Риба сазан – 6 смачних рецептів приготування, як запекти в духовці або посмажити на сковороді

Риба сазан, як всі морепродукти, є смачним і корисним стравою. Приготувати соковите і ніжне м’ясо не складе особливих проблем. Просто вибирайте рецепт, і сміливо приступайте до його приготування.

Смакові якості риби сазан

Сазан — це прісноводна риба, яка поповнює сімейство коропових. Така риби пристосована до різних умов існування, тому її можна зустріти не тільки в басейнах Чорного, Каспійського і Азовського морів, але і у водоймах Азії, Сибіру і навіть Камчатки. При цьому сазан досить сильний і красивий річковий мешканець з золотавою лускою, витягнутої тушкою і яскраво вираженими жувальними пластинами. На відміну від інших видів риб, сазан дуже швидко зростає і вже до кінця першого року життя його довжина досягає 10 см при вазі 30 р. Доросла особина може важити до 20 кг довжиною до одного метра.

У багатьох країнах кулінари цінують її високі смакові якості. М’ясо сазана має насичений солодкуватий смак. І чим більше буде сазан, тим менше в ньому буде кісток, що також є безсумнівним плюсом. Але, смак м’яса багато в чому залежить від того, чим харчувався сазан.

Приготувати досить просто, його можна смажити, варити, запікати в духовці, використовувати в приготуванні інших страв. Незалежно від способу обробки, м’ясо завжди виходить соковитим. Головне, для приготування купувати свіжу рибу, а не заморожену, так як при заморожуванні м’ясо втрачає свої смакові якості.

Також варто підкреслити, що сазан не вибагливий в їжі, він може поглинати все без розбору, від черв’яків до молюсків і личинок. Такий апетит добре позначається на його зростанні, що не можна сказати про якість м’яса, де можуть накопичуватися шкідливі сполуки.

Склад і корисні властивості

Сазан – низькокалорійна риба, тому її можна сміливо включити в список дієтичних продуктів. Вживання м’яса позитивно позначається на роботі організму, адже до її складу входять білок, жирні кислоти, вітаміни групи В, а також мікро – і макроелементи. Такий багатий склад допоможе зміцнити імунітет, поліпшити самопочуття, зір і стан шкіри, а також нормалізувати роботу серця і печінки. Особливо м’ясо сазана рекомендують включати в раціон дитячого харчування та літнім людям, які особливо потребують підвищеної кількості білка.

Дивіться також:  Мусака по-грецьки з баклажанами — 6 рецептів

Фарширований грибами сазан в духовці

Смачний і м’ясистий сазан — справжня знахідка для кулінара. Його делікатний смак прекрасно поєднується з різними інгредієнтами. Пропонуємо рецепт соковитою риби з грибами в духовці.

Інгредієнти:

  • сазан;
  • 200 г свіжих (сушених) грибів;
  • два яйця;
  • ½ Склянки рису;
  • два репчатых цибулі;
  • дві ложки вершкового масла;
  • зелень, спеції;
  • 100 мл сметани.

Спосіб приготування:

  • Підготовлену тушу натираємо сіллю, перцем і прибираємо в холодильник на 30 хвилин.
  • Подрібнюємо цибулю, гриби і обсмажуємо на вершковому маслі.
  • Рис і яйця відварюємо.
  • В гриби з цибулею, додаємо рис, нарізані варені яйця, сіль і все перемішуємо.
  • Деко застеляємо фольгою, викладаємо рибу, черевце закладаємо начинку, обмазуємо сметаною і ставимо в духовку на годину при температурі 180°С.

Як запекти у фользі

Запечений сазан у фользі – це чудове блюдо для святкового столу або повсякденного вечері. Готова риба виходить дуже смачною і ніжною, головне використовувати в готування свіжу тушку, так як заморожена втратить смак і структуру в процесі запікання. Краще запекти у фользі велику особина, так як її м’ясо соковите і щільне. Як приготувати рибу сазан у фользі читайте далі.

Інгредієнти:

  • тушка сазана;
  • 100 г вершкового масла;
  • три цибулини;
  • сіль, суміш перців, кріп.

Спосіб приготування:

  • Тушку ретельно присмачую спеціями і сіллю.
  • Подрібнену цибулю змішуємо з рубаним кропом. Фаршируємо начинкою рибу з шматочком вершкового масла.
  • На фольгу викладаємо сазана, зверху посипаємо цибулею і зеленню, загортаємо і ставимо в духовку на 45 хвилин при температурі 190°С.

Готуємо в сметанному соусі

Сазан ідеально підходить для приготування ніжного і ароматного рибного блюда. Як і всім прісноводним мешканцям, йому властивий запах твані. Для того щоб позбутися від нього, використовуйте лимон, часник або зелень. Так неприємний запах піде, і ви зможете приготувати смачне блюдо.

