Риба, запечена з овочами – 7 рецептів приготування в духовці і в мультиварці

Риба, запечена з овочами – це найпростіше блюдо, з допомогою якого будь-яка господиня може швидко і смачно нагодувати сім’ю. А враховуючи набір вихідних компонентів, воно ще й дуже корисне. Адже морепродукти і овочі – це справжнє джерело вітамінів і мінералів. Приготувати таке кулінарне «диво» можна, використовуючи різну кухонну техніку – духова шафа, мікрохвильову піч або мультиварку. Для наочності варто розглянути кілька найбільш цікавих рецептів.

Риба, запечена з овочами у фользі в духовці

Традиційно для запікання продуктів використовується духова шафа. Причому це стосується не тільки риби, але також, наприклад, м’яса або овочів.

Щоб готова страва не пересихало під дією високої температури, його краще загорнути у фольгу. Якщо все-таки мова йде про рибу, то її краще запікати не одну, а разом з різними овочами.

Так можна вбити відразу двох зайців»: зберегти максимальну соковитість основного продукту і одночасно приготувати чудовий гарнір.

Для самого простого рецепту знадобиться:

  • 1 тушка будь-якої риби або пара філе;
  • оливкова олія;
  • чверть лимона;
  • сіль (бажано морська);
  • перець;
  • зелень – орегано, базилік або чебрець;
  • 1 маленький кабачок;
  • 1 велика морква;
  • ½ Головки ріпчастої цибулі;
  • 1 томат.

Як правильно готується риба, запечена з овочами:

  • Овочі вимити і довільно покришити (кубиками, брусочками або кружальцями).
  • Обдати під проточною водою зелень.
  • Включити духовку і довести температуру всередині камери до 220 градусів.
  • Рибу почистити і випатрати, якщо треба, а потім акуратно зрізати філе.
  • Відрізати від рулону 2 шматка фольги.
  • Укласти на них гіркою овочі (цибулю і моркву краще розташувати внизу). Посипати їх сіллю, поперчити і збризнути свіжим соком лимона.
  • Зверху на кожну купку покласти по одному філе. Попередньо їх теж потрібно посолити і натерти перцем.
  • Прикрити рибу зеленню.
  • Полити все олією і лимонним соком.
  • Загорнути краї фольги і щільно скрутити.
  • Заготовки відправити в духовку на 20 – 30 хвилин, помістивши їх на деко або решітку.

Риба з овочами у фользі виходить м’якою, соковитою і дуже ароматною. Причому господиня в цей час може займатися іншими справами, не побоюючись зіпсувати майбутній вечерю.

Дієтичний рецепт в мультиварці

Сучасним домашнім господаркам набагато простіше впоратися з поставленим завданням. Адже багато з них є щасливими володарками апарату під назвою «мультиварка». З її допомогою можна без особливих зусиль приготувати легкий і дуже смачне блюдо з риби з додаванням овочів.

Дивіться також:  Нототенія: що це за риба, як її приготувати? 6 рецептів

Є один дієтичний рецепт, для якого необхідно мати:

  • 1 кілограм рибного філе;
  • 10 грамів кухонної солі;
  • 20 грамів соєвого соусу;
  • 0,7 кілограма заморожених овочів (краще взяти готову «мексиканську суміш»).

Покрокова інструкція:

  • Заморожені овочі висипати в чашу мультиварки. Зазвичай в таку суміш входить морква, солодкий перець, кукурудза, квасоля, зелений горошок. Чудовий дієтичний набір!
  • Встановити на панелі режим «Випічка» і залишити продукти під кришкою на 20 хвилин. Зрідка їх можна помішувати.
  • Після закінчення часу відкрити кришку, полити овочі соусом і перемішати.
  • Філе порізати на шматки і злегка присипати сіллю. Викласти їх поверх овочів. Після цього продуктам треба дати полежати в такому положенні приблизно 10 хвилин.
  • Перемішати продукти в чаші і знову залишити на 20 хвилин в режимі «Випічка».

