Рис з морепродуктами – 8 смачних рецептів приготування

Просте і смачне блюдо до обіду — рис з морепродуктами. Воно готується швидко і не вимагає особливих фінансових і тимчасових витрат. Сьогодні заморожене морське асорті можна цілорічно придбати в супермаркетах за доступною ціною.

Базовий рецепт

Інгредієнти:

  • сухий рис – 2 склянки;
  • сіль – за смаком;
  • очищена вода – 4 ст.;
  • асорті будь-яких морепродуктів – 350 г;
  • часник – 3 часточки.

Приготування:

  • Зварити ретельно промитий рис в солоній воді. Крупа повинна вийти повністю готовою, але не перевареної.
  • Асорті з морепродуктів висипати в сковороду з розігрітим маслом. Готувати до тих пір, поки не випарується рідина.
  • Окремо обсмажити дрібно порізаний часник до появи приємного аромату.
  • Додати рис і готувати до рум’яності.
  • Змішати крупу з ще гарячими морепродуктів.

Розкласти страву по тарілках і подати до обіду.

Блюдо тайської кухні

Інгредієнти:

  • заздалегідь зварений рис – 250 г;
  • морепродукти – 250 г;
  • зелена цибуля – 70 г;
  • чилі – 2 стручки;
  • часник – 4 зубчики;
  • зерна кукурудзи – 1/3 ст.;
  • базилік – за смаком;
  • рибний соус – 3 десертні ложки;
  • сой лайма/лимона – 1 мал. ложка.

Приготування:

  • Заморожені дари моря попередньо слід розморозити. Потім промити, очистити від зайвого і крупно порубати.
  • Зелень дрібно порізати гострим ножем, чилі – кружечками без насіння. Часник порубати крихітними кубиками.
  • Викласти морепродукти в сковороду з будь-яким розігрітим жиром. Смажити кілька хвилин на сильному вогні.
  • Потім зменшити нагрів плити, засипати компоненти з другого кроку. Все перемішати і готувати ще пару хвилин.
  • Додати готовий рис, зерна кукурудзи, подрібнений свіжий (світлий) базилік.
  • Все перемішати. Закрити кришкою. Томити морепродукти до повної готовності.
  • В останню чергу відправити в сковороду рибний соус і сік цитруса.

Ще через 1 – 2 хвилини рис з морепродуктами по-тайськи буде повністю готовий. Смачно подавати його з смаженими яйцями.

Готуємо в мультиварці

Інгредієнти:

  • суха крупа – 1 ст.;
  • асорті морепродуктів – півкіло;
  • велика морква – 1 шт.;
  • часник – 3 – 4 зубки;
  • ріпчаста цибуля – 1 головка;
  • томати (стиглі, соковиті) – 2 шт.;
  • солодкий перчик – 1 стручок;
  • спеції, сіль, зелень – за смаком.
Дивіться також:  Страви з свинячої печінки – 9 смачних рецептів приготування

Приготування:

  • Смачне блюдо з рису і дарами моря легко готується в мультиварці.
  • Спочатку розморозити вибрані морепродукти. Потім промити їх і відправити в каструлю з невеликою кількістю масла. Готувати в режимі випічки 25 хвилин.
  • Перекласти в окремий посуд.
  • Почистити і дрібно порубати всі заявлені овочі. На томатах при цьому можна залишити шкірку. Готувати їх на маслі, що в тій же програмі півгодини. За правилами кулінарії помідори краще додавати в кінці – хвилин за 10 до повної готовності.
  • Змішати овочеве м’яке асорті з готовими морепродуктів. Все покрити рівним шаром ретельно промитого рису. Додати розім’яту часник.
  • Залити інгредієнти теплою водою так, щоб вони були їй повністю покриті. Посолити.
  • Готувати страву під кришкою в програмі гасіння 25 – 27 хвилин.

Останній всипати подрібнену зелень. Перед подачею як слід розмішайте.

Смажений рис з морепродуктами

Інгредієнти:

  • сухий рис – 90 г;
  • соєвий соус – 4 – 5 десертних ложок;
  • креветки і мідії – 250 г;
  • салатний перець – ½ шт;
  • корінь імбиру – 1,5 див;
  • пір’я зеленої цибулі – 4 шт.;
  • часник – за смаком;
  • яйце – 1 шт.;
  • кінза – кілька гілочок;
  • сіль і червоний перець.

Приготування:

  • Рис (будь-якої форми) залити 1 ст. води. Готувати на маленькому вогні, поки рідина повністю не випарується.
  • Часник (якщо він використовується) крупно порізати. Перець порізати товстими брусками.
  • Обсмажити їх разом до легкої рум’яності на соняшниковій олії. Видалити з сковороди часник, який вже віддав жиру пікантний аромат. Після цього додати порізану цибулю і тертий імбир.
  • Через пару хвилин влити соєвий соус і сире яйце. Смажити суміш до готовності останнього.
  • Відправити в сковороду вже готовий рис. Присипати сіллю (не забуваючи про солоність соєвого соусу) і червоним перцем. Добре перемішати.
  • Морепродукти окремо залити окропом на півхвилини. Очистити від усього зайвого.
  • Всипати креветки і мідії в сковороду до решти інгредієнтів. Залишити смажений рис на плиті до повної готовності морепродуктів.
Дивіться також:  Гречка в мікрохвильовці – 8 рецептів приготування

Прикрасити порції листям свіжої кінзи.

