Риба у фользі – 15 рецептів, як приготувати в духовці і в мультиварці

Щоб риба у фользі вийшла особливо смачною і соковитою, потрібно правильно вибрати сорт, підібрати відповідні спеції, соуси та інші добавки. Є багато вдалих рецептів таких страв. Запікати рибу вдасться не тільки в духовій шафі, але також і в мультиварці.

Вибираємо рибу для запікання у фользі

Не всяка риба у фользі в духовці виходить ніжною, м’якою, соковитою. Визначати відповідний її сорт потрібно не за зовнішнім виглядом підводного мешканки, а по структурі її м’яса.

З річкової риби варто звернути свою увагу на сазана, судака, коропа, сьомга і форель. З морської виділяються хек, скумбрія, сайра, тунець, камбала.

Параметри сучасних духових шаф дозволяють запікати тушки вагою близько 3 кг. Більш велику рибу краще порізати стейками або просто відокремити філе від кісток.

Тріска, навага і путасу не підходять для запікання таким способом. В процесі рибні тушки таких сортів будуть розвалюватися. Готове блюдо вийде рыхловатым і водянистим.

Загрузка...

Риба, запечена у фользі з лимоном

 

Склад продуктів:

  • філе форелі – 200 грам;
  • спаржа – 400 г;
  • масло оливи – 3 десертні ложки;
  • часник – сухий/свіжий за уподобанням;
  • соковитий лимон – 1 шт.;
  • молодий кріп, трохи солі, спеції – за смаком.

Алгоритм дій:

  • Філе промити і порізати середніми порційними шматками.
  • Почистити і промити спаржу.
  • Фольгу порізати пластинами за кількістю рибних шматків. Кожен промазати маслом оливи.
  • На дно викласти підготовлену спаржу. Присипати сіллю і спеціями.
  • Зверху розподілити по рибному шматочку. Змастити форель залишилися олією і присипати подрібненим часником.
  • Накрити рибу тонкими кружечками лимона і пару гілочок свіжого кропу.
  • Щільно загорнути фольгу. Помістити в духовку, розігріту до 180 °С.
  • Готувати страву трохи менше півгодини.

Рибу, запечену у фользі, подати гарячої порційно. Спаржа стане корисним гарніром до форелі.

З картоплею в мультиварці

 

Склад продуктів:

  • скумбрія – 1 тушка;
  • картопля – півкіло;
  • сметана – півсклянки;
  • сік лайма (можна взяти лимонний) – 2 ст. л.;
  • трохи солі, мікс перців, лаврове листя, приправи для морепродуктів – за смаком;
  • асорті з їдальні зелені – ½ пучка;
  • очищена вода – 1 повний стакан.

Алгоритм приготування:

  • Рибну тушку промити, розморозити. Видалити нутрощі, плавці і всі інші частини. Порізати порційними шматочками.
  • Скласти рибу у велику миску. Засипати усіма сухими інгредієнтами за смаком. Збризнути соком цитруса. Все добре перемішати руками і дати настоятися близько півгодини.
  • У промаслений чашу кухонного помічниці відправити картоплю, порізану невеликими шматочками. Присипати сіллю. Промазати сметаною.
  • Зверху розподілити рибу.
  • Закрити каструлю відрізком фольги.
  • Приготувати рибу з картоплею в програмі випічки без кришки. На весь процес піде 45 хвилин.

Готову страву посипати подрібненою зеленню, попередньо видаливши фольгу. Закрити кришкою і дати настоятися 7 – 8 хвилин.

Готуємо з овочами

Склад продуктів:

  • філе будь-якої червоної риби – 2 шт.;
  • цибуля – 1 головка;
  • цукіні – 1 шт.;
  • морква – 2 шт.;
  • стебло селери – 1 шт.;
  • салатний перець – 1 шт.;
  • сік лайма/лимон – 2 десертні ложки;
  • цедра цитруса – ½ ч. ложки;
  • вершкове масло – 50 – 70 г;
  • сіль, часник, перець – за смаком.
Спробуйте також:  Гарнір до риби – 7 рецептів приготування

Приготування:

  • З’єднати в маленькій тарілці м’яке вершкове масло, часник, цедру лимона, сіль, перець.
  • Всі овочі промити і порізати дрібними шматочками. Присолити. Залити соком цитруса.
  • Розділити овочеву масу на дві частини. Розподілити на двох великих відрізках фольги.
  • Зверху на «подушки» з овочів укласти з рибного філе. Промазати його ароматним маслом.
  • Загорнути фольгу конвертом. Щільно закріпити краю.

Запікати страву в духовці 20 хвилин при 200 °С. Подавати рибу разом з овочевим гарніром.

Фарширована риба у фользі в духовці

 

Склад продуктів:

  • короп – 1 велика тушка;
  • моркву і цибулю – по 1 шт.;
  • лимон – 1 шт.;
  • яйце – 2 шт.;
  • міцний чорний чай – 2 десертні ложки;
  • сіль, ароматні трави, зелень – за смаком.

