Завдяки одному французькому кухареві, вирішив зібрати воєдино залишилися після готування продукти, змішати їх і залити яйцем, з’явилася запіканка, в тому числі і рибна запіканка. Використовуючи основний інгредієнт, в даному випадку рибу, можна отримати найрізноманітніші страви. У багатьох країнах запіканка стала традиційною стравою – вона просто готується, смачна і поживна. Крім цього страва надзвичайно корисна, тому її часто готують у дитячих садках і шкільних установах. Запікати рибу можна з овочами, молочними продуктами, подавати з улюбленим соусом. Красиво прикрашене апетитна страва нікого не залишить байдужим.
Рибна запіканка в духовці
Проста, не переобтяжена додатковими продуктами запіканка з рибного фаршу в духовці в Англії називається пудингом. Готується вона досить просто, має гарний вигляд, порадує смаковими якостями і ніжною структурою.
Для приготування страви слід запастися:
- філейною частиною улюбленої риби – 650 г;
- хорошим маслом – 0,5 упаковки;
- пшеничного борошном – 35 г;
- молоко – 1 стакан;
- тертим сиром – приблизно 5 ст. л.;
- білки з жовтками – по 3-5 шт.;
- панірувальними сухарями – 2 ст. л.;
- меленим мускатним горіхом – 0,5 ч. л.;
- чорним перцем, сіллю.
Вершкове масло слід розтопити на сковороді, додати до нього борошно і потрібну кількість молока. Варити масу до того моменту, поки вона загусне, після чого охолодити при кімнатній температурі. Поступово помішуючи, потрібно ввести в варену суміш жовтки, рибний фарш і тертий сир. Слідом відправляються спеції і сіль. Окремо жовтки збиваються до стійких піків і після поступово додаються до решти продуктів.
Випікати запіканку можна у великій рознімної або маленьких формочках. Для запікання риби краще вибрати невеликі порційні форми – страва у них вийде не тільки смачним, але і красиво оформленим. Дно і боки ємностей змащуються маслом і посипаються сухарями, викладається приготовлена маса і відправляється в духовку, нагріту до 220 градусів на 35 хвилин. Коли верхівка страви стане рум’яною, дістати, прикрасити і подавати до столу.
В мультиварці
Состряпанная рибна запіканка в мультиварці порадує швидкістю приготування і досконалим смаком. Це страва надзвичайно бюджетне, так як готується з мінімального набору доступних інгредієнтів.
Щоб воно вийшло, потрібно вибрати:
- рибне філе – 900 г;
- кілька цибулин середнього розміру;
- морква – 2 коренеплоду;
- зелень кропу;
- спеції та сіль – за смаком.
Цибуля подрібнюється невеликими кубиками і обсмажується на олії мультиварочной чаші в режимі «Випічка». Після його змішати з рибним м’ясом, пропустити через м’ясорубку і поділити отриману масу на 3 рівні частини. В першу слід ввести терту моркву, до другої додати рубану зелень, третю залишити без добавок. Кожну суміш окремо слід повторно подрібнити і викласти шарами в чашу мультиварки. Готувати страву потрібно в режимі «Випічка» протягом 45 хвилин.
Запіканка з рибного фаршу
Приготувати ніжну смачну запіканку з рибного фаршу можна під томатною заливкою. Завдяки соусу страва вийде соковитим і ароматним.
Готується з:
- рибного фаршу – 600 г;
- зеленої цибулі – 80 г;
- вершків – 40 мл;
- морквини;
- яйця;
- меленого імбиру – трохи менше половини чайної ложки;
- солі, перцю.
Томатна заливка готується на основі помідор – 2 шт., цибулі – 2 шт., солодкої паприки – чайна ложка, солі і спецій. Додатково буде потрібно рослинний жир для смаження овочів.
В рибний фарш слід додати терту моркву, подрібнену цибулю, яйце, сіль і спеції. Усе ретельно вимішується до однорідності. Слідом вливаються вершки, маса вимішується і відправляється у форму для запікання. Випікати в духовій шафі, розігрітій до 190 градусів протягом 45 хвилин.
