Риба путасу – 7 рецептів приготування

Риба путасу поживна і корисна, а вартість її не вдарить по гаманцю. У сьогоднішній статті розглянемо цікаві рецепти, в яких путасу – головний інгредієнт.

Як смачно посмажити рибу на сковороді путасу

Путасу не зустрічається в свіжому вигляді, придбати її можна тільки мороженої. Уважно поставтеся до вибору продукту. Тушка не повинна видавати неприємний, гнильний запах. Особливу увагу зверніть на очі – вони повинні бути не каламутними і трохи опуклими.

Перед тим як посмажити рибу путасу на сковороді, підготуйте наступні інгредієнти:

  • свіжоморожена риба – 500 г;
  • просеянная борошно – 60 г;
  • сіль, перець за смаком;
  • рафінована соняшникова олія – 70 р.

Час приготування – 30 – 40 хвилин.

Процес включає в себе наступні етапи:

  • Розморозьте рибу, але не до кінця. У цьому випадку її буде простіше випатрати
  • Якщо недостатньо добре вичистити путасу від нутрощів, вона буде сильно гірчити. Тому обов’язково приберіть чорну плівку на черевці риби.
  • Посоліть, поперчіть заготівлю, побризкайте лимонним соком і залишити просочуватися на 10 – 15 хвилин.
  • У цей час приготуйте борошно і додайте трохи солі.
  • Поставте на плиту сковороду з рослинним або оливковою олією і починайте його розігрівати на повільному вогні.
  • Кожну тушку занурюйте в борошно з двох сторін і викладайте на розігріту сковороду. Намагайтеся, щоб борошно потрапляла всередину путасу, тоді риба вийде соковитою.

Смажити рибу краще на сковороді без кришки. В цьому випадку ви гарантовано отримаєте на неї смачну хрустку скоринку.

Рецепт запікання в духовці цілком

Як приготувати рибу путасу в духовці розповімо нижче. Це страви вважається дієтичним, але при цьому дуже смачним і поживним. Плюс приготування в тому, що риба зберігає всі свої корисні компоненти, проходячи при цьому повноцінну термічну обробку.

Для смачного страви знадобляться наступні компоненти:

  • путасу – 500 г;
  • пару зубчиків часнику;
  • вершкове масло або спред – 40 г;
  • біле сухе вино – 200 мл;
  • лимонний сік – 2 столові ложки.
Дивіться також:  Тефтелі в томатному соусі — 6 рецептів

Не використовуйте крепленный напій, інакше страва буде мати присмак спирту.

Процес приготування досить простий:

  • Очистіть рибу, побризкайте її лимоном, змастіть спеціями.
  • Випаруйте вино. Робіть це на повільному вогні, в кінці додавши вершкове масло.
  • Викладіть рибу в тару для запікання, попередньо застеливши її дно фольгою. Додайте розігріте вино і олія.
  • Випікайте рибу при температурі 180 – 200 градусів 30 – 35 хвилин.

Для різноманітності рибу під час запікання можна викласти на подушку з овочів (цибуля, морква, селера, шпинат). У цьому випадку блюдо стає дієтичним, набуває незвичайний, свіжий смак.

Рибні котлети на пару в мультиварці

Страви з риби путасу завжди виходять ніжними, смачними та оригінальними. Якщо ви дотримуєтеся дієти або перебуваєте на правильному харчуванні, вам напевно сподобається рецепт рибних котлет на пару.

Інгредієнти:

  • путасу – 1 кг;
  • куряче яйце – 1 шт.;
  • цибулина – 1 штука;
  • молоко (жирність не менше 3%) – 100 мл;
  • батон або білий хліб (не першої свіжості) – 15 г;
  • борошно або манка – 30 р.

Пам’ятайте про те, що з путасу виходить багато відходів. Не поспішайте викидати хвости і голови, з них можна зварити відмінний бульйон на юшку.

Процес приготування наступний:

  • Очистіть рибу від нутрощів, зріжте голову, плавники, хвости.
  • Обов’язково филируйте путасу. Зробити це не складно, в рибі немає дрібних кісток. Якщо немає часу, можна прокрутити тушку путасу через м’ясорубку 2 – 3 рази. Але такі котлети дітям краще не давати, у них можуть потрапляти кісточки.
  • Хліб розмочіть в молоці, покладіть отриману суміш у блендер, додайте цибулю, яйце, гарненько збийте. Для дієтичного страви краще використовувати декілька перепелиних яєць.
  • Отриману масу з’єднайте з рибним філе, а щоб ваші котлетки не розпадалися, додайте до складу кілька столових ложок борошна або манки.
  • Сформуйте з отриманого фаршу невеликі кульки, викладіть їх в сито для мультиварки.
  • Виберіть режим варіння на пару. Час приготування котлет – 30 хвилин.
Дивіться також:  Імбир маринований – 5 рецептів з імбиром в домашніх умовах

Багатьом ця страва може здатися прісним. Щоб надати потрібні смакові якості, приготуйте смачний соус: сметанний або бешамель.

