Риба в духовці у фользі — 12 рецептів запікання

Риба в духовці у фользі сподобається і тим, хто рибу не дуже шанує. Навіть простий минтай під «шапочкою» з сиру, грибів на картопляно-цибулевої подушці обов’язково сподобається самим примхливим їдцям. Розповімо цікаві варіанти приготування риби, пояснимо, що за спеції прикрасять страву, і як правильно подавати рибні страви.

Як вибрати рибу для запікання в фользі?

Риба, запечена в духовці конверті з фольги, ніколи не вийде смачною, якщо ви не навчитеся вибирати правильний свіжий продукт. Найбільш вдалою вийде парна, щойно виловлена рику. Але в Росії риби досить мало, і частіше ми маємо справу з привізним замороженим продуктом. Не втрачаймо пильності, вибираємо якість!

Поради з вибору:

  • Зябра у риби повинні бути ніжно-рожевими, без сірого нальоту. Купуйте рибу з головою: відрізаючи голову, продавці часто збувають залежаний товар.
  • Запах хорошої риби ніжний, морський, дуже приємний. Річкова риба злегка пахне водоростями. Важкий «болотний» аромат видає поганий продукт. М’ясо буде «віддавати болотом» і на смак.
  • Виражений аромат аміаку – ознака злежаною, зіпсованої риби.
  • Очі риби повинні бути чистими, незамутненими, а луска – блищати і переливатися сріблом.
  • Часто рибу продають у крижаній скоринці. Шар глазурі повинен бути тонким, не більше 1-2 мм. Інакше ви разморозите продукт і отримаєте тонку тушку (або шматочок): решта піде в воду.
  • Сіра, тьмяна рибина означає одне — її неправильно зберігали або транспортували, в дорозі вона танула, то знову заморожувалася. Тушка буде сухою, навіть якщо від природи риба жирна і соковита.

А скільки запікати рибу? Головне правило – не пересушити продукт. Оскільки м’ясо риби ніжне, його краще піч не більше 40 хвилин. Такі види як форель, сьомга, кета, кефаль і судак запікаються ще швидше.

Загрузка...

Риба, запечена з лимоном і оцтом у фользі

Фольга – чудовий винахід. Вона ніколи не окислюється, створює всередині жар, який рівномірний пропекает будь-який продукт, будь то м’ясо або риба. У таку страву немає потреби лити масло, так що дієтологи завжди схвалюють такий спосіб приготування їжі. А ще фольгу можна викинути, не обтяжуючи себе чищенням листа від залишків їжі.

Риба з лимоном у фользі – класика кулінарного жанру. Так будь-яка водоплавна живність виходить чудовою, навіть сама суха і м’ясиста. Люди на дієті часто замінюють лимонним соком сіль і тоді страва виходить ніжним, корисним і легким для засвоєння. З спецій підійде білий перець або суміш прованських трав.

Ми пропонуємо запекти річкового сазана з ніжним білим м’ясом і тонким шаром корисного в усіх відношеннях риб’ячого жиру.

Підготуємо:

  • винний або яблучний оцет (можна взяти звичайний, але в дуже слабкій концентрації) – 3 ст. л.;
  • великий лимон;
  • тушку сазана – 1 кг;
  • рослинна олія для змащування фольги;
  • білий перець горошком, щіпку солі.

Готуємо так:

  • Рибу ретельно чистимо від луски і нутрощів. Розрізаємо на великі стейки і зі всіх сторін обмазуємо шматочки спеціями. Виймати кісточки з сазана досить марудна робота, так що залишимо їх на місці, і будемо виймати по мірі поїдання. Шматочки акуратно викладемо на змащену маслом фольгу.
  • На стейки рівним шаром розподіляємо тонкі кружечки лимона, збризкуємо оцтом.
  • Щільно накриваємо фольгою й запікаємо при 200 градусів 30 хвилин. Риба виходить розвареної, м’якоть легко відходить від кісточок.

Їмо рибку зі свіжою зеленню, листовим салатом, запиваючи молодим «Божоле».

