Риба тілапія – що за риба? Користь риби, опис і рецепти приготування

Величезним попитом на вітчизняному ринку користується риба тілапія. Варто тушка зовсім недорого, а її м’ясо володіє дуже приємним смаком. Таку рибу можна зварити, запекти, посмажити або загасити. Але перш ніж перейти до рецептів страв з тілапії, краще дізнаємося, що ж це за риба.

Телапия, або тілапія, – що за риба, детальний опис

Телапия, або тілапія, – одна з різновидів промислових, відомих людині з давніх часів. За переказами, саме цією рибою колись нагодував голодних подорожніх Ісус Христос.

Насправді, визначення «тілапія» об’єднує безліч видів риб, а друга назва цієї групи підводних мешканців — королівський окунь.

Представники цієї різновиди відрізняються невеликими розмірами і різноманітним забарвленням луски. Він коливається від світло-сріблястого до насичено-зеленого, але нерідко можна зустріти і смугасту тилапию.

  • У цих риб широке плоске тіло, велика голова і великі очі.
  • Плавники довгі і схожі на віяло, прикрашений гострими «променями».
  • Важить така риба 1,2 – 1,5 кг, лише в рідкісних випадках досягаючи 3 – 4 кг. Найбільша тілапія, яка була виловлена, мала масу тіла 5 кг.

Представники цього виду воліють тропічний і субтропічний клімат. Найчастіше тилапию можна зустріти в прибережних зонах Китаю, Південної Америки і Африки.

Користь і шкода риби для організму людини

Користь вживання риби тілапії в їжу полягає в тому, що цей продукт дозволяє збагатити організм великою кількістю корисних речовин.

  • В першу чергу, вона є цінним джерелом білка. Порція риби об’ємом 100 г дозволяє задовольнити половину добової потреби людини в цьому компоненті.
  • Крім цього, в рибі містяться поліненасичені жирні кислоти, що благотворно впливають на кровоносну і нервову системи, і попереджають розвиток атеросклерозу.
  • А також м’ясо тілапії містить «хороший» холестерин, який дозволяє знизити рівень «поганого».
  • Крім того, наголошується благотворний вплив ферментів, що містяться в тілапії, на гормональний фон людини, органи сечостатевої системи, стан волосся і шкіри.

При цьому, тілапія низькокалорійна – в 100 г продукту міститься 96 ккал. Жирів в ній мізерно мало, всього 1,7 м, а вуглеводи відсутні.

Незважаючи на відчутну користь, продукт може завдати шкоди організму людини, якщо вживати його в наступних випадках:

  • ожиріння;
  • цукровий діабет;
  • астма;
  • алергія на морепродукти.

При перерахованих станах слід проявляти обережність і є тилапию тільки в маленьких кількостях.

Тілапія морська або річкова риба?

Для багатьох споживачів принципово важливо, тілапія – морська або річкова риба, оскільки останню їдять далеко не всі. Унікальність цього виду полягає в тому, що він абсолютно невибагливий і може проживати у воді з різним рівнем солоності. Хоча, здебільшого, ця риба віддає перевагу прісні водойми.

Ще одна перевага тілапії полягає в її всеїдності. Вона здатна вживати будь корм, за що і отримала прізвисько «сміттєва риба».

Увага! Оскільки тілапія здатна з’їсти практично все, включаючи падаль і відходи, в її м’ясі можуть міститися шкідливі і потенційно небезпечні для людини речовини.

Рецепти приготування тілапії

Приготувати таку мешканку водойм можна різними способами, поєднуючи з крупами, овочами, зеленню і приправами. Розглянемо прості рецепти з тілапії.

Тілапія, запечена в духовці

Можна приготувати тилапию в духовці з картоплею, цибулею і спеціями.

Для такої страви знадобляться наступні продукти:

 

 

  • 1 кг філе тілапії;
  • 7 – 8 бульб картоплі;
  • 3 – 4 цибулини;
  • майонез;
  • твердий сир;
  • сіль і приправи.

