Рибна запіканка -9 рецептів приготування в духовці, мультиварці

Завдяки одному французькому кухареві, вирішив зібрати воєдино залишилися після готування продукти, змішати їх і залити яйцем, з’явилася запіканка, в тому числі і рибна запіканка. Використовуючи основний інгредієнт, в даному випадку рибу, можна отримати найрізноманітніші страви. У багатьох країнах запіканка стала традиційною стравою – вона просто готується, смачна і поживна. Крім цього страва надзвичайно корисна, тому її часто готують у дитячих садках і шкільних установах. Запікати рибу можна з овочами, молочними продуктами, подавати з улюбленим соусом. Красиво прикрашене апетитна страва нікого не залишить байдужим.

Рибна запіканка в духовці

Проста, не переобтяжена додатковими продуктами запіканка з рибного фаршу в духовці в Англії називається пудингом. Готується вона досить просто, має гарний вигляд, порадує смаковими якостями і ніжною структурою.

Для приготування страви слід запастися:

  • філейною частиною улюбленої риби – 650 г;
  • хорошим маслом – 0,5 упаковки;
  • пшеничного борошном – 35 г;
  • молоко – 1 стакан;
  • тертим сиром – приблизно 5 ст. л.;
  • білки з жовтками – по 3-5 шт.;
  • панірувальними сухарями – 2 ст. л.;
  • меленим мускатним горіхом – 0,5 ч. л.;
  • чорним перцем, сіллю.

Вершкове масло слід розтопити на сковороді, додати до нього борошно і потрібну кількість молока. Варити масу до того моменту, поки вона загусне, після чого охолодити при кімнатній температурі. Поступово помішуючи, потрібно ввести в варену суміш жовтки, рибний фарш і тертий сир. Слідом відправляються спеції і сіль. Окремо жовтки збиваються до стійких піків і після поступово додаються до решти продуктів.

Випікати запіканку можна у великій рознімної або маленьких формочках. Для запікання риби краще вибрати невеликі порційні форми – страва у них вийде не тільки смачним, але і красиво оформленим. Дно і боки ємностей змащуються маслом і посипаються сухарями, викладається приготовлена маса і відправляється в духовку, нагріту до 220 градусів на 35 хвилин. Коли верхівка страви стане рум’яною, дістати, прикрасити і подавати до столу.

Загрузка...

В мультиварці

Состряпанная рибна запіканка в мультиварці порадує швидкістю приготування і досконалим смаком. Це страва надзвичайно бюджетне, так як готується з мінімального набору доступних інгредієнтів.

Щоб воно вийшло, потрібно вибрати:

  • рибне філе – 900 г;
  • кілька цибулин середнього розміру;
  • морква – 2 коренеплоду;
  • зелень кропу;
  • спеції та сіль – за смаком.

Цибуля подрібнюється невеликими кубиками і обсмажується на олії мультиварочной чаші в режимі «Випічка». Після його змішати з рибним м’ясом, пропустити через м’ясорубку і поділити отриману масу на 3 рівні частини. В першу слід ввести терту моркву, до другої додати рубану зелень, третю залишити без добавок. Кожну суміш окремо слід повторно подрібнити і викласти шарами в чашу мультиварки. Готувати страву потрібно в режимі «Випічка» протягом 45 хвилин.

Спробуйте також:  Ледачі манти — 7 рецептів приготування на сковороді в духовці, в мультиварці і в пароварці

Запіканка з рибного фаршу

Приготувати ніжну смачну запіканку з рибного фаршу можна під томатною заливкою. Завдяки соусу страва вийде соковитим і ароматним.

Готується з:

  • рибного фаршу – 600 г;
  • зеленої цибулі – 80 г;
  • вершків – 40 мл;
  • морквини;
  • яйця;
  • меленого імбиру – трохи менше половини чайної ложки;
  • солі, перцю.

Томатна заливка готується на основі помідор – 2 шт., цибулі – 2 шт., солодкої паприки – чайна ложка, солі і спецій. Додатково буде потрібно рослинний жир для смаження овочів.

В рибний фарш слід додати терту моркву, подрібнену цибулю, яйце, сіль і спеції. Усе ретельно вимішується до однорідності. Слідом вливаються вершки, маса вимішується і відправляється у форму для запікання. Випікати в духовій шафі, розігрітій до 190 градусів протягом 45 хвилин.

