Рис для суші – 3 рецепта, як правильно готувати рис

Суші — популярне блюдо японської кухні, який можна покуштувати не тільки в спеціалізованому ресторані, але і на своїй власній кухні. Найголовнішим моментом у приготуванні цієї смакоти є правильно зварений рис для суші.

Вибір рису для приготування страв японської кухні

Основним завданням, крім правильно звареного рису, є також його вибір при покупці.

Отже, досвідчені кулінари найчастіше використовують такі сорти рису:

  • рис «Мотигоме». Він має щільну текстуру, приємний на смак після варіння і добре тримає форму при скручуванні суші;
  • рис «Урутимаи». Цей сорт рису японці люблять класти в суші більше за інших. Він має солодкуватий смак, приємний аромат і що дуже важливо – він дуже добре виділяє клейку речовину;
  • можна використовувати і рис круглих сортів, з якого часто готують плов або рисову кашу. Він також може скласти конкуренцію цим двом сортам, якщо вибирати якісний і не самий дешевий продукт.

Правильно зварити рис – 90 % успішного приготування суші вдома.

Як правильно варити рис для суші

Перед варінням необхідно промити рис. Це потрібно для того, щоб змити речовини, якими часто обробляють крупу перед фасуванням. Але буває, що рис обробляють не добавками, а крохмалем. В такому разі він не потребує промиванні, але для заспокоєння душі краще це зробити. Потрібну кількість насипати в тарілку, влити воду, і кілька разів перемішати його круговими рухами. Потім злити воду і повторити процедуру. Потім знову зробити теж саме. Потім знову, поки сливаемая вода буде чистою без каламутній домішки.

Співвідношення для варіння таке ж, як і в приготуванні плову 1:1. Тобто якщо потрібно зварити один стакан рису, заливаємо одним склянкою води. Якщо дві склянки рису – дві склянки води. Перед тим, як відправити каструлю з рисом на вогонь, його необхідно замочити хоча б на 30-40 хвилин. Потім, як роблять багато японські шефи, рисову крупу варто варити у цій же воді. Ставимо ємність на вогонь, і зменшуємо його до мінімуму. Після закипання рис потрібно варити 10 хвилин. Але краще його спробувати, щоб точно зрозуміти, чи готова крупа. Готувати рис для суші різних сортів можна по-різному. Одні види варяться трохи довше, інші – швидше.

Готуємо в мультиварці

Приготування суші – мистецтво, якому японці вчаться роками. Тому не варто засмучуватися, якщо ідеальний результат не вийде з першого разу. Як і будь-яку іншу справу, приготування цієї страви вимагає особливих навичок. Основу для суші можна зварити в каструлі, в казанку, в сотейнику. Але якщо на кухні є така помічниця, як мультиварка – це набагато полегшить процес. Приготувати рис в мультиварці зможе кожен, у кого є це чудо техніки, бажання, і, звичайно ж, рисова крупа.

 

Отже, беремо потрібну кількість рису. Приміром, 1 склянку. Заливаємо крупу водою, промиваємо 4-7 разів, і відставляємо на 40-45 хвилин. Потім пересипаємо рис в каструлю. Виставляємо режим «рис», якщо такого немає, то підійде режим «гречка» і через 10 хвилин рис буде готовий.

З рисовим оцтом

Рисовий оцет – невід’ємний компонент в приготуванні суші. Без нього точно не вийде таких суші, як у ресторані. Скільки його потрібно додавати і коли краще це робити спробуємо розібратися.

Додається рисовий оцет в це блюдо для того, щоб надати рісу податливості. Завдяки оцту, з нього можна зліпити будь-яку фігуру, і вона буде тримати форму. Також він дуже корисний для здоров’я, і володіє сильним антибактеріальним ефектом.

Загрузка...

Заправка для рису суші

Для смачних суші потрібен не тільки оцет, але і цукор, а також сіль. З цих інгредієнтів готується заправка для рису. Правильної пропорцією є 2 столові ложки оцту на 400-500 г рису. Солі і цукру потрібно взяти по 1 чайній ложці. Оцет необхідно нагріти, але не доводити до кипіння. Всипати сіль, цукор, потім додати цю суміш в рис, який знаходиться в процесі готування. Рис при цьому потрібно акуратно перемішувати дерев’яною лопаткою.

Важливі рекомендації з приготування рису

Для суші дуже важливо правильно вибрати рис. Від цього залежить велика частина успіху в приготуванні страви. Як варити рис для суші ми розібралися, тепер розглянемо деякі секрети приготування рису.

Наприклад:

  • Перед приготуванням рису, його необхідно ретельно промити. У японських ресторанах початківці кухаря за кілька років займаються цим, перш, ніж почати готувати. Існує думка, що рис відчуває ставлення людини до нього, тому важливо готувати з любов’ю. Через деякий час досвідчений шеф на дотик може визначити наскільки якісний рис перед ним. Промивати його перед варінням потрібно 6-7 разів.
  • Після того, як рис промити, його потрібно замочити. Це зробить його більш м’яким після приготування. Важливо не зливати воду після замочування, а варити в ній. Коли рис простояв у воді 30-4 хвилин, він повинен стати схожим на кульки з крохмалю.
  • Японські шефи знають близько 1000 способів приготування рису, і його замочування. Більшість з них передбачає замочування на 3-5 годин. Однак цей варіант для суші не підходить. І вони ж придумали спосіб, який вимагає всього 40 хвилин замочування і 10-15 хвилин варіння.
  • Якщо каструля має властивість пригорати, можна її дно застелити шматком фольги.
  • Багато радять варити рис на маленькому вогні, щоб уникнути його прилипання і пригорання. Однак деякі кулінари з досвідом варять рис на максимальному вогні, і не піднімаю кришку в процесі варіння. Потім через 15 хвилин знімають каструлю з вогню і дають рісу «відпочити».
  • Під час формування суші, руки треба змочувати у такому розчині: 30 мл рисового оцту, 500 мл води і сік половини лимона. Змішати ці три інгредієнти і змочувати пальці рук. Це допоможе уникнути прилипання рису і додасть йому приємного аромату.

Дані рекомендації допоможуть навчитися готувати суші швидко і якісно. Також слід пам’ятати, що будь-яка справа вимагає досвіду і навичок. Тому якщо перший раз виявився не зовсім успішним – пробуйте ще, все обов’язково вийде!

Загрузка...