Риба сом – 7 рецептів приготування в духовці на сковороді

Риба сом охоче використовується кулінарами для приготування справжніх рибних делікатесів. Його м’ясо ніжне, м’яке, практично не має кісток і в міру жирне. Єдиний його недолік – це сильний запах твані, але навіть це не заважає гурманам по всьому світу насолоджуватися ніжною м’якоттю риби. І в нашій статті ви дізнаєтеся, що за риба сом і які існують рецепти його приготування.

Сом – що це за риба

Сом – найбільш великий річковий хижак. Його довжина може досягати п’яти метрів, вага – понад 200 кг. В 2006 році таїландські рибалки зловили сома вагою в 395 кг! Багато вважають, що сом – дуже неприємна риба-падальник, але насправді, цей прісноводний хижак віддає перевагу полюванню на живих риб, молюсків та інших морських мешканців. Іноді фіксували випадки напад сома на птахів і домашніх тварин.

Тіло у сома довга з великою головою, маленькими очима, з широким плоским ротом і двома великими вусами. На тілі хижака немає жодної лусочки, воно гладке і все покрите слизом. Живе сом в замулених місцях водойми і до кінця життя не покидає свого обжитого місця.

М’ясо сома на 70% складається з води, все інше – це білки і жири. Гідно корисні властивості риби змогли оцінити дієтологи, так як в ньому великий вміст протеїнів. Також жири сома використовують в косметичних і медичних цілях.

Широко використовується сом і в кулінарії.

Його м’ясо м’яке і підходить для страв, приготованих на пару або в печі, з нього можна варити юшку, робити соління і копчення.

Риба сом, запечена в духовці з картоплею

З таким блюдом під силу впоратися будь-якій господині. Процес приготування простий, а в результаті виходить дуже смачне і апетитне страву.

Інгредієнти:

  • сом;
  • півкіло картоплі;
  • половинка апельсина;
  • по ложці масла, жирного майонезу і гострої гірчиці;
  • сіль, спеції.
Дивіться також:  Курячі шлунки – 8 рецептів приготування на сковороді, в мультиварці

Насамперед потрібно усунути запах твані, який властивий усім річним мешканцем. З цією метою підготуйте розчин солі і лимонної кислоти і потримайте в ньому рибину 20 – 30 хвилин.

Спосіб приготування:

  • Далі потрібно видалити з тушки слиз, просто натер тіло крупною сіллю, а потім тупою стороною ножа очистивши його. Після цього залишиться тільки видалити всі нутрощі, відрізати голову, хвіст і плавники. Підготовлену тушку слід порізати на шматочки і добре їх промити.
  • Рибні заготовки поливаємо соком апельсина, солимо, перчимо й залишаємо маринуватися.
  • Кубики картоплі змішуємо з соусом з майонезу, олії та гірчиці.
  • На фольгу викладаємо картоплю в маринаді, зверху розподіляємо стейки з риби, загортаємо продукти і готуємо в духовці годину при температурі 180 градусів. За 15 хвилин до готовності фольгу можна прибрати.

Як смачно приготувати на сковороді

Якщо господиня знає, як смачно посмажити рибу, то їй не складе праці нагодувати свою сім’ю смачною вечерею. Сьогодні ми будемо смажити велику рибу, адже в наші мережі попався сом.

Спосіб приготування:

  • Для страви нам знадобиться філе сома, яке ми просто нарізаємо порційно і посипаємо сіллю і іншими пряними спеціями для риби. Залишаємо заготівлю маринуватися на півгодини.
  • Потім кожен шматочок паніруємо в борошні й обсмажуємо в олії до хрусткої скоринки апетитною.

Рецепт приготування в клярі

Рецепт простий обсмажування в маслі з борошном підходить для скромного сімейного вечері, але якщо намічається прихід гостей, то для них варто зробити що-небудь особливе. Наприклад, приготувати рибу сом в клярі.

Інгредієнти:

  • 500 г філе сома;
  • цибулина;
  • яйце;
  • три ложки борошна;
  • сіль, спеції, олія для обсмажування.