Дивіться також:  Як приготувати відбивні з яловичини?

Інгредієнти:

  • велика тушка сазана;
  • дві цибулини;
  • 300 мл сметани;
  • лимон;
  • сіль, спеції.

Спосіб приготування:

  • Тушку риби перчимо, солимо і скроплюємо лимонним соком, залишаємо на 30 хвилин в прохолодному місці.
  • Цибулю нарізаємо кільцями.
  • На листі робимо підкладку з цибулі, зверху викладаємо рибу, посипаємо її цибульними кільцями і густо змащуємо сметаною.
  • Накриваємо фольгою й запікаємо 30 хвилин.
  • Фольгу прибираємо і готуємо ще 15 хвилин.

Смажений сазан на сковороді

Не всім гурманам подобається риба, запечена в духовці. А ось смажений сазан з улюбленим гарніром припаде до смаку багатьом. Він хороший тим, що в ньому багато жиру, а значить, для приготування знадобиться невелика кількість масла.

Спосіб приготування:

  • Тушку ріжемо на стейки, скроплюємо соком лимона, щоб позбавити її від запаху твані.
  • Обробляємо стейки спеціями, можна використовувати звичайну сіль і мелений перець, або придбати готовий набір для риби.
  • Обвалюємо шматочки в борошні і смажимо на сковороді з невеликою кількістю масла до золотистої скоринки.

Рецепт хе з риби

Корейська кухня прославилася на весь світ своїми гострими закусками та салатами. Одним з них є хе. Його готують з м’яса, овочів і риби. Пропонуємо рецепт хе з сазана.

Інгредієнти:

  • сазан вагою в 2 кг;
  • три цибулини;
  • чотири ложки оцту;
  • 3 г коріандру;
  • три ложки соєвого соусу;
  • ложка рослинної олії;
  • дві ложки сушеної паприки;
  • 5 г гіркого перцю;
  • пучок кінзи;
  • ложечка солі і щіпка чорного перцю.

Спосіб приготування:

  • Першим ділом потрібно відокремити філе від кісток і нарізати великими шматочками.
  • У чашу складаємо рибні заготовки, додаємо до них оцет, перемішуємо і залишаємо просочуватися на 2 години.
  • Цибулю нарізаємо тонкими півкільцями, кінзу дрібно шаткуємо.
  • З риби зливаємо сік, що виділився, додаємо цибулю, кінзу, суміш перців, паприку і коріандр. Ретельно перемішуємо і пробуємо на смак солі, якщо не вистачає, додаємо. Якщо ви любитель дуже гострих страв, то можна додати подрібнений часник зі щіпкою цукру.
  • Даємо трохи часу страві настоятися і можна розкладати по невеликим салатницам.
Дивіться також:  Каша з гарбуза — 11 рецептів швидких і смачних

Балик з сазана в домашніх умовах

Балик з сазана – смачне і корисне блюдо. Завдяки такому способу приготування, м’ясо риби виходить ніжним і соковитим. Для балика краще використовувати тушку вагою не менше 5 кг, в якій більше м’яса і немає запаху твані. Успіх страви в чому залежить від правильної обробки риби, так шматочки не повинні бути більше 3 див.

Інгредієнти:

  • сазан;
  • 300 г морської солі;
  • чотири ложки цукру;
  • будь-які спеції на вибір.

Спосіб приготування:

  • Першим ділом засолим рибу. Для цього відокремлюємо філе від кісток, добре обсипаємо сумішшю з солі і цукру, при бажанні можна додати і інших приправ для риби. Складаємо засолену рибу в ємність, зверху придавлюємо гнітом і ставимо в холодильник на 3 дні.
  • Через три дні дістаємо рибу, промиваємо і пробуємо, якщо сазан вийшов надто солоним, то замочуємо його на кілька годин у холодній воді.
  • Третій крок – це заморозка, правда, багато хто такий етап пропускають, а даремно, адже саме так можна позбавити м’ясо від паразитів і бактерій, які часто зустрічаються у прісноводних рибах. Але, якщо ви впевнені в якості улову, то заморожувати рибу не обов’язково.
  • На капронову нитку нанизуємо шматочки риби і підвішуємо в прохолодному місці, наприклад, на лоджії, у погребі або коморі. Сушимо балик два дні, потім загортаємо в пергамент і йдіть в холодильник дозрівати.

З сазана можна приготувати більше десятка різних страв, тому кожен знайде рецепт за смаком. Але крім самої риби є ще одна дивовижна річ – це ікра сазана. З неї можна зробити смачний паштет, замолосолить або просто посмажити на сковороді.