Риба минь – 7 рецептів приготування

Багато господинь нечасто використовують у приготуванні страв такий продукт, як риба минь. А дарма, адже така мешканка прісних водойм вважається найбільш «чистою», оскільки в каламутних водах просто не виживає. До того ж її м’ясо володіє чудовими смаковими якостями і корисними для нашого організму речовинами. Якщо ви не знаєте, що це за риба минь, і як її приготувати, то читайте нашу статтю.

Риба минь – що це за риба і як вона виглядає?

Незважаючи на те, що минь поповнює сімейство Тріскових, він мешкає тільки в прісній воді і представлений лише одним видом – минем річковим (звичайним).

  • У миня невисоке довге тіло з плескатою головою і малими очима, але з великим полунижним ротом.
  • На підборідді у нього є довгий вус, довжина якого становить від третьої до п’ятої частини всієї його довжини.
  • На верхній щелепі є ще парні вуса.
  • Минь має дуже цікаву забарвлення – колір його тіла залежить віку особини, прозорості води і грунту. Тому можна зустріти темно-бурого миня або чорно-сірого, але варто врахувати, що з віком їх забарвлення стає світліше.
  • Відмінна риса миня – це його дрібна луска, яка присутня не тільки на всім тілі, але навіть на ніздрях і нижньої частини голови.
  • У довжину минь може сягати 125 см і важити до 20 кг.

Минь – це та риба, яка вибирає для свого існування тільки холодні і чисті води, тому найчастіше його можна зустріти в Сибіру, а також в північних частинах Азії та Європи. Особливо великі особини водяться в річці Лена.

Незважаючи на те, що минь примхливий в приготуванні, він дуже цінується в кулінарії. Його м’ясо солодке, ніжне, але дуже жирне. Для приготування краще використовувати тільки свіжу рибу, так як після заморозки м’ясо її стає жорстким і погано засвоюється організмом. Найціннішим у рибі є печінка.

Як смачно запекти рибу в духовці

Риба минь в духовці – це один з кращих способів його приготування.

У миня досить жирне м’ясо, тому його краще запікати у власному соку, використовуючи кулінарний пакет або фольгу.

А от щоб сік, що виділився при запіканні не пропав даром, рибу краще запікати з овочами.

Дивіться також:  Гарячі страви на святковий стіл – 16 варіантів та ідей

Інгредієнти:

  • минь, вагою від 1,5 до 2-х кг;
  • два лимона;
  • три томата;
  • дві цибулини і моркву;
  • по одному солодкого перцю, баклажана і кабачка;
  • три часникового зубчики;
  • зелень, спеції.

Спосіб приготування:

  • На підготовленої тушки миня робимо надрізи, натираємо її спеціями і збризкуємо соком одного лимона.
  • У невелику миску складаємо рубану зелень, півкільця одного головки цибулі і скибочки двох помідор. Поливаємо овочі соком з половинки лимона, солимо, перчимо й перемішуємо.
  • В окрему ємність кладемо кубики кабачки і баклажани, присаливаем і через 15 хвилин промиваємо під водою, щоб прибрати гіркоту.
  • До баклажана і кабачків додаємо перець соломкою, рубаний часник і нарізану цибулю, а також шматочки залишився помідора.
  • Половину лимона просто ріжемо скибочками і кладемо в окрему піалу.
  • На лист харчової фольги викладаємо овочеву суміш, зверху кладемо миня, а в його черевце закладаємо суміш з томатів і цибулі, підготовлену у другому кроці.
  • Надрізи закриваємо часточками цитруса. Щоб фольга не прилипла, рибу можна промазати маслом.
  • Загортаємо тушку з овочами і ставимо запікатися на 25 хвилин. Температура 180 градусів. Потім фольгу розрізаємо і готуємо миня ще чверть години.

Юшка з риби минь

З жирного м’яса миня виходить дуже смачна і навариста юшка. Якщо заглянути в старовинні книги про кулінарію, то можна побачити такий термін, як «кріпити вуха», тобто за кілька хвилин до готовності налити в неї горілку.

Це надає готовому страві пікантний смак і вбиває неприємний запах багатьом тіни.

У нашому рецепті ми не будемо використовувати алкоголь, а додавати його чи ні – вибір за вами.

Інгредієнти:

  • три – чотири стейка миня;
  • цибулина і морквина;
  • корінь петрушки плюс свіжа зелень;
  • лавровий лист і запашний перець;
  • сіль.

Спосіб приготування:

  • У вскипяченную воду кладемо шматочки риби разом з лавровим листом і запашним перцем.
  • Як тільки риба буде майже готова, йдіть у бульйон корінь петрушки, кружечки моркви і кубики цибулі.
  • Приправляємо майбутній суп спеціями, сіллю і варимо до повної готовності овочів.
  • Готову юшку подаємо з зеленню петрушки.

З яйцем по-польськи

У багатьох країнах Європи одним з улюблених страв є риба по-польськи. Для рецепту використовуються тільки білі види, тому солодкий і жирний минь ідеально підходить для приготування «польської» риби.

Дивіться також:  Локшина для лагмана своїми руками – 2 рецепта приготування

Інгредієнти:

  • риба вагою 1 кг;
  • за морквини і голівки цибулі;
  • три варених яйця;
  • 60 г топленого масла;
  • лавровий лист, запашний перець, сіль;
  • 80 мл рибного бульйону.

