Риба морський чорт – як готувати? 5 рецептів

При нинішньому продуктовому достатку можна відшукати в супермаркетах практично будь-який продукт. Нерідкою «гостею» на прилавках з недавнього часу стала риба чорт морський, яка раніше була популярна в Росії лише на Далекому Сході. Однак у багатьох країнах світу цей морський мешканець цінується дуже високо, і існує чимало рецептів його приготування.

Морський чорт — що це за риба?

Риба морський чорт або вудильник є представником сімейства удильщиковых. Це хижі морські риби досить великих розмірів. Довжина тіла дорослої особини досягає 150-200 см, а вага її становить понад 20 кг.

Таку назву риба отримала через надзвичайно непривабливого зовнішнього вигляду. У неї величезна голова з широкою пащею, в якій видно гострі, загнуті всередину зуби. Вони розташовані в один або два ряди в залежності від підвиду особини. Щелепні кістки морського чорта відрізняються гнучкістю, що дозволяє хижакові ковтати здобич чималих розмірів.

Чи знаєте ви? У колишні часи представники цієї різновиди підводних мешканців викликали у людей жах. Існувала легенда, що морський чорт здатний прокушувати найміцніші човни і забирати рибалок на дно. Однак випадків нападу цієї риби на людину зареєстровано не було.

Тіло удильщика широке, пофарбоване в коричневий колір. На спині риби видно білясті плями, а черевце кілька світліше решти тулуба. Шкіра морського риса дуже гладка.

Вудильники мешкають в Тихоокеанських водах, Охотському і Японському морях. А також популяції цих риб зустрічаються в Індійському і Атлантичному океанах. У деяких місцевостях їх вилов заборонений у зв’язку зі зниженням чисельності.

Смакові якості риби

М’ясо морського риса біле і щільне, в ньому практично відсутні кістки. Риба володіє тонким приємним смаком, при цьому майже позбавлене специфічного запаху. При смаженні філе або тушки удильщика можна не побоюватися, що всі сусіди будуть в курсі, з чого ж господиня готує вечерю.

Ще однією перевагою цього морського мешканця є те, що його м’ясо містить малу кількість калорій: на 100 г доводиться всього 76 ккал. З цієї причини морського чорта можна включати в раціон людей, які дотримуються принципів здорового харчування.

Дивіться також:  Рікотта – що це за сир, для чого використовують і з чим його їдять – 6 рецептів

Для приготування їжі підходять всі частини тушки, включаючи ікру, шлунок і печінку. Останню відносять до делікатесів і маринують в оцтовому соусі.

У різних країнах існують свої способи приготування морського чорта. Наприклад, у Франції його найчастіше подають у відвареному або тушкованому вигляді, а іноді підсмаженою на шпажках. Жителі Китаю готують цю рибу з соєвим соусом і гострими приправами, а подають з рисом. Корейці роблять з вудильників супи з великою кількістю овочів і гострою заправкою. Американці в основному смажать морського чорта на грилі або ж готують з нього тефтелі з овочевою підливою.

Розглянемо найбільш поширені рецепти приготування страв з цього виду риби.

Філе морського чорта, запечене в духовці з овочами

Якщо не вийшло придбати філе морського чорта, можна взяти цілу тушку. Кісток у цієї риби трохи, і видалити їх не складе особливої праці.

Щоб запекти страву в духовці з овочами, знадобляться такі продукти:

  • рибне філе без шкірки;
  • цибуля;
  • часникові зубчики;
  • помідори;
  • 4-5 яєць;
  • сіль і спеції;
  • будь-яка зелень.

Як приготувати рибу морський чорт в духовці з овочами:

  • Нарізаємо філе великими шматками, опускаємо в киплячу воду, трохи солимо і варимо 5-7 хвилин.
  • Відкидаємо шматочки риби на друшляк, щоб стекла рідина, і вони трохи охололи.
  • Подрібнюємо цибулю і часник, обсмажуємо до м’якості.
  • Ошпарюємо окропом помідори, знімаємо шкірку, ріжемо і відправляємо до овочів, після чого тушкуємо на повільному вогні чверть години, а потім прибираємо з конфорки і остуджуємо.
  • Збиваємо яйця, і коли овочева суміш зовсім охолоне, додаємо їх в зажарку.
  • Розкладаємо у вогнетривкому посуді шматочки риби, солимо, посипаємо спеціями і заливаємо соусом, після чого відправляємо в духовку.
Дивіться також:  Запечена горбуша в духовці - 10 смачних рецептів приготування

Коли страва буде готове, його потрібно трохи остудити, а потім посипати зеленню і подати до столу. У деяких країнах морського чорта з овочами їдять тільки холодним, очікуючи приблизно годину, поки він повністю охолоне.

