Риба на пару – 7 рецептів приготування дієтичної страви

Корисним і малокалорійним стравою є риба на пару. Її можна їсти і під час самої суворої дієти. Якщо не шкодувати спецій і підбирати їх правильно, то навіть таке просте блюдо буде гідно вашої уваги.

Риба на пару в мультиварці

Склад компонентів:

  • велика тушка свіжомороженого хека;
  • зелена маса кропу;
  • лимонні дольки;
  • 1 мал. л. меленого свіжого імбиру;
  • 1 мал. ложка меленого коріандру;
  • морська сіль зі спеціями.

Приготування:

  • Ретельно промити і почистити тушку хека, порізати на невеликі частини.
  • Скласти всі шматочки в велику миску. Всипати до них заявлені в рецепті спеції.
  • Додати подрібнену зелень і лимонні дольки. Посолити рибу.
  • Добре перемішати вміст ємності руками, втираючи спеції і сіль в шматочки хека.
  • Залишити рибу настоятися в такому вигляді на чверть години. Маринувати її такий короткий термін можна при кімнатній температурі, не прибираючи в холодильник.
  • Викласти шматочки в кошик мультиварки, призначену для приготування страви на пару.
  • У чашу пристрою налити воду. Над нею розташувати кошик.

Готувати рибу на пару в мультиварці у відповідній програмі 15-20 хвилин під кришкою. Подавати зі свіжими овочами і легкими дієтичними соусами. Наприклад, можна нежирну сметану змішати з рубаною зеленню.

Рада. У ємність з водою вкиньте лавровий лист і класичний чорний перець горошком. Риба насититься ароматом і проявить свій смак.

Рецепт приготування в пароварці

Інгредієнти:

  • півкіло філе будь-якої червоної риби;
  • 4 шт. картоплі;
  • 1 шт. білого цибулі;
  • 1 морквина;
  • 2 шт. томатів;
  • спеції для риби;
  • сік лимона;
  • класичний соєвий соус;
  • салатні листя.

Приготування:

  • Нарізати рибне філе середніми шматочками.
  • Картоплю очистити. Кожен бульба розрізати на 4 частини.
  • Цибулю і моркву порізати соломкою. Помідори нарізати нетовстими кружечками.
  • На дно пароварки викласти салатні листя. Зверху розподілити рибне філе і все подрібнені овочі.
  • Полити все невеликою кількістю соєвого соусу і присипати спеціями.
Дивіться також:  Макарони по-флотськи в мультиварці – 7 рецептів приготування

Готувати рибу на пару в пароварці не більш півгодини. Розкласти вийшло блюдо по тарілках і полити лимонним соком.

Як зробити мантоварке

Інгредієнти:

  • 3 шт. розмороженого минтая;
  • ½ Ст. соєвого соусу;
  • 2 цибулинки;
  • спеції та сіль;
  • шматочок вершкового масла.

Технологія:

  • Рибу ретельно промити, зрізати плавники, видалити голову, хвіст та все зайве. Решту нарізати порційними шматочками.
  • Змішати цибулю, нарізану полуколечками, соєвий соус. Розбавити все невеликою кількістю кип’яченої води. За смаком додати сіль і улюблені спеції.
  • Получившимся маринадом залити підготовлені шматочки минтая. Перемістити миску з рибою в холодне місце на 3 – 4 години, попередньо затягнувши її харчовою плівкою.
  • Ретельно змастити мантоварку вершковим маслом.
  • Викласти в неї замариновану рибу.
  • Готувати минтай таким способом 15 – 20 хвилин.

Подати рибу з овочевим салатом і відварною картоплею. Якщо потрібно зробити блюдо нешкідливим для фігури, то замість картоплі варто використовувати молодий кабачок.

Риба на пару з овочами в мультиварці

Склад компонентів:

  • 300 – 350 г філе будь-якої червоної риби;
  • 100 г нежирної сметани;
  • по 100 стручкової квасолі і брокколі;
  • 1 стручок солодкого болгарського перцю;
  • сіль і спеції.

Технологія:

  • Всі овочі вимити, при необхідності почистити і нарізати невеликими шматочками.
  • Від червоної риби залишити тільки філе. Видалити нутрощі, плавці. Нарізати частину на порційні шматочки.
  • Сметану посолити і додати в неї вибрані спеції. Отриманим соусом намазати рибу.
  • Перекласти шматочки в ємність для приготування на пару.
  • Встановити в кухонному приладі режим «Варка на пару» на 20 – 25 хвилин.
  • Потім додати в ємність всі овочі. Продовжувати приготування ще 20 хвилин.

