Риба вугор – 6 рецептів, як смачно приготувати

Вугор – риба, калорійність якої порівнянна з жирною свининою. Але на відміну від останньої, вугор багатий поліненасиченими жирами, які не приносять нікого шкоди нашому організму. М’ясо вугра дуже м’яке, тому цю рибу дуже цінують в кулінарії і готують з неї справжні делікатеси. Особливо її смакові якості розкриваються в приготуванні перших страв.

Вугор – це риба або змія

Вугор є самим незвичайним жителем підводного світу. Вчені і зараз намагаються вивчити його повадки. Ще два сторіччя тому ніхто не міг зрозуміти, вугор – це риба чи все-таки змія. Але сьогодні з упевненістю можна сказати, що вугор, хоч зовні і дуже схожий на рептилію, ніякого відношення до неї не має.

На сьогоднішній день налічують близько 700 видів вугрів, які мало чим відрізняються один від одного. Головна їх відмінність в ареалі проживання. Частина риб живе в прісній воді, тому їх так і називають, річковими вуграми. Інші проводять своє життя в океані, і це – морські вугри. Також виділяють європейські та американські види.

У нашій країні таку незвичайну рибу можна зустріти у водах Балтійського басейну, а іноді у Волзі і в річках, що впадають в Азовське і Чорне моря.

Як виглядає риба вугор

  • Оскільки вугра часто називають змією, не важко здогадатися, що у нього видовжене тіло, вкрите склизкой шкірою.
  • На відміну від інших видів риб, у вугра черевних плавників немає, а є тільки спинний.
  • Що стосується розмірів, то деякі особини можуть виростати в довжину до 3-х метрів і важити до 50 кг. Але в середньому, вугри чоловічої статі досягають 45 см, а жіночого – 120 див.
  • Завдяки своїм потужним щелепам з заточеними зубами, вугор може полювати на омарів, крабів, дрібних рибок і навіть птахів.

Утримати таку рибу в руках досить складно, оскільки вона не тільки слизька, але і дуже сильна, та до того ж вивертка. Якщо опустити її на землю, то вона, як змія, швидко уповзе. До речі, вночі вугор може виповзати на землю і якщо росиста трава, то він спокійно проживе без води до ранку.

Риба вугор, запечена в духовці

На відміну від країн Європи та Азії, де страви з вугра досить популярні, на наших прилавках зустріти таку рибу велика рідкість. Але якщо вам все-таки пощастило побачити свіжого або замороженого вугра, то не проходьте повз. Незважаючи на свій страхітливий вигляд, вугор має дуже смачне м’ясо, солодке і багате живильними речовинами.

Дивіться також:  Яйце Пашот — як зварити в домашніх умовах

Якщо ви не знаєте, як приготувати рибу вугор, то можете не хвилюватися – тут все просто. Єдине, що може викликати труднощі, – це оброблення тушки. Якщо ви купили заморожений продукт, то, як правило, в такому вигляді він продається вже очищеною, а от зі свіжим доведеться повозитися.

Інгредієнти:

  • вугор;
  • морква та цибулю;
  • п’ять – шість бульби молодої картоплі;
  • половина лимона;
  • по ½ ч. л. куркуми і паприки;
  • сіль, перець, масло, будь-яка зелень.

Щоб при очищенні риба не вислизала з рук, натріть її крупною сіллю.

Спосіб приготування:

  • Тушку вугра розбираємо, солимо, перчимо, збризкуємо соком цитруса і залишаємо маринуватися.
  • Картоплю ріжемо навпіл, моркву нарізаємо брусочками і до напівготовності відварюємо овочі на пару.
  • Тепер беремо три ложки соняшникової олії, висипаємо в нього всі сухі спеції.
  • Пасеруємо На олії півкільця цибулі.
  • Овочі з’єднайте з цибулею і частиною маринаду, викладаємо у форму.
  • Залишилися соусом натираємо вугра і кладемо його на поверхні овочів.
  • Запікаємо в духовці 20 хвилин, температура – 220 градусів.

Ніжний вершковий суп

В японській кухні досить часто зустрічаються страви з змієподібної риби. І якщо ви є шанувальником екзотичних страв, то радимо вам зварити ніжний вершковий суп з копченим вугром.

Інгредієнти:

  • 350 г копченого вугра;
  • два яйця;
  • три чашки вершків;
  • півсклянки готового рису;
  • зелена цибуля;
  • 100 г водоростей Вакаме;
  • сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • У сотейник наливаємо 300 мл води і як тільки вода закипить, виливаємо збиті яйця і вершки. Зменшуємо вогонь, ретельно і швидко все перемішуємо.
  • Через п’ять хвилин кладемо нарізаного кубиками копченого вугра, нашатковану зелену цибулю, а також вже готовий рис і водорості.
  • Додаємо сіль і перець за смаком, варимо суп 25 хвилин, періодично помішуючи протягом всього процесу приготування.

Як приготувати копченого вугра

Завдяки тому, що м’ясо вугра досить м’яке, воно добре вбирає аромати і запах диму. У багатьох країнах саме копченого вугра використовують як самостійну страву або для приготування інших кулінарних шедеврів. Ми розповімо два способи, як приготувати копченого вугра: в коптильні і в бочці. Отже, риба вугор – рецепти копченого делікатесу.

