Риба, запечена у фользі — 7 рецептів приготування

При запіканні у фользі продукти зберігають всі корисні мікроелементи і набувають приголомшливий смак. Це відбувається тому, що вони готуються у власному соку без додавання олії. У цій рубриці ми розглянемо, як готується риба, запечена у фользі.

Риба, запечена у фользі в духовці

Наведемо найшвидший і простий спосіб приготування такої страви. Зробити його можна як з річкових та морських мешканців.

Для роботи знадобляться такі продукти:

  • 2 рибні тушки;
  • половина лимона;
  • майонезний соус середньої жирності;
  • сіль і мелений перець;
  • рибні приправи.

Як готувати запечену рибу у фользі в духовці:

  • Моєму тушки, зрізаємо голови, плавники і хвости. Натираємо заготовки сіллю, перцем і приправами, поливаємо соком лимона.
  • Рівномірно розподіляючи, наносимо на рибу майонезний соус зовні і всередині.
  • Застеляємо деко фольгою, розкладаємо тушки і накриваємо іншим шматком металевої папери.
  • Ставимо ємність в розігріту духовку. Скільки запікати рибу цілком, залежить від її виду і розмірів, у середньому на це йде не менше години.

Увага! Використовувати сіль слід обережно, оскільки у майонезному соусі вона міститься в достатній кількості. Якщо перевищити норму, можна в результаті отримати малосъедобное, та до того ж, пересушена блюдо.

В мультиварці

Щоб запекти рибу в мультиварці у фользі, потрібно розділити тушки на порції, оскільки в чаші приладу не так вже багато місця.

Для приготування потрібні такі складові:

  • річкова або морська риба;
  • ріпчаста цибуля;
  • лимон;
  • сіль і мелений перець;
  • приправа для рибних страв.

Готуємо рибу у фользі в мультиварці:

  • Ріжемо цибулю півкільцями, солимо, перчимо і заливаємо соком з половини лимона.
  • Ділимо рибні тушки на порції, кожну з яких натираємо сіллю, приправами і збризкуємо соком решти цитруса.
  • На шматку фольги розкладаємо рибу, зверху поміщаємо промариновавшийся цибулю і акуратно загортаємо продукти в металевий «кокон».
  • Наливаємо в прилад невелику кількість води, встановлюємо грати або чашу для варіння на пару, кладемо згорток з рибою і готуємо протягом півгодини, вибравши відповідний режим.
Дивіться також:  Як посолити ікру форелі в домашніх умовах – 6 швидких і смачних рецептів засолювання ікри червоної риби

Відмінним гарніром до такої страви стане припущений рис, картопляне пюре або овочевий салат.

Рецепт з овочами

Щоб не витрачати час на виготовлення гарніру, варто скористатися цим рецептом і запекти рибу з овочами. Використовувати в цьому разі краще філе, а не тушку.

Для роботи потрібно взяти такі продукти:

  • філе риби;
  • кілька цибулин;
  • 2 – 3 морквини;
  • болгарський перець;
  • невеликі помідори;
  • трохи оцту;
  • сіль і приправи.

Як запікати рибку з овочевим гарніром:

  • Обполіскуємо філе, ріжемо його на шматочки, солимо і приправляємо.
  • Шаткуємо цибулю і плоди перцю півкільцями, ріжемо моркву соломкою, а помідори – кружальцями.
  • Змішуємо морквяно-цибульну нарізку з сіллю, меленим перцем і невеликою кількістю оцту, даємо постояти кілька хвилин.
  • Кладемо у форму шматок фольги такого розміру, щоб виходять за межі краю посуду можна було загорнути всередину і повністю прикрити ними блюдо.
  • Розкладаємо на металевій папері цибульно-морквяну суміш, зверху поміщаємо півкільця болгарського перцю, потім філе, а по поверхні розподіляємо помідорні гуртки і посипаємо їх сіллю.
  • Закриваємо рибу надлишком в фольги і ставимо запікатися.

Це блюдо буде готове приблизно через півгодини, подавати можна як у гарячому, так і в охолодженому вигляді.

Як смачно запекти червону рибу у фользі

Благородна червона риба смачна сама по собі і при запіканні не потребує великої кількості додаткових компонентів.

Для приготування знадобиться взяти такі продукти:

  • тушку червоної риби;
  • лимон;
  • сіль і спеції.

