Рисова каша в мультиварці – 6 рецептів на молоці та воді

Каша з рису – блюдо, яке поєднує в собі відразу кілька переваг. Воно просте, ситне, смачне і досить недороге. Особливо швидко і легко готується рисова каша в мультиварці. А вдосконалити її смак можна, використовуючи різні апетитні добавки.

Класична молочна рисова каша в мультиварці

Такий варіант може підійти для всієї сім’ї в якості, як насиченого сніданку, так і зігріваючого обіду. Вона виходить досить густий. Крім рису, 1 ст.), потрібно використовувати: 25 г вершкового масла, 1 склянка рису, 3 великі ложки цукру-піску, щіпку солі, 4 ст. жирного молока.

  • Рис ретельно перебирається від непридатних зерен, промивається прохолодною водою і закладається в чашу мультиварки.
  • Крупа заливається вказаним у рецепті кількістю молока. Важливо злегка його підігріти або хоча б заздалегідь дістати з холоду.
  • Блюдо солиться, подслащивается і присмачується маслом.
  • Під закритою кришкою у відповідному режимі готується близько 50 хвилин.

Якщо у пристрої немає програми «Каша», можна вибрати інший, наприклад, «Крупа». У будь-якому з них молочна рисова каша в мультиварці вийде ніжною і апетитною.

Рецепт приготування на воді

Досвідчені кухарі радять купувати для каші круглозерную крупу. Інші сорти не дадуть незамінну для каші в’язкість і зроблять страва дуже розсипчастим. Крім основного компонента (2 мультистакана), рисова каша на воді готується з додаванням: ¾ ч. л. кухонної солі, 45 г вершкового масла за смаком береться також цукор або бджолиний мед. Рідина вливається в 2 рази більше.

  • Спочатку крупа дуже ретельно промивається. Потрібно змінити воду 8-10 разів, щоб вона стала повністю прозорою.
  • У миску мультиварки висипаються рисові зернятка. Зверху виливається не холодна рідина, додається сіль, цукор і масло.
  • У програмі «Каша» або «Рис» страва готується 25 хвилин.
Дивіться також:  Морквяні оладки – 8 рецептів приготування

Коли пролунає сигнал машини про завершення роботи, можна відразу подавати рисову кашу на воді до столу або ж спочатку залишити її потомитися на підігріві.

Ситне блюдо з м’ясом в мультиварці

Особливо живильним виходить страва на основі свинячий м’якоті. Її достатньо взяти 750-850 р. Також використовується: маленька цибулина, 1,5 ст. рисової крупи, 2 великі ложки олії, морквина, сіль.

  • Вимиті і очищені овочі нарізаються кубиками середніх розмірів.
  • М’ясо ретельно промивається і нарізати довгастими скибочками. При бажанні можна також злегка відбити продукт.
  • У програмі «Смаження» на пісному маслі спочатку до легкої рум’яності смажиться свинина, а потім – м’ясо з подрібненими овочами. Достатньо 12-15 хвилин при частому помішуванні.
  • Далі помістити в чашу пристрою ретельно промитий рис і залити компоненти водою.
  • Продукти солятся, після чого включається програма «Крупа» або інший відповідний режим.

Якщо господиня має в своєму розпорядженні часом, готове частування залишити на підігріві на 10-12 хвилин.

Молочна рисово-пшенична каша з родзинками

Таке блюдо особливо подобається самим маленьким гурманам. Каша виходить ласою через цукру (1 ст. л.) та ізюма (1 жменя). Крім того, буде використовуватися: по половині мультиварочного склянки пшеничного і рисової крупи, 2 склянки молока і 3 води, жменя родзинок, 35 г вершкового масла.


  • Першим ділом в ємність пристрою всипати сухі інгредієнти. Це: родзинки і два виду крупи.
  • Далі вміст чаші заливається сумішшю молочного продукту, і води. Можна в цю масу додати шматочок масла.
  • Інгредієнти добре перемішуються, після чого встановлюється режим «Молочна каша» на 45 хвилин.
  • Після відповідного сигналу страва подається до столу.

