Рис з овочами – 12 рецептів приготування

Рис з додаванням овочів може стати ситним гарніром до м’яса або повноцінним самостійним обідом. Добавки до нього можна вибирати будь – помідори, кабачки, баклажани, перець та інші. А далі зібрані кращі рецепти рису з овочами, серед яких ви точно знайдете те, що припаде до душі.

Рис з овочами – простий рецепт гарніру

Інгредієнти:

  • 220 – 240 г пропареного довгозернистого рису;
  • по 1 шт. цибулі, болгарського солодкого перцю і моркви;
  • 1 маринований огірок;
  • рослинна олія;
  • сіль і спеції для плову.

Приготування:

  • Спочатку на розігрітій олії до рум’яності обсмажити кубики цибулі і морквяну соломку.
  • Потім додати в сковорідку брусочки солодкого перцю без насіння і тертий маринований огірок.
  • Рис зварити в окремому посуді до повної готовності.
  • Перекласти крупу до овочів і перемішати.

Посолити страву за смаком і додати в нього спеції.

Готуємо на сковороді

Інгредієнти:

  • ½ Ст. довгозернистого рису;
  • 1 середня морквина;
  • 1 невелика цибулина;
  • 1 ст. очищеної питної води;
  • 1 щіпка солі;
  • готова приправа для плову.

Приготування:

  • Спочатку на будь-якому жирі обсмажити цибулю з морквою. Важливо стежити, щоб овочі не підгоріли, інакше готову страву може гірчити.
  • До засмаженим овочів висипати промитий до прозорої води рис.
  • Прогрівати масу кілька хвилин, щоб кожне зернятко покрилося жиром.
  • Влити в сковороду гарячу воду. Її повинно бути приблизно в 2 рази більше, ніж крупи.
  • Посолити і додати спеції.
  • Закрити сковороду кришкою і томити рис 20 – 25 хвилин або до тих пір, поки вся вода не вбереться в крупу.

Можна злегка змінити такий рецепт на сковороді, додавши в нього, наприклад, стручок болгарського перцю або помідори.

З куркою

Інгредієнти:

  • 4 шт. курячих гомілок;
  • по 1 шт. цибулі, болгарського перцю і моркви;
  • 1 ст. рису;
  • 4 зубчики свіжого часнику;
  • 1 помідор;
  • 2 ст. курячого бульйону;
  • соняшникова олія;
  • сіль, спеції і сухий часник.

Готуємо рис з куркою і овочами так:

  • Розморозити м’ясо, натерти спеціями, сіллю, часником і залишити мінімум на півгодини.
  • Потім обсмажити курятину на розігрітій олії з кожного боку до готовності.
  • Мініатюрними кубиками порізати всі овочі та часник.
  • Обсмажити їх до м’якості в невеликій кількості олії. Потім залити бульйоном і тушкувати пару хвилин.
  • Викласти до овочів рис, додати сіль і спеції.
  • Після закипання маси тушкувати під кришкою близько півгодини.
  • За 10 хвилин до готовності додати до рису з овочами курку разом з рештою від її обжарювання жиром. Перемішати вміст сковороди.

Подати блюдо в якості основного гарячого до повсякденного обіду або на святковий стіл.

Рис з овочами в мультиварці

Інгредієнти:

  • 1 головка червоної цибулі;
  • 6 г приправи для плову;
  • 1 морква;
  • свіжий часник за смаком;
  • 1 шт. солодкого болгарського перцю;
  • 2/3 ст. довгого рису;
  • півлітра води;
  • 1 лист лаврушки;
  • сіль за смаком.

Приготування:

  • Дрібно нашаткувати всі заявлені овочі. Часник нарізати тонкими пластинками.
  • Рис добре промити до прозорої води.
  • Викласти продукти в чашу приладу відразу разом.
  • Додати до них лаврушку, залити водою і перемішати компоненти.
  • Активувати режим «Рис». Також підійде для приготування такої страви і програма «Плов».

Готувати рис з овочами в мультиварці до кінця автоматично виставленого режимом часу.

Без попереднього обсмажування продуктів таке частування виходить малокалорійним і нешкідливих для фігури.

 

Загрузка...