Ефектна подача сазана – порційна. Для цього готуємо кожному їдцю окремий конвертик з рибою, загортаючи в лист фольги по одному шматочку її.

Ситне блюдо з картоплею в духовці

Риба з картоплею в духовці – своєрідний варіант смачного пирога, але тільки без тесту. Ми пропонуємо зробити незвичайну запіканку з пюре з консервою або замінити консерви на філе будь-якої білої або червоної рибки.

Підготуємо:

  • холодне картопляне пюре – 500 г;
  • будь-які рибні консерви (у власному соку!), наприклад, сайру;
  • ріпчаста цибуля – 1 шт.;
  • сіль, перець за смаком;
  • олія для обсмажування;
  • зелень для прикраси.
Спробуйте також:  Перець халапеньо: опис, де застосовується в кулінарії

Фольгу змащуємо олією, викладаємо тонким шаром картопляне пюре. Сайру обсмажуємо з подрібненою цибулею на сковорідці і розподіляємо шар риби зверху картоплі. Накриваємо другим шаром пюре і запаковуємо конвертик. Блюдо запікаємо 20 хвилин в духовці, а за 5 хвилин відкриваємо фольгу і включаємо режим «Гриль». Вийде золотава скоринка, яка додасть запіканці дивно приємний смак. Фінальний штрих – гілочка кропу. Їмо з домашніми соліннями і свіжим чорним хлібом.

Страва готується на швидку руку, тому робити його краще з пюре, що залишилося з вечері. Так час приготування в рази зменшиться.

Фарширована рисом

Риба з рисом у фользі, фарширована рисом, вимагає від господарки певних навичок. Адже родзинка страви – в ювелірній розбиранні тушки, звільнення її від кісточок та шкіри. Зазвичай начиняють щуку: риба немов створена для фарширування. Але також можна використовувати стерлядь, товстолобика, дзеркального коропа.

Крім тушки риби вагою 1 — 2 кг, нам знадобиться склянка вареного рису, цибулина, одне яблуко, сіль, спеції сметана для обмазки рибини. Тим, хто обробляти рибу не вміє, можна просто набити черевце начинкою: так теж буде дуже смачно.

Чинимо так:

  • Промиваємо рибу, чистимо луску, виймаємо нутрощі.
  • Цибулю обсмажуємо на сковорідці.
  • Додаємо яблука (за бажанням), нарізані на дрібні шматочки.
  • Притушиваем цибульно-яблучну суміш до м’якості і змішуємо з вареним рисом.
  • Теплою начинкою щільно набиваємо черево риби і защипуємо його краю зубочисткою (або зшиваємо кулінарною ниткою).
  • Обмазуємо рибу сіллю, перцем, сметаною і загортаємо у фольгу.
  • Запікаємо при 180 градусах 40 – 45 хвилин.

Готова рибка ситна і самодостатня, в гарнірі вона не потребує. А ось зелень, листовий салат і томати – просто ідеальне доповнення до неї.

Як запекти з овочами?

Риба з овочами – ідеальний рецепт для вільних експериментів. У сезон, коли овочі достигають, можна запікати її з баклажанами, помідорами, цукіні, гарбузом і перцями. Дуже смачна у рецепті скумбрія, горбуша і кета, хоча підійде взагалі будь-яка, в якої кістки великі і легко виймаються під час їжі.

Нам будуть потрібні: будь-які овочі за 1 стиглому плоду, 2 скумбрії або одна велика тушка горбуші, спеції і сіль за смаком, трохи рослинної олії.

Готуємо так:

  • Овочі ріжемо кубиками, злегка пасеруємо на рослинній олії до м’якості.
  • Промиваємо рибу, ріжемо на великі шматки, кладемо на фольгу.
  • Зверху розподіляємо овочі в довільному порядку.
  • Приправляємо спеціями.
  • Закриваємо конвертик з фольги і відправляємо в духовку при 180 градусах на 30 хвилин.

