Рисова каша – 8 смачних рецептів як зварити

Популярність рису обумовлена його використанням у різноманітних страв, як перше, так і друге. Однак саме відоме і знайоме з дитинства страва – рисова каша смачна, для приготування якої необхідно точно пам’ятати і дотримуватися пропорції, час і порядок дій.

Класична рисова каша на молоці

Молочна каша з далекого дитинства, для приготування 4-5 порцій якій потрібні:

  • рис круглозернистий – 200 г;
  • вода – 500 мл;
  • молоко – 500 мл;
  • цукор – 60 г;
  • масло вершкове – 5 г на порцію;
  • сіль – щіпка.

Для приготування ситного корисного сніданку знадобиться емальована каструля і виконання наступних кроків:

  • Рис промивається до прозорості і поміщається в каструлю з холодною водою.
  • Вміст доводиться до кипіння, після чого інтенсивність вогню зменшується до мінімуму.
  • Каша вариться до повного випаровування рідини з постійним помішуванням, щоб виключити прилипання крупи до дна.
  • Прокип’ячена в окремій ємності молоко вливається в кашу.
  • Молочна каша знову доводиться до кипіння, а після вогонь зменшується.
  • Варка, під час якої додаються цукор і сіль, триває до готовності продукту, що визначається на зубок: якщо рис став м’яким, можна знімати з вогню.
  • Увага! Рисова каша на молоці в мультиварці виходить не менш смачною, не вимагаючи при цьому постійної присутності: всі інгредієнти закладаються в чашу, а мультиварка ставиться в режим «Молочна каша». Після звукового сигналу молочний сніданок з рису готовий до столу.

    Як приготувати рідку молочну рисову кашу?

     

    Любителям більш рідкої молочної каші можна скористатися вищеописаним класичним рецептом, але із збільшенням обсягів води на 100 мл і молока в залежності від побажань: чим рідше необхідна консистенція, тим більше молока слід додавати.

    Важливо! Ступінь густоти також можна регулювати кількістю рису, зберігши обсяги молока і води з рецепту, і зменшивши кількість основного інгредієнта.

    Рисова каша з родзинками

    Ще один рецепт буденного, на перший погляд, страви. Каша з родзинками користується великою популярністю серед дітей. За основу беруться набір продуктів і спосіб приготування з рецепту класичної молочної каші, але з доповненням у вигляді 100 г родзинок, який добре промивається і вимочується. Підготовлені сухі ягоди додаються за 3 хвилини до закінчення варіння рису з молоком.

    Дивіться також:  Курка в рукаві в духовці – 7 смачних рецептів запікання

    Готуємо на воді

    Рисова каша на воді при точному дотриманні пропорцій виходить дуже розсипчастою.

    Щоб приготувати ідеальне блюдо для прихильників правильного харчування знадобляться такі продукти:

    • рис шліфований – 200 г;
    • вода – 500 мл;
    • масло вершкове – 50 г;
    • сіль – за смаком.

    Процес приготування дуже простий:

  • Рис ретельно промивається проточною водою і обдается окропом.
  • Підсолена вода доводиться до кипіння, куди потім засипається крупа.
  • Через 3 хвилини, коли вона прогріється, вогонь зменшується, а рис готується під закритою кришкою.
  • Після його набухання в каструлю кладуть масло.
  • Каша продовжує паритися під закритою кришкою ще 20 хвилин.
  • Важливо! Рисова каша на воді розсипчастою структури відмінно виходить в мультиварці на режимі «Крупи». Необхідно лише закласти вищеперелічені інгредієнти і дочекатися звукового сигналу, оповещающего про готовність каші.

    З додаванням сухофруктів

    Щоб приготувати солодку кашу з сухофруктами, яка є повноцінним сніданком, дає достатню кількість енергії на цілий день, можна скористатися рецептом приготування рисової каші на воді. За дві хвилини до готовності страви у нього додають 100 г подрібнених сухофруктів: в’ялені груші, персики, яблука, чорнослив, курага в пропорціях за смаком.

    Рис легко перетравлюється і повністю засвоюється організмом.

    Рецепт з яблуками

    Рисова каша з яблуками особливо хороша в осінньо-зимовий період, коли організму так необхідні додаткові вітаміни.

    Для виконання цього рецепта знадобиться:

    • рис круглозернистий – 120 г;
    • вода – 500 мл;
    • молоко – 250 мл;
    • цукор – 40-50 г;
    • яблуко середніх розмірів – 1 шт.;
    • шоколад – 2 шматочки;
    • сіль – за смаком.