З креветками

Інгредієнти:

  • півкіло креветок;
  • 1 ч. л кукурудзяного крохмалю;
  • ¼ Ч. л. крупної солі;
  • 4 яйця;
  • масло оливи;
  • мелений перець;
  • 2 ч. л. кунжутного масла;
  • 1 пучок зеленої цибулі;
  • 5 ст. вареного рису;
  • 300 г заморожених овочів;
  • 3 ст. л. соєвого соусу.

Приготування:

  • Рис заздалегідь зварити й остудити. Він повинен вийти розсипчастим, тому при виборі крупи краще віддати перевагу довгозерним сортів – в них менше крохмалю.
  • Креветки присипати перцем, крохмалем і сіллю. Залишити в такому вигляді маринуватися мінімум на чверть години.
  • Обсмажити морепродукти до рум’яності на розігрітій оливковій олії в товстостінній сковороді.
  • Яйця присолити, збити і вилити на сковорідку. Обсмажувати, постійно помішування, поки вони не перестануть бути рідкими. Змішати отриману масу з готовими креветками.
  • Зелену цибулю подрібнити і обсмажити до появи характерного аромату. Поверх нього викласти варений рис, влити соєвий соус за смаком додати сіль з перцем.
  • Овочеву суміш попередньо розморозити, змішати з кунжутним маслом і відправити до рису.
  • Коли овочі розм’якшаться, перекласти в сковороду креветки і яйця. За смаком можна додати ще трохи соєвого соусу.

Таке частування з креветками і овочами потрібно подавати до обіду гарячим.

 

Рецепт по-китайськи

Інгредієнти:

  • 2/3 ст. довгого рису;
  • 1 цибулина;
  • 1 стручок солодкого перцю;
  • 3 яйця;
  • по ½ ст. кукурудзи та зеленого горошку (консерви);
  • сіль;
  • рослинне масло.

 

 

Готуємо рис з овочами по-китайськи:

  • Рис заздалегідь зварити у солоній воді до готовності.
  • Цибулю обсмажити дрібними шматочками до прозорості.
  • Влити в сковорідку до овочу яйця і змішати виделкою білок з жовтком.
  • Коли яйця «схопляться», всипати до них рис, додати брусочки перцю і консервовані боби без рідини.
  • Посолити масу за смаком і обсмажувати продукти ще 6 – 7 хвилин.

Смачно подавати таке частування зі смаженою свининою чи куркою.

Рис із замороженими овочами

Інгредієнти:

  • 2/3 склянки рису;
  • пачка на 400 грам замороженої овочевої суміші;
  • ½ Ч. л. солі;
  • 1 лавровий лист;
  • 2 ст. гарячої кип’яченої води;
  • соняшникова олія.

Приготування:

  • Щоб приготувати рис з замороженими овочами, насамперед потрібно в солоному окропі відварити заморожену суміш протягом 6 – 7 хвилин. Варто вибрати варіант з морквою, солодким перцем і стручкової квасолею.
  • Додати до підготовлених овочів добре промитий рис, лаврушку і 1 ст. л. соняшникової олії. На цьому етапі можна використовувати будь-які улюблені приправи.
  • Дати масі покипіти при максимальному нагріві плити 5 хвилин. Зменшити вогонь і продовжувати варіння ще 12 хвилин.

Вимкнути нагрів плити і залишити частування під кришкою ще на чверть години.

З додаванням свинини

Інгредієнти на 400 грам свинячої м’якоті:

  • 2 склянки рису;
  • 2 середні цибулини;
  • 1 велика морквина;
  • 1 невеликий кабачок;
  • 3 свіжих томата;
  • рослинна олія;
  • по дрібці коріандру, куркуми, перцю і зіри;
  • сіль;
  • 4 ст. води;
  • зелень.

Приготування:

  • Свинину нарізати невеликими шматочками, присипати сіллю і відразу усіма приправами, розім’ятим в ступці. Перемішати інгредієнти і залишити хвилин на 10.
  • Висипати м’ясо в глибоку чавунну сковорідку разом з кубиками цибулі. Туди ж відправити подрібнену моркву.
  • Коли овочі і м’ясо зарум’яняться, додати кубики кабачків і помідорів. Обсмажувати продукти разом 8 – 9 хвилин.
  • Додати ретельно промитий рис і тушкувати масу при частому помішуванні, щоб крупа просочилася маслом.
  • Залити інгредієнти підсоленою водою, закрити сковорідку кришкою і томити її вміст на маленькому вогні 25 – 30 хвилин.

Прикрасити готову страву зеленню і подати до столу.