Готуємо вершковий суп

М’ясо вудильників відрізняється щільністю, і шматочки риби не розварюються в супах. Тому страви не тільки виходять смачними, але і привабливо виглядають.

Щоб приготувати вершковий суп, потрібні такі складові:

  • тушка або філе морського чорта;
  • цибулина;
  • морква;
  • кілька картопляних бульб;
  • вершки (можна замінити плавленим вершковим сиром);
  • зелень;
  • сіль і спеції.

Як готувати вершковий суп з морським чортом:

  • Ріжемо рибу, кладемо в каструлю і ставимо варитися, трохи підсолюємо. Коли вода закипить, потрібно регулярно знімати спливаючу пінку.
  • Чистимо картоплю, нарізаємо так, як зручно, а коли риба перестане виділяти піну, кладемо її в бульйон.
  • Подрібнюємо цибулю і моркву, обсмажуємо і додаємо в суп після того, як картопля дійде до стадії напівготовності.
  • Чекаємо закипання, вводимо вершки або вершковий сир, насипаємо рубану зелень і залишаємо страву на повільному вогні приблизно на 5-7 хвилин.

Подавати рибний суп потрібно з шматками білого або чорного хліба. А якщо є час, можна зробити грінки.

Смажена риба на пательні

Не всяка господиня може виділити багато часу для приготування вечері. У такому випадку варто просто посмажити морського чорта на сковороді.

Для цього потрібні наступні продукти:

  • рибне філе;
  • половинка лимона;
  • кілька яєць;
  • 50 мл молока;
  • пшеничне борошно;
  • сіль і будь-які приправи, відповідні до рибних страв.

Як готувати рибу морський чорт на сковороді:

  • Розбираємо удильщика на порційні шматочки, натираємо сіллю і приправами, поливаємо лимоном.
  • Збиваємо яйця в глибокій мисці, наливаємо молоко.
  • Насипаємо борошно в такій кількості, щоб кляр вийшов по консистенції тісто для оладок.
  • Опускаємо шматочки риби в кляр, викладаємо на розігріту сковороду і обсмажуємо з обох сторін.
Дивіться також:  Деруни з сиром – 6 рецептів

На замітку. Можна посмажити морського чорта і на грилі. Для цього потрібно посолити і посипати спеціями шматочки риби, а потім змастити їх поверхню олією без запаху. Після цього залишиться тільки розкласти на решітці і приступити до готування.

Салат з морського чорта і креветок

Щоб здивувати гостей незвичайним блюдом, можна приготувати салат з морського чорта з креветками.

Для цього потрібні такі складові:

  • філе морського чорта;
  • мариновані креветки;
  • цибуля;
  • свіжі гриби будь-якого виду;
  • кілька курячих яєць;
  • легкий майонезний соус.

Як зробити салат:

  • Відварюємо яйця, остуджуємо, чистимо і нарізаємо дрібними кубиками.
  • Обсмажуємо гриби з цибулею, морського чорта відварюємо, а потім даємо компонентів охолонути.
  • Відціджуємо від маринаду креветки і додаємо до яєць.
  • Вводимо гриби з цибулею і рибне філе, підсолюємо.
  • В кінці заправляємо майонезом блюдо.

При подачі можна прикрасити салат гілочками зелені.

Рис з рибою та морепродуктами

Це ще один рецепт для любителів морепродуктів, у відповідності з яким можна приготувати рибу морський рис з креветками і рисом.

Для такої страви потрібні наступні продукти:

  • рибне філе;
  • креветки або інші морепродукти;
  • рис;
  • часникові зубці;
  • соєвий соус.

Як приготувати рибу:

  • Відварюємо рис до готовності, промиваємо і залишаємо в друшляку стікати.
  • Ріжемо морського чорта кубиками і відправляємо підсмажуватися з часником та іншими морепродуктами.
  • Коли риба та інші інгредієнти будуть готові, вводимо рис, поливаємо блюдо соєвим соусом і обережно перемішуємо.

Після цього морського рису з рисом і морепродуктів потрібно ще недовго протомиться на плиті, а потім можна знімати сковороду з вогню і розкладати страву по тарілках.

На основі наведених рецептів можна придумати свої способи приготування морського чорта. Ця риба прекрасно поєднується з будь-якими овочами і багатьма видами приправ, що дозволяє створювати чимало різних страв на будь-який смак і гаманець.