Рисовий оцет: чим можна замінити, як зробити в домашніх умовах

Рисовий оцет – популярна східна заправка для безлічі різних страв. Чим вона краще звичайного оцту? Що і як з нею можна приготувати? Можна зробити її своїми руками? Відповіді на ці питання дізнайтеся нижче.

Рисовий оцет: для яких страв використовується

Зазвичай рисовий оцет використовується в азіатській кухні для заправки рису, маринування імбиру і приготування страв з рисової локшини фунчозы. Крім цього, заправка виступає в ролі компонента овочевих салатів, закусок, використовується при маринуванні курки і в створенні різних соусів.

Розглянемо для прикладу повноцінне м’ясне блюдо з додаванням рисового оцту.

Для його створення вам знадобляться:

  • картопля – 3 бульби;
  • свиняче філе – 200 г;
  • оцет рисовий – 1 ст. л.;
  • жовтий перець – 1 шт.;
  • трохи масла або жиру, щоб змастити сковороду;
  • цукор – 1 ст. л. з гіркою;
  • соєвий соус класичний – 2 ст. л.

Порядок роботи:

  • Картоплю нарізати соломкою як можна тонше, обсмажити до блідо-золотого кольору з додаванням масла і перекласти в інший посуд.
  • М’ясо і перець нарізати смужками. Спочатку обсмажити з усіх сторін тільки м’ясо, потім додати до нього перець і цукор. Слідом влити соєвий соус і оцет. Тушкувати пару хвилин під закритою кришкою.
  • Вимкнути вогонь, додати попередньо обсмажену картоплю, перемішати і розкласти по тарілках.

На замітку. Використовуйте куряче філе для приготування дієтичного страви або свиняче для більш ситного страви.

Загрузка...

Чим можна замінити рисовий оцет для суші та ролів

Чим можна замінити рисовий оцет, якщо в самий потрібний момент його не виявилося під рукою? Для суші рисовий оцет використовується як класична заправка, але цей продукт не завжди буває доступний для придбання.

В такому випадку можна вийти з ситуації, дещо вдосконаливши наявну заправку з допомогою простих компонентів:

  • 5 ст. л. оцту 6 – 9 %;
  • 1 ч. л. солі з гіркою;
  • 4 ч. л. коричневого цукру.
Спробуйте також:  Як приготувати тісто – 16 рецептів в домашніх умовах: смачне тісто для піци, пельменів, млинців, пиріжків

Готується заправка напрочуд швидко:

  • Оцет злегка підігрійте в мікрохвильовці (10 – 20 секунд, щоб не встиг закипіти).
  • Додайте в неї сіль і цукор. Перемішайте, щоб сипучі компоненти розчинилися. Готово!

Як додати рисовий оцет до суші і ролів

Смачні ніжні роли неможливі без правильного приготованого рису.

На 400 г зерна знадобляться:

  • цукор – 40 г;
  • вода – 500 мл;
  • оцет рисовий – 60 мл;
  • сіль дрібна – 10 р.

Дотримуйтесь простий інструкції:

  • Рис варити 10 хвилин. Час слід відраховувати з моменту, коли вода закипить.
  • Зняти з плити і потримати крупу під кришкою ще 15 хвилин. Зайнятися приготуванням заливки.
  • Змішати оцет, цукор, сіль. Після закінчення покладеного часу влити цю суміш в рис і добре перемішати для розподілу заправки.
  • Почекати, поки вона вбереться, після чого рис буде готовий до подальшого використання.

 

Чим замінити для маринування м’яса, риби та імбиру

Екзотичну заправку легко знайти на полицях великого супермаркету, але в маленьких прибудинкових магазинах її зазвичай не купити. Тоді виручить більш звичний продукт.

Якщо вам потрібно підготувати 1 кг м’яса, то склад маринаду для нього буде таким:

  • 150 мл яблучного оцту;
  • 3 цибулини середніх або 5 дрібних;
  • 0,5 л води (кип’ячена і остуженная);
  • 80 мл нерафінованої олії.