Виходить легке рибно-овочеве рагу.

Риба шматочками

Риба шматочками під «шапочкою» — дуже смачна холодна закуска. При цьому для рецепта підійде сама бюджетна рибка, начебто пікші, минтая, путасу (вибирайте побільше).

Підготуємо:

  • 2-3 рибини;
  • морква – 1 шт. (велика);
  • ріпчаста цибуля – 1 головка;
  • плавлений сир – 1 шт.;
  • рослинна олія – 50 мл;
  • трохи майонезу;
  • сіль, спеції за смаком.

Очищену рибу ріжемо шматочками і викладаємо на фольгу. На сковорідці обсмажуємо до м’якості терту моркву і цибулю, подрібнену кубиками.

Можна капнути трохи укусу овочі для прянощі.

Трьом у масу плавлений сир і додаємо трохи майонезу. «Шапочкою» щільно вкриваємо рибу, а потім запаковуємо її у фольгу. Випікається риба 25 хвилин при 200 градусах. Подаємо її до бурому рису, гречки або картопляного пюре.

З грибами і помідорами

Горбуша під «шубкою» з грибів і помідорів — відмінний варіант другої страви на святковий стіл пост. Тушку вибирайте велику, томати – стиглими. Гриби підходять будь-які, але тільки не сушені — аромат таких грибів занадто яскравий, а нам потрібно досягти гармонійного і тонкого смаку.

Необхідні інгредієнти:

  • тушка горбуші – 1,2 кг;
  • 3 стиглих томатів;
  • печериці – 100 г;
  • сметана або майонез – 70 г;
  • рослинна олія для змащування фольги;
  • солодкий цибуля – 1 шт. (або стебло цибулі-порею);
  • сіль, білий перець за смаком.

Лайфхак: рибу легко позбавляти від дрібних кісточок пінцетом або щипцями для брів.

  • Рибу обробляємо на філе, прибираючи всі кісточки. Викладаємо на лист фольги.
  • Помідори і гриби нарізаємо на тонкі скибочки, цибулю подрібнюємо шматочками.
  • На горбушу викладемо шари у такій послідовності: гриби, цибулю і томати. Кожен шар солимо, перчимо, змащуємо тонкою сіткою майонезу (або сметани). Останній шар промазуємо соусом трохи більше — він повинен просочити всі інгредієнти.
  • Загортаємо фольгу і відправляємо рибу в духовку на 200 градусів. Випікаємо 40 хвилин.
Спробуйте також:  Тушкована риба — 15 рецептів, як приготувати смачне і корисне блюдо в мультиварці, на сковороді і в духовці

Готову страву не варто відразу різати – риба може розвалитися. Зате злегка охолола, вона чудово обробляється на частини, і шматочки виглядають на зрізі надзвичайно апетитно. Подаємо цю листкову красу з відварною картоплею, присипаним свіжим кропом.

Червона риба в духовці у фользі

Червона риба, запечена у фользі – справжній делікатес. Особливо якщо використовувати благородну форель або сьомгу. Але недорогі кета або далекосхідний лосось теж підійдуть ідеально. У цьому рецепті мудрувати зі спеціями, особливими заливками не доведеться, ми лише підкреслимо свіжість риби та смак її м’яса, не перебиваючи його.

Необхідні інгредієнти:

  • 2 стейка лосося (будь-якої червоної риби);
  • лимонний сік;
  • білий перець.

Білий перець – та сама спеція, що делікатно підкреслює свіжий смак морської благородної риби.

  • Стейк риби збризкуємо лимоном, присипаємо перцем, викладаємо на лист фольги. Загортаємо її досить щільно.
  • Запікаємо в духовці при 200 градусах 20-25 хвилин максимум. Риба ні в якому разі не повинна пересихати!
  • Відкриваємо фольгу і подаємо на стіл.

Обов’язково прикрасьте рибу скибочками лайма, поруч викладіть помідори черрі і листя салату. Насолоджуємося стравою з келихом білого й легкого ігристого вина.