Риба, приготована в мультиварці таким способом, виходить дуже ніжною і соковитою. А, головне, вона робиться практично без краплі жиру.

Це просто ідеальний варіант для тих, хто знаходиться на дієті.

З додаванням сиру

А тим, кого не хвилює калорійність готового страви, обов’язково повинна сподобатися риба, запечена з овочами в духовці під шаром ароматного сиру. Щодо морепродуктів тут немає обмежень, рибу можна брати будь – хека, ляща і навіть морський язик.

В рецептурний склад страви входить:

  • 0,5 кілограма риби (приблизно, 2 середні тушки);
  • 1 велика цибулина (200 грам);
  • 1 велика морквина (150 грам);
  • 100 грам твердого сиру;
  • по 50 грам кетчупу і майонезу.

Готувати таке блюдо потрібно поетапно:

  • Спочатку рибу треба акуратно розібрати на філе, видаливши всі кісточки.
  • Заготовки промити, нарізати великими шматками і скласти в глибоку тарілку.
  • Окремо приготувати маринад, змішавши наступні інгредієнти: 5 грам солі, дрібку спецій, за 15 – 20 грам столового оцту і лимонного соку.
  • Полити рибу приготовленим розчином, перемішати і залишити на 20 хвилин.
  • У цей час потрібно цибулю покришити кубиками, а моркву і сир потерти на тертці.
  • На сковороді розігріти олію і обсмажити у ньому цибулю. Окремо обсмажити моркву.
  • На дно форми викласти шматочки маринованої риби шкірою вниз.
  • Прикрити її пасерованою цибулею, а потім морквиною.
  • З майонезу і кетчупу приготувати соус. Акуратно промазати їм верхній шар страви (морква).
  • Форму відправити в духову шафу, попередньо розігрівши його до 220 градусів. Прикривати нічим не потрібно.
  • Через 20 хвилин дістати форму і посипати страву тертим сиром.
  • Знову відправити її в духовку вже на 10 хвилин, знизивши температуру до 200 градусів.
Дивіться також:  Маринад для качки – 8 рецептів приготування

Блюдо дивно смачне і дуже ароматне. Причому їсти його можна і гарячим, і холодним.

Запечена червона риба з овочами

Початківці кулінари повинні знати, що червона риба заслуговує особливого ставлення до себе.

У її м’ясі міститься менше жиру, тому з ним треба поводитися дуже обережно.

При запіканні необхідно намагатися, щоб воно не пересохло і не пригоріло. Тому відомо багато різних рецептів, коли готується червона риба з овочами. Зробити це, в принципі, зовсім не складно.

Для одного з варіантів використовується наступний набір продуктів:

  • 3 рибних стейка;
  • 2 кружечка лимона;
  • 1 велика цибулина;
  • 3 зубчики часнику;
  • 1 морква;
  • кухонна сіль;
  • оливкова олія;
  • 2 гілочки естрагону;
  • трохи імбиру.

Спосіб приготування страви гранично простий:

  • У форму для запікання налити олію.
  • Покласти на дно більшу частину цибулі, нарізаного півкільцями, і цілі очищені зубчики часнику.
  • Далі укладається риба. Стейки треба укласти поверх цибулі, а потім полити їх лимонним соком, присипати сіллю і нарізаним дрібними шматочками імбиром.
  • Моркву порізати тонкими напівкружечками і покрити ними рибу.
  • Зверху покласти цілі часточки лимона, гілки естрагону і залишки лука. Потім полити все олією і ще трохи підсолити.
  • Форму прикрити фольгою і поставити її в духовку на 20 хвилин. Запікання проводити при 180 градусах.
  • Після закінчення заданого часу треба зняти фольгу і продовжувати запікання ще приблизно 15 хвилин.