Готова каша вийде в’язкою, не крутий консистенції. Замість родзинок з нею відмінно поєднуються будь-які інші сухофрукти. Правда, наприклад, чорнослив, курагу та аналогічні сушені плоди треба попередньо розпарювати, а потім дрібно нарізати.

Дивіться також:  Риба тілапія – що за риба? Користь риби, опис і рецепти приготування

З додаванням гарбуза

Такий овоч робить частування не тільки корисним, але ще і дуже апетитним на вигляд. Каша стає смачною, насичено-оранжевого забарвлення. Готувати страву допускається як свіжого, так і з замороженого овоча. Результат буде однаковим. З продуктів потрібно підготувати: 340 г гарбузової м’якоті, пакетик ванільного цукру, 2 мультиварочных склянки кип’яченої води, 1,5 таких же склянки рисового крупи, 3 ст. жирного молока, 3,5 ст. л. цукру-піску, шматочок якісного вершкового масла.

  • М’якоть гарбуза нарізають невеликими скибочками, або треться на тертці. Якщо використовується овоч з морозильної камери, то його попередньо треба розморозити.
  • Гарбузове скибочки укладаються в чашу мультиварки. У масу додається невелика кількість води – близько 5-6 ст. л.
  • Спочатку включається програма «Гасіння», на якій за 10 хвилин гарбуз стане м’якою. Можна додатково розім’яти її товкачем.
  • Старанно промитий в декількох водах рис висипають поверх овоча. Залишається додати в чашу ванільний і звичайний цукор.
  • Додати теплу воду, щоб не було різкого перепаду температур в пристрої.
  • Молоко, доданий в ємність, теж має бути злегка підігрітим.
  • Включається програма «Каша». Процес займає 45 хвилин.

Страва подається з гарячим вершковим маслом і за бажанням з медом.

З вершками

З вершками кашка виходить особливо ніжною і смачною. До складу входить: 3 ст. жирного молока, половина склянки круглозерного рису, 220 мл вершків середньої жирності, щіпка солі і цукровий пісок за смаком.

  • Крупа після ретельного промивання водою укладається в ємність пристрою.
  • Зверху на рис виливаються рідкі компоненти. Маса солиться і подслащивается.
  • Далі можна включати мультиварку на 55 хвилин у спеціальній програмі «Каша молочна» або іншої підходящої режим.
  • Як тільки суміш в чаші закипить, потрібно підняти кришку та ретельно її перемішати. У процесі приготування це слід повторювати 3-4 рази.
  • Після сигналу про завершення роботи пристрою воно не вимикається, а перекладається на підігрів ще на 35 хвилин.
Дивіться також:  Чахохбілі з курки – класичний рецепт приготування

В результаті вийде каша ідеальної консистенції – ні густий, ні рідкою.

Особливості приготування в мультиварці: Редмонд, Поларіс, Панасонік

В цілому смачну кашку з білого круглого рису можна зварити в пристрої від будь-якого бренду. Господині буде корисно розібратися в режимах, якими вони відрізняються між собою.

Деякі моделі мультиварок Редмонд не мають спеціального режиму «Каша» та інших підходящих. В цьому випадку потрібно буде просто використовувати програму «Гасіння», а потім залишати страву на підігріві до повної готовності.

У Поларіс є одразу два зручних режиму – «Каша молочна» і «Крупа». Між ними потрібно вибирати в залежності від використовуваних інгредієнтів. Наприклад, для приготування на воді більше підійде другий варіант.

У моделей Панасонік найчастіше зустрічаються програми «Каша молочна», «Гречка» і «Плов». Ці варіанти відмінно підійдуть для приготування ніжною рисової кашки.

Якщо ж прилад не оснащений встановленими режимами, напевно в ньому виявиться спеціальна функція мультиповар. В цьому випадку досить буде вручну встановити час 35 хвилин і температуру до 110 градусів.