Дивіться також:  Котлети з кролика – 7 рецептів, як приготувати соковиті котлети в духовці, в мультиварці і на сковороді

Спосіб 1

  • Першим ділом потрібно приготувати розсіл з води, солі, лаврового листа і перцю. Для цього в літр води додаємо 100 г солі і інші приправи, ставимо на вогонь, кип’ятимо і остуджуємо.
  • Тепер переходимо до підготовки вугра. Рибу потрібно очистити від слизу, прочистити видалити зябра і всі нутрощі. Опускаємо тушку в розсіл і залишаємо мінімум на 6 годин, а краще, на дві доби.
  • Замаринованого вугра промиваємо і даємо йому час підсохнути. У цьому час заправляємо коптильню трісками. Для цих цілей можна використовувати тирсу вільхи, дуба або фруктових дерев.
  • Поміщаємо вугра в коптильню і доводимо до готовності.

Визначити, прокоптился вугор чи ні, можна за зовнішнім виглядом. Черевце має розкритися, а на шкірі з’являться складочки.

Для тих, хто не має вдома спеціальної коптильні, підійде варіант з використанням бочки і невеликий електричної плити.

Спосіб 2

  • Підготовлену тушку рибу посипаємо сумішшю з солі, естрагону і перцю, черевце кладемо лаврове листя. Залишаємо рибу на 10 годин.
  • Тепер майструємо коптильню з бочки. Для цього у неї ставимо електричну плитку, зверху визначаємо сковорідку разом з тирсою, ягодами ялівцю і шматочками цукру. Включаємо плиту на середній нагрів.
  • Просоленого вугра промиваємо, просушуємо, нанизуємо на дріт і підвішуємо в бочці. Закриваємо її і залишаємо коптитися на 5 годин.

Вугор, тушкований з томатами

М’ясо такої незвичайної риби не тільки смачне, але і дуже жирне, тому вугра часто запікають у духовці або коптять. Але не менш смачним він виходить і в тушкованому вигляді. Тож пропонуємо рецепт тушкованої риби з томатами.

Інгредієнти:

  • вугор;
  • півкіло м’ясистих помідорів;
  • три зубці часнику;
  • цибулина;
  • 150 мл будь-якого вина;
  • олія, сіль, розмарин, перець.

Спосіб приготування:

  • Вугра нарізаємо шматочками, але не дуже маленькими.
  • У глибокій сковороді з оливковою олією протягом двох хвилин пасеруємо півкільця цибулі, а потім кладемо шматочки риби.
  • Томати подрібнюємо блендером і разом з натертим часником відправляємо до риби з цибулею. Смажимо продукти кілька хвилин, поки риба не придбає красивий відтінок.
  • Додаємо сіль і всі спеції, вливаємо вино, накриваємо блюдо і тушкуємо 15 хвилин.

Суші і роли з вугром в домашніх умови

Унагі-суші – так називають своє національне блюдо японські кулінари. Якщо ви бажаєте приготувати суші і роли з вугром, але боїтеся брати свіжу рибу, то візьміть вже копчену.

Дивіться також:  Тефтелі з підливою на сковороді — 9 рецептів

Для приготування суші з вугром вам знадобляться: 120 г копченого вугра, 170 г готового рису, пара листів норі, насіння кунжуту і устричний соус.

Не станемо розповідати про те, як правильно варити рис для суші, а перейдемо відразу до їх приготування:

  • Для цього беремо вугра і нарізаємо порційними шматочками.
  • Лист норі нарізаємо на кількість смужок, рівне кількості рибних шматочків.
  • З рису робимо заготовки, як для суші. Зверху укладаємо шматочок вугра, притискаємо його і обертаємо смужкою норі, змоченою в розсолі з води і лимонного соку.
  • Викладаємо суші не страву рисом вниз, збризкуємо устричним соусом і посипаємо кунжутним насінням.

Для приготування ролів з вугром вам знадобиться: готовий рис, копчений вугор, листи норі, ікра летючої риби (лососева, червона) і авокадо.

Спосіб приготування:

  • Вугра нарізаємо смужками. Очищений авокадо ріжемо соломкою.
  • На бамбуковий килимок кладемо на харчову плівку, а потім лист норі шорсткою стороною вгору.
  • Тепер викладаємо рис і розподіляємо начинку з риби, ікри і авокадо. Змочуємо краю норі і акуратно загортаємо рол.
  • Гострим ножем нарізаємо рулет на рівні шматочки і викладаємо їх на блюдо.

Риба, смажена на сковороді

Традиційно, вугра подають в копченому вигляді, але іноді можна відійти від традицій і просто посмажити рибу на сковороді. Єдине, що доведеться зробити обов’язково, оскільки це замаринувати тушку.

Така риба дуже жирна, а маринад прибере надлишки жиру і додасть готовому страві ніжний, неперевершений смак.

Інгредієнти:

  • вугор;
  • цибулина;
  • ложка оцту;
  • три зубці часнику;
  • шість горошин перцю;
  • три бутона гвоздики;
  • аніс, чебрець, куркума;
  • сіль, олія.

Спосіб приготування:

  • Вугра очищаємо від слизу, нутрощів, голови і хвоста. Підготовлену тушку ріжемо на шматочки.
  • У ємність наливаємо трохи менше літра води, засипаємо туди сіль, перець, гвоздику, аніс і чебрець. Варимо маринад 7 – 8 хвилин.
  • В охолоджений розсіл вливаємо оцет, кладемо подрібнені часникові зубки і кільця цибулі, занурюємо рибні шматочки і залишаємо їх на 8 годин.
  • У висипаємо борошно половину 1 ч. л. куркуми.
  • Замаринованого вугра просушуємо, обвалюємо в паніровці і смажимо на олії до рум’яної скоринки.

Сподіваємося, що тепер така страхітлива риба не буде відлякувати вас своїм зовнішнім виглядом, і у вашій кулінарній книзі з’являться нові оригінальні рецепти рибних страв.