Риба зубатка – що це за риба? Як смачно приготувати зубатку – 4 рецепта

Страхітлива на вигляд риба зубатка полюбилася гурманам за відмінний смак, малу калорійність і високу харчову цінність. Вартість її на вітчизняному ринку не надто висока, та придбати тушку зможе практично кожна людина. Готують зубатку різними способами: смажать, варять, тушкують і запікають. Але перш ніж перейти до рецептів, дізнаємося, що це за риба, і чи є якась користь від вживання її м’яса в їжу.

Зубатка – що за риба?

Зубатки – представники сімейства Лучеперых загону Окунеподібних. Зустріти цю рибу можна в холодних і помірних водах морів, розташованих в Північній півкулі. Вона живе на глибині більш 500 – 600 м і харчується молюсками, медузами і дрібною рибкою.

Довжина тіла морської хижачки коливається від 110 до 240 см, а вага сягає 20 – 33 кг. У зубатки подовжений тулуб, широкі, масивні щелепи з великими зубами, щільна шкіра і дрібна, прилегла до неї луска.

Хижі риби зубатки, залежно від місця проживання, можуть бути наступних різновидів:

  • Плямистими. Поширені в північних широтах і ловляться в Атлантиці.
  • Смугастими. Живуть майже у всіх водах північної частини Атлантичного океану.
  • Далекосхідними. Популяції поширені на півночі і заході Тихого океану.
  • Угревидными. Проживають у водах Тихого океану і біля північних берегів Америки.
  • Ексклюзивними, або синіми. Таких риб можна виловити тільки в Атлантичному океані на великій глибині.

Всі види зубатки характеризуються м’яким, ніжним, соковитим білим м’ясом і малою кількістю кісток, які легко видалити.

У деяких країнах м’ясо зубатки вважається делікатесом, і купити таку рибу може собі дозволити далеко не кожен, оскільки ціна її дуже висока.

Користь, шкоду і дієтичні властивості риби

Користь зубатки для організму людини зумовлена високим вмістом у її м’ясі таких корисних елементів:

  • вітамінів А, B, C, Е і РР;
  • фосфору;
  • калію;
  • магнію;
  • натрію;
  • хлору;
  • кальцію;
  • калію;
  • йоду;
  • цинку;
  • жирних кислот.
Дивіться також:  Хот-дог – 6 рецептів приготування в домашніх умовах

В дещо менших кількостях в продукті присутні фтор, хром, нікель, молібден, залізо, мідь і марганець.

Вживання в їжу м’яса зубатки надає благотворний вплив на організм, яке виражається в наступному:

  • насичення клітин і тканин корисними мікроелементами;
  • зміцнення імунітету;
  • поліпшення складу крові;
  • нормалізація роботи органів ШКТ;
  • відновлення нормального серцевого ритму;
  • підвищення міцності кісткової тканини;
  • поліпшення загального самопочуття.

Їсти зубатку в помірних кількостях можна не тільки дорослим, але і дітям, а також жінкам в період вагітності і грудного вигодовування. Завдати шкоди організму цей продукт зможе лише при індивідуальній непереносимості і алергії на рибний білок. А надмірне вживання м’яса зубатки загрожує розладами стільця і нудотою.

Поживна цінність і калорійність

У 100 г зубатки міститься всього 126 ккал. При цьому білків – 19,7 г, жирів – 5,2 м, а вуглеводи відсутні.

За рахунок цього рибу часто включають до програми дієтичного і спортивного харчування, оскільки білок сприяє швидкому приросту м’язової маси, а відсутність вуглеводів виключає ризик набору зайвої ваги.

Жирна чи ні риба зубатка

Тих, хто піклується про свою фігуру, цікавить питання, зубатка жирна риба чи ні. Як говорилося вище, жирів в цьому продукті міститься трохи більше 5 м, і тому ця підводний хижак може бути включена в раціон людей, які бажають скинути зайві кілограми.

Увага! Кількість калорій і жирів може значно змінюватися в залежності від того, як приготована зубатка. Щоб отримати дієтичне блюдо, цю рибу краще відварювати, запікати у фользі або рукаві, або змішувати з невеликою кількістю масла.

Як смачно приготувати зубатку

Рибу можна готувати різними способами, поєднуючи з овочами, грибами, зеленню і приправами. Розглянемо найбільш прості і доступні рецепти зубатки.