Рецепт запікання в сметанному соусі

Риба в сметанному соусі вийде ще смачніше, якщо змішати сметану з гірчицею і зеленню. Рецепт універсальний і зробить соковитою навіть суху рибу, наприклад, горбушу.

Підготуємо для рецепта:

  • середніх розмірів горбушу – 1 шт.;
  • сметану – 150 мл;
  • гірчицю (можна гостру, «злий») – 3 ст. л. або більше, якщо любите гостре;
  • невеликий пучок кропу;
  • сіль, перець за смаком.

Дивовижно ніжним сметанною заливці виходить дзеркальний короп. Його можна готувати так само, не додаючи гірчицю.

  • Рибу обробляємо на філе, виймаючи кісточку (її можна залишити на суп).
  • Сметану змішати з гірчицею.
  • Фольгу змащуємо олією, викладаємо на неї присоленную і поперченную горбушу. Заливаємо сметанним соусом.
  • Закриваємо конвертик досить щільно.
  • Залишилося запекти тушку в духовці при температурі 200 градусів 40-45 хвилин.

Блюдо виходить напрочуд ніжне, смачне як в теплом, так і в холодному вигляді. Якщо рибу порізати шматочками і поставити на святковий стіл – вона «полетить» зі столу першої.

З томатами і болгарським перцем

У сезон овочів пропонуємо зробити рибу в паназиатском стилі — запекти її з овочами в соєвому соусі з кунжутним насінням.

Для страви потрібно:

  • великий судак – 1шт.;
  • соєвий соус – 50 мл;
  • лимонний сік – з половинки лимона;
  • жменю насіння кунжуту;
  • великий болгарський перець – 1 шт.;
  • будь-які спеції за смаком;
  • томат – 1 великий.

Для приготування краще брати білу рибку – пікшу, тріску, тіляпія, терпуг, карпа чи річкового судака, якого ми і зробимо в цей раз.

  • Судака очистити від нутрощів, ріжемо на великі шматочки, відправляємо маринуватися в соєвий соус на 30 хвилин.
  • Перець очищаємо від насіння, ріжемо соломкою. Томат нарізаємо часточками або досить великими гуртками.
  • Фольгу злегка змащуємо олією, викладаємо на неї рибу, а зверху — овочі в довільному порядку. Приправляємо все лимонним соком. Солити не треба: соєвий соус містить достатньо солі, а лимонний сік – підкреслює смак.
  • Загортаємо конверт і відправляємо заготовку в духовку на 200 градусів. Запікаємо 35-40 хвилин.
  • Поки риба пропікається, кунжутне насіння злегка підсушити на сухій сковорідці. Посипаємо ними вже готову страву.

Рибу подають з овочами, відварним рисом, картоплею. Можна зробити соус на основі йогурту, часнику і маринованих корнішонів — він додасть легку пікантність.

Минтай у фользі

Недорогий минтай перетворюється практично в святкове блюдо, якщо запекти її у фользі з картоплею, овочами і з тонкими пластинками тягучого сиру. Всього-то й треба – дві картоплини, пакетик майонезу, цибулина, трохи сиру, кілька рибок минтая, сіль і перець за смаком.

Спробуйте також:  Яловичина тушкована з підливою – 9 смачних рецептів

Як поступаємо:

  • Сир ріжемо тонкими пластинками.
  • Рибу обробляємо на філе: розрізаємо вздовж по хребту, виймаємо кісточки.
  • Картоплю чистимо і ріжемо кружальцями.
  • Цибулю ріжемо дуже тонкими півкільцями.
  • Фольгу злегка змащуємо рослинним маслом, а зверху викладемо кругляшки картоплі. Присолим їх і поперчимо.
  • Зверху картоплі покладемо минтай, прикрасимо його кільцями цибулі, поллємо майонезом дуже тонкою сіточкою.
  • Останнім шаром стане сир – його ми не трьом, а нарізаємо тонкими пластинками (можна взяти готовий плавлений сир).
  • Загортаємо фольгу і відправляємо заготовку в духовку на 220 градусів. Запікаємо 35 хвилин.