Маринування здійснюється наступним чином:

  • Цибулю ріжемо товстими півкільцями. У воду наливаємо оцет і масло, висипаємо туди ж цибулю.
  • Попередньо розморожене і порізане на порційні шматки м’ясо занурюємо в маринад так, щоб воно було покрито повністю. Якщо складу не вистачає, то додаємо ще трохи води.
  • Закриваємо ємність з м’ясом кришкою і витримуємо на холоді мінімум 6 годин.

На замітку: імбир теж можна маринувати в яблучному оцті, а для м’яса добре підходить бальзамічний.

Спробуйте також:  Куряча грудка — 9 рецептів на сковороді

Як зробити в домашніх умовах

Якщо хочете поекспериментувати і приготувати екзотичну заправку самостійно, то наберіться терпіння, весь процес цей нешвидкий.

Перед тим як зробити рисовий оцет в домашніх умовах, підготуйте такі продукти:

  • 1 склянка сирого білого рису;
  • 4 склянки кип’яченої води;
  • 1 склянка цукру;
  • 5 г дріжджів;
  • 1 сире яйце.

Як приготувати рисовий оцет:

  • Рис заливаємо теплою водою, накриваємо ємність кришкою і тримаємо в прохолодному місці 6 годин.
  • Воду, в якій настоювалося зерно, переливаємо в окрему каструлю. На цьому етапі будьте уважні: вам потрібен не рис, а саме вода, не вилийте її за звичкою через друшляк.
  • В отриману рисову воду засипаємо цукор і підігріваємо її 15 хвилин, не доводячи до кипіння.
  • Додаємо дріжджі, перелити рідину в банку і закриваємо кришкою. Тепер склад буде стояти декілька днів, протягом яких ви зможете спостерігати утворення пінних бульбашок.
  • Через тиждень бурління припиниться. Тоді рідину через марлю слід перелити в іншу банку і залишити на місяць під закритою кришкою.
  • По закінченні місяця вміст банки потрібно вилити в каструлю і додати в нього яєчний білок. Суміш потрібно закип’ятити, остудити, ще раз процідити і перелити готовий оцет в щільно закривається пляшку.

Чим відрізняється рисовий оцет від звичайного

Звичайними називають столовий оцет, який представляє собою водний розчин синтетичної оцтової кислоти. Рисовий ж оцет натуральний, його роблять шляхом зброджування рису. Від столового він відрізняється солодкуватим смаком, більш м’яким і менш кислим, тому так добре підходить для маринування імбиру.

Так для приготування маринованої кореня потрібні:

  • вода – 500 + 100 мл;
  • сіль дрібна – 10 г;
  • цукор білий – 40 г;
  • рисовий оцет – 300 мл,
  • корінь імбиру – 2 шт.
Спробуйте також:  Курча тютюну - рецепт на сковороді під пресом

Що робимо:

  • Імбир очищаємо від шкірки і нарізаємо тонкими (1 мм) пластинами. Більшу частину води, кип’ятимо з додаванням солі і добре розмішати до повного розчинення. Заливаємо відваром, нарізаний імбир і тримаємо його 3 – 5 хвилин під кришкою.
  • Тепер готуємо маринад. В половині склянки теплої води розчиняємо цукор і вливаємо оцет.
  • Воду, в якій замочувався імбир, виливаємо. Вона більше не потрібна, оскільки допомогла вивести деяку частку гіркоти і гарненько розм’якшити волокна продукту перед маринуванням.
  • Заливаємо імбир маринадом, закриваємо кришкою і витримуємо 8 годин.

Таким чином отримуємо смачний маринований імбир домашнього приготування. Зробити таку закуску з звичайним столовим оцтом не вдасться, як і безліч інших страв, смак яких неможливо уявити без вже популярної східної заправки.

Загрузка...