Рибні котлети – 10 дуже смачних рецептів

Апетитні, ніжні і дієтичне рибні котлети – 10 дуже смачних рецептів, якими можна урізноманітнити раціон і здивувати домочадців. Готуються вони на основі головного продукту – рибного фаршу, з додаванням овочів, круп і різних спецій. Смажені, приготовані на пару або в духовій шафі, рибні котлети стануть відмінним доповненням до картоплі, рису, макаронів і овочів.

Рибні котлети з минтая – покроковий рецепт

Готуються рибні котлети з минтая практично так само, як і м’ясні. Головне приділити особливу увагу вибору якісної риби, адже саме це буде впливати на смак підсумкового страви. Фахівці радять купувати минтая в тушках, а не філе, яке часто заливають великою кількістю глазурі. Додатковим компонентом стане крохмаль, який допоможе котлет стати в процесі смаження пишними і соковитими.

Готуються рибні ласощі з минтая – 3 невеликі тушки, ріпчастої цибулі, картопляного крохмалю – 1 ст. л. Додатково потрібно взяти 2 яйця, шматочки батона, сіль, спеції і трохи рослинного масла для смаження.

  • Свіжоморожені тушки минтая потрібно трохи розморозити, поклавши на дно холодильника. Після видалити плавники, прибрати нутрощі і зняти шкуру. Далі з допомогою гострого ножа зрізати філе і очищається від кісток.
  • У ємність покласти шматочки батони і залити його молоком, залишивши для раскисания на кілька хвилин.
  • Отримане м’ясо минтая пропустити через м’ясорубку разом з цибулею.
  • Після вбити яйця, все ретельно вимісити.
  • Туди ж додати подрібнений на м’ясорубці батон. Перед тим, як почати його молоти, слід віджати зайву рідину.
  • У отриманий фарш додати потрібну кількість солі, крохмалю та спецій.
  • У сковороді розігріти олію, сформувати з фаршу невеликі кульки, приплюснути їх і обсмажити з обох боків до появи рум’яної скоринки. Минтай є корисною дієтичної рибою. Щоб зберегти всі корисні речовини в ній, можна приготувати котлети на пару.

    Готуємо з тріски

    Тріска відноситься до бюджетних дієтичних сортів морської риби. Вона багата жирами і амінокислотами, необхідними для нормальної роботи внутрішніх органів і систем людини. У рибі не містяться вуглеводи, що дозволяє вживати її регулярно, не боячись зіпсувати фігуру.

    Для приготування котлет необхідно взяти:

    • тріску – 1500 г;
    • яйця – 2 шт.;
    • хліб або батон – кілька скибочок;
    • молока – 450 мл;
    • чорного меленого перцю і солі – за смаком;
    • цибулину – 1 шт.;
    • петрушка – пару гілочок.

    У глибокій мисці необхідно залити хліб або батон теплим молоком і залишити до раскисания продукту. Тим часом проводиться оброблення риби – видалення плавників, внутрішньої частини і кісток. Щоб швидко видалити кісточки, рекомендується скористатися пінцетом.

    Філе разом з цибулею і батоном пропускається через м’ясорубку, вимішується з яйцями і спеціями. Після з готового фаршу формуються невеликі кульки, які після відправляються в пароварку або на сковороду. Щоб фарш в процесі приготування не лип до рук, необхідно змочувати пальці і долоні водою. Готові рибні котлети з тріски подати з картопляним пюре або рисом, прикрасивши гілочками петрушки.

    Готуємо з картоплею

    Картопля додається у фарш для того, щоб зробити його більш м’яким і соковитим.

    Для приготування котлет по цьому рецепту знадобляться:

    • філе будь-якої свіжої або мороженої риби – 0,5 кг;
    • картопля – 3 бульби;
    • цибуля – 1 шт.;
    • куряче яйце – 1 шт.;
    • часник – 1 зубчик;
    • сухарі панірувальні;
    • сіль і спеції;
    • рослинне масло.