Спосіб приготування:

  • Щоб м’ясо сома вийшло ніжним і ще більш смачним, його можна замаринувати, використовуючи біле сухе вино або просто сік одного лимона. Якщо такі новації в нашому випадку ні до чого, просто обсипаємо рибні порції сіллю, будь-якими спеціями і прибираємо на півгодини просочитися.
  • Робимо Кляр з яйця, борошна, солі і цибулини, яку потрібно подрібнити на тертці до отримання кашки.
  • Беремо шматочки риби, опускаємо в кляр і відразу кладемо в розігріту олію. Смажимо до утворення гарної скоринки.
Дивіться також:  Пиріг з капустою та грибами – 9 рецептів приготування

Ніжні рибні котлети з сома

М’ясо сома дуже соковите, ніжне і практично не має кісток, тому з нього можна приготувати апетитні і в міру жирні котлети. Подавати їх можна з будь-яким гарніром і сметанним (майонезним) соусом.

Інгредієнти:

  • 600 г філе сома;
  • дві білих цибулини;
  • три шматочки батона;
  • півсклянки молока;
  • половина головки часнику;
  • два бульби картоплі;
  • два яйця;
  • борошно, спеції.

Спосіб приготування:

  • З допомогою м’ясорубки перекручуємо рибне філе.
  • В рибний фарш кладемо замочений в молоці хліб, дрібно нарізаний часник і цибулю. Сюди ж додаємо натертий на тертці картоплю, а також убиваємо два яйця, додаємо сіль і ароматні приправи.
  • З отриманої маси формуємо котлети, паніруємо їх у борошні й обсмажуємо на теплому маслі до готовності.

Риба, смажена з грибами

Соковите м’ясо сома можна просто посмажити на сковороді – буде дуже смачно. Але якщо приготувати ще й грибний соус, то вийде по-справжньому святковий і смачне частування.

Інгредієнти:

  • 450 г філе риби;
  • 45 г сушених грибів;
  • по дві ложки рослинного і топленого масла;
  • півсклянки рибного бульйону;
  • сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • Рибне філе ріжемо на стейки, солимо, перчимо і смажимо в олії до готовності.
  • Сушені гриби попередньо відварюємо, потім нарізаємо на шматочки і кладемо в сковороду з топленим маслом. Смажимо 10 хвилин, потім додаємо спеції, вливаємо рибний навар і тушкуємо гриби 15 хвилин.
  • Обсмажені шматочки сома розкладаємо на тарілку і поливаємо грибним соусом.

Сом, запечена в рукаві

Смачна і солодкувата річкова риба сом підходить для приготування самих різних блюд. Так, його можна запекти в духовці з будь-якими овочами і пряними травами. Щоб м’ясо риби вийшла більш соковитим, сома краще запекти в кулінарному рукаві.

Дивіться також:  Котлети з горбуші – 8 рецептів, як приготувати соковиті і смачні рибні котлети

Інгредієнти:

  • сом;
  • дві головки цибулі;
  • солодкий перець;
  • лимон;
  • сіль, приправи.

Спосіб приготування:

  • На очищеній тушки риби робимо розрізи, натираємо сіллю, перцем і поливаємо соком лимона. Розрізи закриваємо часточками цитруса.
  • Сома будемо запікати на овочевій подушці. Для цього змішаємо кільця цибулі і шматочки солодкого перцю.
  • В рукав кладемо овочі, зверху укладаємо рибу і ставимо форму в духовку на 40 хвилин при температурі 180°С.

З сиром і вершками в духовці

Приготувати поживне і корисне рибне блюдо не так важко, як іноді здається. Просто потрібно купити м’яке м’ясо риби, наприклад, сома, і запекти його в духовці під ніжним вершковим соусом.

Інгредієнти:

  • сом;
  • три цибулини;
  • 280 мл жирних вершків;
  • сіль, приправи;
  • 180 г сиру.

Спосіб приготування:

  • Тушку сома поливаємо лимонним соком, щоб запах твані не зіпсував готову страву. Потім ріжемо його на стейки і викладаємо на деко з фольгою. Посипаємо заготівлю сіллю, перцем та іншими пряними приправами.
  • На рибні шматочки кладемо кільця цибулі, поливаємо їх вершками і посипаємо все сирної стружкою.
  • Накриваємо продукти фольгою і ставимо в духовку на 40 хвилин, температура – 200 градусів. За 15 хвилин до готовності фольгу прибираємо.

Не менш смачним із сома виходить шашлик. Для цього шматочки риби замаринуйте на ніч в розсолі з білого вина, соку лимона і спецій. Одягайте шматочки риби на шампур разом з болгарським перцем і маринованою цибулею. Такий шашлик вам точно сподобається! Та й взагалі, будь-які рецепти приготування риби сом виходять напрочуд вдалими.