З соєвим соусом

Інгредієнти:

  • вже готовий варений «Басматі» — 2 ст.;
  • зелений солодкий перець – 250 г;
  • червоний цибуля – 2 головки;
  • суміш з креветок, кальмарів і міні-восьминогів – 650 г;
  • соєвий соус – 5 десертних ложок;
  • сіль, чилі – за смаком.

Приготування:

  • Обсмажити довільно подрібнену цибулю і перець на будь-якому маслі. Коли овочі розм’якшаться, вилити соєвий соус.
  • Окремо промити і очистити морепродукти. Відправити їх в ємність до овочів. Готувати разом 6 – 7 хвилин.
  • Додати зварену теплу крупу. За смаком досипати сіль і чилі.

Тушкувати страву в загальній посуді пару хвилин на повільному вогні.

Різотто в томатному соусі

Інгредієнти:

  • особливий рис для різотто – 230 г;
  • асорті будь-яких морепродуктів – 270 г;
  • томати у власному соку (без шкірки) – близько 350 мл;
  • цибуля – 1 головка;
  • вода – 850 мл;
  • часник – 1/3 головки;
  • масло оливи – 5 десертних ложок;
  • сіль, спеції, петрушка.

Приготування:

  • Дрібненько порізати цибулю і часник. Обсмажити інгредієнти окремо на оливковій олії.
  • Перекласти став прозорим цибулю і злегка рум’яний часник на тарілку.
  • На маслі обсмажити очищені морепродукти пару хвилин. Відправити до них сирий рис. Готувати масу, поки крупа не стане злегка прозорою.
  • Додати 1/2 частина води і розім’яті томати. Постійно підливати рідина по мірі випаровування. Тушкувати страву на маленькому вогні близько 20 хвилин до бажаної консистенції соусу. В самому кінці посолити і додати спеції.

Різотто не повинен вийти сухим. При правильному приготуванні в ньому залишиться частина соусу. При подачі посипати порції свіжою петрушкою.

Покрокове приготування з овочами

Інгредієнти:

  • вже готовий варений рис – 2 ст.;
  • суміш варених морепродуктів – 650 г;
  • зелена стручкова квасоля – 250 г;
  • солодка кукурудза (консерви) – 1 ст.;
  • червоний цибуля – 1 головка;
  • часник – 4 – 5 зубків;
  • сіль, перець.
Дивіться також:  Качка, запечена в духовці – 14 рецептів смачного приготування

Приготування:

  • У каструлю з водою засипати квасоля. Варити після закипання 6 – 8 хвилин. Відкинути на друшляк і облити холодною водою.
  • Крупно порізати цибулю. Засмажити його до м’якості в будь-якому маслі. Овоч повинен лише злегка зазолотиться.
  • Додати всі бобові, подрібнений часник.
  • Через пару хвилин перекласти в сковороду готовий рис і варені морепродукти.
  • Потомити компоненти страви разом 3 – 4 хвилини.

Подати до столу з соєвим соусом або з теріякі.

У вершковому соусі

Інгредієнти:

  • сухий рис – 180 г;
  • заморожені креветки і мідії – 350 г;
  • часник – 1 зубчик;
  • цибуля – 1 головка;
  • масло оливи – 3 десертні ложки;
  • біле сухе вино – 5 десертних ложок;
  • рибний бульйон – 1 л;
  • пармезан – 70 г;
  • жирні вершки – 120 г;
  • сіль і перець.

Приготування:

  • Щоб приготувати рис з морепродуктами за таким оригінальним рецептом, насамперед потрібно дуже дрібно порізати цибулю і часник. Обсмажити до легкої рум’яності.
  • Додати до овочів сухий рис. Засмажити його до легкої прозорості. Влити до крупі вино. Після випаровування алкоголю – 1 ст. бульйону. Він повинен повністю вбратися в рис.
  • Потім – прямо поверх крупи розподілити розморожені дари моря. Залити рештою бульйоном. Додати сіль, перець.
  • Коли рис розбухне, влити до нього вершки. При необхідності досолити.
  • Томити на вогні ще 5 – 6 хвилин.

При подачі посипати кожну порцію подрібненим сиром.

Готуючи рис з морепродуктами їх, обов’язково слід правильно очищати. У креветок – видаляти панцир, кишкову вінка, за бажанням відрізати хвости/голови. У кальмарів видалити нутрощі, щільну пластинку, знімати з них плівку. Мідії відокремлювати від раковин, зрізати виступаючі волокна.