    Спочатку в підсоленій воді відварюється картоплю в «мундирі». В олії на сковороді обсмажується цибуля, порізана кубиками. Потім пропускається через м’ясорубку філе з риби, лук і очищений картопля. До фаршу додається подрібнений часник, яйце і спеції. Усе ретельно вимішується до отримання однорідної маси. У Туреччині кухаря фарш вимішують протягом 15-25 хвилин, щоб він вийшов збитим, однорідним. Вважається, що так готові котлети виходять більш соковитими і смачними.

    Коли фарш готовий, з нього формуються кульки, обвалюються в паніровці і відправляються на піднос, вистелений харчовою плівкою. Після заготовки відправляються в холодильник на 15-20 хвилин, після чого обсмажують з обох боків на олії.

    Рибні палички для дітей

    Багато маленькі гурмани зовсім не хочуть їсти страви з риби з-за специфічного запаху і смаку. Проте риба досить цінний і необхідний продукт для організму, що росте, вона повинна бути в дитячому раціоні кілька разів на тиждень. Що ж робити в такому випадку? Відомі кулінари винайшли чудовий і простий у виконанні рецепт рибних паличок, якими із задоволенням похрустят малюки і попросять добавку.

    Для приготування страви потрібно взяти:

    • пікшу – 0,5 кг;
    • борошно – 0,5 склянки;
    • куркума – 1 щіпка;
    • яйця збиті – 2 шт.;
    • олія соняшникова або оливкова;
    • панірувальні сухарі – 220 г;
    • сіль.

    Риба (краще взяти пікшу або будь-яку іншу не дуже жирну) очищається від шкіри, кісток і нутрощів, обсушивается і нарізати невеликими смугами. Далі треба взяти 3 невеликі ємності, збити в першій яйця, у другу висипати сухарі, в третю — борошно. Для отримання красивого рум’яного кольору паличок в миску з борошном потрібно додати куркуму. Ця приправа абсолютно безпечна для дитячого здоров’я і є відмінним натуральним барвником. Сюди ж до борошні і куркумі потрібно сыпнуть трохи солі, ретельно перемішавши все.

    Кожну рибну смужку слід по черзі промокнути в борошні, потім в яйцях і сухарях. У процес можна включити дітей, яким буде цікаво готувати, а після пробувати свої шедеври.

    Готові рибні палички потрібно викласти на підносі, переклавши пергаментом або харчовою плівкою. Далі вони відправляються в морозилку для заморозки. Заморожений продукт готується на сковороді в соняшниковій олії, а після в духовій шафі близько 5 хвилин при температурі 190 градусів.

    З додаванням манки

    Риба не містить в собі багато жиру і при приготуванні котлет можна отримати прісний сухий продукт. Уникнути цього можливо за допомогою манної крупи, яка зробить блюдо повітряним, соковитим, ніжним на смак. Поєднувати її можна з будь-якими видами морської риби, яка є під рукою.

    Готуються котлетки з:

    • свіжомороженої риби – 650-700 г;
    • яєць – 2 шт.;
    • батона – 4 шматка;
    • манної крупи – 1,5 столові ложки;
    • ріпчастої цибулі – 1 шт.;
    • солі;
    • спецій;
    • соняшникової олії.

    Тушки замороженої риби трохи розморозити і філірувати. Батон замочити у воді або молоці. Рибне філе, батон і цибулю пропускаються через м’ясорубку, змішують з яйцями, манкою, сіллю і спеціями. Фарш ретельно вимішати, накрити плівкою і поставити в холодильник приблизно на 35 хвилин для набухання крупи.

    Змоченими у воді руками сформувати з фаршу котлети і обсмажити на середньому вогні. Додатково обвалювати заготовки в панірувальних сухарях не потрібно – хрустку скоринку їм додасть манка. Подати готову страву разом з гречаною кашею або картоплею.

    Рибні котлети в духовці

    Котлети в духовці виходять дієтичними і більш корисними тих, що готуються на сковороді.



    З інгредієнтів слід взяти:

    • рибне філе – 600 г;
    • 0,5 ст. молока;
    • черствого хліба – 120 г;
    • яйце;
    • цибуля;
    • сіль;
    • вершкове масло – 60 р.