Для приготування заливки ріжеться і обсмажується цибулю до золотистого кольору, після вводяться терті томати, солі і спеції. Тушкувати соус слід протягом 6 хвилин, поки він не почне густіти, після чого дістати запекающееся блюдо і влити в нього підливку. Запікати ще 12 хвилин, після дістати, злегка остудити і подавати.
Варіант з картоплею
Запіканка рибна з картоплею – самостійний смачний гарнір, який чудово підійде в якості домашнього або святкового вечері. Готується страва досить швидко і просто, його неможливо зіпсувати, тому сміливо можна братися початківцям кухарям.
Для приготування слід скористатися:
- картопля – 300 г;
- рибної м’якоттю – 250 г;
- цибулиною – 80 г;
- соняшниковою жиром – 80 мл;
- сметаною – 75 мл;
- томатною пастою – 40 г;
- перцем, меленим чорним і червоним – по 1 щіпці;
- сіллю, цукром;
- панірувальними сухарями – 7 ст. л.;
- зеленню.
Спочатку готуються (очищаються, миються) всі продукти. Після рибне м’ясо нарізають невеликими пластинами, цибулю – кільцями або півкільцями. Картопля подрібнюється маленькими скибочками.
На розігрітій олії (половина заявленої кількості) обсмажується риба. В іншій ємності на жирі відбувається обсмажування цибулі. Сметана окремо змішується з пастою, приправляється сіллю, цукром і спеціями. На цьому етапі можна включити духовку на 180 градусів і продовжити готування.
Форма овальної або прямокутної форми змащується маслом і вистилається фольгою так, щоб зверху блискучу папір можна було загорнути, прикривши продукти. Рівним шаром на дно ємності викладається картопляна нарізка (1/2 частина) і половина заливки. Слідом кладеться риба, цибуля і решті картоплю. Далі решті соус, сухарі. Фольга загортається, та ємність відправляється в духовку спочатку на 35 хвилин, після фольга розкривається, і продукти запікаються ще 15 хвилин. Готову страву подати до столу, прикрасивши свіжою зеленню.
Рибна запіканка як у дитячому садку
Смачна запіканка, як у дитячому садку, у багатьох залишилася в пам’яті з ранніх років. Вона готується на основі корисних продуктів, тому може входити в раціон людей, що мають захворювання органів травної системи.
Для приготування страви за класичним рецептом необхідно запастися:
- філейною частиною будь-якої морської риби – 450 г;
- морквиною;
- білком і жовтком – по 1 шт.;
- молоком – 90 мл;
- борошном – 30 г;
- вершковим маслом – 25 г;
- сіллю.
Рибне м’ясо треба приготувати в пароварці або відварити у трохи підсоленій воді. Там же потрібно приготувати моркву, відваривши до м’якості в цілому вигляді або натерти на тертці. Після риба з морквою пропускаються через м’ясорубку і перемішати з жовтком.
Окремо готується заливка в фарш. На плиті закип’ятити молоко, ввести акуратно борошно і варити, помішуючи протягом декількох хвилин. В кінці додається трохи вершкового масла і суміш, злегка остуженная, додається у фарш. Туди ж вводиться білок, збитий до стійких піків.
У підготовлену форму, змащену маслом, рівномірно викладається основа і відправляється в духову шафу. Попередньо розігріти до 210 градусів і запікати страву протягом 25 хвилин.
Під сирною скоринкою
Сир, запечений разом з ніжним риб’ячим філе, додасть особливий смак страви і красиву золотисту скориночку.
Готується з наступних інгредієнтів:
- рибне філе – 950 г;
- яйця – 4 шт.;
- свіжі томати – пару штук середнього розміру;
- твердий сир – 220 г;
- майонез – 120 мл;
- цибуля;
- борошно – 2 ст. л.;
- спеції, зелень;
- лимон.
Філе ділиться на невеликі шматочки, натираються сіллю і складаються в ємність. Поливається соком лимона (0,5 фрукта). Для кращого вилучення соку можна скористатися виделкою або спеціальним пристроєм. Коли риба злегка замаринується, можна загострити жир на сковороді і обсмажити шматочки філе, попередньо обвалявши їх у борошні.
