Риба камбала – 8 смачних рецептів приготування

Риба камбала – мешканець марки просторів, багатий білком і амінокислотами. Завдяки низькому вмісту жирів страви з камбали відрізняються низькою калорійністю, але високою поживністю. До того ж готуються смачні і апетитні страви просто і досить швидко.

Камбала, смажена на сковороді

Простий рецепт смачної риби з категорії «на швидку руку», для виконання якого необхідні:

  • ½ Кг риби (1 велика тушка);
  • цибулина;
  • 60 г борошна;
  • рослинна олія для смаження;
  • сіль, спеції.

Спосіб приготування:

  • Тушка камбали очищається, потрошится і нарізати на порційні шматочки. Вони натираються сіллю, спеціями і залишають на 20 хвилин.
  • Лук ріжеться кубиками.
  • Підготовлені порції камбали обвалюються в борошні, кладуть на гарячу сковороду, притрушиваются цибульними шматочками і обсмажують до золотистої скоринки.

Рада! Використання цибулі дозволить прибрати нотки неприємного «рибного» запаху.

Готуємо у фользі в духовці

Камбала в духовці виходить соковитою і зберігає всі поживні елементи, якщо в процесі запікання використовувати фольгу.

Будуть потрібні:

  • 2 – 4 шт. камбали;
  • 2 цибулини;
  • трохи рослинного масла;
  • сіль і спеції.

Етапи підготовки:

  • Промита риба потрошится і звільняється від голови, плавників.
  • Цибуля шинкуется кільцями.
  • Тушки натираються сіллю, спеціями і сбрызгиваются маслом.
  • Для кожної тушки береться по відрізку фольги, на який після промаслення викладаються шарами цибулю, камбала і знову цибулю.
  • З фольги формуються конвертики, які укладаються у форму для запікання.
  • Рибне блюдо випікається 30 хвилин при температурі 200 °C.

З грибами в мультиварці

Оригінальне блюдо, приготування якого можна спростити за допомогою мультиварки, відрізняється пікантністю смаку і високою енергетичною цінністю.

Для виконання рецепта необхідні:

  • 1 тушка риби;
  • 100 г печериць;
  • стільки ж болгарського перцю;
  • пучок зелені;
  • головка часнику;
  • сіль і спеції.

Основні кроки створення:

  • Випотрошена і дрібно нарізаної шматками камбала натирається сіллю і улюбленими спеціями.
  • В мультиварку, встановлену на режим «Смаження», викладаються промариновані порції.
  • Після перевертання риби зверху викладаються смужки перцю і пластинки грибів.
  • Далі проводиться ще кілька перевертань камбали з грибами.
  • В кінці блюдо притрушивается подрібненим часником і зеленню.
Дивіться також:  Солянка з капусти – 8 смачних рецептів приготування

Камбала, запечена зі сметаною, сиром і помідорами

Запечене блюдо з риби з сиром і сметаною має вершковими нотками смаку і неперевершеною соковитістю.

Для приготування слід мати під руками:

  • 4 тушки риби;
  • 60 мл сметани;
  • 2 помідори;
  • 150 г сиру;
  • ½ Лимона;
  • кріп;
  • сіль і спеції.

Щоб смачно приготувати камбалу:

  • Рибні тушки чистяться, потрошаться і обсушиваются, після чого солятся, приправляється і збризкують соком лимона.
  • Сметана змішується з цедрою лимона і дрібно рубаною зеленню.
  • На шматочок фольги викладається тушка, яка покривається соусом, колечками томату і присипається сирної стружкою.
  • Формується конвертик. Подібним чином загортається кожна тушка.
  • Підготовлені конвертики викладаються на деко, який відправляється в духовку, розігріту до 180 °C, на півгодини.

З картоплею і цибулею

Смачну вечерю для всієї родини готується з:

  • ½ Кг камбали;
  • аналогічної кількості картоплі;
  • 2 цибулин;
  • 2 помідорів;
  • 100 мл соняшникової олії
  • крапельки оцту;
  • солі, спецій і зелені петрушки.