Дивіться також:  В’ялений гусак – 5 рецептів приготування в домашніх умовах

Стейк з зубатки в духовці

З цього мешканця морських глибин можна зробити до приходу гостей чудове порційне блюдо в духовці.

Для роботи знадобляться:

  • стейки риби;
  • картопля;
  • цибуля;
  • помідори;
  • щільний сир;
  • майонез;
  • лимонний сік;
  • сіль і приправи;
  • шматки кулінарної фольги за кількістю порцій.

Порядок приготування:

  • Почистити цибулю, нарізати півкільцями, змішати з сіллю і приправами, залити соком половинки лимона.
  • Обробити рибу, посолити, поперчити, змастити майонезом і залишити маринуватися.
  • Очистити картоплю і нарізати круглими шматками.
  • Нашаткувати тонкими часточками помідори, подрібнити на тертці сир.
  • На шматки фольги укласти спочатку картоплю, потім рибу, цибулю і помідори, присипати кожну порцію тертим сиром.
  • Підняти краї фольги так, щоб прикрити заготовки, і відправити в духовку.

Порційна зубатка буде готова через 40 – 50 хвилин.

Риба, смажена на сковороді

Швидко і смачно можна посмажити зубатку в паніровці на сковорідці. Шматочки риби виходять соковитими, покритими хрусткою скоринкою.

Для роботи знадобиться:

  • філе зубатки;
  • лимон;
  • яйце;
  • паприка;
  • чорний мелений перець;
  • щільний сир;
  • панірувальні сухарі;
  • сіль.

Порядок приготування:

  • Вимити філе зубатки, порізати його на шматочки, приправити сіллю і спеціями, полити лимонним соком.
  • Подрібнити на тертці вибраний сир і змішати з панірувальними сухарями.
  • У глибокій тарілці збити яйце до утворення пінки.
  • Опустити шматочки риби в яєчну масу, потім обваляти з обох сторін у сухарях з сиром і підсмажити на сковороді до золотистого кольору.

Увага! Щоб філе залишилося соковитим, укладати його потрібно тільки на розпечену сковороду і смажити на середньому вогні.

Рецепт приготування в мультиварці

Це просте блюдо можна приготувати в мультиварці дуже швидко, використовуючи цілу тушку або філе.

Для роботи знадобиться:

  • 800 г зубатки;
  • кілька цибулин;
  • 2 – 3 моркви;
  • солодкий болгарський перець;
  • томатне пюре;
  • 30 мл оцту;
  • борошно;
  • сіль і приправи.
Дивіться також:  Деруни з м’ясом – 5 рецептів

Порядок роботи:

  • Помити рибу, посолити і приправити спеціями.
  • Нарізати півкільцями цибулю і болгарський перець, моркву подрібнити на тертці і припустити всі овочі в чаші приладу.
  • Додати засмажку сіль, спеції, томатне пюре, оцет, тушкувати ще кілька хвилин.
  • Розкласти поверх овочевої суміші шматочки риби і при необхідності долити трохи кип’яченої води. Закрити кришку приладу і готувати в режимі гасіння півгодини.

Для любителів гострого можна загасити зубатку в овочевий суміші з додаванням пекучого перцю. Смак цієї риби дуже гармонійно поєднується з гострими соусами.

Готуємо в клярі

Зубатка може здатися дещо прісної, і виправити становище допоможе майонезний кляр з додаванням часнику і соєвого соусу.

Для приготування знадобиться:

  • 700 г філе риби;
  • яйце;
  • 100 г майонезу;
  • 30 – 40 мл соєвого соусу;
  • кілька часникових зубчиків;
  • панірувальні сухарі;
  • лимон;
  • сіль і приправи.

Порядок приготування:

  • Помити філе, порізати порційними шматками і збризнути лимонним соком.
  • Збити яйце з сіллю і приправами, додати майонез і соєвий соус.
  • Ввести в кляр роздавлений часник і ретельно перемішати.
  • Умочити шматки риби в підготовлений склад, потім обваляти в паніровці і посмажити зубатку на сковороді. Риба буде готова, коли покриється апетитною золотистою скоринкою.

На замітку. Якщо не вийшло придбати філе, можна взяти тушку зубатки. Кісток у цій рибі трохи і витягнути їх дуже легко.

Таким чином, ця не дуже приваблива морська хижачка при вмілому підході стає основою чудових, смачних і корисних страв. Тому, якщо така риба попадеться вам на прилавку, обов’язково купите її і спробуйте приготувати. Ви не розчаруєтеся!