    Для отримання каші з яблучним смаком:

  • Промитий рис збожеволіє в каструлю з водою ставлять на вогонь середньої інтенсивності.
  • Рис при постійному помішуванні варять до повного зникнення рідини.
  • Потім до нього вливається молоко і доводять до кипіння.
  • Рис додається очищене і нарізане кубиками яблуко, після чого каша вариться ще 3 хвилини на повільному вогні.
  • Перед подачею по тарілках розкладається вершкове масло і шматочки шоколаду.
  • Дивіться також:  Свинина в рукаві в духовці – 8 рецептів приготування

    З додаванням гарбуза

    Красива, яскрава каша, що містить велику кількість поживних речовин, чудово підійде для розвантаження шлунка після свят.

    Для створення гарбузового страви знадобляться:

    • рис круглозернистий – 120 г;
    • гарбуз (очищена і порізана кубиками) – 200 г;
    • молоко – 250 мл;
    • цукор – 80-100 г;
    • масло вершкове – 70 г;
    • сіль – за смаком.

    Щоб зварити рисову кашу з додаванням гарбуза необхідно дотримуватися наступної інструкції:

  • Окремо вариться гарбуз до м’якості, виймається з води, яку зливати не варто.
  • Промитий рис вариться у літрі води до готовності, відкидається на друшляк, після чого повертається в сотейник.
  • Крупа заливається молоком і доводиться до кипіння.
  • У закипілу кашу викладаються шматочки гарбуза, сіль, цукор і доливається 120 мл рідини, в якій варився овоч.
  • Через 3 хвилини рисова каша з гарбузом готова.
  • Рада! Якщо є час, то слід дати настоятися каші, попередньо обгорнувши каструлю: блюдо стає пахучіше, а смак більш насиченим.

    Смачний рецепт з куркою

    Рисова крупа з курячою грудкою являє собою ароматне блюдо красивого золотистого кольору. Завдяки своїй ситності така каша стає невід’ємною складовою повсякденного раціону.

    Для створення каші з куркою з 200 г рису круглозернистого будуть потрібні:

    • грудка куряча – 500 г;
    • морква – 1 шт.;
    • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
    • масло рослинне – 100 мл;
    • сіль і спеції (перець, базилік, куркума, зіра) – за смаком.

    Перед початком приготування рису з куркою готуються продукти: промитий рис замочується на годину, куряче філе і цибулю нарізати кубиками, а моркву треться на крупній тертці.

    Коли все підготовлено:

  • У каструлю наливається масло і розігрівається.
  • В масло поміщаються шматочки курячого м’яса, до яких після утворення на них білуватою скоринки додаються цибулю і моркву.
  • М’ясо і овочі обсмажуються на середньому вогні, поки вони не стануть м’якими, приправляється і солятся.
  • Рис, з якого заздалегідь зливається вода, викладається до м’ясо-овочевої маси.
  • Після того, як рис просочиться жиром і набуває прозорість, в каструлю вливається гаряча вода, а рис ховається під водою на 1,5 см.
  • Протягом 15 хвилин, за які каша повинна приготуватися, процес постійно контролюється: рис може підгоріти, якщо вода випарується раніше часу.
  • Дивіться також:  Соус з авокадо – 7 рецептів смачного і корисного соусу для різних страв

    Рада! Не слід подібне блюдо відразу по завершенню приготування подавати до столу: через 15 хвилин, коли рис трохи охолоне, каша стане ароматніше.

    З овочами

    Рис з овочами – це чудовий гарнір до смачного соковитого м’яса. Але страва може подаватися і самостійно в якості пісного страви, що актуально для релігійних людей під час постів.

    Для виконання рецепта необхідні:

    • рис довгозернистий – 200 г;
    • вода (окріп) – 400 мл;
    • солодкий перець – 1 шт.;
    • морква – 1 шт.;
    • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
    • зелений горошок – 100 г;
    • олія оливкова – 50 мл;
    • сіль і спеції (перець, базилік, шафран, коріандр, паприка) – за смаком.

    Щоб з цього набору продуктів вийшло поживне блюдо:

  • У глибоку сковороду наливається оливкова олія, на якому обсмажуються подрібнені цибулю і моркву протягом 5 хвилин.
  • Ще на 5 хвилин додається горошок.
  • Суміш солиться, приправляється.
  • По вмісту зверху рівномірно розподіляється рис і заливається окропом.
  • Рис з овочами вариться протягом 15-20 хвилин на повільному вогні до повного зникнення рідини.
  • Важливо! До рису додаються будь-які овочі: консервована кукурудза, броколі, стручкова квасоля та інші.

    Таким чином, смак рисової каші, який всім знайомий ще з дитинства, може бути змінений до невпізнання завдяки використанню допоміжних продуктів. Страви з рису, які можуть бути солодкими, дієтичними, поживними, сподобаються як дорослим незалежно від статі, так і дітям.