У процесі створення:

  • Підготовлена камбала ріжеться порційними шматками.
  • Цибуля очищається і нарізається тонкими кільцями.
  • З картоплі готуються бруски, які обсмажуються на сковороді практично до готовності.
  • Цибульні кільця пассеруются окремо і викладаються на дно вогнетривкої форми.
  • На цибульну подушку поміщаються рибні шматки, натерті сіллю і спеціями.
  • Зверху кладуть часточки помідорів.
  • Навколо риби розподіляється картоплю.
  • Блюдо поливається маслом, притрушивается зеленню, накривається кришкою і випікається 40 хвилин при 190 °С.

Як приготувати в клярі

Перед тим, як смажити камбалу в клярі, слід підготувати:

  • тушку камбали;
  • 2 яйця;
  • 50 мл сметани;
  • стільки ж борошна;
  • сіль і олію.

Покрокова інструкція виконання:

  • Риба очищається, потрошится і звільняється від кісток.
  • Частина філе нарізати шматочками, які добре просаливаются.
  • З сметани, яєць і борошна готується кляр за допомогою звичайної виделки.
  • Шматочки умочують в підсоленій суміші з консистенцією тесту для оладок.
  • Обсмажуються порції з усіх боків до утворення рум’яної скоринки.
Дивіться також:  Курка в мікрохвильовці – 7 рецептів приготування

Риба в кисло-солодкому соусі

Це страва з паназіатської кухні, відноситься до популярного сьогодні напрямом fusion.

Для приготування страви з яскравим смаком будуть потрібні:

  • філе камбали;
  • баклажан;
  • цукіні;
  • червоний перець;
  • трохи кукурудзяного крохмалю;
  • стопка рослинного масла;
  • китайський кисло-солодкий соус.

Схема приготування полягає у виконанні наступних дій:

  • Філе риби просушується і надрізається хрестоподібно для додання майбутнього страви фактурності.
  • Рибна тушка ретельно обвалюється в крохмалі, надлишки якого отряхиваются.
  • Далі підготовлена камбала опускається на кілька хвилин у киплячу олію, що дозволяє створити рівномірну золоту шкуринку.
  • Овочі нарізаються кубиками, які обсмажуються близько 2 – 3 хвилин, щоб не перетворилися в кашку.
  • Тушка риби викласти на сковороду з олією, де глазируется за допомогою невеликої кількості соусу.

Рада! Любителі гостренького можуть додати в склад трохи перцю.

Незвичайний пиріг з камбалою

Другі страви з риби можна легко урізноманітнити смачною випічкою.

Щоб подати до чаю ароматний рибний пиріг, слід підготувати:

  • 110 мл води;
  • 3 яйця;
  • 125 мл сметани;
  • ½ Кг борошна;
  • трохи цукру;
  • 7 г сухих дріжджів;
  • 600 г філе камбали;
  • 2 цибулини;
  • 30 мл соєвого соусу;
  • сіль, спеції і соняшникову олію.

Спосіб приготування:

  • Одне яйце збивається з цукровим піском, дрібкою солі. В рідку суміш вливається вода, втручається сметана. В кінці додаються борошно та дріжджі.
  • Коли тісто буде вымешано, додається 15 мл рослинного масла.
  • Пластична маса обертається харчовою плівкою і відправляється на «відпочинок» на 30 хвилин.
  • Філе нарізати шматочками, які солятся і перчатся.
  • Залишилися яйця відварюють круто, очищаються і діляться навпіл.
  • Цибуля шинкуется і обсмажується в сковороді, куди вливається соус.
  • Тісто ділиться на велику і меншу частини. Перший пласт розкочується і покривається цибулею, на який викладається камбала. По ній розподіляються яєчні половинки.
  • Начинка накривається другим пластом, в якому робляться отвори для виходу пари.
  • Деко з пирогом відправляється в розігріту до 180 °C духовку на 40 хвилин.
Дивіться також:  Курка у вершковому соусі – 9 рецептів приготування

Рада! При наявності хлібопічки для замісу тіста можна скористатися кухонним пристроєм, що скоротить час і сили на підготовку смачної випічки з рибною начинкою.

Таким чином, з смачної риби, яка широко поширена в продуктових супермаркетах, можна не тільки швидко приготувати смачну вечерю, але і зробити чудову випічку до чаю.