Для приготування заливки ріжеться і обсмажується цибулю до золотистого кольору, після вводяться терті томати, солі і спеції. Тушкувати соус слід протягом 6 хвилин, поки він не почне густіти, після чого дістати запекающееся блюдо і влити в нього підливку. Запікати ще 12 хвилин, після дістати, злегка остудити і подавати.

Варіант з картоплею

Запіканка рибна з картоплею – самостійний смачний гарнір, який чудово підійде в якості домашнього або святкового вечері. Готується страва досить швидко і просто, його неможливо зіпсувати, тому сміливо можна братися початківцям кухарям.

Для приготування слід скористатися:

  • картопля – 300 г;
  • рибної м’якоттю – 250 г;
  • цибулиною – 80 г;
  • соняшниковою жиром – 80 мл;
  • сметаною – 75 мл;
  • томатною пастою – 40 г;
  • перцем, меленим чорним і червоним – по 1 щіпці;
  • сіллю, цукром;
  • панірувальними сухарями – 7 ст. л.;
  • зеленню.

Спочатку готуються (очищаються, миються) всі продукти. Після рибне м’ясо нарізають невеликими пластинами, цибулю – кільцями або півкільцями. Картопля подрібнюється маленькими скибочками.

На розігрітій олії (половина заявленої кількості) обсмажується риба. В іншій ємності на жирі відбувається обсмажування цибулі. Сметана окремо змішується з пастою, приправляється сіллю, цукром і спеціями. На цьому етапі можна включити духовку на 180 градусів і продовжити готування.

Форма овальної або прямокутної форми змащується маслом і вистилається фольгою так, щоб зверху блискучу папір можна було загорнути, прикривши продукти. Рівним шаром на дно ємності викладається картопляна нарізка (1/2 частина) і половина заливки. Слідом кладеться риба, цибуля і решті картоплю. Далі решті соус, сухарі. Фольга загортається, та ємність відправляється в духовку спочатку на 35 хвилин, після фольга розкривається, і продукти запікаються ще 15 хвилин. Готову страву подати до столу, прикрасивши свіжою зеленню.

Рибна запіканка як у дитячому садку

Смачна запіканка, як у дитячому садку, у багатьох залишилася в пам’яті з ранніх років. Вона готується на основі корисних продуктів, тому може входити в раціон людей, що мають захворювання органів травної системи.

Спробуйте також:  Тісто для хачапурі - 8 рецептів приготування

Для приготування страви за класичним рецептом необхідно запастися:

  • філейною частиною будь-якої морської риби – 450 г;
  • морквиною;
  • білком і жовтком – по 1 шт.;
  • молоком – 90 мл;
  • борошном – 30 г;
  • вершковим маслом – 25 г;
  • сіллю.

Рибне м’ясо треба приготувати в пароварці або відварити у трохи підсоленій воді. Там же потрібно приготувати моркву, відваривши до м’якості в цілому вигляді або натерти на тертці. Після риба з морквою пропускаються через м’ясорубку і перемішати з жовтком.

Окремо готується заливка в фарш. На плиті закип’ятити молоко, ввести акуратно борошно і варити, помішуючи протягом декількох хвилин. В кінці додається трохи вершкового масла і суміш, злегка остуженная, додається у фарш. Туди ж вводиться білок, збитий до стійких піків.

У підготовлену форму, змащену маслом, рівномірно викладається основа і відправляється в духову шафу. Попередньо розігріти до 210 градусів і запікати страву протягом 25 хвилин.

Під сирною скоринкою

Сир, запечений разом з ніжним риб’ячим філе, додасть особливий смак страви і красиву золотисту скориночку.

Готується з наступних інгредієнтів:

  • рибне філе – 950 г;
  • яйця – 4 шт.;
  • свіжі томати – пару штук середнього розміру;
  • твердий сир – 220 г;
  • майонез – 120 мл;
  • цибуля;
  • борошно – 2 ст. л.;
  • спеції, зелень;
  • лимон.

Філе ділиться на невеликі шматочки, натираються сіллю і складаються в ємність. Поливається соком лимона (0,5 фрукта). Для кращого вилучення соку можна скористатися виделкою або спеціальним пристроєм. Коли риба злегка замаринується, можна загострити жир на сковороді і обсмажити шматочки філе, попередньо обвалявши їх у борошні.

