Риба Кижуч – що це за риба? 6 рецептів приготування кижуча

У магазинах і супермаркетах представлений величезний асортимент риби на будь-який смак і гаманець. Особливою популярністю користуються «червоні» різновиди, які вважаються найбільш корисними. Одним з представників цього сімейства є риба кижуч – велика особина з яскраво-сріблястою лускою. У ній мало кісток, і після оброблення її можна зварити, посмажити, запекти, засолити або приготувати на пару.

Кижуч – що це за риба?

Перш, ніж перейти до рецептів страв з кижуча, дізнаємося більше про цю рибу. Кижуч – хижий представник сімейства Лососевих з великою головою і широким масивним хвостом. Особини виростають до 95 – 98 см в довжину, а вага їх може досягати 15 кг. Тривалість їх життя в середньому становить 5 років. За яскраво-сріблястий забарвлення луски японці і американці прозвали кижуча «срібним лососем», а в Росії в колишні часи його називали «білою рибою».

Водиться ця особина в північних водах Тихого океану. Особливо великі популяції проживають в Америці, від Каліфорнії до Аляски. Іноді цю рибу можна зустріти біля північного узбережжя Японії. У Росії вона поширена на Чукотці, Камчатці і в Охотському морі, а іноді невеликі популяції кижуча зустрічаються біля берегів Сахаліну, Курильських островів і на Амурі.

Середній обсяг улову цієї риби на території Росії невеликий, від 5 до 7 тис. тонн в рік. Цим і пояснюється висока вартість кижуча.

Користь і шкода кижуча для організму

Кижуч вважається одним з найбільш корисних представників сімейства Лососевих.

Вживання його в їжу дозволяє наситити організм такими мікроелементами:

  • вітаміни А, В, С, Е, Р і РР;
  • фосфором;
  • цинком;
  • фтором;
  • залізом;
  • нікелем;
  • кальцієм;
  • магнієм.

При цьому калорійність 100 г кижуча складає всього 140 ккал, і його можна сміливо включати в раціон харчування людей, що стежать за вагою.

Дивіться також:  Салати з пекінської капусти – Рецепти з фото

Увага! Залежно від способу готування калорійність продукту змінюється і іноді досить значно. Тому тим, хто не бажає набрати зайвих кілограмів, слід вживати страви з кижуча, приготовані на пару або запечені з овочами.

Завдяки багатому вітамінним і мінеральним складом описуваної риби, її споживання має такий позитивний вплив на людину:

  • клітини насичуються корисними речовинами;
  • підвищується імунітет;
  • поліпшується зір і пам’ять;
  • знижується рівень «поганого» холестерину;
  • відновлюється робота серцево-судинної системи.

Проте корисний кижуч не всім. Вживати цю рибу в їжу заборонено людям, що страждають захворюваннями органів травлення і подагру. А також цього мешканця морів слід виключити з раціону вагітних жінок, оскільки у його м’ясі може міститися ртуть, яка особливо негативно вплине на плід.

Наваристий рибний суп

Щоб зварити суп з кижуча, достатньо взяти голову, а іншу частину тушки краще використовувати для приготування інших страв.

В процесі роботи знадобиться:

  • 350 г кижуча;
  • 5 – 6 картоплин;
  • цибуля;
  • морква;
  • вершки або плавлений сир;
  • зелень;
  • сіль і приправи.

Послідовність приготування:

  • Промити риб’ячу голову, покласти в каструлю з водою, додати сіль, приправи і варити до готовності, знімаючи піну.
  • Приготувати засмажку з цибулі і моркви, почистити і порізати картоплю.
  • Покласти картоплю в бульйон, довести до напівготовності, потім додати засмажку і вершки або плавлений сир.
  • Коли картопля буде готовий, посипати блюдо рубаною зеленню і залишити на вогні ще кілька хвилин.

На замітку. Коли для приготування супу використовується не голова, а філе риби, його додають у страву разом із засмажкою.

Соковита риба, запечена в духовці

Запікання в духовці дозволяє зберегти корисні властивості кижуча і зробити його приголомшливо смачним.