Як смачно і швидко запекти червону рибу:

  • Обполіскуємо тушку під водою і розбираємо на шматки потрібного розміру.
  • Натираємо порції сіллю і спеціями, даємо трохи постояти.
  • Покласти рибу на підготовлені шматочки фольги, кладемо зверху лимон і загортаємо порції так, щоб до них не проникав повітря.
  • Викладаємо заготовки на деко і відправляємо в духовку.
Дивіться також:  Хумус – що це таке? 6 рецептів приготування хумуса в домашніх умовах

На замітку. При бажанні можна змастити червону рибу перед запіканням тонким шаром нежирного майонезу.

З картоплею в духовці

Можна запекти морську або річкову рибу у фользі з картопляним гарніром.

Для цього потрібні наступні продукти:

  • рибна тушка;
  • невеликі бульби картоплі;
  • трохи солоного свинячого сала;
  • лимон;
  • сметана;
  • сіль і приправи для картоплі і риби.

Як запікати рибу з картоплею в духовці:

  • Моєму тушку, відокремлюємо голову, плавники і хвіст, рясно поливаємо заготівлю лимонним соком.
  • Змішуємо сметану з сіллю і рибними приправами, наносимо соус на рибу зовні і зсередини.
  • Очищаємо картоплини. Робимо на кожній бульбі поперечні надрізи, в які покласти тонкі скибочки свинячого сала. Підсолюємо підготовлені коренеплоди і посипаємо спеціями.
  • На великий шматок фольги кладемо рибу і навколо неї розміщуємо картоплю. Обережно загортаємо продукти, кладемо на деко і ставимо в духовку.

Запечену рибу викладаємо на велику тарілку, поруч поміщаємо картопляні бульби, посипані зеленню, прикрашаємо блюдо часточками лимона і подаємо.

Готуємо шматочками

Шматочки рибного філе можна смачно запекти в духовці з цибулею і помідорами під сирною скоринкою.

Для цього будуть потрібні наступні продукти:

  • філе будь-якої риби;
  • цибулини середнього розміру;
  • соковиті помідори;
  • маслини без кісточок;
  • щільний сир;
  • майонез;
  • сіль і відповідні приправи.

Порційна риба з овочами під сирною скоринкою готується так:

  • Рибне філе нарізаємо на порції, натираємо їх сіллю і приправами, змащуємо соусом.
  • Шаткуємо півкільцями цибулю, ріжемо кружальцями помідори і маслини, натираємо сир.
  • На підготовлені відрізки фольги розкладаємо по одному шматочку риби, зверху поміщаємо цибульні кільця, помідори і нарізані маслини. Посипаємо порції сиром і загортаємо.
  • Кладемо заготовки на деко і ставимо запікатися.

Риба буде готова, коли сир повністю не розплавиться і набуде блідо-золотистий колір.

Дивіться також:  Чахохбілі з курки в мультиварці — 5 рецептів

Фарширована риба у фользі

Це незвичайне блюдо буде красиво виглядати на святковому столі. Для його приготування знадобиться велика особина, наприклад, щука.

В процесі роботи будуть потрібні такі продукти:

  • тушка щуки (краще брати непотрошеную і з головою);
  • шматок курячого філе;
  • гриби;
  • цибуля;
  • сіль і приправи.

Як готувати фаршировану рибу у фользі:

  • Моєму тушку, чистимо і потрошимо. Натираємо заготівлю сіллю і спеціями.
  • Варимо куряче філе, остуджуємо і ділимо на волокна.
  • Обсмажуємо невелику кількість грибів з подрібненою цибулею, а потім змішуємо з філе, солимо і приправляємо.
  • Набиваємо начинкою черевце риби, обережно зашиваємо його товстою ниткою або скріплюємо зубочистками.
  • Кладемо тушку на лист фольги швом вниз, в рот вставляємо сірник або зубочистку так, щоб він залишався відкритим. Обережно загортаємо рибу, кладемо на деко і запікаємо.

При подачі можна прикрасити голову щуки «короною», вирізаної з моркви, а навколо розкласти салатні листя, оливки і часточки лимона.

На якій стороні фольги запікати рибу

Металева папір для запікання з одного боку має гладку, дзеркальну поверхню, а з іншого — матову і злегка шорстку. Перша має здатність відбивати тепло, а друга дозволяє захистити продукти від перегріву і пригорання.

При запіканні риби краще укладати її вона блискучу поверхню так, щоб матова залишалося зовні. У цьому випадку компоненти страви запікаються рівномірно, зберігають соковитість і м’якість.