Блюдо виходить соковитим, ароматним, особливо смачним в теплому вигляді. Смак його стане яскравішим, якщо присипати рибу свіжим кропом — з’явиться легкий грибний відтінок.

Страва вийде ще смачніше, якщо зверху філе покласти тонкі скибочки свіжих печериць.

З філе тріски

Зараз у продажу можна зустріти стейки філе тріски. Вони дуже зручні тим, що дозволяють приготувати вечерю на швидку руку — стейки можна не розморожуючи присипати цибулею, сиром і запекти. Ми навчимо вас приготування швидкого, смачного рибного блюда з тріски.

Підготуємо:

  • 4 середньої величини стейка тріски;
  • твердий сир – 100 г;
  • цибулина – 1 шт.;
  • майонез – 70 г;
  • масло для обжарювання – 50 мл;
  • сіль, перець, будь-які прянощі за смаком.

Страва стане ситніше, якщо запекти рибу на «подушці» з відвареного рису альденте.

  • Стейкам даємо трохи відтанути, але не повністю, солі і перчимо.
  • Цибулю ріжемо кільцями й обсмажуємо на сковорідці до золотистого кольору.
  • Рис укладаємо на квадратик фольги, зверху покладемо стейки тріски.
  • Присипаємо її цибулею, намазуємо тонкою сіточкою майонезу і притрушиваем сиром.
  • Щільно загортаємо конвертик, але стежимо, щоб зверху залишалося вільне місце — так сир і майонез не прилипнуть до фользі при готуванні.
  • Відправляємо рибу в розігріту до 200 градусів духовку. Випікаємо 40 хвилин.

В кінці рекомендуємо відкрити фольгу, щоб сир зарум’яниться. Виходить апетитне друге блюдо, яке можна подавати прямо у фользі, відкривши рибу і присипавши її зеленню. До такого вечері напрошується салат зі свіжих овочів або просто стиглі томати, порізані часточками.

Скумбрія, запечена у фользі

Популярна сьогодні Дієти Дружби закликає всіх їсти багато овочів, фруктів, і корисного білка, наприклад, з риби. Але найбільше вона знайома цікавими рецептами: послідовники системи живлення люблять експериментувати і створювати оригінальні поєднання, шпигуя рибу сухофруктами, горіхами, насінням та ягодами. Ми пропонуємо запекти її, начинивши смородиною. Це неймовірно смачно, незвично і ароматно!

Замість смородини можна брати журавлину, калину, аґрус та іншу кисло-солодку ягоду.

Нам потрібні 2 великі риби-скумбрії, жменю замороженої або свіжої ягоди смородини, прованські трави, сік лимона, чорний перець за смаком. Як бачите, ми не використовуємо сіль: у цьому випадку замість солі виступлять трави і сік лимона. Але ви можете блюдо присолити.

Як поступаємо:

  • Рибу ретельно промиваємо, звільняючи перед цим від всіх нутрощів.
  • Натираємо травами, перцем і соком лимона.
  • Начиняємо ягодами смородини і скріплюємо черевце шпажкою.
  • Ретельно «закутуємо» рибу в «шубу» з фольги і викладаємо у форму для запікання.
  • Випікаємо при 200 градусах 25-30 хвилин.

Риба прекрасна в теплому вигляді, але особливо смачна у холодному. Ягідки всередині лопаються, і тушка скумбрії наповнюється ягідними соками. Спробуйте, це неймовірно цікаве блюдо, а ще корисне і дієтичне.

Таке блюдо як риба у фользі допомагає привчити до корисного продукту дітей і підлітків, які їдять її неохоче. При бажанні, можна запікати її з гречкою, перловкою, фарширувати чим завгодно і змащувати будь-якими прянощами. Блюдо завжди вийде «пальчики оближеш», якщо вихідний продукт був без вади. Ловіть рибу самі, купуйте в магазинах і готуйте з задоволенням.

Загрузка...