    Рибне філе обсушити і пропустити через м’ясорубку. У ємності замочити хліб, окремо порізати цибулю. Додати до рибного фаршу подрібнений хліб, цибулю, яйця, спеції, все вимішати і сформувати котлети. Викласти їх на змащене олією деко, полити зверху розтопленим маслом і відправити запікатися на 35 хвилин при температурі 210 градусів.

    На пару в мультиварці

    Приготувати швидко котлети можна в мультиварці, доповнивши і поліпшивши їхній смак будь-яким твердим сиром.

    Для приготування знадобляться:

    • риба – 550 г;
    • батон – 150 г;
    • вершки – 120 г;
    • сир твердих сортів – 100 г;
    • яйце;
    • спеції і сіль.

    Філе риби подрібнюється в м’ясорубці. До нього додається попередньо замочений у вершках батон. Сюди ж уводиться тертий сир, яйце і спеції. Все добре вимішується до однорідності, і формуються котлетки. Їх потрібно скласти в форму для готування на пару, змащену маслом. У ємність з мультиварки необхідно залити окропом, поставити решітку з продуктом. Готувати страву в режимі «варка на пару» 25 хвилин, подавати в теплому вигляді.

    Котлети з рибної консерви

    Кому належить цей рецепт – достеменно невідомо. Може, його придумали любителі подорожувати або шукачі корисних копалин, які проводили багато часу далеко від дому. Хто це був – історія замовчує, але з часом котлети з рибних консервів полюбилися багатьом із-за простоти приготування і відмінного смаку.

    З інгредієнтів слід взяти:

    • картопля – 2 шт.;
    • консерви в олії – 180 г;
    • невелику цибулину;
    • часник;
    • подрібнений імбир – 0,5 ч. л.;
    • кардамон;
    • цукровий пісок;
    • лавровий лист;
    • куркуму;
    • сухарі для панірування;
    • щіпку червоного перцю і кориці;
    • 35 г вершкового масла.

    На розігрітій олії злегка обсмажити часник, дрібно нарізану цибулю, посипавши їх імбиром. Після додати порізаний як на суп картопля і продовжувати обсмажувати. Потім до овочів додаються консерви і спеції. Тушкувати 20 хвилин на слабкому вогні, затока 0,5 ст. гарячої води.

    Після приготування масу ретельно перемішати блендером або товкачиком, злегка остудити і сформувати з неї невеликі плоскі смужки. Обсмажити на сковороді, попередньо обвалявши в сухарях.

    Пісний рецепт з горбуші

    Приготувати рибні котлети в піст можна з горбуші. Готуються вони близько 3 годин.

    З інгредієнтів слід взяти:

    • горбушу – 900 г;
    • цибуля – 2 шт.;
    • сушених грибів – 200 г;
    • білого хліба – 250 г;
    • борошна – 0,5 ст.;
    • солі і спецій.

    Гриби замочити на 1,5 години. Рибу філірувати, видаливши нутрощі і кістки. Щоб фарш був більш соковитим, філе краще порубати ножем, без використання м’ясорубки. Гриби відварити у трохи солоної воді, після подрібнити з цибулею, пропустивши через м’ясорубку. Змішати подрібнене філе, хліб, гриби, цибуля і спеції, сформувати котлети і обсмажити їх, попередньо обвалявши в паніровці.

    З лосося

    Приготувати котлети можна з лососевою філе або фаршу (останній варіант більш зручний і бюджетний).

    Для приготування страви слід запастися:

    • фаршем лососевим або філе – 500 г;
    • цибулею ріпчастою – 1 шт.;
    • курячим яйцем – 1 шт.;
    • батоном білим – 1 кусень;
    • молоко – 0,5 склянки;
    • панірувальними сухарями;
    • рослинним маслом;
    • сіллю і перцем.

    М’яка частина батона заливається підігрітим молоком. Філе і цибулю пропускаються через м’ясорубку, змішують з віджатим хлібом. До них додається яйце, спеції, формуються котлетки. Їх потрібно обсмажити на рослинному маслі, підрум’янюючи з обох сторін. При бажанні готовий продукт можна скласти в ємність, додати трохи кип’яченої води і масла, після чого згасити в мікрохвильовій печі при максимальній потужності.