Для цього знадобляться такі продукти:

  • 6 рибних стейків;
  • 3 цибулини;
  • 2 помідори;
  • половинка лимона;
  • сіль і приправи.
Дивіться також:  Креветки у вершковому соусі – рецепт з фото

Порядок дій:

  • Натерти шматки риби сіллю і приправами, полити лимонним соком.
  • Порізати цибулю півкільцями, а помідор кружечками.
  • На застелений фольгою деко викласти «подушку» з лука, розподілити по ній шматочки риби, укрити помідорами і відправити в духовку.

Смачна риба буде готова через 30 – 40 хвилин, а щоб вона не втратила соковитість, потрібно перед запіканням накрити блюдо другим шматком в фольги.

На пару в мультиварці

Коли є мультиварка, можна приготувати дієтичне блюдо з кижуча на пару. Тоді він буде корисний подвійно.

Для роботи знадобиться:

  • 800 г риби;
  • лимон;
  • відповідні приправи;
  • сіль і чорний перець.

Порядок роботи:

  • Тушку порізати шматками, посипати сіллю, перцем і приправами.
  • Влити в чашу мультиварки воду і встановити спеціальну решітку.
  • Розкласти на ній шматки кижуча, на кожний покласти по тонкому скибочці лимона і закрити кришку.
  • Встановити режим варіння на пару і готувати страву протягом півгодини.

Аналогічним чином, тільки без води, можна готувати кижуча в аерогрилі.

Кижуч, смажена на сковороді

Щоб посмажити кижуча на сковороді, не потрібно великої кількості спецій. Кляр такої рибі теж не потрібно.

Для готування необхідні наступні продукти:

  • рибна тушка;
  • лимон;
  • борошно;
  • відповідні приправи;
  • сіль.

Порядок приготування:

  • Вимити тушку, розрізати вздовж хребта і поділити на шматочки.
  • Посипати рибу сіллю і приправами, полити лимонним соком.
  • Обваляти шматочки в борошні і посмажити на рослинному жирі.

На замітку. Можна приготувати кижуча «з димком» на решітці гриля, а щоб він вийшов ніжним і соковитим, в процесі смаження його знадобиться поливати вином або пивом.

Незвичайний рибний пиріг

Рецепти кижуча досить різноманітні, але його можна готувати не тільки в якості самостійного блюда. З начинкою з цієї риби можна зробити приголомшливий млинцевий торт і прикрасити його за власним смаком.

Дивіться також:  Морквяні котлети – 7 рецептів смачного приготування

Для приготування знадобиться:

  • 2 яйця;
  • 500 мл молока;
  • 200 г борошна;
  • 45 – 50 мл рослинного масла;
  • сіль;
  • банку консервованого кижуча або 400 г філе;
  • твердий сир;
  • сметана;
  • трохи гірчиці;
  • лимон;
  • оливки;
  • кріп.

Порядок дій:

  • Збити яйця з сіллю, додати рослинне масло і перемішати.
  • Поступово всипати борошно, розводячи масу невеликими порціями молока. Коли всі зникнуть грудочки, влити молоко, що залишилося, перемішати і посмажити млинці.
  • Розім’яти виделкою консервовану рибу, а якщо використовується філе, відварити і пропустити його через м’ясорубку.
  • Полити рибу лимоном, змішати зі сметаною, гірчицею і рубаним кропом. Подрібнити на тертці сир.
  • Змащувати кожен млинець начинкою, присипати тертим сиром і укладання їх один на інший.
  • Прикрасити млинцевий пиріг оливками і гілочками кропу.

Перед подаванням страву має настоятися в прохолодному місці не менше години, щоб млинці добре просочилися.

Як засолити рибу кижуч

Засолювати кижуча краще в скляному посуді, оскільки тримати продукти тривалий час в пластиці не рекомендується.

Для роботи знадобиться:

  • рибна тушка;
  • сіль;
  • перець горошком;
  • гірчичні насіння;
  • паприка;
  • приправи для риби;
  • щіпка цукру;
  • оливкова олія.

Послідовність дій:

  • Вимити рибу обробити на порційні шматки.
  • У глибоку тарілку висипати спеції і ретельно перемішати.
  • Помістити половину суміші приправ на дно скляного посуду, зверху викласти рибу і присипати залишилася частиною спецій.
  • Збризнути кижуча оливковою олією, закрити посуд харчовою плівкою і прибрати в холод. Через 24 години можна пробувати блюдо.

Увага! Споживання в їжу великої кількості риби, яка не пройшла термічну обробку, може призвести до зараження глистами, тому їсти солоного кижуча дозволено тільки потроху.