Приготування:

  • Обробити рибу, в процесі акуратно знявши з коропа шкірку – «панчохою». Голову залишити.
  • Залишився рибним філе пропустити через м’ясорубку разом з овочами.
  • Додати в масу яйця, сіль, ароматні трави і зелень.
  • Набити отриманою начинкою рибну шкірку. Зашити тушку або закріпити зубочистками.
  • Полити зверху соком лимона і міцним чаєм.

Загорніть рибу у фольгу і запікати 40 – 45 хвилин при середній температурі.

В сметанному соусі

Склад продуктів:

  • товстолобик – 1 тушка;
  • сметана – ½ ст.;
  • прованські трави – 1 ч. ложка;
  • велика сіль – за смаком.

Приготування:

  • Зачистити луску на рибі, прибрати нутрощі, зрізати зябра. Зробити на тушці кілька надрізів.
  • Сметану присолити і змішати з прованськими травами.
  • Обмазати отриманим сметанним соусом рибну тушку.
  • Загорнути товстолобика у фольгу. Укласти на деко.

Запікати частування близько півгодини при 250 °С.

З грибами в мультиварці

Склад продуктів:

  • морожена горбуша – 1 тушка;
  • сир – 300 г;
  • цибуля – 3 головки;
  • лисички – 400 г;
  • олія, спеції, сіль – за смаком.

Приготування:

  • Розморозити рибу. Очистити від усього зайвого. Залишився філе порізати великими пластинками.
  • Гриби заздалегідь зварити. Досить буде 20 хвилин в киплячій воді. Потім засмажити на будь-якому жирі разом з дрібними шматочками цибулі. Додати спеції, сіль.
  • Засмажку викласти на пласт фольги. Зверху розподілити рибу. Присолити її.
  • Загорнути покриття конвертом і укласти на решітку-пароварку.

Готувати частування півгодини у програмі «На пару».

Червона риба в духовці у фользі

 

Склад продуктів:

  • філе будь-якої червоної риби – 4 шт.;
  • лимон – 1 шт.;
  • лаврове листя – 4 листочка;
  • цибуля – 1 головка;
  • сіль, олію, спеції – за смаком.

Приготування:

  • Укласти у форму для запікання фольгу. Промаслить її і засипати тонкими цибульними кільцями.
  • Зверху розподілити лаврушки і тонкі кружечки лимона.
  • Розташувати рибне філе (шкіркою вгору).
  • Полити всю конструкцію соком, вичавленим з решти цитруса. Обов’язково попередньо вибрати з нього кісточки.
  • Зверху закрити продукти другим відрізком фольги.
Спробуйте також:  Як варити яловичий язик правильно - 3 рецепту приготування

Готувати страву 22 – 25 хвилин при 210 °С в духовці.

З помідорами та болгарським перцем

Склад продуктів:

  • стейки будь-якої червоної риби – 2 шт.;
  • помідори – 1 шт.;
  • цибуля – ½ головки;
  • солодкий червоний перець – 1 стручок;
  • сіль, олію, спеції – за смаком.

Томати для цієї страви краще вибрати щільні, м’ясисті. Такі плоди збережуть свою структуру, не розповзуться і не перетворяться в кислу кашку.

Приготування:

  • Постелити фольгу на деко. Промаслить її.
  • Засипати покриття довільно порізаною цибулею.
  • Зверху розподілити стейки, натерті спеціями і сіллю. Збризнути їх маслом.
  • Закрити рибу овочевими шматочками.
  • Накрити все другим відрізком фольги.

Запікати частування півгодини при 190 – 200 °С.

Дієтичний рецепт на пару

Склад продуктів:

  • дорадо – 1 тушка;
  • лимон – 1 шт.;
  • масло оливи – 20 мл;
  • базилік (світлий) – 1 пучок;
  • сіль, масло і перець – за смаком.

Приготування:

  • Вимити дорадо і позбавити від нутрощів. Обсушити.
  • Пласт фольги промазати маслом. Розмістити на нього дорадо.
  • Посолити і поперчити. Намазати тушку маслом.
  • Дрібно порізати половинку лимона без кісточок. Змішати його з подрібненим базиліком. Вкласти масу в черево риби.
  • З решти лимона вичавити сік. Полити їм дорадо.

Покрити рибу фольгою. Укласти заготовку на решітку-пароварку в мультиварці. Залишити рибу у фользі в мультиварці, встановивши режим «На пару» на 40 хвилин.

Минтай в соєвому соусі у фользі

Склад продуктів:

  • свіжий минтай – 1 тушка;
  • цибуля і морква – по 1 шт.;
  • мелена паприка і каррі – по ½ ч. ложки;
  • сік лайма/лимона – 1 ст. л.;
  • соєвий соус (класичний) – ½ ст.

Приготування:

  • Цибулю порізати півкільцями, моркву – половинками шайб.
  • Обробити рибну тушку. Очистити її від чорної плівки всередині. Інакше готову страву буде гірчити.
  • Порізати минтай порційними шматочками.
  • Помістити рибу в глибоку миску, засипати усіма приправами. Перемішати, дати продуктах близько години настоятися.
  • Всипати до риби овочі. Ще раз все якісно перемішати.
  • Перекласти у форму, застелену фольгою.
  • Залити інгредієнти соком цитруса і соєвим соусом.