Спосіб приготування:

  • Миня нарізаємо порційно і відварюємо разом з морквою, цибулею і приправами.
  • У сотейник кладуть топлене масло і вливаємо проціджений бульйон. Кладемо подрібнені яйця і спеції, ставимо на вогонь і варимо соус до загусання.
  • Рибні шматочки викладаємо на блюдо і поллємо приготованим соусом.

Риба, тушкована з капустою

Багато господині навіть не здогадуються, що рибу можна гасити з капустою, а якщо додати ще й грибів, то вийде дуже соковите і ароматне блюдо.

Інгредієнти:

  • минь вагою в один кілограм;
  • 700 г капусти білоголової;
  • 180 г грибів;
  • дві цибулини;
  • яблуко;
  • лимон;
  • дві ложки томатної пасти і топленого масла;
  • ложка борошна.

Спосіб приготування:

  • Беремо гриби (підійдуть гливи або печериці), нарізаємо соломкою, трохи присмачую лимонним соком і кладемо в сковороду. Наливаємо склянку води і доводимо до кипіння.
  • Утворився грибний бульйон зливаємо в чашу, а до грибів додаємо нашатковану капусту і півкільця цибулі. Сюди ж кладемо масло і томат-пюре, тушкуємо. Якщо вміст сковорідки почне пригорати, то підливаємо грибний навар.
  • В кінці процесу кладемо натерте яблуко разом сіллю, перцем і цукром, і тушкуємо овочі з фруктом до повної готовності.
  • Поки овочі готуються, беремо рибу, ріжемо її на шматочки, солимо, перчимо і збризкуємо цитрусовим соком. Паніруємо заготовки в борошні й обсмажуємо до золотистого кольору.
  • До готових овочів викладаємо порції смаженої миня, накриваємо блюдо і тушкуємо ще 8 – 10 хвилин.

Відварену минь з огірковим розсолом

Страви з риби минь можуть бути найрізноманітнішими, але є рецепт, який вам обов’язково сподобається. Це відварена риба з огірковим розсолом. Звучить незвично, але дуже смачно. Якщо у вас залишився розсіл після засолювання огірків, то не поспішайте його викидати, а приготуйте страву за нашим рецептом.

Інгредієнти:

  • минь;
  • морква та цибулю;
  • корінь петрушки;
  • п’ять-шість картоплин;
  • склянку огіркового розсолу.

Спосіб приготування:

  • Проціджений огірковий розсіл наливаємо в каструлю, кладемо в нього цибулю, моркву і корінь петрушки.
  • Як тільки пряний бульйон закипить, кладемо в нього шматочки риби і варимо їх до повної готовності.
  • На блюдо викладаємо пряні шматочки миня і відварну картоплю. Поливаємо продукти соусом. Для цих цілей можна використовувати томатний або змішати вершкове масло з подрібненим кропом, петрушкою і анчоусами.
Дивіться також:  Пельмені в мультиварці – 6 рецептів

Простий рецепт, як посмажити на сковороді

Як і всі інші види риб, миня можна просто посмажити на сковороді.

Головне – взяти свіжу рибу, так як м’ясо замороженої дуже жорстке, і при смаженні не вийде ніжним і соковитим.

Спосіб приготування:

  • Шматочки миня кладемо в друшляк і залишаємо на деякий час, щоб з них зійшла вся зайва рідина. В іншому випадку шматочки будуть розвалюватися в процесі готування.
  • Борошно змішуємо з сіллю, перцем та іншими приправами на ваш вибір.
  • Рибні шматочки паніруємо в борошні і смажимо до готовності. При бажанні, на початку або в кінці обсмажування можна додати в сковороду кільця цибулі для більшого смаку і аромату.

Як приготувати миня в мультиварці

Приготувати рибу минь в мультиварці можна по-різному. Наприклад, тушкувати з овочами або зробити на пару, або просто навіть засмажити. Але ми пропонуємо рецепт смачних і апетитних рибних котлет з миня.

Інгредієнти:

  • минь (філе);
  • цибулина;
  • кілька шматочків білого хліба;
  • молоко;
  • панірувальні сухарі;
  • спеції.

Як приготувати рибу минь:

  • Першим ділом шматочки білого хліба потрібно замочити в теплому молоці.
  • Потім в гущавину блендера покладіть філе риби і нарізаний невеликими скибочками цибулю. Сюди ж відправте вже розмочений хліб і вбийте одне яйце. Всі подрібніть до консистенції фаршу.
  • Залишилося тільки додати сіль, приправу і ще раз добре все перемішати. З фаршу формуємо котлети.
  • Приготувати їх можна на пару або включити режим «Смаження» («Випічка»). У чашу налити масло, посипати рибні заготовки сухарях і обсмажити до хрусткої скоринки.

Якщо ви хочете швидко і смачно нагодувати своїх гостей рибним блюдом, то пригостіть їх заливним пирогом з минем. Для цього просто приготуйте холодець тісто і зробіть начинку з миня, цибулі та спецій. Півгодини в духовці – і апетитне блюдо у вас на столі.

У приготуванні миня немає особливих хитрощів, зате м’ясо його смачне і не сухе. Тому, якщо такий річковий мешканець зустрівся вам на прилавку, сміливо беріть його і готуйте смачні, ароматні страви.