З грибами

Інгредієнти на 350 грам суміші пропареного білого і дикого рису:

  • 350 г свіжих печериць;
  • по 1 шт. цибулі і моркви;
  • по 90 г замороженої стручкової квасолі і зеленого горошку;
  • сіль і спеції;
  • рослинне масло.

Готуємо з грибами і овочами:

  • Першим ділом потрібно зварити крупу в підсоленій воді до повної готовності, потім відкинути на друшляк і дати воді стекти.
  • Гриби почистити, крупно порізати і обсмажити з подрібненою цибулею. З сковорідки повинна випарується вся рідина.
  • Додати до грибів з цибулею кубики моркви і готувати масу до м’якості останньої.
  • Всипати заморожені компоненти і обсмажити, поки овочі не обмякнут.
  • Додати в сковороду зварений рис, сіль і спеції за власним смаком.

Потримати частування на вогні ще 7 – 8 хвилин, накрити сковорідку кришкою і залишити настоюватися ще чверть години.

Пісне різотто з рису

Інгредієнти:

  • 350 г довгого рису;
  • 1 цибулина;
  • 1 лимон;
  • 300 г печериць;
  • по 200 р капусти брокколі і стручкової квасолі;
  • сіль, перець, шафран;
  • соняшникова олія;
  • 3 ст. овочевого бульйону.

Приготування:

  • У великій сковороді обсмажити цибулю до рум’яності на соняшниковій олії.
  • Викласти поверх нього добре промитий рис, додати шафран, сіль і перець. Полити все соком з невеликого лимона.
  • Через 6 – 7 хвилин влити бульйон і тушкувати масу під закритою кришкою 5 хвилин.
  • Додати до рису суцвіття брокколі, стручкову квасолю і крупно порізані гриби. Знову накрити сковорідку кришкою і тушкувати частування, поки не випарується вся рідина, а крупа не стане м’якою.

Подати різотто до столу з великою кількістю свіжої зелені.

З кукурудзою і зеленим горошком

Інгредієнти на склянку пропареного рису:

  • 1 морквина;
  • по 60 г консервованої кукурудзи і консервованого зеленого горошку;
  • сіль і будь-яка овочева приправа;
  • рослинне масло.

Приготування:

  • У сотейнику розігріти олію і викласти в нього промитий рис. Злегка обсмажити крупу, додати сіль і овочеву приправу.
  • Залити компоненти 2 ст. кип’яченої води і томити під кришкою 20 хвилин, поки рис не розм’якшиться.
  • Окремо обсмажити соломку моркви до рум’яності і змішати її із зернами кукурудзи і горщиком. Відправити отриману масу на рісу.
  • Досолити блюдо і при необхідності долити трохи олії.

Готувати смажений рис з овочами на гарнір ще чверть години вже без кришки.

У мексиканському стилі

Інгредієнти на півсклянки коричневого рису:

  • 1 банка консервованої червоної квасолі;
  • ½ Банки консервованої солодкої кукурудзи;
  • 2 болгарських перцю;
  • 2 часникових зубки;
  • 2 ст. л. томатного соусу;
  • 1 цибулина;
  • 1 щіпка солодкої меленої паприки;
  • сіль за смаком.

Приготування:

  • Подрібнені цибулю, часник і болгарський перець обсмажити на будь-якому жирі до розм’якшення.
  • Викласти до них промитий рис, додати сіль і паприку. Обсмажувати продукти разом пару хвилин.
  • Викласти в сковороду томатний соус і влити 1 ст. підсоленої води.
  • Зменшити вогонь, накрити ємність кришкою і гасити її вміст до розм’якшення рису.
  • Через 20 – 25 хвилин всипати квасолю та кукурудзу без рідини.

Готувати частування ще чверть години на середньому вогні.

З овочами можна смачно приготувати рис будь-якого сорту, починаючи від популярного круглозерного і закінчуючи рідкісним коричневим. Головне, точно дотримуватися інструкції виробника на упаковці, що стосуються часу приготування обраної крупи. Важливо і правильно визначити кількість рідини, яка дозволить рісу досить зм’якнути, але і ця інформація завжди є на упаковці. А тому ніяких складнощів у приготуванні рису з овочами не виникне навіть у недосвідченої господині. Дерзайте і все обов’язково вийде!

Спробуйте нові рецепти:

Загрузка...