Риба сайда – як готувати? 5 смачних рецептів приготування в духовці на сковороді

Найбільш цінна промислова риба з приємним своєрідним смаком цінується гурманами за збалансований склад та поживність. Пропонуємо приготувати за запропонованими рецептами дуже смачні страви з риби сайди.

Що за риба сайда?

Це найдешевший тресковый вид риби з ніжним дієтичним м’ясом без жиру. Хижих риб легко відрізнити на прилавку магазину. Їх особливість – загострена голова, яка має темне забарвлення. Спина забарвлена в оливковий колір плавно переходить в жовтуватий на боках. Черевце має білуватий колір.Виловлюють рибу круглий рік, значну частину видобутку привозять з північних країв.

М’ясо незвичне за кольором – сірувате, але приємне і незвичайне на смак. У продажу зустрічається заморожене філе, консерви і різні кулінарні вироби.

Користь і шкода сайди для організму

Незважаючи на більш низьку вартість в порівнянні з тріскою, сайда має не меншим кількістю корисних якостей:

  • вітамін В12 допомагає підвищити імунітет, прискорити метаболізм;
  • вітаміни (А, В, Е, Д, К) допомагають омолоджувати і зміцнювати організм, покращувати зір;
  • завдяки кальцію і фосфору рибне м’ясо несе величезну користь кістковим тканинам;
  • цинк допомагає загоювати рани, справляє позитивний вплив на гормональний фон;
  • допомагає розвивати інтелектуальні здібності;
  • печінка риби оновлює клітини і зміцнює імунітет.

Не можна вживати консерви з риби людям, що мають захворювання:

  • гастрит;
  • виразку шлунка;
  • печінкову недостатність;
  • якщо існують проблеми з підшлунковою залозою.

В консервованому вигляді шкідливо вживати велику кількість м’яса. До свіжого продукту це не відноситься.

Сайду не можна вживати:

  • при важкій формі харчової алергії;
  • при непереносимості морепродуктів.

З обережністю ставиться до страв з сайди слід особам:

  • мають проблеми з щитовидною залозою;
  • з порушенням кровотворних процесів;
  • при захворюваннях судин;
  • при проблемах з нервовою системою;
  • якщо є схильність до утворення тромбів.

Для кулінарних страв рекомендується купувати свіжі охолоджені тушки, які раніше не піддавалися заморожуванню. Звертайте увагу на м’ясо. Воно повинно щільно прилягати до шкірці і мати свіжий аромат.