Отриману рибу з овочами подати з будь-яким соусом на основі томатної пасти.

Готуємо з рисом

Інгредієнти:

  • 1 повний стакан сухого рису;
  • 1,5 – 2 ст. фільтрованої води;
  • 2 стейка нерки;
  • спеції від маггі;
  • устричний соус за смаком;
  • сіль.
Дивіться також:  Корейська кухня: історія, традиції та особливості; рецепти страв

Приготування:

  • Рибу промити, підсушити і викласти на фольгу. Присипати спеціями від маггі. Полити устричним соусом. Залишити на чверть години.
  • На дно «розумної каструлі» висипати сухий рис. Залити його зазначеною кількістю води. Посолити.
  • Зверху встановити решітку для приготування страв на пару. Викласти на неї рибу, загорнуту у фольгу. У покритті залишити невеликий отвір.
  • Готувати страву в режимі «Плов» від 35 до 50 хвилин.

Точний час, скільки готувати рибу таким способом, що залежить від величини її шматочків.

Котлети з риби на пару

Інгредієнти:

  • 2 невеликих тушки минтая;
  • 1 середня ріпчаста цибулина;
  • 2 столові яйця;
  • 3 шматочка вчорашнього батона;
  • пшеничне борошно;
  • сіль і приправи.

Приготування:

  • Акуратно відокремити філе від хребта. Зняти шкіру. Видалити великі кістки.
  • Решту подрібнити. Для цього найзручніше використовувати м’ясорубку або спеціальну насадку блендера. Можна просто нарізати рибне філе гострим ножем на дуже дрібні шматочки.
  • З батона зрізати скоринки. Залити його теплою водою або молоком. Залишити в такому вигляді хвилин на 10. Потім віджати хлібний м’якуш від зайвої рідини.
  • Додати хліб до подрібненої рибі. Туди ж відправити дрібні шматочки цибулі.
  • На цьому етапі можна ще раз перебити фарш блендером.
  • Додати в рибну масу сіль, яйця, вибрані спеції.
  • Дуже ретельно перемішати фарш руками. Сформувати з нього невеликі котлети. Обваляти їх у борошні.
  • У каструлю налити воду. Дочекатися її закипання. Поверх розташувати пароварку. Помістити в ємність котлети.
  • Накрити пароварку кришкою і готувати страву трохи менше півгодини. За цей час котлети встигнуть добре пропарити, в тому числі і всередині. Головне, не робити їх занадто великими.

Такий спосіб дозволить приготувати рибу на пару до повсякденного обіду. Котлети виходять не менш смачні, ніж запечені або смажені.

Дивіться також:  Крижана риба – 8 рецептів приготування

Парова червона риба

Інгредієнти:

  • 500 – 600 г свіжої форелі;
  • 1,5 л фільтрованої води;
  • сіль і сухі трави.

Приготування:

  • Рибу добре промити і очистити від плівок.
  • Кожен шматочок натерти сухими травами і сіллю.
  • Залишити на 60 хвилин маринуватися.
  • Перекласти рибні шматочки у чашу пароварки з водою.
  • Готувати у відповідному режимі 20 – 25 хвилин.

Замість солі і спецій можна маринувати рибу за таким рецептом в соєвому соусі.

Користь і калорійність риби на пару

Головне достоїнство парової риби полягає в її мінімальної калорійності. В 100 г продукту міститься всього 112 ккал. Це означає, що таке блюдо можна сміливо їсти навіть на вечерю, не турбуючись про зайві кілограми.

Особливо корисна риба, приготовлена на пару, людям, у яких є проблеми з ШКТ. Готовий продукт легко і швидко перетравлюється. Якщо людина страждає від хвороби шлунка і/або кишечнику, то парити рибу варто без додавання спецій і соусів. Можна використовувати лише мінімальна кількість солі.

У парової риби мало жиру, зате багато незамінних для людини корисних речовин. Це фосфор, калій, білок, різні вітаміни. Важливо включати таку страву в дитячий раціон і регулярно їсти людям, які відновлюються після операції або тривалої хвороби.