Тілапія в духовці готується так:

  • Потрібно вимити рибне філе, посолити, поперчити, змішати з майонезом і дати настоятися.
  • Почистити картоплю, нарізати гуртками.
  • Нашаткувати цибулю півкільцями, подрібнити на тертці сир.
  • Вогнетривку ємність змастити жиром, викласти 2/3 картоплі, потім рибу, цибулю і решту нарізаних бульб.
  • Промазати запіканку майонезом, посипати сиром і відправити в духовку.

Страва буде готове, коли на його поверхні з’явиться золотисто-коричнева скоринка.

Риба, смажена на сковороді

Можна приготувати таку рибу і на сковороді, попередньо обвалявши в борошні. Але особливо смачними і приємно виходять хрусткими шматочки тілапії, підсмажені в паніровці.

Для приготування знадобиться:

  • тілапія;
  • лимон;
  • сіль;
  • приправи для риби;
  • сушена або свіжа зелень;
  • мелена паприка;
  • волоські горіхи;
  • панірувальні сухарі.

Послідовність дій:

  • Помити рибу, розрізати тушку уздовж хребта, видалити кісточки і поділити філе на шматочки.
  • Посолити тилапию, посипати спеціями для риби, полити лимонним соком і дати трохи настоятися.
  • На широкій тарілці змішати панірувальні сухарі, подрібнені волоські горіхи, паприку і зелень.
  • Вмочити в отриману паніровку шматочки риби і підсмажити на середньому вогні.

На замітку. При бажанні можна замінити на волоські горіхи тертим сиром, а приправи вибрати за власним смаком.

Дієтичне блюдо з філе

Оскільки тілапія містить малу кількість калорій і жирів, з неї можна приготувати дієтичне блюдо, загасивши рибу в мультиварці або товстостінній каструлі.

Для приготування знадобиться:

  • тушка риби;
  • цибулина;
  • морква;
  • помідори;
  • сіль і спеції.

Порядок дій:

  • Помити рибу обробити, посолити і приправити спеціями.
  • Подрібнити цибулину і моркву, припустити в невеликій кількості жиру, а коли вони розм’якшаться, додати помідори, сіль і приправи.
  • Розмістити поверх засмажки шматочки тілапії і тушкувати під кришкою до готовності.

Припустимо додати засмажку невелику кількість оцту, щоб її смак став більш вираженим. На гарнір добре подати відварний рис.

Як приготувати в клярі

Приготувати кляр для риби дуже просто. Для цього достатньо яєць, молока і улюблених приправ. Але можна зробити оригінальний склад, який зможе вигідно відтінити смак тілапії.

Для приготування знадобиться:

  • філе тілапії;
  • соєвий соус;
  • яйце;
  • молоко;
  • трохи гірчиці;
  • гречані або рисові пластівці;
  • часник;
  • свіжа зелень;
  • паприка;
  • каррі або куркума;
  • приправи для риби;
  • сіль.

Тілапія в клярі, покроковий рецепт:

  • Помити філе риби, висушити паперовими серветками і порізати на порційні шматки.
  • Почистити часник, розчавити в пресі, змішати з рибними приправами.
  • Натерти отриманим складом порції тілапії, а потім розкласти їх на плоскій тарілці. Кожен шматочок змочити соєвим соусом і дати настоятися.
  • Збити яйце, додати сіль, молоко, трохи гірчиці і знову перемішати.
  • Порізати свіжу зелень і ввести в тісто.
  • Приправити складу паприкою, каррі або куркумою, всипати гречані або рисові пластівці і дати трохи постояти, щоб вони розбухнули.
  • В одержаний склад вмочити шматочки риби і обсмажити їх на розпеченому рослинному жирі.

Увага! Викладати тилапию в клярі можна тільки на розпечену сковороду, інакше рідкий склад розтечеться, і страва буде безнадійно зіпсовано.

На гарнір до тілапії можна подати відварну або запечену картоплю, кашу з гречки, перловки або дробленої пшениці, смажені або мариновані гриби, а також свіжі овочі у вигляді салату або нарізки.

Загрузка...