Риба сайда — як готувати? 5 смачних рецептів приготування в духовці на сковороді

Найбільш цінна промислова риба з приємним своєрідним смаком цінується гурманами за збалансований склад та поживність. Пропонуємо приготувати за запропонованими рецептами дуже смачні страви з риби сайди.

Що за риба сайда?

Це найдешевший тресковый вид риби з ніжним дієтичним м’ясом без жиру. Хижих риб легко відрізнити на прилавку магазину. Їх особливість – загострена голова, яка має темне забарвлення. Спина забарвлена в оливковий колір плавно переходить в жовтуватий на боках. Черевце має білуватий колір.Виловлюють рибу круглий рік, значну частину видобутку привозять з північних країв.

М’ясо незвичне за кольором – сірувате, але приємне і незвичайне на смак. У продажу зустрічається заморожене філе, консерви і різні кулінарні вироби.

Користь і шкода сайди для організму

Незважаючи на більш низьку вартість в порівнянні з тріскою, сайда має не меншим кількістю корисних якостей:

  • вітамін В12 допомагає підвищити імунітет, прискорити метаболізм;
  • вітаміни (А, В, Е, Д, К) допомагають омолоджувати і зміцнювати організм, покращувати зір;
  • завдяки кальцію і фосфору рибне м’ясо несе величезну користь кістковим тканинам;
  • цинк допомагає загоювати рани, справляє позитивний вплив на гормональний фон;
  • допомагає розвивати інтелектуальні здібності;
  • печінка риби оновлює клітини і зміцнює імунітет.

Не можна вживати консерви з риби людям, що мають захворювання:

  • гастрит;
  • виразку шлунка;
  • печінкову недостатність;
  • якщо існують проблеми з підшлунковою залозою.

В консервованому вигляді шкідливо вживати велику кількість м’яса. До свіжого продукту це не відноситься.

Сайду не можна вживати:

  • при важкій формі харчової алергії;
  • при непереносимості морепродуктів.

З обережністю ставиться до страв з сайди слід особам:

  • мають проблеми з щитовидною залозою;
  • з порушенням кровотворних процесів;
  • при захворюваннях судин;
  • при проблемах з нервовою системою;
  • якщо є схильність до утворення тромбів.

Для кулінарних страв рекомендується купувати свіжі охолоджені тушки, які раніше не піддавалися заморожуванню. Звертайте увагу на м’ясо. Воно повинно щільно прилягати до шкірці і мати свіжий аромат.

Смачний рибний суп

Щоб юшка вийшла смачною і не викликало дискомфорт виловлювання кісточок, використовуйте для приготування філе.

Інгредієнти:

  • сайда – 750 г філе;
  • лаврушка;
  • морква – 1 шт.;
  • бульйон – 1650 мл рибного;
  • перець;
  • сіль;
  • селера – 0,4 бульби;
  • цибуля – 1 шт.;
  • оливкова олія – 4 ст. ложки;
  • томат – 3 шт.;
  • біле вино сухе – 550 мл;
  • часник – 5 зубків.

Приготування:

  • Нарізати філе. Ширина шматка повинна бути три сантиметри. Присипати перцем і підсолити. Розтерти.
  • Моркву з бульбою селери нарізати. Повинні вийти маленькі кубики. Нашаткувати цибулю.
  • Помістити в сотейник лук. Залити масло і підсмажити. Додати моркву. Через три хвилини селера. Засмажити.
  • Порубані на кубики помідори помістити в зажарку. Загасити сім хвилин.
  • Розчавити лаврушку з часниковими зубчиками і відправити в сотейник.
  • Залити бульйоном. Закип’ятити і проварити сім хвилин. Додати рибні шматки. Проварити чверть години.
  • Залити вином. Підсолити і тушкувати хвилин п’ять.

Запікаємо в фользі в духовці

Якщо ви вперше купили даний сорт риби і не знаєте, як готувати сайду, пропонуємо приготувати страву в духовій печі. М’ясо виходить м’яким і ніжним. Під час обробки теплом не втрачає своїх поживних якостей.

 

Інгредієнти:

  • сайда – 1 тушка;
  • рослинне масло – 2 ст. ложки;
  • сіль;
  • цибуля – 2 шт.;
  • перець;
  • лимонний сік – 1 ч. ложка;
  • паприка – 1 ч. ложка.

Приготування:

  • Очистити, промити тушку. Взяти паперовий рушник і просушити. Полити соком.
  • Сіль насипати паприку. Додати перець. Перемішати. Отриманою сумішшю натерти тушку.
  • Промазати маслом фольгу. Помістити на деко. Цибуля знадобиться півкільцями.
  • Викласти на фольгу тушку. Розташувати навколо цибульного кільця. Загорнути.
  • Помістити в гарячу духову піч (190 градусів). Потримати півгодини.

Загрузка...

Як смачно згасити з овочами

З рецепту ви дізнаєтесь, як правильно приготувати рибу, щоб вона зберегла свої поживні властивості і порадувала вас своїм дивовижним смаком.

Інгредієнти:

  • сайда – 750 г філе;
  • чорний перець;
  • базилік свіжий;
  • томати консервовані – 2 банки;
  • сіль – 2 ч. ложки;
  • оливкова олія;
  • болгарський перець – 0,5 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • кабачок – 0,5 шт.;
  • морква – 1 шт.

Приготування:

  • Нарізати філе. Посипати сіллю.
  • Порізати овочі. Смачніше буде, якщо у вас вийдуть кубики. Помістити в сковороду з розігрітим маслом. Смажити три хвилини.
  • У сотейник помістити томати. Почекати поки маса стане густою. Посолити і присипати перцем. Помістити рибу і засмажку. Накрити кришкою.
  • Проварити вісім хвилин. Присипати базиліком.

На пару в мультиварці

Виходить дієтичне і дуже корисна страва.

Інгредієнти:

  • приправа рибна – 1 ч. ложка;
  • чорний перець – 0,5 ч. ложки;
  • сіль;
  • лимон – 0,5 шт.;
  • риба – 2 тушки сайди.

Приготування:

  • Підготовлені рибні тушки нарізати порційно.
  • У приправу насипати перець і сіль. Змішати. Натерти сайду. Полити соком з лимона. Розтерти. Відставити на півгодини.
  • У чашу влити воду. Встановити решітку і викласти заготовки.
  • Включити режим. Для запропонованого страви потрібно готувати на пару». Таймер – півгодини. Якщо залили в чашу холодну воду, то додайте ще чверть години для розігрівання рідини.

Риба, смажена на сковороді

Ще один простий метод приготування риби, який підходить для щоденного використання.

  • сіль;
  • борошно;
  • чорний мелений перець;
  • оливкова олія;
  • сайда (філе) – 3 шт.

Приготування:

  • Нарізати на порційні шматочки філе.
  • У борошно насипати сіль, перець. Перемішати. Кожен шматочок умочити в суху суміш.
  • Розжарити масло в сковорідці, і помістити заготовки. Смажити з кожного боку за п’ять хвилин. Головне не перетримати філе, інакше воно стане сухим.
  • Довести до готовності в жаровій шафі.

Подати з картопляним пюре і солоними огірками.

Загрузка...