У глибокій ємності слід змішати білки з жовтками, рубаною зеленню, майонезом та спеціями. Все збивається з допомогою віночка до однорідності. Сир натерти на тертці, помідори і цибулю нарізати кільцями.

У посудину, змащену олією, викласти цибулю, риба, заливка, сир і томати. Всі відправляється в духовку, розігріту до 210 градусів, на 15-25 хвилин. Коли томати злегка зморщаться, а сир розплавиться і покриється красивою кіркою, кулінарний шедевр можна подавати до столу.

З риби і рису

Ароматною, смачною, поживною виходить рибна запіканка з рисом.

Готується вона з:

  • фаршу рибного – 0,5 кг;
  • рис – 1 склянка;
  • солі – за смаком;
  • перцю чорного меленого;
  • цибулі ріпчастої – пару штук;
  • молока – 250 мл;
  • масла вершкового – 40 г;
  • панірувальних сухарів – 2,5 ст. л.;
  • зелені.

Рисова крупа промивається, відварюється і остуджується до кімнатної температури. Цибуля очищається і нарізається, як на смаження. На вершковому маслі підсмажується подрібнений овоч і після вводиться у фарш разом зі спеціями. Все перемішується.

Спробуйте також:  Куряча гомілка в духовці - 9 смачних рецептів

Рис змішується з одним яйцем і викласти на змащене деко (половинка загальної маси). Після рівномірно по рисовій подушці розподіляється рибна суміш і зверху прикривається залишилися рисом.

Для приготування заливки яйця з’єднуються з молоком, солятся і збиваються будь-яким способом. Після вона виливається на продукти в деку. Зверху страву посипається сухарями і поставити в духовку, розігріту до 200 градусів, на 55 хвилин.

Простий варіант з рибних консервів

Швидко сфабрикувати простий і ситний вечеря допоможуть звичайні рибні консерви. З’єднавши їх з мінімальним набором продуктів, можна отримати відмінну на смак запіканку, яку не соромно подати і гостям і мешканцям.

Для приготування страви знадобляться:

  • картопляні бульби – 4 шт.;
  • цибуля – 1 середнього розміру;
  • рибні консерви – 1 банка;
  • зварені яйця – пару штук;
  • твердий сир – 170 г;
  • молоко – ¼ склянки.

Цибулина очищається, подрібнюється і обсмажується на олії до прозорості. Консервовану рибу слід викласти в ємність, попередньо злив соус або масло. З допомогою вилки слід розім’яти, додати цибулю, терті яйця. Картоплю відварити як на пюре. Блендером розім’яти, додавши трохи молока і вершкового масла.

На дно дека викладається пюре, рибна начинка і решті картоплю. Зверху посипається сиром і відправляється в духову шафу. Блюдо приготується менше ніж за 30 хвилин при температурі 190 градусів. Коли сир зарум’яниться, дістати запіканку, нарізати і подати до столу.

Запіканка з рибним філе

Порадувати себе справжнім овочевим асорті з рибкою допоможе досить ситне блюдо – запіканка з рибним філе і різноманітністю овочів. Така страва підійде для тих, хто не їсть м’ясо, стежить за фігурою і здоров’ям в цілому. В рецепті використовуються заморожені овочі, доступні в зимову пору.

Для приготування страви слід запастися:

  • філейною частиною сома або іншої риби – 450 г;
  • замороженими овочами (кольоровою капустою, зеленим горошком, морквою і т. д.) – 350 г;
  • вершки – 1 склянку;
  • яйцями – пару штук;
  • вершковим маслом – 15 г;
  • лимонним соком – 1 ч. л.;
  • сіллю і спеціями за смаком.

Філе нарізати порційно, солиться, перчится, поливається соком лимона. Після маринування протягом 12 хвилин рибу необхідно викласти в підготовлену ємність для запікання, змащену олією. Зверху викладаються овочі.

Збити окремо яйця з вершками і спеціями, залити продукти у форму. Запікати слід при температурі 190 градусів протягом 45 хвилин. Окремо на гарнір можна приготувати рис, і подати з теплої або охолодженої запіканкою.

Загрузка...