Путасу, тушкована з морквою та цибулею

Путасу відмінно підходить для гасіння з овочами. Незважаючи на те, що риба сухувата і не дуже жирна, у цій страві вона виходить дуже м’якою і соковитою за рахунок соку овочів.

Інгредієнти:

  • путасу – 500 г;
  • велика морква – 1 штука;
  • цибуля – 2 – 3 штуки;
  • оливкова або рафінована рослинна олія – 30 г;
  • фільтрована або кип’ячена вода – 250 мл;
  • лавровий лист – 1 штука;
  • спеції і прянощі за смаком.

Приготування:

  • Рибу очистіть і наріжте на шматочки товщиною 7 – 10 див.
  • Натріть на крупній тертці моркву. Цибулю поріжте півкільцями;
  • Викладіть на гарячу сковороду рибу, додайте масло і воду. Туди ж відправте лавровий лист і спеції. Наройте продукти кришкою і дайте їм потомитися 5 – 7 хвилин.
  • Викладіть овочі і гарненько перемішайте.
  • Продовжуйте гасіння ще 15 хвилин.

Таке блюдо сподобатися навіть дітям. Плюс в тому, що крім риби і овочів у вас виходить відмінна підливка до гарніру.

Готуємо в клярі

Незважаючи на те, що існує багато різноманітних рецептів приготування путасу, самим популярним і улюбленим залишається риба в клярі. Смачна хрустка скоринка надає їй незвичайний, цікавий смак.

Інгредієнти прості:

  • риба – 500 г;
  • яйце – 2 штуки;
  • молоко – 40 г;
  • борошно – 60 р.

Процес приготування:

  • Профилируйте рибу.
  • Розігрійте сковороду.
  • Кожен окремий шматочок рибного філе вмочуйте в кляр з двох сторін.
  • Прожарюйте заготовки з кожної сторони 5 хвилин.

Замість борошна можна додати панірувальні сухарі. В цьому випадку у вас вийде відмінна пивна закуска, яка замінить за смаковими якостями будь снек.

Дивіться також:  Котлети з яловичої печінки – 8 рецептів приготування

У томатному соусі

Смак риби в томаті відомий багатьом з дитинства. Підходить для такої страви путасу? Відомі шеф-кухарі ідеально готують таким способом цей вид риби.

Для приготування смачної страви нам знадобиться:

  • риба – 500 г;
  • морква – 1 штука;
  • цибуля – 2 головки;
  • томат або свіжі помідори.

Процес приготування:

  • Розділите рибу на невеликі шматочки.
  • Обсмажте їх, щоб утворилася невелика скоринка.
  • Окремо посмажте цибулю з морквою і додайте томатну пасту або свіжі помідори, пропущені через м’ясорубку.
  • Коли томат трохи обсмажиться, додати рибу і тушкуйте під кришкою 10 хвилин.

Дуже важливо, щоб томатна маса повністю покривала рибу, тоді вона вийде м’якою і соковитою. Таке блюдо відмінно поєднується з гречаною кашею, рисом, картопляним пюре.

Консерви з риби путасу в домашніх умовах

З путасу виходить смачна консерва, яка зовсім не поступається сардині. Інгредієнти прості, не дорогі, але налаштовуйтесь на те, що процес приготування займе близько 4 годин.

Інгредієнти:

  • риба – 1 кг;
  • велика морква – 1 штука;
  • цибуля – 2 штуки;
  • томат – 15 г;
  • цукор – 2 чайні ложки;
  • вода;
  • сіль, спеції – за смаком.

Готувати консерви краще в мультиварці:

  • Обсмажте цибулю і моркву з томатом, додайте цукор.
  • Окремо трохи обсмажте рибу, щоб з’явилася скориночка.
  • З’єднайте інгредієнти в мультиварці, поставте на гасіння (1,5 – 2 години).

Виконайте рекомендації за рецептом, стерилізуйте банки, приготуйте розсіл з кип’яченої води, спецій, з додаванням оцту. Законсервируйте рибу і використовувати в міру необхідності.

Смачно приготувати рибу путасу досить просто. У статті описані рецепти, які користуються особливою популярністю. Повірте, навіть з такого недорогого виду риби можуть вийти оригінальні, апетитні і цікаві страви.