У глибокій ємності слід змішати білки з жовтками, рубаною зеленню, майонезом та спеціями. Все збивається з допомогою віночка до однорідності. Сир натерти на тертці, помідори і цибулю нарізати кільцями.
У посудину, змащену олією, викласти цибулю, риба, заливка, сир і томати. Всі відправляється в духовку, розігріту до 210 градусів, на 15-25 хвилин. Коли томати злегка зморщаться, а сир розплавиться і покриється красивою кіркою, кулінарний шедевр можна подавати до столу.
З риби і рису
Ароматною, смачною, поживною виходить рибна запіканка з рисом.
Готується вона з:
- фаршу рибного – 0,5 кг;
- рис – 1 склянка;
- солі – за смаком;
- перцю чорного меленого;
- цибулі ріпчастої – пару штук;
- молока – 250 мл;
- масла вершкового – 40 г;
- панірувальних сухарів – 2,5 ст. л.;
- зелені.
Рисова крупа промивається, відварюється і остуджується до кімнатної температури. Цибуля очищається і нарізається, як на смаження. На вершковому маслі підсмажується подрібнений овоч і після вводиться у фарш разом зі спеціями. Все перемішується.
Рис змішується з одним яйцем і викласти на змащене деко (половинка загальної маси). Після рівномірно по рисовій подушці розподіляється рибна суміш і зверху прикривається залишилися рисом.
Для приготування заливки яйця з’єднуються з молоком, солятся і збиваються будь-яким способом. Після вона виливається на продукти в деку. Зверху страву посипається сухарями і поставити в духовку, розігріту до 200 градусів, на 55 хвилин.
Простий варіант з рибних консервів
Швидко сфабрикувати простий і ситний вечеря допоможуть звичайні рибні консерви. З’єднавши їх з мінімальним набором продуктів, можна отримати відмінну на смак запіканку, яку не соромно подати і гостям і мешканцям.
Для приготування страви знадобляться:
- картопляні бульби – 4 шт.;
- цибуля – 1 середнього розміру;
- рибні консерви – 1 банка;
- зварені яйця – пару штук;
- твердий сир – 170 г;
- молоко – ¼ склянки.
Цибулина очищається, подрібнюється і обсмажується на олії до прозорості. Консервовану рибу слід викласти в ємність, попередньо злив соус або масло. З допомогою вилки слід розім’яти, додати цибулю, терті яйця. Картоплю відварити як на пюре. Блендером розім’яти, додавши трохи молока і вершкового масла.
На дно дека викладається пюре, рибна начинка і решті картоплю. Зверху посипається сиром і відправляється в духову шафу. Блюдо приготується менше ніж за 30 хвилин при температурі 190 градусів. Коли сир зарум’яниться, дістати запіканку, нарізати і подати до столу.
Запіканка з рибним філе
Порадувати себе справжнім овочевим асорті з рибкою допоможе досить ситне блюдо – запіканка з рибним філе і різноманітністю овочів. Така страва підійде для тих, хто не їсть м’ясо, стежить за фігурою і здоров’ям в цілому. В рецепті використовуються заморожені овочі, доступні в зимову пору.
Для приготування страви слід запастися:
- філейною частиною сома або іншої риби – 450 г;
- замороженими овочами (кольоровою капустою, зеленим горошком, морквою і т. д.) – 350 г;
- вершки – 1 склянку;
- яйцями – пару штук;
- вершковим маслом – 15 г;
- лимонним соком – 1 ч. л.;
- сіллю і спеціями за смаком.
Філе нарізати порційно, солиться, перчится, поливається соком лимона. Після маринування протягом 12 хвилин рибу необхідно викласти в підготовлену ємність для запікання, змащену олією. Зверху викладаються овочі.
Збити окремо яйця з вершками і спеціями, залити продукти у форму. Запікати слід при температурі 190 градусів протягом 45 хвилин. Окремо на гарнір можна приготувати рис, і подати з теплої або охолодженої запіканкою.