Закрити продукти краями фольги. Готувати страву при 190 °С 45 – 55 хвилин. В самому кінці потрібно відкрити фольгу і дати інгредієнтів підрум’янитися.

Як запекти скумбрію

Склад продуктів:

  • скумбрія свіжоморожена – 1 кілограм;
  • лимон – 1 шт.;
  • асорті зелені – 1 пучок;
  • помідор – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • сіль, олію, перець – за смаком.

Приготування:

  • Почистити і обсушити рибні тушки. Натерти сумішшю з перцю і солі.
  • Асорті зелені ретельно промити і обсушити. Дрібно порізати.
  • Овочі, що залишилися і лимон порізати товстими пластинками.
  • По всій поверхні тушок скумбрії зробити глибокі надрізи. По черзі вставити в них пластинки овочів і лимона.
  • Великий аркуш фольги промазати рослинним жиром. Розташувати на ньому рибу. Надійно загорнути всю конструкцію.
  • Піч рибу в духовій шафі, попередньо розігрітій до 190 – 200 °С. Оптимальний час приготування – 40 – 45 хвилин.
Спробуйте також:  Спагетті з морепродуктами – 8 простих рецептів смачної, ніжної і поживної страви

Приблизно за 5 – 7 хвилин до закінчення процесу покриття потрібно розгорнути, щоб риба встигла покритися скоринкою. Подати рум’яне страву зі свіжої подрібненої зеленню.

Готуємо з коропа

Склад продуктів:

  • тушка коропа вагою 1,5 – 2 кг;
  • ріпчаста цибуля – 2 – 3 головки;
  • лаврове листя – 3 – 4 листочка;
  • перець (горошок) – 1 жменя;
  • велика сіль і масло.

Приготування:

  • Карпа очистити від луски і всього зайвого. Обов’язково зрізати зябра.
  • Розрізати черевце тушки і ретельно видалити всі нутрощі. Промити рибу проточною водою.
  • Очистити цибулю і нарізати тоненькими четвертинками кілець. Розім’яти його руками. З’єднати з раскрошенной лаврушкой і перцю горошком.
  • Підготовленого коропа з усіх боків натерти сіллю. Можна використовувати будь-які суміші приправ для риби.
  • На столі розстелити фольгу. Покрити її невеликою порцією олії. Засипати подрібненою цибулею і перцем.
  • Зверху укласти карпа. Всередину нього також додати невелику кількість цибулі з іншими інгредієнтами.
  • Залишилися овочевим складом засипати рибу. Збризнути маслом (підійде і соняшникова, оливкова).
  • Запакувати коропа у фольгу. Прибрати в холодне місце маринуватися на всю ніч. Якщо стільки часу в запасі у господині немає, достатньо буде 3 годин.

Прибрати коропа у фользі в духовку при 200 °С. Готувати страву 50 – 55 хвилин.

Дорадо, запечена у фользі

Склад продуктів:

  • свіжі тушки дорадо – 2 шт.;
  • лимон – 1 шт.;
  • розмарин – 2 гілочки;
  • цибуля – 1 головка;
  • сіль, масло і ароматні трави – за смаком.

Приготування:

  • Цибульну головку порізати великими кільцями. Лимон – кружечками. Видалити з них кісточки.
  • На промаслений лист фольги викласти приблизно ¼ частину цибулі. Зверху розмістити 2 – 3 лимонних гуртка.
  • Викласти випатрану дорадо без луски. Попередньо рибу потрібно ретельно промити, розтерти з сіллю і ароматними травами.
  • Всередину викласти другу частину цибулі, гілочку розмарину і кілька лимонних слайсів.
  • На другому аркуші фольги повторити таку ж «конструкцію».
  • Щільно загорнути обидві заготовки покриття.

Готувати частування трохи менше півгодини при 210 °С.

Щука, приготовлена цілком

Склад продуктів:

  • щука – 1 шт.;
  • лимон – 1 плід;
  • майонезний соус – 1/3 ст.;
  • сіль, сухі спеції, будь-яке масло.

Приготування:

  • Випатрати свіжу рибу. Відрубати зябра, але залишити голову.
  • Натерти тушку соком цитруса, маслом і сухими компонентами.
  • Зверху розподілити соус. Якщо планується приготувати низькокалорійне блюдо, від цієї добавки варто відмовитися.
  • Загорнути тушку у великий аркуш фольги.

Запікати страву 25 хвилин в покритті і ще 12 – 14 хвилин – без нього. Температура – 200 – 210 °С.

При запіканні обговорюваного страви покриття завжди слід розташовувати блискучою стороною до продуктів.

Важливо вибрати якісний матеріал, який не буде рватися при будь-якому дотику. Якщо готувати страву в щільно загорнутої фользі, риба в ній буде нудитися у власному соку, вийде м’якою і ніжною. Якщо залишити верхівку конструкції прочиненими, вдасться домогтися апетитної рум’яної скоринки.

 

Загрузка...