сиру;
  • 15 г борошна;
  • сіль;
  • яйце;
  • спеції для риби;
  • соняшникова олія.

В процес приготування:

  • З філе готуються шматочки.
  • В піалі змішуються яйце, тертий сир, борошно, сіль і спеції до однорідної консистенції.
  • Вогнетривка форма змащується маслом, після чого рівномірно заповнюється рибними шматочками, попередньо змоченими в кляр.
  • Деко з формою відправляється в духовку на 20 хвилин, де риба випікається при температурі 180°C.

Риба макруронус, тушкована в мультиварці

Щоб не витрачати час на стояння біля плити і відпочити після трудового дня за переглядом улюбленого фільму, поки готується вечеря, можна скористатися мультиварка.

Досить мати під руками:

  • 200 г філе риби;
  • 100 г грибів;
  • 2 помідори;
  • шматочок сиру;
  • сік лимона;
  • зелень, сіль і спеції.

Черговість дій:

  • Риба нарізають шматочками, які збризкують лимонним соком, після чого натираються сіллю і спеціями.
  • Томати ріжуться кільцями, гриби – пластинками, сир – соломкою, а зелень дрібно рубається.
  • У чашу мультиварки, яка встановлюється в режим «Випічка» на 30 хвилин, відправляються шматочки риби, покриті шаром помідорів.
  • Далі викладаються шарами гриби, зелень і сирна стружка.
Дивіться також:  Куряча шинка в ветчиннице – 6 рецептів

Під фруктовим соусом

Дуже смачними 800 г риби виходять під соусом з:

  • 250 г ананасів;
  • аналогічної кількості яблук;
  • 30 мл лимонного соку;
  • такого ж обсягу горілки;
  • 200 г фруктового соку;
  • 15 г цукру;
  • 2 часникових зубчиків;
  • 15 г томатної пасти.
  • солі, крохмалю, олії.

Хід роботи:

  • Риба нарізають шматочками, які обвалюються в крохмалі.
  • У глибоку сковороду відправляються кубики фруктів, подрібнений часник, цукор, макарони і 2 види соку.
  • При закипанні вміст солиться і заливається горілкою.
  • На іншій сковороді обсмажують рибні шматочки, які після утворення рум’яної скоринки заливаються соусом.

Ніжні рибні котлети

Хокі, в якій практично немає кісток, ідеально підходить для котлет.

Достатньо мати:

  • 1 кг філе;
  • 2 цибулини;
  • 2 яйця;
  • 200 мл молока;
  • скибочку хліба;
  • сіль і спеції.

Основні кроки створення:

  • Із зазначених інгредієнтів готується однорідний фарш.
  • Коли маса рибна настоїться 30 хвилин, з неї формуються котлети, які обсмажують з 2 сторін на соняшниковій олії.

Отже, знаючи правила підготовки риби хокі, не варто обходити її стороною. З макруронуса з невисокою вартістю можна підготувати дуже корисні і смачні страви.