Приготовлена за таким рецептом червона риба виходить ніжною і дуже соковитою. А, враховуючи поживні властивості основного продукту, страва може замінити собою навіть повноцінний обід.

Як запекти в рукаві

Для запікання продуктів в духовій шафі можна використовувати також поліетиленовий рукав. На відміну від фольги, він дозволяє бачити все, що відбувається всередині нього. Наприклад, лосось можна дуже смачно запекти з кабачками і цибулею.

У цьому випадку буде потрібно:

  • 6 шматочків лососевого філе;
  • 1 кілограм цукіні;
  • сік і цедра 1 лимона;
  • 1 цибулина;
  • 5 грам солі;
  • 2 грами перцю.

Методика приготування страви:

  • Включити духовку і нагріти до 200 градусів.
  • Цукіні нарізати кружечками, а цибулю покришити кільцями. Скласти в миску, додати сіль, спеції, сік лимона і перемішати.
  • Частину овочевої маси викласти в рукав.
  • Зверху розмістити шматочки лосося.
  • Прикрити їх залишилися овочами і посипати все лимонною цедрою.
  • Рукав закріпити кліпсою, укласти на деко і поставити в духовку на 20 хвилин.
Дивіться також:  Як зварити рисову кашу – 10 рецептів приготування смачної каші

Така риба, запечена з овочами в духовці, може стати окрасою навіть святкового столу. Її можна подавати порційно або на окремому великому блюді, злегка присипавши свіжої рубаною зеленню.

Готуємо в томатному соусі

Неповторний смак і чудовий аромат набуває риба, запечена з овочами в томатному соусі.

Для цього можна використовувати:

  • 0,5 кілограма будь-якої риби (1 – 2 тушки);
  • 1 цибулину;
  • 250 грам томатної пасти;
  • 1 морквину;
  • трохи солі, цукру і меленого перцю;
  • лист лавра.

Послідовність приготування страви:

  • Рибу вимити, а потім гострим ножем акуратно зрізати філе. Зняти шкіру і видалити всі кісточки. Залишився м’ясо порізати шматочками.
  • Очищену моркву і цибулю покришити кубиками.
  • Для роботи знадобиться досить глибока форма. На дно спочатку потрібно укласти рибу, а потім прикрити її зверху шарами цибулі і моркви.
  • Кожний ряд пересипати сумішшю цукру, перцю і солі.
  • Пасту трохи розвести водою, а потім приготований соус вилити у форму так, щоб він повністю покривав продукти. Додати лист лавра.
  • Форму відправити в духовку і запікати продукти протягом години при 180 градусах.

Деяким таке блюдо подобається їсти саме в холодному вигляді.

З картоплею

Риба, запечена з овочами, буде непоганим варіантом швидкого і смачного вечері. Якщо одним з овочів виступить картоплю, то гарнір до такої страви готувати зовсім не обов’язково.

Для роботи знадобиться:

  • 2 тушки скумбрії;
  • трішки кухонної солі;
  • 2 цибулини;
  • 1 кілограм картоплі;
  • 2 грами перцю;
  • 150 грам майонезу.

Готується такий вечерю протягом години.

Потрібно лише:

  • Рибу добре промити і випатрати при необхідності, а потім акуратно зрізати філе, намагаючись не залишати в ньому кісток. Порізати ці пластини на невеликі шматочки.
  • Цибулю покришити півкільцями.
  • Разом з рибою скласти його в миску, посипати сіллю, поперчити, добре перемішати і залишити десь на 15 хвилин.
  • Включити духовку, щоб вона встигла прогрітися до 180 градусів.
  • Очищений картопля нарізати товстими брусками і додати до риби.
  • Полити все це майонезом і перемішати.
  • Приготовлену масу викласти у форму і відправити в духовку на 40 хвилин.

Апетитний запах і зовнішній вигляд такого страви нікого не зможе залишити байдужим. Все виходить дуже смачно, зручно й економно.